Wspaniały dodatek do jesiennych i zimowych deserów :) Idealnie pasuje do słodkich dań na ciepło takich jak naleśniki czy omlety. Frużelina jest także bardzo prosta w wykonaniu, pięknie pachnie cynamonem oraz przyprawami korzennymi :) Składniki: 2 duże jabłka 5 łyżek ciepłej wody 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki przyprawy(...)piernika 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Jabłka zalać miodem i ciepłą wodą. Gotować, aż z owoców puści się sok. Gotować z przyprawami ok. 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać do jabłek i gotować mieszając - do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsię pojawia to bardzo szybko znika. Do tego nowy rok zbliża się wielkimi krokami, a ja wciąż daleka jestem od wykonania połowy postanowień noworocznych. Bywają dni takie jak dziś – ciepłe i słoneczne, niestety, nie zawsze jest tak kolorowo. A gdy za oknem zimno, mokro i pochmurno, do wyjścia na zewnątrz nie motywuje mnie ani ulubiona kawa z mlekiem migdałowym(...)śniadanie w SAM-ie. Kto mnie zna ten wie, że jeśli kawa i śniadanie mnie nie kuszą, to nic/nikt inny nie da rady! Pozostaje zaszyć się w czterech ścianach pod kocem. Najlepiej z piernikową herbatą w ręku (to moje ostatnie zauroczenie). W takie dni obiad musi być rozgrzewający, szybki (a raczej nie wymagający stania przy garach) i sycący. Czasem słyszę
Fill The Bowlsię więc do kulinarnych eksperymentów:) Na pierwszy rzut chcę Wam zaproponować jego pikantną odsłonę z moją ulubioną przyprawą garam masala! Może na początek warto wspomnieć co nieco o przyprawie jaką jest garam masala, a która dodaje daniom pikanterii. Nie jest ona dostępna w sklepach (przynajmniej ja jej nie znalazłam), ale każdy może ją wykonać w domu. W jej skład(...)cynamon, goździki, pieprz cayenne oraz gałka muszkatołowa. Składniki (każdy osobno) należy wyprażyć na patelni, a następnie wymieszać i zmielić. Cały sekret przyprawy tkwi w tym, iż dodaje się ją pod koniec gotowania - wtedy uwalnia się cały wachlarz smaków! Przejdźmy do dzisiejszej wariacji :) Składniki: /na 4 porcje 5 pomidorów 2 papryki 2 filety z piersi z kurczaka (ja dałam 3 mniejsze
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Ryśku to już 2 dni Mokra jesień jest okresem niesprzyjającym spacerom, dobremu samopoczuciu i w ogóle wszystkim co się kojarzy z uśmiechem - najchętniej bym zamieszkała pod kocem na łóżku. Tylko abym mi ktoś herbatę ciągle gorącą przynosił. Taki już ze mnie leń, ale lubię to swoje lenistwo. Zawsze to powód aby nic nie robić - a tak, po prostu - jestem leniwa(...)poważnie - tak się nie da... trzeba zacząć COŚ robić ale co? Więc na początek, to coś, to będzie sałatka z kuskusem. Taka w sam raz dla takiego lenia jak ja Sałatka z kuskusem łatwe 15 minut taka spora miska wychodzi z przepisu Składniki: * opakowanie kuskusu * puszka tuńczyka w sosie własnym (ja lubię w kawałkach ale rozdrobniony też będzie dobry
sierotka maRysia w kuchnizwiązku z tym, że dynia jest zdrowa, niskokaloryczna i ma taki piękny kolor polecam ją jeść jak najczęściej. Dziś proponuję poniższy przepis. Składniki: dynia 1 szt.cebuli puszka pokrojonych pomidorów 2 szt.świeżych pomidorów 1 mała ostra papryczka kiełbasa 4 ząbki czosnku ryż bazylia,sól,pieprz(...)Doprawiłam gulasz przyprawami, podlałam odrobiną wody i dusiłam pod przykryciem około 20 minut aż dynia zrobiła się miękka. Dynię podałam z ryżem. Zdrowo,smacznie i kolorowo! Życzę smacznego
potrawyregionalnenabrało wiedeńskiego klimatu. Stąd strudel jest znany mi od dziecka. Należy do tradycji i można się nim zachwycać m.in. w Cafe Museum, przerobionej klasycystycznej stajni w wyjątkowo urokliwe miejsce. Jak będziecie w Cieszynie to nie zapomnijcie o tej kawiarni. Zachwyci Was jej atmosfera, piękne wnętrze i bogate menu. Deser ten podaje się na gorąco z bitą śmietaną i lodami(...)miski, lub malaksera i wyrobić tak aby nie było ani za gęste ani za rzadkie. Gdy nie będzie się już lepić do rąk, smarujemy je masłem i odkładamy pod nagrzany garnek na ok. 30 minut. Następnie ciasto lekko rozwałkowujemy i rozciągamy. Do tego celu potrzebny będzie płaski talerz, który ustawiamy dnem do góry i kładziemy na stole. Talerz przykrywamy czystym
Kuchnia Pani Wiosnyłamać. Po wyjęciu z piekarnika odkładamy na płaskiej tacy do wystudzenia. Masa smietanowa: Obydwa rodzaje śmietany wlewamy razem do miski , dodajemy cukier puder i ubijamy całość na sztywną masę . Pod koniec ubijania wlewamy sok z cytryny/ Gdy wszystkie placki są już upieczone i wystudzone , zaczynamy przekładanie. Na płaskim talerzu lub okrągłej tacy układamy pierwszy placek , smarujemy go czubatą łyżka(...)wykorzystamy wszystkie placki . Smarujemy po wierzchu pozostałą śmietaną. Nie przyciskamy placka . Wierzch możemy posypać kakao , lub zostawić jeden z upieczonych placków , pokruszyć go i wykorzystać jako kruszonkę .Lub tak jak zrobiłam to ja pokruszyć kilka biszkopcików i nimi posypać wierzch naszego Marcinka. Teraz całość przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin
Malinowa Kawiarenkapoziomu ziaren. Skrzep przekładamy na durszlak wyłożony chustą serowarską / gazą (ja użyłem kawałka starej firanki, oczywiście wygotowanej we wrzątku) i zostawiamy w lodówce do odciekania na całą noc. Pod durszlak trzeba podłożyć jakiś garnek, bo cały czas wyciekać będzie serwatka. Następnego dnia rano wyjmujemy skrzep z lodówki, zostawiamy w temp. pokojowej i postępujemy identycznie z drugą porcją mleka(...)skrzepy tniemy nożem na kostkę ok. 2 cm, każdy w osobnym naczyniu. Wcześniejszy (wieczorny) skrzep dzielimy na 2 porcje, drugi (poranny) na 3 porcje. Przekładamy skrzep do formy. Jak wykonać formę do prasowania sera Najpierw 1/3 porannego, na to 1/2 wieczornego, znowu 1/3 porannego, potem 1/2 wieczornego i na wierzch 1/3 porannego. Prasowanie
Przepisy na domowy ser i chlebjedzonkiem i doborowym towarzystwem. Mogę rozwinąć wówczas swoje śniadaniowe horyzonty, żeby nie skończyło się na nudnej (ale nadal pysznej) jajecznicy. Musi być smacznie, szybko i ze składników, które mam pod ręką. Nie ma mowy o tym, że wyskoczę do piekarni po chrupiące bułeczki bo jest niedziela (piekarnia zamknięta a ja obchodzę niedzielę- leniwa niedzielę! Nie będę jeździła nie wiadomo gdzie(...)maślany. Pozostałe dodatki to kwestia gustu. Przygotowałam go z chałki (w originale wykorzystywany jest chleb) z dodatkiem wanilii, rodzynek i cynamonu. Smak i zapach obłędny. Zaskakujące jest to jak fajnie można wykorzystać czerstwe pieczywo i to poza smakiem sprawia, że często sięgam po ten przysmak. Waniliowy pudding chlebowy Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytOmlet, który wyglądem i smakiem przypomina pizzę :) Szybka i pyszna kolacja, śniadanie lub nawet lunch do zabrania na wynos. Oczywiście możecie wzbogacić danie o ulubione dodatki takie jak ser żółty, szynka czy warzywa... ja pozostanę przy wersji alla caprese :) Składniki: 2 jajka 4 plastry mozzarelli pomidorki koktajlowe liście świeżej bazylii sól pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka mąki pełnoziarnistej Rozgrzać(...)zmiksować. Łyżką wmieszać mąkę. Wylać na patelnię i smażyć ok. 10 minut z jednej strony, na omlecie ułożyć plastry sera, połówki pomidorów i posypać przyprawami. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem kolejne 10 minut. Przełożyć na talerz. Smacznego
Chocolate Muffin Blogkolor. Następnie zalać wodą i zagotować. Obrać cebulę i pokroić w półplastry. Pieczarki pokroić w kostkę. Do karkówki dodać przecier pomidorowy, pokrojoną cebulę i pieczarki oraz przyprawy. Wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż mięsko będzie miękkie, w przypadku karkówki ok 20-30 minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje dolać wody. Gdy mięsko będzie już miękkie gulasz zagęścić odrobiną(...)cebulę zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Do masy dodać jajko i mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy usmażyć placki, w zależności jak nam wygodnie albo jeden duży na całą patelnię lub małe. Ja usmażyłam duże placki. Następnie na każdy placek nałożyć gulasz i złożyć go na pół. Na wierzchu polać odrobiną
Monia miesza i gotujeinternecie. Było tego wiele i właściwie niewiele różniły się od siebie, więc nie będę podawała źródła. W każdym razie najważniejsze, że wyszło. ^^ I na dodatek bez białego cukru! Jako zdrowe zamienniki użyłam płynnego, polskiego miodu i rodzynek! W sumie sama się zdziwiłam, że cokolwiek mi wyszło z takiej mieszanki. ;) A wyszło coś naprawdę dobrego! Od razu uprzedzam(...)jest bardzo wilgotne i mokre. Później staje się zwarte i można je rozkrajać bez większego problemu... no może tylko troszkę się kruszy. Ale to chyba nic jeśli weźmiemy pod uwagę składniki...?;) Zapraszam! Składniki : na keksówkę 30 x 12 x 8 1,5 szklanki purée z dyni (ja użyłam dyni zwykłej) 200 g suchej kaszy jaglanej szklanka wody + szklanka mleka
Kuchnia Elliezrobić jeśli nie mamy takiego drobiu? Są trzy wyjścia - jechać do babci na wieś na prawdziwy rosół, nie gotować w ogóle tej zupy albo kupić to, co mamy pod ręką w jakimkolwiek sklepie. I to nie musi być od razu cała kura. Ja unikam ogołoconych korpusów/porcji rosołowych. Zamiast tego wolę lekki miks kurczaka i indyka. Z tego pierwszego wybieram(...)tradycyjnego rosołu z makaronem warto spróbować wersji z naleśnikami. Dzięki takiemu połączeniu tradycjna zupa jest nieco odmieniona. Proporcje produktów do naleśników zawsze biorę na oko - w zależności od tego jakiej grubości chcę naleśniki - więcej mąki to naleśnik grubszy. Po usmażeniu pierwszego naleśnika trzeba wyciągnąć wnioski - czy jest odpowiednio słony, nie przesadziliśmy z pieprzem, za gruby/za cieńki placek? Jeśli jest
Right Behind The Kitchenlistopada jest „Wszystkich Świętych” zjedzie się rodzinka, więc tak upieczony schab będzie podany na obiad, a jeśli coś zostanie to będziemy mieli pyszną wędliną na kanapki jak ostatnio. Ten schab wygląda bardzo efektownie, do tego jest bardzo soczysty i smaczny. Jego przygotowanie nie jest trudne. Ten schab przed faszerowaniem i pieczeniem peklował się trzy dni, potem został(...)podgrzybków, 1 cebula, odrobina tymianku i 1 łyżka oleju rzepakowego Podgrzybki i cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, chwilkę podsmażamy na oleju, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, doprawiamy solą i tymiankiem. Studzimy. Schab bez błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy suszony czosnek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięubiegłą sobotę świętowaliśmy kolejne urodziny mojej mamy. Z tej okazji powstał też tort. Ponieważ mama jest wielbicielką chałwy nie mogło być inaczej jak tylko, iż krem do tortu będzie o smaku chałwy. Powiem szczerze, że bałam się, że krem wyjdzie za słodki i mdły dlatego też postanowiłam do kremu dodać czekowiśnię z dodatkiem rumu. Gwarantuję, że całość komponowała(...)Składniki biszkopt: 8 jajek 325 ml mąki pszennej 325 ml cukru 100 ml mąki ziemniaczanej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Tortownicę
Krakowskie smaki Ani