przygotuje się po tygodniach na swoim dobytku grunt pod gotowanie, wówczas można w końcu zjeść coś - coś przez duże Ś . To coś jest proste, smaczne i konkretne, soczyste i daje poczucie wyzwolenia od byle jakości. Po prostu - panierowana pierś z kurczaka pod mozarellą i domowymi frytkami. Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami Zaczynamy od frytek. Wybrałem długaśne dwa ziemniaki(...)Wyciągamy tacę z ziemniakami, obok kładziemy kurczaka, niech odpocznie biedactwo chwilę. W trakcie smażenia pokroiliśmy sobie jedną średnią cebulę i ok. 10 pomidorków koktajlowych. Na tej samej patelni szybciutko jak Struś Pędziwiatr smażymy najpierw cebulę (ok. 2 min.) i wrzucamy na minutę pomidory. Nakładamy całość na kurczaka. Przykrywamy mięso białą mozarellą. Znów piekarnik - 8 minut, 200 stopni. Podajemy przykładowo
Right Behind The Kitchenbyły refleksyjne, wzruszające i pełne emocji. Dziękuję Wam za wszystkie, bo każda opowieść to kawałek Waszego życia. Wybór był trudny, jak zawsze... Smaki dzieciństwa. Na początku pomyślałam o oranżadzie w woreczku, gumie donald czy lodach kupowanych w sklepiku pod domem, u sąsiada z dwoma zębami. Ale tak naprawdę są to smaki, które pamiętają wszyscy z pokolenia lat 80-tych
Codzienna kuchnia niecodziennajest risotto. Miał rację ten ktoś, ale pod taką własnie nazwą poznałam to danie będąc nastolatką. Tamto risotto, nazywane przeze mnie kryzysowym z racji czasów, jakie wtedy były, to raczej zapiekany ryż z warzywami. Ktoś może złośliwie powiedzieć, że nie wiem czym jest prawdziwe risotto i jak się je prawidłowo przygotowuje. Wiem, naprawdę wiem, bo w moim domu często
Codzienna kuchnia niecodziennanowe wersje hamburgerów. Kolejne wersje klasycznych kanapek prześcigają się swoją wielkością, rodzajem mięsa jaki został użyty, dodatkami, sosami. Jedno jest pewne - każdy ma jakieś mięso - mniej lub bardziej doprawione i usmażone. Niektórzy smakosze tego jedzenia uwielbiają chrupiącą bułkę, inni miękką jak tą klasyczną podawaną w korporacji na M. Jedni wcinają hamburgera, z którego to wypływa jeszcze lekko(...)będzie się gotowało, a nie chcemy przecież wysuszonego kawałka mięsa. Mięso po ok. 2-3 minutach powinno być gotowe - ale jak wiadomo - co mi tu jakiś Franek pisze kiedy jest gotowe skoro sam/a lepiej wiem kiedy wyłączyć ogień pod patelnią. Po przykryciu mięsa możemy wyciągnąć zrumienioną bułkę, której środki smarujemy musztardą i ketchupem. Pozostałe przygotowane składniki układamy wg własnego
Right Behind The Kitchenbędzie szybkie, ale dłuższe niż smażenie steków, to w końcu drób a nie wołowina. Dobrze zrobiona kaczka powinna być jak stek – różowa w środku, ścięta i dobrze wysmażona na zewnątrz. Żeby to osiągnąć, należy bardzo tłustą skórkę kaczki ponacinać pod kątem ostrym nożem – starajcie się nacinać samą skórkę i tłuszcz, nie mięso. Ponacinane piersi kaczki równomiernie posypujemy przyprawą(...)Piekarnik Na talerzach rozkładam centralnie purée z ziemniaków, podlewam je naokoło gorącym sosem, na wierzchu ląduje kaczka – pokrojona ostrym nożem. Kaczka pięciu smaków to klasyka kuchni chińskiej – a że jak wiemy kaczka lubi sos śliwkowy i pomarańcze, wszystko razem smakuje niesamowicie. Purée jest kremowe i maślane, sos słodko-alkoholowy z wyczuwalną nutą imbiru, a surówka anyżkowa, cytrusowa i orzeźwiająca
Karo in the Kitchencebulę przełożyć do garnka. Wlać wodę, dodać liski laurowe i zagotować. Następnie wrzucić pokrojone żołądki. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż żołądki zmiękną ok 1 godzinki. Następnie obrać marchewkę i pokroić w plasterki lub jak duża to w półplasterki. Dodać do żołądków i dusić jeszcze ok 30minut az marchewka i żołądki będą mieciutkie. Gdyby płyn
Monia miesza i gotujeWitam, witam! Kto był u Nas we wtorek? Jak byliście to mam nadzieję, że Wam smakowało! Już w przyszły wtorek, 17 listopada zamienimy bistro w najlepszą pierogarnie pod słońcem! Wracamy do przepisów, dzisiaj podczas jeżdżenia po mieście naszła mnie ochota na risotto, ale jakieś inne, tak więc w pogoni za fantazją połączyłem; ryż arborio, białe wino, cukinię, gruszkę, czerwone
Kuba GotujeDanie typu -z tego co mamy pod ręką. Czyścimy lodówkę i przygotowujemy coś dobrego! Dwa w jednym. Pysznie choć niekoniecznie drogo, tak też się da jak widać. Składniki: 1/2 kg kiełbasy cienkiej (u mnie podwawelska) 2 garście fasolki szparagowej 2 duże marchewki 1 cebula olej do smażenia 10 łyżek keczupu łagodnego sól,pieprz do smaku 1 łyżeczka
Z Majeczką w kuchniZawsze miałem słabość do dobrych pasztetów , jednak niestety większość z nich zawiera bułkę, zarówno zwykłą jak i tartą. Dodatkowo kupne pasztety są robione z najtańszych i najgorszych rodzajów mięsa, najczęściej z odpadków przy produkcji wędlin. Staram się jeść nie tylko mięso jako mięśnie, ale także wątróbkę, jednak wiem, że są osoby nieprzepadające za jej smakiem. Pasztet z wątróbką(...)będziesz je w stanie później wszystkie znaleźć i wyciągnąć z garnka Mieszaj od czasu do czasu, a pod sam koniec gotowania dodaj do garnka na 15 minut wątróbkę (większe kawałki możesz wcześniej przekroić). Zostaw wszystko do ostygnięcia, nawet na całą noc, jak tak ci pasuje. Klasyczne przepisy mówią o przepuszczeniu masy 3 razy przed drobną maszynkę do mięsa, jednak
PaleoSMAKDelikatnie podlałam wodą, ok. 50 ml, przykryłam pokrywką (możecie przykryć folią aluminiową) i wstawiłam na około 45 minut. Pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywę i zapiekałam je nie przykryte. Z czym podałam? Zjedliśmy je tak po prostu z chlebem jaki akurat był w domu, a był to orkiszowy chleb pełnoziarnisty . SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeOstatnio zdarzyło mi się, że tak powiem, ukraść :-), kwiatka. Ale nie z kwiaciarni, broń Boże, tylko z jakiegoś ogródka pod blokiem. Piwonię. Najpierw była małym, czerwonym pączkiem. Teraz jest olbrzymim przekwitającym a dalej cudownie pachnącym kwiatem. Mogłam ją sfotografować jak była maleńka... nie pomyślałam:-( Jej zapach roznosi się delikatnie po całym pokoju... A teraz czas na przepis. Praca
sierotka maRysia w kuchniprzezroczyste. Odrobina tłuszczyku przytwierdzona do mięsa rozpływa się pod wpływem ciepła języka! Wszystko zamyka przepiękny orzechowy zapach. Sama sztuka mięsa nacierana jest tylko solą morską i odwieszana na czas od 1 roku do 4 lat. Dostaniecie ją chyba w każdym barze tapas, a w supermarketach szynki te wiszą jak jakieś ubrania w lumpeksie - do wyboru do koloru. Istnieje(...)głównie ten rarytas jak i rozmaite kiełbaski w różniastych kształtach i smakach. Pojedzone? To wycieramy paszczę i papierki rzucamy na ziemię – taki zwyczaj. Malaga - miasto Picassa i Banderasa Obiecałem sobie, że będąc w Hiszpanii zjem prawdziwą paellę. W mniejszych miasteczkach aby dostać to flagowe danie trzeba nierzadko przychodzić na konkretną godzinę do restauracji. Jak widać nie wszędzie
Right Behind The Kitchentrudno w uwierzyć, ale już skończył się październik. Ten miesiąc był dla mnie pełnym wyzwań, w pracy bardzo dużo "pracy" jak i też zmian, bo choć firmy nie zmieniam to zaczynam pracę z nowym zespołem w nowym miejscu. Więc wiele wyzwań, nowości przede mną w tej końcówce roku. Ciekawa jestem tych zmian. Koniec miesiąca na blogu może nie obfitował(...)uśmiechem na ustach wspominam wolne dni kiedy słońce świeciło jakoś bardziej na pomarańczowo, kolorowe liście szurały pod stopami, zachody słońca mieniły się na czerwono. Uwielbiam ten czas. Każdy poranny bieg o tej porze roku jest dla mnie nagrodą, nagrodą dla oczu jak i dla samej siebie, że udało się przezwyciężyć lenia. Muszę Wam powiedzieć, że coraz trudniej jest
SMYKWKUCHNI