Kopytka – jak je zrobić ? Kopytka czyli ulubione kluski z dzieciństwa, jedzone z masłem i cukrem, pamiętasz ? Ja nie jadłam ich od dawna, zresztą jak chodzi o ręcznie robione kluski, makarony … to nie moja bajka, tak mówiłam do dzisiaj. Tak, bo dzisiaj po raz pierwszy od czasu kiedy gotuję ( czyli 16 lat) zrobiłam(...)części, z każdej z części zrobiłam wałek i pokroiłam w małe kawałeczki ( nożem kroiłam pod kątem ) tak żeby wyszły kopytka. Zagotuj wodę w garnku i do wrzącej wody i wrzucaj po kilka kopytek. Wyciągaj z wody po kilku minutach jak kopytka wypłyną na wierzch. I gotowe :) Proste, prawda .. hmmm :) ( moja jeszcze nie są piękne .. ale dojdę
Kuchnia na wzgórzuWykorzystałam do niej mizunę, zioło charakterystyczne dla kuchni japońskiej. Rośnie podobnie jak rukola, czyli nie tworzy główek, jak sałata. Ale też nie należy do tej samej rodziny roślin co sałata. Liście są raczej sztywne i chropowate w dotyku. Pod tym względem przypominają nieco liście pokrzywy, ale nie parzą :) Składniki : 2 garści mizuny lub innej sałaty 50 g wędzonego
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam bakalie - pod każdą postacią. Jakiś czas temu zakochałam się w żurawinie - to był mój poważny nałóg co prawda zdrowy ale za to jaki kosztowny... raz na jakiś czas łapię niesamowitą ochotę na suszone jabłka - w tym roku już się zabezpieczyłam przed tą chwilą i w lecie nasuszyłam sobie ogromna ilość tych pyszności :-)Rodzynki - oj to jest mój
sierotka maRysia w kuchniDostałem zlecenie od żony - wymyśl coś z suszonymi pomidorami. Nie byłbym sobą gdybym zrobił coś, co już robiłem z tym produktem, jak np. sałatka makaronowa na zimno z suszonymi pomidorami, oliwkami i fetą. Fakt - fajne danie, w krótkim czasie można je przygotować. Jednak ja potrzebowałem czegoś na ciepło. I tak o to na szybko powstała potrawa, która ukazuje inne(...)wynalazek - warto spróbować. Po usmażeniu na złoty kolor odstawiam mięso na chwilę aby odpoczęło. Przecinam na pół pod ukosem. Aromatyczna pierś kurczaka nadziewana tymiankiem doskonale wybija się ponad smak sosu pomidorowego, który nabiera ciekawego charakteru po dodaniu suszonych pomidorów z żurawiną. Proste jak drut
Right Behind The Kitchenserce,ozorek, skórki wcześniej namoczyłam,potem jeszcze umyłam je pod bieżącą wodą. Wszystko to włożyłam do garnka, dodałam mięso i gotowałam do miękkości z przyprawami (liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem w ziarenkach.) Po ugotowaniu odcedziłam a gdy już ostygło zmieliłam przez maszynkę na małych oczkach. ( takich jak na mięso mielone ). Wywaru z gotowania nie wylewałam(...)każdy kubek kaszy 2 kubki wywaru. Kaszę gotowałam na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy wchłonęła cały wywar i była już prawie miękka odstawiłam ją żeby doszła ( pod przykryciem ). Do ciepłej jeszcze ciepłej ale nie gorącej kaszy dodałam wcześniej zmielone podroby z mięskiem. Doprawiłam przyprawą knorr do mięs, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec dodałam
Darcia w kuchnirestauracji, która ma coś więcej w swojej ofercie niż tylko ryby, które niekoniecznie pływały w Solinie... I jest! Restauracja, która bodajże jest czynna tylko do 21:00 - Pod Malwami. No to zamawiamy. Pod Malwami - sentyment do regionalizmu Bliny (tamte były akurat z wieprzowiną w sosie własnym i surówką z czerwonej kapusty) oraz chłodnik litewski. Surówka - wydawałoby się: czego można się(...)przepis. Skierowałem się do właścicielki. Co usłyszałem? "Smakowało Panu? To ja Panu dam przepis na chłodnik litewski , a Pan się wpisze do księgi gości." Otwieram księgę... chyba takich ludków jak ja, to przewinęło się setki. Sympatyczna Pani w mgnieniu oka napisała cały przepis (prosto z głowy). Chłodnik litewski, źródło: wikipedia Zamieszczam to, co mam na karteczce - przepis na chłodnik
Right Behind The Kitchenjedzenia, jeśli już – to tylko na zupę. Kalafiora obieramy z liści. Grubą łodygę pod spodem ucinamy tak, by kończyła się równo z zakończeniem różyczek kalafiora i tworzyła jego podstawę. Nacinamy ją ostrym nożem na krzyż, na głębokość około 1,5cm. Kalafiora dokładnie myjemy pod bieżącą wodą z piasku i zabrudzeń. Jeśli boicie się w środku ślimaków, które też lubią(...)warzywa. Na każdy litr użytej wody dodajemy po pełnej łyżeczce cukru i soli. Kalafiora gotujemy tak samo jak kapustę – bez przykrycia, aby pomóc mu się pozbyć nie zawsze przyjemnego zapachu. Średni kalafior, jeśli nie chcecie go zapiekać tylko wykorzystać jako główne danie lub dodatek do obiadu, wymaga około 20-25 minut gotowania na średnim ogniu. Sprawdźcie widelcem
Karo in the KitchenKokos i czekolada to jedno z najbardziej udanych połączeń kulinarnych. Nieważne jaki deser przygotujecie z tych składników - zawsze będzie pyszny i spotka się z uznaniem gości. Dziś zapraszam na kawałeczek wilgotnego ciasta czekoladowego pod kokosową chmurką i błyszczącą polewą... brzmi wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! Zapraszam :) Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, roztopionej 85 g kakao 200 ml wrzącej
Chocolate Muffin Blogcynamonem, z lekkim posmakiem pomarańczy i chrupiącymi bakaliami, które akurat miałam pod ręką: orzechami laskowymi, nerkowcami, pestkami dyni, słonecznikiem oraz żurawiną. Z resztą wybór bakalii tu nie ma znaczenia- bo niezależnie od tego jakich nie użyjecie, to będzie dobrze- tutaj głównie chodzi o smak i aromat jaki nadaje bakaliom cynamon, skórka z pomarańczy oraz sok. To połączenie
Kraina Miodem Płynącanastępnie wrzucić do szerokiego garnka / głębokiej patelni z gotującą się wodą. Woda nie musi się już potem gotować mocno - wystarczy, że od czasu do czasu mrugnie nam bąbelek jak w gotującym się rosole ; ) Tak rybę trzymamy w wodzie ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy, studzimy i otwieramy z folii, zioła i kawałki cytryny wyrzucamy. Małym widelczykiem ściągamy(...)wzdłuż ości. Zachowując ostrożność powinniśmy otrzymać duże płaty mięsa, które później będziemy porcjować dłońmi. Warto dokładnie oddzielić skórę, pod którą skrywa się w różnych zakamarkach sporo smacznego białka! Polecam w szczególności moją ulubioną część - mięso z policzków : ) Tak, tak, tuż pod oczkiem gdy delikatnie odsuniemy skórę, znajdziemy malutki kawałek mięsa w kształcie kuleczki! Pyszności! Surówka z buraka i gruszki
Right Behind The KitchenDawno, dawno temu pisałem o Restauracji Pod Malwami w Polańczyku, o tym, że jadłem tam bardzo dobre potrawy. Jedną z nich był wyborny chłodnik litewski. To było w lipcu - jak teraz właśnie. Prawie dwa lata temu również w lipcu żar napierdzielał z nieba tak, że odechciewało się wszystkiego! Tak już chyba mi zostało, że w tak upalnych dniach
Right Behind The Kitchenwszystkie pomarańcze jakie mieliśmy w domu. Pomyślałam zatem, że skoro coś pomarańczowego to może marchewka. I tak powstał przepis na te ciastka. Ciasteczka są maślane, ale wzbogacone o witaminy. Nie tak jak tradycyjne kruche te są bez dodatku jajek.Inspiracją dla tych ciastek był dla mnie przepis na Orange pumpkin face cookies. przepis jest dostępny pod linkiem
apetytnapieczeniewrzenia. Wsypałam mule i gotowałam je przez około 5-6 minut na dużym ogniu pod przykryciem. Potrząsałam garnkiem i czekałam aż muszle się otworzą. Po otwarciu należy zdjąć garnek z ognia. Zbyt długie gotowanie spowoduje,że mule stwardnieją. Jak tylko zaczną się otwierać wiadomo, że są gotowe. Oczywiście można je przyrządzać na wiele sposobów dusić, marynować
potrawyregionalnepapryki. Wszystko dusiłam w garnku pod przykryciem i podlewałam czasami wodą często mieszając. Podałam z kaszą kuskus,ale można również z ryżem np zabarwionym na żółto kurkumą . Kurkuma , podobnie jak szafran, nadaje potrawom piękny żółty kolor. Kurkuma nie tylko barwi potrawę, nadaje jej też specyficzny zapach
potrawyregionalnesię nie otworzyły. Na patelni z odrobiną oleju obsmażyć zrazy na złoty kolor. Pod koniec dodać suszone grzybki i kilka pieczarek przekrojonych na cztery części. Wlać wywar wołowy i wodę, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jak nie macie wywaru można dolać tylko wodę. Gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Trwa
Kuchnia Pokoleń