jaka pod pi - 500 przepisów

Cukinia a'la schabowy 160

południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki. A dziś podróbka kotleta schabowego czyli cukinia w bułce tartej. Smak takiego kotleta jest świetny! Jest to lekka słodycz

Pychotkaaa
Obiad w 20 minut ( makaron z sezonowymi dodatkami ) 191

ręką i na jakie jest sezon. To wspaniałe, choć bardzo proste danie niejednej głodnej duszy uratuje dzień. Dziś proponuję Wam makaron z kiełbasą jałowcową, porem, papryką i pieczarkami. Również świetnie sprawdzi się w wersji z: 1. boczkiem, cukinią, pomidorkami i cebulką 2. kiełbasą, cebulką, papryką, chili 3. bakłażanem i pomidorem, posypany szczypiorem lub czymkolwiek, co macie pod ręką. Zapewniam(...)wędzonej ) - 1 papryka - 5 dużych pieczarek - 1 średni por ( biała część i ok. 4 cm zielonej ) - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - sól do smaku W garnku zagotować wodę na makaron. Jak się zagotuje ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Następnie: kiełbasę pokroić w połtalarki,  por w talarki,  pieczarki w grube plastry,  paprykę w drobne kawałki W rondlu

kawawszklance
Mąka kukurydziana - cena, właściwości, przepisy. 170

mylone. Najprościej mówiąc, mąkę produkuje się z ziaren kukurydzy, natomiast skrobia to biały proszek, który przeważnie pozyskuje się z pręcików kukurydzy. Ta druga jest bardziej miałka (zwróćcie uwagę, jak "piszczy" pod palcami) i idealnie nadaje się do zagęszczania sosów czy produktów takich jak budyń, kisiel. Mąka z kolei jest ziarnista i lepiej sprawdzi się w wypiekach. Skrobia

Powiedz dietom nie
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW 156

Wiecie ,że brokuły mają więcej witaminy C niż pomarańcza  nawet po ugotowaniu? Zawierają dużo błonnika,żelaza, wapnia i są niskokaloryczne. Zatem jedzmy je jak najczęściej pod różnymi postaciami. Proponuję zupę krem brokułową. Obrałam dwie marchewki,pora,selera,pietruszkę. Warzywa gotowałam jak na rosół, można z dowolnym mięsem. Dodałam liść laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz

potrawyregionalne
Włosko-polskie risotto ze świeżym pstrągiem i kurkami 133

ładnie nam zagęszcza całą potrawę. Aha, i trudniej go rozgotować. Standardowo z ryżem do risotto jest podobnie jak makaronem - 80-100 g na osobę. Z racji tego, że podczas gotowania ryż zwiększa swoją objętość warto wziąć największą patelnię jaką mamy pod ręką. Mając na uwadze fakt, że przygotowywałem obiad dla czterech osób, smażyłem równocześnie na dwóch dużych patelniach(...)konkretnym daniu. Przygotowany wcześniej filet z pstrąga, pokrojony na kilkucentymetrową kostkę dodajemy do ryżu. Wyłączamy źródło ciepła pod patelnią. Delikatnie przykrywamy mięso ryżem z dna patelni. Ryba jest tak delikatna, że wystarczy jej ok. 1,5 minuty pod kołderką z gorącego ryżu aby białko pstrąga ścięło się całkowicie. Mięso dzięki temu zachowuje swój niepowtarzalny aromat i soczystość. Na wierzch dodajemy

Right Behind The Kitchen
Formy do pieczenia - wielkie testowanie z Przyjemne Gotowanie 140

spróbować swoich sił w wypiekach jednak w formie silikonowej Smart Cook. Forma idealnie nadaje się do pieczenia ciast łatwych oraz tych bardziej skomplikowanych. W formie bez znaczenia jest to jakie ciasto pieczemy, można przyrządzić w niej ciasta drożdżowe oraz ciasta na bazie proszku do pieczenia ponieważ forma nie wchodzi w reakcje chemiczne z wypiekiem.  Kolejnym atutem formy jest(...)Forma jest wykonana bardzo solidnie, już teraz widać że jest to produkt który będzie służył wiele lat. Forma jest pokryta powłoką która zapobiega przywieraniu, podczas wyciągania babeczek byłam pod wrażeniem jak delikatnie same bez większego wysiłku same wyskakują z formy, przy czym idzie to że bardzo łatwo ją myć, ponieważ na prawdę nic do niej nie przywiera

Pychotkaaa
Pączusie lukrowane 99

kubka wlewamy 100 ml letniego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy resztę mąki, robimy dołek i jak zacznie zaczyn w kubku rosnąć wlewamy do dołka w misce i delikatnie dokładamy mąkę z brzegów miski, tak by z zaczynu powstała gęsta śmietana, odstawiamy na parę minut, po ok 5 minutach(...)miejsce.   Następnie dodać do miski żółtka, rozpuszczone letnie masło, cukier i wyrobić teraz całość drewnianą łyżką na gładkie i elastyczne ciasto. Ponownie ciasto odstawić   do wyrośnięcia pod przykryciem. Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na podsypaną mąką stolnice, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe krążki, poukładać je z boku na stolnicy, oprószyć delikatnie mąką i pozostawić

Camilla w kuchni
Pieczarkowe gołąbki 170

gorącej wodzie i zdejmujemy z niej pojedyncze, całe liście – tyle ile się uda , porwane i malutkie także . Całe liście studzimy , następnie napełniamy farszem i zwijamy w gołąbki jak na zdjęciu . Podsmażamy na patelni na złoty kolor i przekładamy do garnka wyłożonego posiekanym boczkiem i resztą surowych , pieczarek . Porwane i małe liście , również obsmażamy , następnie układamy na wierzchu gołąbków(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) go w pierwszej kolejności , nie powinny się otworzyć nawet jeśli ich nie zwiążecie nitką . Dusimy chwilkę pod przykryciem , jak poczujemy że jest zbyt mało wody ( czasem kapusta jej nie puszcza ) dolewamy około 1-1,5 szklanki wody i dusimy dalej , kontrolując by zanadto nie odparowała . Czas duszenia

Ogrodnik w podróży
Kuchnia Improwizowana na X Lubelskim Festiwalu Nauki 150

Przypomniało mi się flagowe sformułowanie z liceum z lekcji języka polskiego - co autor miał na myśli? A że czas i miejsce odpowiadające więc zajrzałem.  I co? Jak wypadło dzisiejsze wydarzenie pod nazwą Kuchnia Improwizowana? Podczas niemalże 2-godzinnego spotkania improwizowali w improwizowanej kuchni Przemysław Lewicki i Marek Majerowski. Wszystko było okraszone inteligentnym słowem Przemysława Buksińskiego. Sam pokaz(...)można byłoby siedzieć jeszcze dłużej i doświadczać nauki, która była lekka i przyjemna - jak mało kiedy!  O festiwalu słów kilka Człowiek - nauka - pasja - pod takim hasłem realizowany jest jubileuszowy, dziesiąty festiwal. Jak podają organizatorzy na swej stronie internetowej - "piknik naukowy to otwarta impreza plenerowa, gdzie mieszkańcy naszego miasta będą mogli uczestniczyć w pokazach naukowych, prezentowanych przez różne

Right Behind The Kitchen
KREM Z DYNI NA OSTRO 87

wlewamy szklankę bulionu. Po 10 minutach wlewamy resztę bulionu przyprawiamy solą, pieprzem, papryczką chili oraz utartym imbirem ( wystarczy po szczypcie resztę doprawimy na końcu). Wszystko gotujemy 15 minut pod przykryciem. Jak warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia, wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko blendujemy na gładki krem. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Ścieramy połowę skórki z pomarańczy  i wyciskamy sok z całości

KuchcikoweLove
Suszony schabik 149

Następnie mięso wkładamy do rajstopy/podkolanówki i wieszamy w suchym, przewiewnym miejscu na ok 7 dni - choć niektórzy piszą, że po 4 jest już ok ale jak dla mnie był jeszcze zbyt surowy. Mięso ma naprawdę wspaniały intensywny smak - doskonale przechodzi smakiem i aromatem majeranku i czosnku. Jest to bardzo fajna alternatywa dla kupnych wędlin które są napakowane wodą(...)leżeć w lodówce nawet kilka tygodni i nie popsuje się a nabierze w tym czasie na pewno jeszcze lepszego smaku. I jest jeszcze jeden plus tego mięsa - idealne jako zakąską pod mocniejsze trunki - POLECAM

sierotka maRysia w kuchni
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 269

emulsja oleju i wody . Coś, co pierwotnie wydaje się nie do połączenia, coś, co zawsze się rozwarstwia, zostaje połączone w cudownie miękki, delikatny, gładki i pyszny związek. Jak to wygląda pod mikroskopem? To malutkie cząsteczki tłuszczu, otoczone emulgatorem – lecytyną, unoszące się w wodzie. Emulgator , czyli żółtko, źródło lecytyny, ma cudowną właściwość – jedna jego część przyciąga tłuszcz, druga – wodę. Majonez(...)zwiększajcie jej na max, bo majonez może się zwarzyć. Policzcie do 5, przesuńcie go centymetr wyżej, teraz znowu liczymy do 5… i już widać, jak robi się perfekcyjna emulsja. Tłuszcz zostaje z góry zasysany pod wirujące ostrza przez zjawisko immersji – nie musimy go wlewać powoli, blender zassie go sam. Gdy więcej niż połowa majonezu już gęsta, możemy powolnym ruchem

Karo in the Kitchen
Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) 355

nabiałem i nie unikasz pokarmów FODMAP . Można je także zastąpić oliwą z oliwek lub nawet olejem kokosowym. Nie przejmuj się, jak nie masz mąki lnianej, pod koniec wpisu dowiesz się, jak ją zrobić. Warzywa należy zetrzeć na drobnej tarce, musisz uzyskać pełną szklankę, dobrze wypełnioną – uciskaj w niej warzywa i postaraj się odsączyć z nich(...)dobrze odsączyć warzywa z soku, zadbaj też, by wszystkie składniki (poza roztopionym masłem) były w temperaturze pokojowej. Nie otwieraj za często pieca i daj chlebowi troszkę przestygnąć w formie pod koniec – nie wyciągaj go za szybko. Zobacz też : mąki w kuchni paleo . Możesz wzbogacić smak tego chleba dodając różnych przypraw. Świetnie smakuje w nieco pikantnej nucie , spróbuj dodać trochę

PaleoSMAK
Zazie Bistro - Chapeau bas 143

vinegretem Klasyka - francuska zupa cebulowa, niezwykle esencjonalna Mój faworyt - przegrzebki w maśle na cieście francuskim z kaszanką i musem jabłkowym. Przyznaję, że cholernie trudno spotkać restaurację serwującą przegrzebki. A jak smakują? Jakby wyciągnąć aromat z najświeższych owoców morza - delikatny, wręcz zmysłowy - zamknąć go w malutkiej poduszeczce, która położona na języku wręcz rozpływa się. To tak mniej więcej coś takiego(...)kruche, leciutkie, lody dobrej jakości no i miła niespodzianka - pod lodami są jabłka obtoczone cynamonem. W oczekiwaniu na deser przechadzka po lokalu. Wchodząc do restauracji mamy niewielką salę, położoną na rogu kamienicy. Schodzimy w dół do klimatycznej piwniczki. Trochę się boję ale chyba to napiszę - z wszystkich restauracji jakie do tej pory odwiedziłem w życiu... to jest mój numer

Right Behind The Kitchen
Podziel się miłością i dobra radą- konkurs z Russell Hobbs 106

jakieś rady na nie kupowanie masy niepotrzebnych rzeczy? Jak zachować świeżość miękkich owoców i sałaty? A może jak zapobiec zwilgotnieniu soli? Problemów w kuchni jest tak wiele, jak wiele jest na nie sekretów! Macie taki kuchenny sposób na kuchnię? Sekret , który trzymacie głęboko w sercu? Jeśli tak, to ten konkurs jest właśnie dla Was! Właściwie(...)zostaną ogłoszeni 29.11.2015 -Nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski -Każdy może zamieścić dowolną ilość rad, ale wygrać tylko jedną nagrodę. -Aby uniknąć zamieszania i jeśli dodajesz komentarz jako anonimowy, to pod nim podaj swój adres e-mail lub imię i nazwisko. -Odpowiedzi udzielajcie pod tym postem A teraz NAGRODY Pierwsze miejsce ,czyli nagroda główna w konkursie to Ekspress

Z Kuchni Do Kuchni