kaczka pieczona - 1393 przepisów (strona:16/93)

Pierś z kaczki na różowo pieczona. Z okazji Dnia Matki - wszystkim mamusiom - moc życzeń. 173

Choć kaczkę pieczoną uwielbiam to bardzo rzadko przyrządzam  samą pierś. Jej mięso jest dla mnie za suche i zbyt zawiłe. A może raczej było dopóki jadłam ją tylko w formie wypieczonej... zbyt wypieczonej. Odkąd za sprawą Mamy miałam okazję spróbować fileta kaczki krótko pieczonej, różowiutkiej - to już chyba innej nie zjem. Przyrządzenie jej w takiej formie chodziło(...)Następnie od strony mięsa - chwilę krócej, ale na tyle długo by mięso się zamknęło. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia, skórą do góry pieczemy ok. 15 - 20 minut w temp. 150 stopni. Zanim pokroimy kaczkę dajemy jej odsapnąć po wyjęciu z piekarnika. No pychota po prostu. Mięso mięciutkie, delikatne, a dzięki tej kompozycji przypraw   użytej do zamarynowania kaczki

Kuchnia po mojemu
Kaczka pieczona z jabłkami 173

Kaczkę pieczoną z jabłkami bardzo często podaję na różnych uroczystościach rodzinnych, jest smaczna i soczysta, polecam. Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 3 kwaśne jabłka 0,5 litra soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki oleju 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej 1 łyżka płynnego miodu  Solanka do moczenia kaczki(...)przygotowanymi jabłkami, spinamy wykałaczką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywą, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę pod przykryciem, kolejne 1,5 – 2 godziny bez przykrycia. W trakcie pieczenia polewamy kaczkę sokiem wyciśniętym z pomarańczy

Bajeczna Kuchnia
Confit z kaczki 133

miękkości. Mięso musi być całkowicie zanurzone w tłuszczu. Gotowe mięso wystawić z piekarnika. Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 200 stopni. Nogi kaczki wyjąć z tłuszczu, zlać tłuszcz. Nogi ułożyć z powrotem w naczyniu, skórką do dołu i piec jeszcze przez około 10 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut. W międzyczasie(...)wrzącej osolonej wody wrzucić pokrojone w grube plastry ziemniaki i gotować przez około 5 minut. Odcedzić i osuszyć. Na duży ogień wstawić patelnię, wlać trochę odlanego wcześniej tłuszczu po pieczeniu kaczki. Na gorący tłuszcz wrzucić ziemniaki, dodać poszatkowane liście rozmarynu, doprawić solą i pieprzem, ziemniaki zrumienić. Confit z kaczki, zarówno nóżki, jak i filety świetnie smakują z tak przygotowanymi ziemniakami

Pociąg Do Kuchni
Kaczka z jabłkami inaczej 151

Już całkiem dawno temu prezentowaliśmy dość typowy przepis na pieczoną kaczkę z jabłkami . Oczywiście bardzo smaczną, ale z naszego punktu widzenia chyba niespecjalnie oryginalną. Tymczasem pojęcie „kaczka z jabłkami” jest w rzeczywistości bardzo pojemne i warto poszukać ciekawych alternatyw. Przede wszystkim więc, wcale nie musi być ona pieczona – tym razem kaczkę usmażymy. Po drugie, forma podania jabłek też(...)jeśli jeszcze tylko udekorujecie je czymś zielonym przy podaniu, to również całkiem nieźle wyglądające Kaczka z jabłkami inaczej 2017-03-22 14:17:36 Kaczka z jabłkami „inaczej” - smażona, podana z musem jabłkowo-ziemniaczanym i syropem jabłkowym. Oryginalna alternatywa dla tradycyjnej wersji pieczonej. Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 filety z kaczki (po ok. 250g) kilka cienkich plastrów wędzonego boczku

Kulinarna Pokusa
Kaczka po pekińsku. 138

wygodne do jedzenia kawałki. Ułożyć na podgrzanym talerzu. W czasie pieczenia przygotować sos śliwkowy ,dymkę i upiec placki mandaryńskie  .Białe części dymki ponacinać na długości 2,5cm ,tak gęsto jak to możliwe i zanurzyć w lodowatej wodzie. Powstałymi  cebulowymi pędzelkami smarujemy placki  sosem. Placki z kaczką po pekińsku jada się(...)palcami. Sos śliwkowy. Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli  ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone  ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki  lub węgierki. Składniki:  6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek 4 -5 łyżek konfitury morelowej 4 łyżki

Kulinarny karnet Christophera
Pasztet z kaczki 157

Bardzo smaczny ,świetny na kanapki. Pasztet powstał na bazie pieczonej kaczki. Składniki 800 g pieczonego mięsa z kaczki (ze skórą) 100 g żołądków drobiowych (z kaczki) 100 g serc drobiowych (z kaczki) 100 g wątróbki drobiowej (z kaczki) cebula 100 g pieczarek 2 bułki wrocławskie 750 ml mleka skórka z 1/2 cytryny 2 łyżki masła 150 g surowego(...)solą i pieprzem . Mięso kaczki oddzielamy od kości i mielimy na średnich oczkach razem duszonymi podrobami ,boczkiem ,porem ,selerem ,natką pietruszki i koperkiem. Doprawiamy majerankiem ,estragonem ,solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i dokładnie całość wyrabiamy. Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremki (10x20 ,u mnie wysoka forma-można użyć też dwóch jednorazowych foremek do pieczenia) i pieczemy

R'n'G Kitchen
Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami 178

Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów.  Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku.  Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku(...)zebrać nadmiar tłuszczu powstałego z kaczki, dodać resztę ziół, zalać winem, piec pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie dorzucić kasztany, dodać ocet balsamiczny oraz masło. Piec kolejne 30 minut doglądając kaczki. Jeżeli mięso nie będzie jeszcze odpowiednio kruche pozwolić mu na dłuższe pieczenie pod kontrolą.  (Uwaga -około 20 minut przed końcem odkryć naczynie, by mięso się przyrumieniło

Wino Francja Kuchnia
Pierś z kaczki podana ze szparagami 253

Pieczona pierś z kaczki to iście królewskie danie. Wiele osób nie podejmuje się jej przygotowania twierdząc, że to coś bardzo trudnego. Pokażę Wam w jaki sposób przygotować idealną pierś z kaczki. Danie to będzie idealnie nadawało się do podania zarówno na uroczysty obiad, jak i na codzienny posiłek. Aby było jeszcze bardziej zdrowe (a sezon w pełni) podamy(...)kratkę. Solimy i pieprzymy z obu stron. Na rozgrzanej patelni smażymy przez 4 minuty z każdej strony (uwaga: zaczynamy smażenie od strony ze skórą) . Podsmażoną kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez ok. 11 minut . Jeśli lubicie bardziej wypieczone mięso to po prostu musicie piec je chwilę dłużej. Po upieczeniu pierś z kaczki odstawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami 516

żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burak dwie łyżki miodu szczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku   Pieczona pierś kaczki  Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie na suchej patelni smażymy pierś kaczki najpierw od strony skóry 4-5 minut a następnie(...)chili, majerankiem i tymiankiem. Dodajemy łyżkę tłuszczu wytopionego ze smażenia piersi kaczki i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (można równocześnie z kaczką piec). Ostatni szlif... Upieczonego buraczka ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Upieczoną, pokrojoną pierś kaczki podaję z upieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym oraz startymi warzywami. Gotowe

Mango Papaja
Kaczka pieczona z czerwoną kapustą 239

Pieczona kaczka z nadzieniem z modrej kapusty, którą wcześniej poddusiłam w czerwonym winie. Mięso jest miękkie, soczyste, z przypieczoną skórką, a co za tym idzie baardzo smaczne :) Kapusta nie tylko wypełnia kaczuchę, ale jest dodatkiem do pełnego obiadu. Wystarczy ugotować ziemniaki albo upiec je w folii aluminiowej obok kaczki. W ten sposób zaoszczędzimy trochę energii. 1 kaczka (niecałe(...)zapiekania i obłożyć cząstkami jabłka. Mięso przed włożeniem do piekarnika powinno ogrzać się do temperatury pokojowej. Piec przez ok 2,5 godziny w temperaturze 180*C. W trakcie pieczenia przewrócić kaczkę, aby przypiekła się z każdej strony. Można przykryć folią aluminiową, gdyby zaczęła się za bardzo przypalać. Mięso przed krojeniem powinno odpocząć 10min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania

https:KKuchniaMniam
INSPIRACJE NA WIELKANOCNE KETO MENU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 349

sama przygotuję na nadchodzące Święta. U mnie na stole zgodnie z tradycją na pewno pojawią się jajka faszerowane na wiele sposobów, pieczone mięsa (pasztet, karczek, boczek), 2-3 kolorowe sałatki i śledzie. Na ciepło obowiązkowo kaczka z jabłkami, biała kiełbasa i królik w warzywach Co do deserów to pewnie zrobię babkę, mazurka lub ciasto orzechowo-karmelowe i oczywiście sernik(...)żelatyny Warstwowa sałatka z tuńczyka Keto sushi Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Pasztet LCHF Karczek pieczony Boczek pieczony   Dania główne: Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Królik z warzywami Kiełbasa biała w sosie chrzanowym   Desery Keto mazurek Wielkanocna babka Wielkanocna babka kokosowa Sernik wiedeński

Ola la LCHF
Kaczka pieczona 52

Kaczka pieczona z jabłkami, to świetny pomysł na wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Przepis na kaczkę faszerowaną pieczoną w całości będzie idealny na każde Święta.   - tradycyjny, sprawdzony przepis - idealnie soczyste i jednocześnie kruche mięso - wiele ciekawych porad oraz dokładny opis wykonania

AniaGotuje.pl
Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną 116

się na świąteczny obiad,ale należy uważać żeby jej nie przesuszyć. Kaczka musi być soczysta,a skórka powinna być lekko chrupiąca. Wystarczy,że podczas pieczenia systematycznie będziemy podlewać ją wytapiającym się tłuszczem, a wyjdzie idealnie. KACZKA z JABŁKAMI i ŻURAWINĄ Składniki: ok. 1,5 kg kaczki 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek 2 jabłka(...)minut bez przykrycia, potem obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny (kaczka około 1,5 kg do większej trzeba wydłużyć czas pieczenia)   Podczas pieczenia kaczkę trzeba polewać wytapiającym się z niej tłuszczem i obrócić na druga stronę.   Pół godziny przed końcem pieczenia do naczynia żaroodpornego można włożyć główkę czosnku w łupinach przecięta

Bon appetit mon amie
Niedzielny obiad: Szybka kaczka po chińsku 124

Prosty przepis na pieczoną kaczkę po chińsku z chrupiącą skórką i bardzo aromatycznym mięsem, przesyconym przyprawami. Wspaniały efekt osiągnięty w niespełna godzinę. Przygotowanie : 10 minut Pieczenie : 50 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Szybka kaczka po chińsku Takie przepisy lubimy najbardziej: wyszukane i równocześnie bardzo proste, składające się z prostych składników, ale niesamowicie smaczne. Takie są kacze udka(...)kaczka po pekińsku. Tyle, że kaczka po pekińsku wymaga mnóstwo zachodu, a kaczkę po chińsku można zrobić w godzinę poświęcając na nią minimum pracy. Jaka jest tajemnica kaczki po chińsku? Mięso piecze się szybko dzięki super zabiegowi: trzeba je krótko obgotować w słodko-kwaśnym roztworze z wody, cukru i octu ryżowego. Mikstura doskonale zmiękcza kaczkę i wzbogaca jej smak. Słodko

Niedzielny kucharz
Pieczone piersi kaczki 36

pieczonej kaczce w całości postanowiłam przyrządzić same piersi kacze. Długo szukałam odpowiedniego przepisu, w końcu zainspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku, po licznych zmianach oryginału. Kaczka na skutek pieczenia w niskiej temperaturze jest miękka, niewysuszona i aromatyczna dzięki pachnącej marynacie. Sos śliwkowy doskonale uzupełnia smak całego dania. Składniki: ? 4 piersi kaczki ? olej do smażenia Marynata ? 3 ząbki czosnku(...)pieprzem. ? Nacięte piersi kacze włożyć do marynaty, najlepiej na noc i do lodówki. ? Następnego dnia podsmażyć piersi na odrobinie oleju, ułożyć w naczyniu do zapiekania, przykryć folią aluminiową. ? Piec 1,5 godziny w temp. 160 st.C. ? Podawać z plastami pomarańczy i sosem śliwkowym

To co kocham