takiego jak nasze kopytka, z jedną zasadniczą różnicą - włoskie gnocchi nie są z reguły twarde, bez wyrazu jak większość polskich kopytek. Ten, kto zasmakował prawdziwych włoskich kopytek kojarzy je pewnie z czymś delikatnym. Czasami wystarczy odrobinę siły aby pod naporem języka i podniebienia te małe poduszeczki rozpłynęły się w ustach. Gnocchi z serem ricotta, cukinią i pecorino Robimy(...)cukinię, całość delikatnie solimy. Trzymamy danie na mocnym ogniu tak długo jak nam się to podoba - tzn. gnocchi mogą się właściwie tylko wypluskać delikatnie w maśle albo porządnie usmażyć. To zależy od Was ale pamiętajcie, że im dłużej będą smażone, tym będą twardsze. Wyłączamy źródło ciepła z pod patelni i dorzucamy posiekana bazylię. Od razu nakładamy na talerz
Right Behind The Kitchenczasie możemy przystąpić do dalszych czynności, czyli pieczenia piernika. A ponieważ jesteśmy w klimacie świąt, przy okazji chciałam wam pokazać jakie cudne drobiazgi właśnie w świątecznym klimacie znajdziecie na Westwing. w kampanii pod tytułem White Christmas. Zdjęcia pochodzą ze strony westwing.pl
Kulinarne przygody Gatityziarno dosłownie będziemy mogli zgnieść palcami. Zajmuje to 1-1,5 godziny i w tym czasie należy uzupełniać wodę. Cieciorkę gotujemy pod przykryciem. 3. Drugim ważnym składnikiem po ciecierzycy jest sezamowa pasta tahini. Jak zrobić tahini? Równolegle na suchą patelnię wsypujemy sezam i prażymy go na złoty kolor. Robimy to na małym ogniu i wykazujemy się dużą cierpliwością
Bananowe PoleParyżu, w których to przechodnie degustują się aromatyczną kawą i croissantem. Nota bene, choć ten ostatni rodzaj pieczywa utożsamiamy z Francją, zrodził się pod koniec XVII w. na Węgrzech (sama nazwa croissant oznacza nic innego jak półksiężyc). Jednak oprócz doskonałych wypieków gastronomia kojarzy mi się, w kontekście francuskim rzecz jasna, z mniej lub bardziej "zapachowymi" serami, truflami, gęsią wątróbką(...)jak poprzez zorganizowanie największego we Francji przyjęcia? Otóż Potel & Chabot w roku 1900 zorganizowała bankiet burmistrza z Jardin des Tuileries, w którym uczestniczyło 22,000 gości. Wyobrażacie sobie? Bankiet... dwadzieścia dwa tysiące ludzi do nakarmienia. Czego potrzebowali do osiągnięcia tego celu? Ba! Tylko 95,000 kieliszków, 66,000 sztućców, 250,000 talerzy oraz 5km bieżących obrusów. Jakie potrawy
Right Behind The KitchenMasterchefa i kiedy tylko w którejś edycji usłyszałam hasło "budyń z pietruszki", nie dało mi ono spokoju dopóki nie spróbowałam go zrobić. Jak to budyń? Z pietruszki? Ciekawe połączenie :) Przepis oczywiście ciut zmodyfikowałam i jestem pod wrażeniem tego deseru! Sami spróbujcie ;) Waniliowy budyń z pietruszki Składniki: 2 pietruszki 1 puszka mleka kokosowego 1 laska wanilii 2-3 łyżki miodu
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!sól pieprz Wykonanie: Kości zalać dużą ilością wody, zagotować. Gdy na wierzchu pojawi się piana całą ją zebrać a wywar gotować tak jak rosół na wolnym ogniu z dodatkiem marchewki pokrojonej w kostkę, selera, pietruszki. Pod koniec gotowania do wywaru dodać kaszę liść lubczyku i pokrojoną natkę pietruszki gotować do miękkości ciągle mieszając. Po ugotowaniu doprawić solą i pieprzem
PychotkaaaPomidory po upieczeniu pozostawiłem na chwilę do ostygnięcia, po czym ściągnąłem skórę i małą łyżeczką wybrałem miąższ. Sos grzybowy to nic innego jak podsmażona na oleju drobno posiekana cebula, świeże grzyby oraz rosół. Całość podduszona pod przykryciem ok. 15 minut, doprawiona na końcu szczyptą soli i pieprzu. Zadowolenie osiągnięte - lekkie, odrobinę puszyste w środku gnocchi - aromatyczne od koperku
Right Behind The KitchenMichelin. Otóż Wojciech Modest Amaro zmienił polską historię na dobre . Jak mówi sam Amaro, 20 lat jego ciężkiej pracy, postawienie na pierwszy plan pracy zawodowej, zaowocowało najpierw rekomendacją Michelin, a w końcu gwiazdką Michelin. Czyli nowoczesna, molekularna kuchnia, "gdzie natura spotyka się z nauką". Z moich obserwacji pod określeniem "ciężką praca" kryje się bardzo duża świadomość tego, co się(...)się do jakości restauracji. Oprócz gwiazdek są też skrzyżowane widelce i noże - places with charm (ilość kompletów sztućców od 1 do 5), kieliszek i widelec pod daszkiem (zwyczajna ale sympatyczna restauracja), literka R pod daszkiem - restauracja rekomendowana przez Michelin. Wyróżnienia Michelin otrzymują restauracje za miniony rok. Od 1998 roku Bib Gourmand symbolizuje coś jeszcze - roześmiana twarz Bibendum wyróżnia restauracje oferujące
Right Behind The Kitchenproste 3 etapy i po sprawie. I wiecie co? Odrobina intuicji oraz wskazówki Hestona i kurczak wychodzi właśnie soczysty, dopieczony. Podać takiego ptaka można po prostu w niedzielny obiad jak i na kolację. Kurczę pieczone według Hestona Bluementhala I etap - namaczanie kurczaka w słonej wodzie W dużej misce lub garnku przygotowujemy słoną wodę - 60 gram soli na 1 litr(...)nakłuwamy wielokrotnie wykałaczką. Nacieramy całego kurczaka masłem. Mięso o pokojowej temperaturze kładziemy najlepiej na kratce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 90 stopni Celsjusza na min. 2 h. Pod kurczakiem można podłożyć blachę wyścielona folią aluminiową na ewentualne wycieki. Po tym czasie wyciągamy mięso i sprawdzamy termometrem wewnętrzną temperaturę, wkłuwając szpikulec w najgrubszą część kurczaka. Jeśli odczytujemy 60 stopni
Right Behind The Kitchentrójkątów. Nadzienie rozsmarować na każdym trójkącie zostawiając z każdej strony ok 1/2 cm. Zwijać rogale zaczynając od szerszej strony. Naciąć jak na zdjęciu i zwinąć. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem na godzinę. Przed pieczeniem rogale posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok 20 min. Składniki na lukier utrzeć i polać ostudzone rogale. Posypać posiekanymi migdałami
Smakołyki AsiNajsmaczniejsze pesto jakie jadłam i z najzdrowszą zieleniną w roli głównej - z jarmużem. To warzywo doskonałe pod względem wartości odżywczych, dodatkowo jedzone na surowo zachowuje całe ich bogactwo. Na kromce chleba to najsmaczniesza kanapka, a z ulubionym makaronem błyskawiczny obiad. W połączniu orzechami włoskimi jarmuż sprawdził się w Naleśnikach z jarmużem i orzechami włoskimi oraz Cannelloni z jarmużem . Przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę i smażyć do momentu ,aż ryż będzie przezroczysty .Wlać 2 szklanki wody , zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem , aż ryż stanie się prawie miękki . Wrzucić paprykę , wsypać curry , dodać przyprawy jak sól i pieprz i cukier do smaku oraz pozostałe ząbki czosnku .Podawać do kawałków kurczaka oraz podudzi z kurczaka pieczonych w piekarniku.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkistało się - jestem chora :( Na szczęście z pomocą przyszła mi kasza jaglana, którą powinno się jeść pod różnymi postaciami podczas choroby, oraz mocno rozgrzewające przyprawy korzenne <3 Kasza jaglana podana jako mus sprawdza się fantastycznie w przypadku bolącego, spuchniętego gardła, bo po prostu można ją przełknąć :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 małe porcje: 1/4 szklanki kaszy jaglanej
My Culinary Arttutaj . Proste smaczne i sycące danie. Można podawać z pieczywem, ziemniakami lub jako samodzielne danie. Do przygotowania tego pysznego kociołka potrzebujemy kapustę kiszoną i tu moja uwaga dla Was. Przy zakupie kapusty w sklepie zwracajcie uwagę czy nie zawiera ona octu i innej chemii. Najczęściej widnieje pod nazwą kapusta kwaszona. Składniki: 700 g karkówki bez kości (lub łopatki(...)piórka, a następnie dodać karkówkę pokrojoną w kawałki jak na gulasz. Podsmażyć wszystko w rondlu około 5 minut i dodać kapustę kiszoną , marchewkę i pietruszkę startą na tarce o grubych oczkach, wędzoną paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wlać do całości 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec wlać przecier pomidorowy
O kuchni z uczuciemkapusta z koperkiem i listkami czosnku to jedna z moich ulubionych potraw na wiosnę i lato. Danie to idealnie oddaje klimat leniwego letniego dnia kiedy się nie chce gotować. Jak w lodówce znajdziemy garnuszek takiej kapusty to można ją zjeść na ciepło lub zrobić sobie z niej kanapkę - tak na szybko! Młoda kapusta z koperkiem i listkami czosnku(...)wodę a pod kapustę podlewamy troszkę oleju, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy aż nadmiar pozostałych płynów odparuje. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek, czosnek i pietruszkę i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy na ciepło lub zimno jako samodzielne danie z dobrym chlebem lub młodymi ziemniaczkami lub jako dodatek np do mięsa. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni