jaka pod pi - 500 przepisów (strona:24/34)

A w roli głównej wystepuje… Mr Kartofell !!! 179

program o...ziemniaku! Tak, o tym prostym, swojskim a zarazem pysznym i pożywnym ziemniaku. I to nie byle jaki program bo historyczny i na nie byle jakim kanale bo na Viasat History!!! Bulwa ta jest swego rodzaju fenomenem w świecie warzyw - da się z niej zrobić niezliczoną ilość dań. Są ludzie którzy dodają ziemniaki niemal do każdej potrawy(...)gulasz podane w w/w programie - jest bardzo prosty a jednocześnie pożywny - idealny na jesienne i zimowe obiady. Lubię potrawy jednogarnkowe z niewyszukanych składników - takich które mamy zawsze pod ręką. Gulasz ten można urozmaicać według gustu i ochoty - wydaje mi się, że wspaniale by smakował ze świeżą papryką lub pomidorami. Zostawiam Wam pole do eksperymentu Gulasz z ziemniaków (wg Viasat History

sierotka maRysia w kuchni
Pieczeń wołowa z multicookera 147

jak ja. Multicooker to proste w użyciu wielofunkcyjne urządzenie, które zastępuje  szybkowar i w którym można gotować, dusić, smażyć, piec a nawet robić popcorn. Postanowiłam przygotować serię przepisów z wykorzystaniem multicookera, bo super sprawdza się w  mojej kuchni.  Dziś zapraszam na pierwszy wpis, czyli będzie pieczeń wołowa duszona w winie. W składnikach nie podałam jakie wino(...)mięsa. Pamiętamy, aby zawór wypuszczania powietrza był zamknięty. Mięso dusimy przez 50 minut (tyle trwa u mnie długi program duszenia mięsa). Gdy się skończy, wypuszczamy z multicookera powietrze pod ciśnieniem, uważając, aby się nie poparzyć. Sprawdzamy czy mięso jest już miękkie. Jeśli jest twarde, włączamy maszynę ponownie na 30 minut. W kubku

Kulinarne przygody Gatity
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 173

Choć grzybów w tym roku było niewiele, to coś tam jednak znaleźliśmy... Pojawiły się co prawda dopiero niedawno, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale. Tak więc chociaż skromnie, to na na kilka obiadów się załapaliśmy. Dzisiaj polecam Wam pyszną, domową zupę grzybową, na bazie świeżych grzybów leśnych i suszonych (na szczęście tych mam duży zapas od ubiegłego(...)plastry boczku (nie trzeba) W garnku zagotować bulion (i/lub wodę), wrzucić obrane, pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plastry seler naciowy i por. Gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie dorzucić wymyte, pokrojone na kawałki świeże (lub mrożone) grzyby, dołożyć także grzyby suszone i gotować całość ok.10 minut, nie przykrywać (grzyby kipią). Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę

Smaczne Zdrowe
Rysiowe ciasto urodzinowe… 247

amaretto. Do dzieła!!! biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao - przesiewamy przez sitko. Ubijamy na sztywno białka z solą - pod koniec ubijania dodajemy oba rodzaje cukru. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę - dokładnie mieszamy. Pieczemy ok 40 minut w 160-170 stopniach(...)nasączamy herbatą z cytryną i dowolnym alkoholem. Ciasto układamy w kolejności: biszkopt masa z nutelli beza wiśnie biszkopt masa z nutelli do ozdoby tortu użyłam pokruszonej bezy która wyglądała jak złoty pył

sierotka maRysia w kuchni
Naleśniki ze szpinakiem 195

rzadkie to za gęste, a to za chrupiące i trudno było zwijać naleśniki. Z czasem powstały proporcje na ciasto prawie idealne i chcę się nimi z Wami podzielić. Oczywiście jak to w kuchni bywa, wiele też zależy od produktów, ważna jest też patelnia do smażenia (najlepiej taka z powłoką ceramiczną, wtedy stosujemy minimalne ilości tłuszczu). Składniki: ciasto: 2 jajka(...)Następnie dodać szpinak, przyprawić pieprzem (nie solić, gdyż ser Feta jest słony). Smażyć chwilę, aby ewentualnie odparowała woda. Do gorącego szpinaku dodać rozdrobniony ser Feta, dokładnie wymieszać (nie smażyć). Pod wpływem ciepła ser lekko zacznie się topić i oklejać szpinak. Smarować farszem naleśniki i zwijać je w rulony lub składać w koperty. Dobrze smakują jeszcze ciepłe, chociaż ja wolę wystudzone

Kuchcik gotuje
Torcik bezowy z bitą śmietaną. 102

jednak kolejny etap to nauka wyciskania pięknych bezowych gwiazdek, bo te które zrobiłam niestety do pięknych nie należą.  Składniki; 5 białek szczypta soli 20 dag cukru kryształu (najdrobniejszy jaki mamy) Dodatkowo; mały kubek śmietany 30% cukier puder (wedle własnego uznania) konfitura  malinowa ( kilka łyżeczek ) Białka dokładnie oddzielić od żółtek, dodać odrobiną soli i ubijać(...)jest wystarczająco w środku sucha, jeśli jeszcze nie wtedy pieczemy (suszymy) jeszcze dłużej. Bezę odkładamy do wystudzenia a w tym czasie ubijamy śmietanę do czasu aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Wystudzoną bezę przekładamy bitą śmietaną i konfiturą. Na wierzchu dekorujemy także śmietaną, konfiturą i małymi bezami ( o ile wszystkich nie zjedliśmy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pulpety z indyka na pieczonych warzywach 142

Pulpety z indyka na pieczonych warzywach  podane z sosem serowym. Smaczne, syte i bardzo łatwe do przygotowania. Warzywa możecie wykorzystać dowolne, takie jakie posiadacie w chwili obecnej w domu czy też w zależności od sezonu. Pulpetów wychodzi dużo więcej z podanej porcji mięsa więc połowę przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem(...)połówki. Pomidory i paprykę pokroić na cząstki. Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć i skropić olejem. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości warzyw. Pod koniec pieczenia dodać pulpety i piec około 10 minut. Sos serowy 300 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera typu gouda sól pieprz Śmietanę wlać do rondelka i podgrzać, a następnie

O kuchni z uczuciem
Kiełbasa „Tuchowska” , wędzona, podsuszana 175

Kiełbasa „Tuchowska” , wędzona, podsuszana Kolejne wyroby masarskie ..to było nieuniknione , co jak ,co ale wyrób własnych wędlin wciąga lepiej niż odkurzacz " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kiełbasa Tuchowska, jest doskonała pod kątem dzieciaków , które , bynajmniej moje , nie przepadają za kawałkami kminku , grubego pieprzu lub innymi niespodziankami w kiszce " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style

Ogrodnik w podróży
Pieczony łosoś na liściach młodego szpinaku 138

Krótki moment zastanowienia... Jak opisać to co widzicie? Delikatną rybę przenika aromat kilku przypraw. Proporcję są wyważone. Królować musi łosoś. Dodatki jednak nie są zupełnie nieme. Duszony szpinak skąpany w sosie śmietanowo - czosnkowym, dziki ryż, lekko kwaśny sos malinowy i intensywnie fioletowe borówki. Talerz jest przepełniony kolorami i uzupełniającymi się smakami. Składniki dla 4 osób: 4 kawałki łososia, każdy(...)stopni Celsjusza. Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i solimy. Gotujemy ok. 20 minut. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Na koniec dodajemy świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Maliny przenosimy do małego garnuszka, dodajemy cukier i krótko smażymy

Kuchnia Pani Wiosny
Mini-torciki z kremem śmietanowo-truskawkowym 111

ostatni w tym roku przepis z wykorzystaniem świeżych truskawek. Lecz jak to zwykle bywa na zakończenie powinno pojawić się coś wyjątkowego. I takie są właśnie te urocze, bladoróżowe mini-torciki. Delikatne, miękkie blaty biszkoptu przekładane kremem śmietanowym z dodatkiem zmiksowanych truskawek. Doskonale sprawdzą się jako małe wersje dużego, tradycyjnego tortu urodzinowego, ale nie tylko… Przepis (zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi(...)wodnej (miska z białkiem postawiona na garnku z niewielką ilością gotującej się wody). Zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy, aż powstanie gęsta, sztywna piana. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy. Truskawki miksujemy w blenderze. Przekładamy je na sitko i kilkukrotnie, delikatnie potrząsając pozbywamy się nadmiaru soku. Następnie przekładamy je do miseczki i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy

MyCookBook.pl
Ośmiornica z bitą śmietaną Cafe de Paris 174

wielbiamy owoce morza, są smaczne, proste w przygotowaniu i często przywołują wakacyjne wspomnienia gorących plaż, lazurowej wody, kameralnych kolacji nad brzegiem oceanu... a że lubimy sobie powspominać :), zwłaszcza jak za oknem zimno, szaro i ponuro, wciąż poszukujemy nowych sposobów na zjedzenie morskich przysmaków.  Dzisiejsza propozycja to ugotowana ośmiornica (przepis)  podana z ziołową bitą śmietaną Cafe(...)wolnym ogniu, gotować minutę cały czas mieszając, wystudzić, przecedzić przez sitko, wstawić do lodówki z pozostałą śmietaną i mocno schłodzić. Śmietany wymieszać, ubić.  Sos Na oleju zeszklić szalotkę, pod koniec dodać czosnek i chilli, smażyć minutę, dodać wino, sok z cytryny, sól i pieprz.  Zredukować płyn na wolnym ogniu, dodać masło, ewentualnie przetrzeć przez sito. Mizeria Warzywa pokroić

SzczyptaSmaQ
Spaghetti z suszonymi pomidorami 134

Dzisiaj bardzo ekspresowo. Cały dzień byłem zajęty, a dużo do zrobienia jeszcze przede mną. A jeść coś trzeba. Więc od czego jest głowa, jak nie od myślenia. Wymyśliła mi dzisiaj pyszne, proste spaghetti z suszonymi pomidorami, które można przygotować w nie więcej niż 15 minut. Muszę przyznać, że wyszło bardzo smacznie. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram pełnoziarnistego makaronu(...)ogniu. Po ugotowaniu makaronu odcedziłem go i dodałem na patelnię, gdzie znajdował się sos. 25 dużych listków świeżej bazylii dość grubo posiekałem i również dodałem do sosu. Wyłączyłem gaz pod patelnią i całość dokładnie wymieszałem. Po nałożeniu na talerze udekorowałem wyciętymi przy pomocy obieraczki do warzyw płatkami parmezanu i listkami świeżej bazylii. Posypałem czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Danie gotowe

Wyprawy kulinarne
Kiełbaska z pieczarkami, kaszą gryczaną i zielonym groszkiem 170

Lubicie kiełbasę i często kupujecie? Ja kupuję ją bardzo, baaardzo rzadko, ale jak już kupię, to zawsze staram się zaserwować ją w jakiś nietypowy i wyjątkowy sposób, by była królową talerza, a nie tylko dodatkiem :) Jeżeli nie macie pomysłu na kiełbasę, to może przygotujcie ją w takim prostym i ciekawym i zdrowym wydaniu: z pieczarkami, kaszą gryczaną i zielonym(...)ponownie podsmażyć do momentu odparowania wody. Kolejno wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia i wsypać kaszę gryczaną wraz z listkiem laurowym, zielem oraz kuleczkami jałowca i lekko posolić. Pod przykryciem dusić około 20 minut, aż kasza będzie miękka. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać groszek oraz pomidory koktajlowe. Gotową potrawę posypać natką pietruszki. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Bardzo Dobre Maniery - świetna inicjatywa Polskiego Czerwonego Krzyża 164

źródło: facebook.com/PolskiCzerwonyKrzyz Każda inicjatywa, która choć odrobinę przyczynia się do ulepszenia świata jest słuszna i należy ją wspierać. Bez względu na to, kto to organizuje

Right Behind The Kitchen
KONKURS "Pyszne na słodko" - wygraj książkę Anny Starmach 155

desery. Znajdziecie tam również przepisy na słodkie przetwory, szybkie naleśniki i placuszki. W książce nie brakuje klasyków, takich jak brownie, pavlova czy makowiec. Każdy łasuch, zarówno ten duży, jak i mały znajdzie coś dla siebie. Przepisy Ani nie są skomplikowane. Większość z nich nie powinna sprawiać kłopotów nawet laikowi. Wystarczy odrobina chęci, zacięcia i bach ! ... ciasteczka czy prosty(...)nagród jest wydawnictwo Znak Literanova . 4. Nagrody wysyła wydawnictwo, i to właśnie do tam będę przekazywała nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców. 5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod odpowiedzi na pytanie: dlaczego to właśnie Ty powinnaś/powinieneś otrzymać książkę. Uzasadnij, udowodnij, że jej potrzebujesz.    6. Nagrodami są 2 egzemplarze książki Anny Starmach "Pyszne na słodko

kolorowotorcikowo