jaka pod pi - 500 przepisów (strona:22/34)

Czekoladowiec z czereśniami 83

uroczo wystają czereśniowe ogonki :) Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wyjątkowo miękkie i puszyste, wilgotne dzięki owocom. Jest równie smaczne i świeże także na drugi dzień (niestety nie wiem jak jest w kolejne dni, ponieważ ciasto nie doczekało ;) Tak duża ilość owoców, a niewielka ciasta, sprawia, że możecie sięgnąć po kolejny kawałek z mniejszymi wyrzutami sumienia ;) Koniecznie musicie spróbować(...)kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek. Masło miksujemy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy roztopioną czekoladę oraz żółtka roztrzepane ze szczyptą soli. Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami resztę cukru, ubijając po każdym dodaniu. Jedną trzecią piany dodajemy do masy czekoladowej, aby ją trochę rozluźnić. Mieszamy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy ostrożnie, a na koniec

MyCookBook.pl
Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka 946

Wielki klops na kanapki – pyszna wędlina Uwielbiam wielkiego klopsa, nie wiem nawet czy to prawidłowa nazwa . Czasami widuję coś podobnego pod nazwą pieczeni rzymskiej , ale jednak , to nie do końca to samo . Mój wielki klops , to po prostu pyszny , mielony gigant , pieczony w piekarniku , dzięki czemu uzyskuje wspaniałą skorupkę i niebiańsko smakuje na zimno do kanapeczek z majonezikiem(...)pieprz, cukier , gałkę , zmiażdżony czosnek , wodę i bułkę tartą . Cebule obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach , po czym dodajemy do reszty składników . Teraz , ta mniej fajna czynność ( jak dla mnie ;( ) wyrabiamy mięso rękami , tak długo aż masa będzie zwarta i da się uformować w wielki , gigantyczny kotlet mielony o nieco cygarowym kształcie – to ułatwi krojenie

Ogrodnik w podróży
Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem 251

Jeśli udka, to dlaczego nie kacze? Są soczyste i delikatne z chrupiącą skórką! Wymagają jednak trochę czasu w piekarniku, aby mięso rozpływało się w ustach, ale

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Czekośliwka 120

Czekośliwka, zwana także „śliwkową nutellą”, to nic innego jak powidła śliwkowe z czekoladą (w mojej wersji z dodatkiem kakao). W ostatnich latach zrobiły prawdziwą furorę. Są bardzo smaczne, oczywiście słodkie, w smaku do złudzenia przypominające popularną śliwkę w czekoladzie :) Kto lubi, tego chyba zachęcać dalej nie trzeba :) A czekośliwkę warto mieć w swojej spiżarni, bo ma wiele zastosowań: smarowidło(...)puszczać sok i się zagotują. Następnie ogień zmniejszamy i gotujemy mieszając co jakiś czas, aż powidła odparują i zgęstnieją. Jeżeli zależy nam, aby czekośliwka miała bardziej aksamitną konsystencję wystarczy pod koniec tego etapu zmiksować owoce za pomocą blendera. Pod koniec gotowania dodajemy ekstrakt oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Masa zacznie gęstnieć, więc mieszamy często, aby powidła się nie przypaliły. Gotujemy jeszcze

MyCookBook.pl
Sernik dyniowo-kajmakowy 141

przechodzę. Taka ze mnie sernikomaniaczka ! Żadna dieta, żadne zakazy, nakaz i co tam jeszcze, nie odciągną mnie od tego smakołyku. Zjem zawsze i wszędzie. Sernika nie odmawiam. Newer ! Jako, że dynie nadal zalegają na sklepowych półkach, co mnie bardzo, bardzo raduje, użyłam jej do przygotowania sernika. Smak - niebanalny, kolor - mega ooptymistyczny ! Składniki: Na spód: 350 g okruszków biszkoptowych ( u mnie(...)stopni C na 10-12 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Przygotować masę serową. Ser przekręcić przez maszynkę. Wymieszać ser z masą kajmakową, cukrem i żółtkami.  Pod koniec dodać pure z dyni, proszek budyniowy i cynamon. Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej - delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasteczkowy. Sernik wstawić

kolorowotorcikowo
Kraków - Pizza Garden - Brick Oven Pizzeria 109

niewiele naturalnego światła wpada do środka, można byłoby się jedynie pokusić o odmalownie wnętrza, nadanie mu nowych barw aby nieco rozświeltić wnętrze - tak naprawdę kwestia gustu. Pierwszy plus, jaki możemy dostrzec to obsługa - bardzo uprzejme kelnerki, biegające z kuchni do stolików z uśmiechem na twarzy. Czuć w powietrzu miłą atmosferę, która klientowi odpowiada. Pomimo tego, że jest(...)także dzięki temu, że tych składników nie ma 7 czy 10 ale minimalna ilość. I o to właśnie chodzi - less is more. Wszystko to czyni, wydaje się zgrany, zespół pod wodzą właściciela, który jest codziennie w lokalu, zna się na swojej robocie, a do swojej pracy używa pieca opalanego węglem (podobno jest tylko kilka takich pieców w samym Nowym Jorku

Right Behind The Kitchen
Forszmak 165

przyjazd większej ilości gości. Można go przygotować dzień wcześniej, odgrzewany na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje jako gulasz z dodatkiem kaszy. 0,5kg schabu 30 dag kiełbasy 2 cebule papryka czerwona 4 ogórki kiszone 30 dag pieczarek sól, pieprz łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)plastry. Dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Następnie przełożyć do garnka usmażone mięso i kiełbasę. Całość podlać 2 szkl gorącego bulionu, wrzucić liście laurowe i ziele ang. Całość dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie (ok godzinę). Dodajemy ogórki pokrojone w półplasterki, ewentualnie podlewamy jeszcze wodą. Na koniec dolewamy koncentrat pomidorowy i mąkę wymieszaną z 1/2 szkl wody. Doprawiamy do smaku

Smakołyki Asi
Konkurs #smakjęzyka 133

drodzy, jak już niedawno Wam wspominałam 29 października rozpoczęła się wspaniała akcja #smakjęzyka. Ma ona na celu promocję kursów językowych poprzez treści związane z kulinariami. Jeszcze raz zachęcam Was do zapoznania się z ofertą platformy multikurs.pl oraz pobierania darmowych e-booków kulinarnych ze strony smakjęzyka.pl . Dodatkowo zachęcam Was do dodawania zdjęć potraw przygotowanych z e-booka na Waszym(...)www.multikurs.pl/ Wygrywają 3 osoby!  Ilość zgłaszanych przepisów jest dowolna, ale jedna osoba może wygrać tylko jedną nagrodę. Każdy kolejny przepis powinien być zamieszczony w osobnym komentarzu pod postem konkursowym, a zdjęcie obrazujące przepis należy przesłać na adres mail matleen@gazeta.pl wraz z imieniem i nazwiskiem oraz zgodą na publikację zdjęcia w specjalnej galerii konkursowej na facebook.  Regulamin konkursu: Organizatorem

Słodkie okruszki
Piernik staropolski - dojrzewający II 164

opcjonalnie) lub cukrowe dekoracje 100g masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru łyżeczka żelatyny Wykonanie ciasta (surowej masy): W garnku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Pod koniec dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę do przestudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sodę, przyprawę do piernika i zmielone migdały.  Mąkę z dodatkami dodajemy do przestudzonego masła(...)Przekładamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni.  Po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na 2 lub 3 blaty (w zależności od tego jak nam wyrósł). Następnie każdy blat przecinamy wzdłuż na pół i w ten sposób z prostokątnego dużego ciasta tworzy nam się wąskie warstwowe ciasto wielkości keksówki (ja obkroiłam wystające nierówności

Mania Wypiekania
Norweski Burger King stracił ponad 30,000 fanów na Facebooku 142

źródło:  fan page norweskiego Burger King Ciekawym posunięciem można nazwać to, co zrobił norweski Burger King - dał możliwość swoim fanom (ok. 38,000 osób) wybór

Right Behind The Kitchen
Udka kurczaka faszerowane kaszą gryczaną 248

wyluzować czyli usunąć z nich kości. Nie jest to takie trudne jak się wydaje, wystarczy tylko dobra instrukcja i trochę cierpliwości. Trzeba tylko uważać, żeby nie przeciąć skóry. Jak wyluzować udka kurczaka można znaleźć np. TUTAJ . Ja zostawiłam końcówkę kostki, żeby nie trzeba było ją dodatkowo spinać. Składniki: 3 udka kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku boczek wędzony(...)wykałaczkami. Udka ułożyć spiętą stroną do dołu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posypać oregano, bazylią i papryką. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca

Mama Gotuje
Szpinakowe tagliatelle 147

Smak, do którego chętnie się powraca. Prostota przygotowania jest tak duża, że gdy czasu na gotowanie brak, pomysł nasuwa się sam - szpinakowe tagliatelle! Smacznie, zdrowo i

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
SZARLOTKA BABCINA NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE – NAJLEPSZA! 243

Wieliczkę … to tam zawsze była szarlotka. Zawsze! A oprócz szarlotki było też ciasto czeskie ( tak, tak – to co tak Wam w Święta smakowało! ). Ta szarlotka smakowała jak żadna inna. Delikatne, półkruche ciasto wypełnione po brzegi prażonymi jabłkami, pachnącymi cynamonem. Tego smaku nie da się porównać z niczym innym, bo babcia w tę szarlotkę wkładała całe serce. Dziś(...)Jabłka myjemy, usuwamy gniazda, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło. Na wolnym ogniu dusimy do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy od 1 minuty i odstawiamy do przestudzenia. CIASTO: Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrami. Dodajemy jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrabiamy, zagniatamy przez

Ostra na Słodko
Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym 163

mleko, do otrzymania jednolitej, niezbyt gęstej masy. Przyprawiamy. Kurkuma nada naleśnikom piękny, słoneczny kolor. Patelnię nagrzewamy. Ja na swojej nie używam żadnego tłuszczu, jedynie do pierwszego naleśnika, który jak wiadomo nigdy nie chce wyjść idealny ;) Smażymy 5 naleśników, ale tylko delikatnie, do lekkiego zarumienienia.  Teraz czas na farsz!  Składniki na farsz: 3 cebule 450 g szpinaku mrożonego(...)Czas dodać do niej przepłukaną fasolę, 3 zgniecione ząbki czosnku oraz ugotowanego już kurczaka. Przyprawiam solą himalajską, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem oraz słodką papryką. Całość gotuję około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaję garść startego sera żółtego i mieszam. Gdy farsz i naleśniki są już gotowe, czas przygotować z nich danie :) Umieszczam w blaszce jedną sztukę naleśnika, do którego dodaję

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod beszamelem 215

Pyszne naleśniki ze świetnym farszem ze szpinaku i fety, na końcu zapieczone pod beszamelem. Inspirowane przepisem Ewy Wachowicz- z moimi zmianami -w tym mój od lat wypróbowany przepis na naleśniki. Polecam :) SKŁADNIKI na ciasto: 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 szklanka mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 2 jajka  szczypta soli tłuszcz do smażenia (u mnie masło(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i razem przesmażamy. Dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, aż ser się trochę rozpuści. Nakładamy farsz na naleśniki, składamy boki i zwijamy jak krokiety. Układamy w foremce żaroodpornej (około 20x30 cm). Przyrządzamy beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką

Moje Kuchenne Rewelacje