Są wina i wina. Są także wina, które mają niewiele wspólnego z winem. Nazywają się tak bo... nie wiem. Trzeba byłoby zapytać producentów tego trunku. Albo
Right Behind The Kitchentemperatur, z dnia na dzień jestem coraz bardziej szczęśliwsza. A Wy? Też myślicie już o świętach i tej wspaniałej rodzinnej atmosferze? Dzisiaj chciałabym pokazać Wam jedne z najlepszych naleśników pod słońcem. Nie dość, że mają piękny i niecodzienny kolor, są również bardzo zdrowe. Szpinak, jeden z głównych składników, ma niesamowite właściwości. Zawiera ogromne ilości żelaza i beta-karotenu - przeciwutleniacza, który(...)będzie nam ładnie odchodził od patelni, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy tylko chwilkę. Faszerujemy masą twarogowo-jogurtową, posypujemy ziarnami granatu, zawijamy w rulonik lub składamy w trójkąty - jak wolimy. Posypujemy ziarnami granatu. Ja położyłam masę twarogowo-jogurtową na wierzchu, by nadać im ładniejszego efektu. Smacznego
Be Fit Be Strongwyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj(...)Przelej mus śliwkowy do ubitej śmietany kremówki, dodaj cukier puder i zmiksuj krótko całość. Ilość cukru zależy od Twojego smaku i tego jak słodkie są śliwki. Dodaj posiekaną w drobną kostkę czekoladę i szpatułką dobrze wmieszaj do kremu. Krem schowaj na 10-15 minut do lodówki
Słodko-Słony Świat Ilonyodkryłem, że ta śliczna roślina strączkowa jest smaczna oraz bogata w wiele wartości odżywczych. I warto pamiętać, że świeży bób niedługo zniknie ze sklepów gdyż jego zbiory kończą się pod koniec sierpnia. Zatem do sklepów i do dzieła! Ostatnie podrygi bobu z grillowaną kaszanką i sosem z pieczonej papryki Sos z pieczonej, żółtej papryki Zaczynamy od włożenia do piekarnika(...)się gotować. Przelewam od razu bób zimną wodą - łupinka powinna się delikatnie zmarszczyć co ułatwi późniejsze obieranie bobu. Przygotowany bób wrzucamy na chwilę na patelnię z roztopionym masłem - tak jak kaszanka ma się tylko podgrzać. Całość jest gotowa do złożenia na talerzu - udekorować możemy paseczkami ugotowanego buraka. Jeśli zdecydowalibyśmy się na opcję w plenerze, wykorzystując tradycyjny grill - paprykę upieczemy
Right Behind The Kitchenzastąpić, dodałam do gulaszu nośniki smaku umami - sos sojowy oraz suszone grzyby wraz z wodą z ich moczenia. Moje buraki po burgundzku mają zatem bogaty, winno - grzybowy smak. I jak myślicie, co Julia Child powiedziałaby na to danie? ;) Buraki po burgundzku Składniki (na 4 porcje): 2 łyżki oliwy 1 duża cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, posiekane 8 małych buraków(...)małym ogniu ok. 30 minut, aż buraki zrobią się miękkie. W międzyczasie zagotuj 1 litr wody i zieloną soczewicę. Gotuj przez ok. 20 minut, aż soczewica stanie się miękka. Pod koniec gotowania do soczewicy dodaj sól. Ugotowaną soczewicę odcedź i odstaw. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż na niej pieczarki, aż będą lekko brązowe. Przełóż je do brytfanki
Chilli Czosnek i Oliwablogu Trufli. Jest wspaniały (i blog i tarta). Taka kolorowa i cudownie pachnąca. Jest z nią troszkę pracy ale naprawdę się opłaca. Szczerze polecam! TARTA CUKINIOWA średnio łatwa (jak zaniedbamy pierwsza część przepisu to podobno wyjdzie bigos cukiniowy zamiast tartej) pieczenie 1,2 h wyciskanie 24h (to nie pomyłka) samo przyrządzenie 30 minut Jest to porcja dla średnio głodnych(...)wmieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami. Masę przelać do wysmarowanej masłem, żaroodpornej formy z przykrywką (lub formę do tarty przykryć folią aluminiową, ja upiekłam w formie do zapiekanek)- pod koniec pieczenia odkryłam naczynie gdyż tarta nie chciała spiec się z góry. Piec 1 h i 15min. w 180st. C - ja piekłam ok 1.2 h Masa ma być zwarta, chrupiąca
sierotka maRysia w kuchnikropka nad i" w tym daniu :) Jeśli tylko możecie, nie pomijajcie ich w przepisie, bo naprawdę rewelacyjnie komponują się z całością. Moje danie nadaje się zarówno na obiad jak i kolację, świetnie smakuje też odgrzane na drugi dzień, także możecie je zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy:) Jest ono naprawdę zdrowe, pyszne, błyskawiczne(...)minuty. Następnie dodaj zamarynowanego łososia, wymieszaj go dobrze z kaszą i warzywami, i smaż 5 minut aż ładnie się zetnie z zewnątrz i pozostanie soczysty w środku. Pod koniec dodaj pokrojone na pół pomidorki, a po kolejnych 2-3 minutach kolendrę i ziarenka granatu. Zdejmij patelnię z ognia. Gotowe! Smacznego! Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć
Słodko-Słony Świat Ilonyjesteśmy praworęczne). Ostrym nożem nacinamy kolejny 1-1,5 cm kawałek i nie dociągamy noża do końca. Tych nacięć wyszło mi w sumie 4, a schab można było rozłożyć jak harmonijkę z papieru (zdj. nr 1). Po rozłożeniu dodatkowo rozbiłam lekko tłuczkiem. Marynata: Składniki marynaty mieszamy razem, a następnie nacieramy nią mięso (zdj. nr 3). Tak przygotowane zwijamy(...)krótszym bokiem do środka (wzdłuż dłuższego boku). Boczek kroimy na plastry (mniej więcej o grubości 0,5 cm) i dokładnie obkładamy nimi roladę. Całość obwiązujemy sznurkiem. Sznurek przeciągamy pod roladą i obwiązujemy w dwie strony, a kończymy na środku i zawiązujemy w supeł. Jeżeli nadzienie wychodzi z któregoś końca, należy je delikatnie "dopchnąć" z powrotem. Roladę przekładamy do brytfanny
bistro mamaBiały bigos jesienny Moja babcia , zawsze na jesieni po świniobiciu robiła własnie taki ,biały bigos . Dziadek go uwielbiał , ja jako dziecko , mniej , chociaż teraz chętniej po niego sięgam . W tym bigosie lądują pyszne kiełbasy , skwarki i boczuś wędzony . Ta potrawa ma specyficzny smaczek , zupełnie inny niż zwykły czerwony . Warto czasem sięgnąć do starego gara , po nowe przepisy Składniki(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Taki bigos musi pykać , na wolnym ogniu pod przykryciem około 2 godzin . Co do soli , to trzeba spróbować , czasami jej nie dodaję bo kapusta kiszona ma jej sporo . Najsmaczniejszy jest drugiego dnia , odsmażony na patelni , na smalcu pozostałym po skwarkach
Ogrodnik w podróżyDynia...zdecydowanie królowa jesieni , króluje od października, aż do stycznia. Na pierwszy rzut oka wydaje się nie do ruszenia, właściwie nie wiadomo do czego się
Pause Gotowanie!Może i trochę lubię gotować. Może i trochę jestem czepialski. Może czasami się mylę. Może czasami za dużo mówię. Ale, do diaska, dlaczego to mnie spotykają
Right Behind The KitchenCiasto, które zrobiło furorę w mojej rodzinie. Dwa blaty intensywnie czekoladowego ciasta, przełożone słodkim kremem karmelowo-słonecznikowym. Na wierzchu aksamitna polewa czekoladowa i pokruszony, chrupiący słonecznik. Jak widać na zdjęciach, troszkę pośpieszyłam się z fotografowaniem ;) Krem nie stężał do końca, ale i tak myślę, że ciacho wygląda apetycznie.. prawda?! :D Z całą pewnością mogę(...)się rumienił, należy otworzyć piekarnik i przemieszać słonecznik łyżką. Gdy będzie gotowy, wyjąć i przestudzić. Ostudzony pokruszyć do miski. 3. Krem karmelowo-słonecznikowy: Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodają pod koniec masę kajmakową oraz 3/4 chrupiącego słonecznika. 4. Pierwszy blat ciasta czekoladowego umieścić w blaszce. Wysmarować go kremem i przykryć II ciastem czekoladowym. Schłodzić w lodówce. 5. Polewa czekoladowa: Wszystkie
Nastoletnie Wypiekanieprzygotowanie potrzebujesz około 30 minut, chyba że biegasz co chwilę do sklepu bo ciągle czegoś brak.. jak ja , czasami ja..bo normalnie biega ciastożerca. Na blachę 25 x 35 cm potrzebujesz CIASTO: - 350 g mąki krupczatki - 300 g luksusowej lub 650 g , zamiast krupczatki - 150 - 200 g cukru - 200 g masła - 30 g smalcu - 2 łyżki jogurtu(...)zamrażarki zetrzyj na tarce o dużych okach i rozsyp po wierzchu równomiernie. Piecz 45 minut w 180° termo i 15 minut od spodu. W razie potrzeby nakryj ciasto pod koniec folią aluminiową aby się zbytnio nie zjarało. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkidość ostrym, lekko słodkawym i zdecydowanym smaku również jest tu kluczowy. Prawdziwa ekstaza dla podniebienia! :) Tartę można jeść i na ciepło i po wystudzeniu. Będzie doskonałym pomysłem na obiad, jak i na kolację :) Składniki (na ok. 8 porcji): Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła (schłodzonego) 50 g startego parmezanu 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta(...)ponownie wstawiamy na 5 minut. Farsz: Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy go sokiem z cytryny, a następnie posypujemy solą oraz pieprzem z każdej strony. Filet układamy w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Po tym czasie łososia wyjmujemy i rozdrabniamy (jeśli nasz filet był ze skórą, musimy ją usunąć
MyCookBook.pl