niej cebulę. Do cebuli dodać upieczony czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem co jakiś czas dolewając bulion. Po 25 minutach doprawić zupę pieprzem i zmiksować z pozostałym bulionem. Podawać z pietruszką lub grzankami, ale tak jak mówię grzanki są niezbędne do tej zupki. Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronka : Źródło: ewawachowicz.pl
PychotkaaaTydzień temu we Wrocławiu podobno było ze 26 stopni na plusie. Teraz nad ranem mamy jakie 2-3 stopnie zaledwie. Dzisiaj. Poranek. Wygwizd jakiś, tylko czekać
Right Behind The Kitchenrobimy się głodni... W książce znajdziemy również bardzo przydatne porady, które ułatwią nam przygotowanie deserów, np. jak zrobić karmel, domowy cukier waniliowy czy sos czekoladowy. Na samym końcu jest miejsce, w którym możemy spisać nasze ulubione, sprawdzone przepisy, by mieć je zawsze pod ręką wraz ze słodkimi pomysłami Ani Starmach. Ta opcja bardzo mi się podoba :) Czy warto kupić
Z miłości do słodkościBardzo smaczna sałata ze śmietaną, ogórkiem i szczypiorkiem. Idealna do obiadu lub jako samodzielne danie . Składniki: główka sałaty masłowej 2 ogórki zielone pęczek szczypiorku 0,5 szklanki śmietany 18% sól,pieprz sok z cytryny cukier Sposób przygotowania: Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w pół plastry. Szczypiorek płuczemy
Bajeczna Kuchniamogą zostać ozdobą halloweenowego przyjęcia. Na przyjęcie nadają się idealnie, bo smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Zrób parówce turbanik z ciasta francuskiego, kilka kropel majonezu, ziarenek pieprzu na źrenice oczek i mumia gotowa. Banalnie proste, a zwyczajne parówki staną się nadzwyczajne. Pod warunkiem, że użyjesz dobrych jakościowo kiełbasek i ciasta francuskiego na maśle. Jeśli poszukujesz innych pomysłów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rodzina, przyjaciele, bliscy, znajomi - im więcej ich mamy tym lepiej. Przynajmniej mnie się tak wydaje. I jak to dobrze mieć kogoś takiego, kto powiadomi mnie
Right Behind The KitchenJako danie główne Szefowie kuchni przygotowali dla nas golonkę glazurowaną w piwie Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim. Sama golonka była genialna a muszę się przyznać, że jadałam golonkę... pierwszy raz... Zawsze się bałam, że będzie to tłuste gumowe mięso a tu naprawdę super zaskoczenie. Pyszne rozpływające się w ustach mięsko pod chrupiącą(...)razu skosztować łyczka delikatnej kawki i tu zaskoczenie... bo gdy włożyłam łyżeczkę do filiżanki zobaczyłam, że to co zwie się kawą, kawą nie jest tylko jakby kremem schowanym pod skorupka z karmelizowanego cukru i delikatna kawową pianką. Takie kawowe creme brulee. I to tego bardzo niepozorny pączuś nadziany pysznym czekoladowym kremem z wyraźną nutą alkoholu. Deser mnie zachwycił Podsumowując
sierotka maRysia w kuchniSerniki uwielbiam pod każdą postacią. Tym razem wybór padł na serniczek ze śliwkami. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Jeśli użyjecie zmielonego twarogu będzie na pewno trochę "cięższy" ale równie pyszny jak mój. Do serniczka moja ulubiona kawa z mlekiem w ślicznym kubeczku "Filona" od Porcelany Bogucice. 1kg gotowego sera do serników 5 jajek 100g masła 1/2 szkl
Smakołyki Asifrancuskim ciasto łaciate ekspresowe całuski Ważne w tych przepisach jest też to, że jak przyjdzie nam ochota na coś słodkiego to przygotujemy je błyskawicznie. To dzisiejsze ciasto jest proste i ekspresowe, gdyż przygotowanie i pieczenie zabiera jedynie 45 minut. Można powiedzieć, że to jabłka pod kruszonką. Proste ciasto z jabłkami : Składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOtóż dziś będzie o domowym szyciu dla odmiany, ponieważ jestem z nas tak dumna, że nie mogę się nie pochwalić naszym domowym Misiem, który powstał w ten weekend. Jak takiego wyczarować? Oto przepis: Składniki: ok 1 m bieżący wybranego materiału dużo mocnych nici w kolorystyce dobranej do materiału 2 guziki - oczy 1 guzik - nos 2 guziki dekoracyjne(...)wziąć pod uwagę, że po zszyciu miś będzie mniejszy i okrąglejszy po wypełnieniu. Na okrągłe elementy warto poszukać gotowych wzorców. U nas głowa to talerzyk deserowy, a uszy szklanka ;) Krok drugi Szablon odrysowujemy na materiale mazakiem do tkanin. Materiał powinien być dobrze naciągnięty - również do wycinania. Dlatego w warunkach domowych przydadzą się do tego zarówno mama jak i Tata
Kuchnia po mojemuwrzątek. Odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Posiekaną kapustę wymieszać z ostudzonym ryżem surowym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano
Czerwień i błękitsmaku brandy (zrobiłam cappuccino czekoladowe i po prostu dodałam brandy) - według mnie stanowczo za mało, robiłam to ciasto z połowy porcji a zużyłam całą szklankę. * 5 łyżeczek cukru - jak dla mnie za dużo - wystarczą 2 * duża paczka okrągłych biszkoptów * czekolada do polania - użyłam gotowej polewy i nie był to dobry pomysł gdyż ciasto ciężko się kroi - lepiej zrobić samemu(...)cukru. Do dzieła!!! Zaparzyć kawę, osłodzić ją i wystudzić. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody i odstawić. Gdy napęcznieje podgrzewać aż się rozpuści, po czym odrobinę ostudzić. Ubić śmietanę, pod koniec dodać fix i cukier waniliowy. Jeszcze chwilę ubijać. Odstawić. Z białek ubić sztywną pianę. Odstawić. Żółtka utrzeć z serkiem. Połączyć masę żółtkową ze śmietaną, ajerkoniakiem, pianą z białek i żelatyną
sierotka maRysia w kuchniZacznę od tego, że zupa jest pyszna, sycąca, szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy już bulion warzywny, który można sobie ugotować np. poprzedniego wieczoru. Drugą opcją jest użycie kostki bulionowej, ale u mnie na przykład to nie wchodzi w grę (używam tak rzadko jak się tylko da!). I choć dodanie do zupy tortellini chodziło mi po głowie
Kolorowy Przepisownikosób, które cenią sobie zarówno nowoczesność, jak i funkcjonalność. Naczynie to świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Nic dodać nic ująć :) No dobrze, ja od dwóch tygodni nie daję swojej patelni ostygnąć, poddając ją co chwilę nowym(...)rukola. 4. Pod opisem potrawy, należy podać swoje dane kontaktowe. 5. Jeden uczestnik może nadesłać maksymalnie 1 zadanie konkursowe. 6. Spośród nadesłanych prac zostanie wybrany przez organizatora zwycięzca, który otrzyma Patelnię granitową głęboką z serii Lucca. 7. Zwycięzca konkursu zostanie wyłoniony do 3 dni po upłynięciu terminu konkursu. Wyniki zostaną ogłoszone na blogu www.kuchniawopałach.pl , jak
Kuchnia w opałachmałym ogniu przez ok. 20 minut, aż woda się wchłonie, zostawiamy pod przykryciem aby kasza "doszła " i ostygła. 2. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy ksylitol i jajko, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy na plastry razem ze skórką. Wystudzoną kaszę łączymy z dżemem brzoskwiniowym mieszamy dłonią jak ciasto. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno
Apetyczna babeczkaprosty pomysł na szybki deser, kiedy w domu nie mamy zbyt wielu składników aby upiec ciasto albo gdy nie mamy na to czasu. Jego smak zależy od dodatków jakie do niego dodamy, możemy wybrać cukier waniliowy, kakao, miód, owoce lub, poza sezonem, gęste i pyszne syropy owocowe . Domowy budyń będzie też pysznym smakołykiem dla dzieci. Ja na swój deser wybrałam(...)cynamon. Do wymieszanych składników suchych dodajemy dwa żółtka i ucieramy wszystko jak na kogiel mogiel. Do utartej masy stopniowo dolewamy mleko i mieszamy. Gdy wszystkie składniki połączą się stawiamy rondelek na kuchence i gotujemy na małym ogniu. Stale mieszamy, aby nie doprowadzić do powstania grudek. Pod koniec gotowania możemy użyć do mieszania trzepaczki rózgowej – będzie łatwiej. J Gotowy
Pyza i Surówka