jaka pod pi - 500 przepisów (strona:13/34)

ZRAZY WOŁOWE Z FARSZEM 175

rozbity kotlet. I tak jak w poprzedniej odsłonie zawijałam i spinałam wykałaczkami. Obtoczyłam zrazy w mące i podsmażyłam na dużym ogniu. W międzyczasie zagotowałam w garnku wodę, dodałam do niej bulion i podsmażoną cebulkę. Dusiłam w nim zrazy do miękkości w zależności od wołowiny. Powiem tylko,że moje rozpływały się w ustach. Pod koniec duszenia dodałam śmietanę. Zrazy można

potrawyregionalne
Wołowina w winnym sosie 96

czasu do czasu człek myśli - "ale bym zjadł jakieś mięcho!" Następnie pada drugie pytanie - ale jakie? Cycki z kury? Klata z indyka? Hm, rzadko kiedy pada odpowiedź "wołowina". Fakt, nie jest to ulubione i bardzo popularne mięso w Polsce. Niemniej jednak myślę, że warto czasami zerknąć na cenę wołowiny, a dokładnie udźca, a zaskoczymy się sami, że aż takie drogie(...)Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki, świeży szpinak, czosnek, oliwa i masło, wytrawne czerwone wino, sól, pieprz, kmin rzymski, ostra papryka w proszku, kolendra, kmin natka pietruszki Opakowanie świeżego szpinaku wrzucam do miski z zimną wodą, mieszam i odstawiam na kilka minut - jak widać poniżej nawet w takim

Right Behind The Kitchen
Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) 687

lodówki, jak ją później otworzysz, to ta gęsta warstwa na górze to właśnie śmietana. Przyrządzenie chleba paleo jest proste : Wymieszaj razem wszystkie suche składniki. Do pojemnika, w którym będziesz wyrabiać ciasto, wbij jajka razem z roztopionym masłem, jogurtem i octem jabłkowym. Mikserem ubijaj mokre składniki, aż się dobrze połączą. Możesz też najpierw chwilę ubijać same jajka, a pod koniec(...)zawiera kilka uczulających składników : o nabiale wspomnieliśmy już wcześniej, poza tym są to migdały (są orzechami) i mąka ziemniaczana (psiankowate). Mąkę migdałową ciężko w tym konkretnym przepisie zastąpić czymkolwiek, jak nie możesz jej jeść, to sprawdź poniżej przepisy na inne chleby paleo. Mąka ziemniaczana może zostać zastąpiona mąką ararutową, która pochodzi z korzenia manioku, który nie należy do roślin

PaleoSMAK
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 118

żołądki i serca do rosołu, a później przekładam je do talerza z lanymi kluseczkami. Dziś się to zmieniło! Użyłem żołądków drobiowych w nieco inny sposób i wyszło nic innego jak...  ...żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką Na taką zdjęciową przystawkę wystarczy solidna garść żołądków na osobę . Czyścimy je, odcinając błony łączące żołądki, płuczemy. Zagotowujemy wodę(...)łyżeczką soli i dużą porcją pieprzu czarnego (wody tyle aby przykryło żołądki). Do gotującej się wody wrzucamy żołądki. Gotujemy do miękkości - w szybkowarze to ok. 25 minut. Tradycyjną metodą pod przykryciem na małym ogniu zajmie to może nawet ok. 1,5 godziny (pamiętamy aby w razie potrzeby dolewać gorącej wody). Odcedzamy i studzimy żołądki drobiowe. W tej samej wodzie gotujemy

Right Behind The Kitchen
Fasolka po bretońsku 98

targować, czuje się jak w raju! Mam kilka ulubionych stoisk, gdzie idąc wiem, że kupię za grosze cudowne graty.  Jest np. małżeństwo, które sprzedaje rzeczy sprowadzane z Belgii i Niemiec, a wśród nich znany już Wam talerz z Villeroy & Boch, który wykorzystałam do stylizacji przy przepisie na owoce zapiekane w różowym winie pod płatkami owsianym

Moja smaczna kuchnia
Orientalna wołowina z kolendrą i chili 186

mięso z patelni. Zmniejszyć pod patelnią gaz. Sos sojowy, przeciśnięty czosnek, sok z pomarańczy oraz posiekaną chilli wymieszać, wlać na jeszcze gorącą patelnię - będzie ostro parować i bulgotać. Pogotować chwilkę. Mięso pokroić w plastry - będzie jeszcze surowe w środku, dodać na patelnię z gorącym sosem i wymieszać, podgrzewać do uzyskania takiego stopnia wysmażenia mięsa jak lubimy, ale niezbyt długu

Kulinarne Inspiracje
Grillowana pierś prosto z czerwonej marynaty 128

móc sobie wyobrazić jak może wyglądać mięso w środku bez konieczności rozcinania go w trakcie smażenia (a to korci, prawda, aby zajrzeć do środka posługując się nożem :) Po usmażeniu ściągamy mięso, owijając je folią aluminiową aby odpoczęło, a soki równomiernie rozeszły się w środku. Po ok. 5 minutach mięso jest gotowe do pokrojenia pod skosem nożem z głębokimi ząbkami

Right Behind The Kitchen
Pomidorowo - dyniowa zupa 149

zawsze się udają pod warunkiem, że młody nie widzi tego czego nie lubi. Bo ogromny problem z Nim jest a raczej z tym co je. nie lubi żadnych warzyw więc mamusia choć tak sprawia, że co nie co zje. Zupa jest smaczna i myślę, że mój podstęp się uda. A przepis na dynię jakiej użyłam do zupy znajdziecie wśród moich

Ewa w kuchni
Placki kukurydziane, z których możesz zrobić domowe nachosy lub domowe quesadillas 176

minut pod ręcznikiem.  4) Następnie dzielę je na 6 porcji, każdą rozwałkowuje na kształt okrągłego placka. 5) Gotowe placki smażę na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony (bez tłuszczu). 6) Kolejno, kroję na trójkąty, aby uzyskać nachosy (używam kółka do pizzy). Gotowe:) P.S. Ciasto można dosolić, wzbogacić ziołami lub serem, jak kto woli :)  Smacznego! Pozdrawiam

Pause Gotowanie!
Kaszanka słoikowa 276

niej wylądowało . Nie zawsze pod ręką ma się flaki , czy osłonki , a chęć zjedzenia pysznej czarnej kaszanki , jest często " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak więc można z powodzeniem użyć słoików i też jest ok . Kaszanka zawekowana , przechowuje się długo w lodówce , nawet 2-3 miesiące . Jest tak samo pyszna , jak ta z osłonek

Ogrodnik w podróży
Pierogi z kapustą i grzybami 140

piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Gotujemy do miękkości.Kapustę przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Biała kiełbasa pieczona w piwnym sosie 107

kolei robi się pod koniec pyszny piwny sosik. Powiem szczerze: mnie to danie nie zachwyciło (po prostu nie przepadam za piwem, a tu jest mocno wyczuwalne), ale Mąż był wniebowzięty :) Także drogie Panie, jeśli chcecie sprawić kulinarną przyjemność swoim mężczyznom to zaserwujcie im białą kiełbasę gotowaną w piwie! Najlepiej oczywiście w ich ulubionym :) Na Wielkanoc jak znalazł! Składniki

MyCookBook.pl
Risotto z kaszy pęczak i białych szparagów 119

resztę kroimy pod skosem na pół centymetrowe kawałki, główki zostawiamy dłuższe. Do gotującego się delikatnego rosołu (odrobinę posłodzonego) wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową. Podsmażamy kaszę (pojemność filiżanki) kilka minut na maśle (1 łyżka) i oleju rzepakowym (1 łżyka). Dolewamy stopniowo zachowany rosół, w którym gotowały się szparagi. Mieszamy energicznie tak, jak to robimy

Right Behind The Kitchen
Zupa krem z pieczonym czosnkiem 176

minut, do zeszklenia, co jakiś czas je mieszając. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, zalewamy wodą i rosołem, dodajemy ½ łyżeczki soli i startą gałę muszkatołową. Zupę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw, około 20-30 minut.   Gdy kalafior i seler już miękkie, całość miksujemy przy użyciu ręcznego blendera razem z upieczonym albo usmażonym w głębokim maśle czosnkiem. Zaciągamy(...)drobno pokrojonego czerstwego chleba – można je dodatkowo posypać ziołami, solą lub granulowanym czosnkiem. Podajemy grzanki do zupy posypanej grubo pociętym szczypiorem.   Nie obawiajcie się, że będziecie działać jak chodzący odstraszacz na wampiry i wszystkich wokół po zjedzeniu tej zupy – pieczony czy smażony w głębokim maśle czosnek nie dają aż takiego efektu, smakują dużo delikatniej, nabierają przyjemnego aromatu

Karo in the Kitchen
Sos grzybowy 136

wykorzystać jako dodatek do makaronu, kopytek lub ziemniaków, jest smaczny i aromatyczny. Składniki: 1 kilogram świeżych grzybów 2 cebule 3 łyżki smalcu 1 szklanka śmietany 18% Sól, pieprz Pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na smalcu, dodajemy pokrojone grzyby, wlewamy niewielką ilość wody i dusimy pod przykryciem przez

Bajeczna Kuchnia