jaka pod pi - 500 przepisów (strona:26/34)

Tarta ze szpinakiem i pieczonym łososiem 148

dość ostrym, lekko słodkawym i zdecydowanym smaku również jest tu kluczowy. Prawdziwa ekstaza dla podniebienia! :) Tartę można jeść i na ciepło i po wystudzeniu. Będzie doskonałym pomysłem na obiad, jak i na kolację :) Składniki (na ok. 8 porcji): Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła (schłodzonego) 50 g startego parmezanu 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta(...)ponownie wstawiamy na 5 minut. Farsz: Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy go sokiem z cytryny, a następnie posypujemy solą oraz pieprzem z każdej strony. Filet układamy w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Po tym czasie łososia wyjmujemy i rozdrabniamy (jeśli nasz filet był ze skórą, musimy ją usunąć

MyCookBook.pl
Trójmiasto po trosze - Gdańsk 145

Polska. Polska północna. Jedno z województw gdzieś tam w górze na mapie. Może być pomorskie. Pewnie dlatego, że jest po morzu... Tysiące turystów odwiedza tą część

Right Behind The Kitchen
Polędwica w cieście francuskim. Bo on mnie kocha zażarcie :-) 190

Zbliża się nasza rocznica - nie będę pisać już która - ale najważniejsze, że jest kolejna ale pierwsza nie jako ,,zwykła" para, tylko już jako narzeczeństwo śmiesznie to brzmi. Pierścionek już od prawie miesiąca lśni swym szafirowym blaskiem na mym palcu więc Rysio już chyba z mej kuchni nie wyjdzie blog swej nazwy nie będzie musiał zmieniać :-D. Choć kto wie - nawet(...)środku układamy polędwicę. Na polędwicę wykładamy resztę  grzybów i zawijamy najpierw boczek a później ciasto (bok prawy i lewy składamy na środek ciasta - najlepiej jest włożyć ręce pod oba boki i po prostu złożyć je ku sobie aby skleiły się ze sobą, tylko nie na ,,styk", najlepiej jest aby była delikatna zakładka. Brzegi ciasta dokładnie sklejamy. Całość układamy

sierotka maRysia w kuchni
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze 2581

jakiegoś czasu staram się jak najczęściej robić domowe wędliny. Świadomość tego co zjadamy jest bezcenna. Kupując mięso warto zwrócić uwagę na jego jakość. Niestety nawet mięso potrafi być nastrzykiwane. Dlatego najlepiej kupować to z certyfikatem, albo w miejscu do którego mamy zaufanie. Nie uruchomiliśmy jeszcze wędzarki, więc na razie robię wędliny parzone lub pieczone. Tę szynkę robiłam trzy razy(...)szklane. pieczenie Po 7 dniach wyjąć mięso z zalewy, osuszyć, obwiązać sznurkiem aby ładnie trzymało formę. Piekarnik nagrzać do 100 st C. Mięso ułożyć na ruszcie, pod nim ustawić naczynie na ewentualnie wypływające soki. Piec bez obracania ok 2 godzin - do momentu  aż temperatura wewnątrz mięsa, w najgrubszym miejscu, wyniesie 68 st C.  Wyjąć

Stare Gary
Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą 184

kapeluszach pieczarek i podałam z cebulą karmelizowaną z miodem i czerwonym winem. Może nie są to prawdziwe burgery, ale i tak są to jedne z najlepszych kanapek, jakie zrobiłam w życiu :) Dziś mam dla Was kolejny przepis z pieczarką w roli głównej! Bardzo się cieszę, że przepis na pieczarki zapiekane z serem mozzarella spotkał się z Waszym ciepłym przyjęciem(...)grilluj jeszcze ok. 2 minuty, aż ser się rozpuści.  Bułki przekrój na pół, skrop ich wnętrze oliwą. Wstaw do piekarnika, rozcięciami do góry, na 2-3 minuty pod górną grzałkę, aby je podgrzać i lekko zrumienić. Możesz spokojnie dołożyć je na blachę do pieczarek pod koniec ich pieczenia. Nałóż do bułki karmelizowanej czerwonej cebuli (zapewne trochę Ci zostanie, dojedz

Chilli Czosnek i Oliwa
Eger - miasto winem płynące 170

Każdy wyjazd na Węgry wnosi w moje życie coś nowego - są to zawsze jakieś smaki, wspomnienia, zapach winnic. I tak też było tym razem - nigdy

Right Behind The Kitchen
Food & Friends oraz KUKBUK - magazyny kulinarne 137

Dobre czasopismo tudzież magazyn związany z tematyką kulinarną, gastronomiczną (nie mylić z gastryczną!) - czy coś takiego w ogóle istnieje na rynku? Ba, na polskim rynku

Right Behind The Kitchen
Vapiano - Warszawa 123

Franchising - według Encyklopedii PWN jest to porozumienie dotyczące współpracy między dwoma przedsiębiorstwami, gdzie jedno z nich uzyskuje (oczywiście za pewną opłatą) prawo do sprzedaży towarów wytworzonych

Right Behind The Kitchen