części. Każdą rozwałkować na cienki podłużny placek (owal). Na całą powierzchnię nałożyć cienką warstwę nadzienia. Pokroić wzdłuż na cienkie paski i zwinąć w rulon jak na zdjęciu. Otrzymany rulon zwinąć w ślimak zawijając końcówkę pod spód lub przyklejając rozmąconym jajkiem. Układać w dość dużych odległościach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 20-30 minut
Maślane ciasteczkojakie autorka wplątuje w kulinarną podróż po krainie warzyw - szczere, bezpretensjonalne, osobiste - po prostu prawdziwe. Czytając ma się wrażenia, jakby Dominika rozmawiała z nami siedząc przy wspólnym stole i z pewnością gotując coś z warzywem w roli głównej. Bohaterami książki jest 10 warzyw i niesamowicie zachwyca mnie fakt, iż warzywem otwierającym jest .... rabarbar! Kojarzony przez niemal wszystkich jako owoc(...)rabarbarze! Nie da się ukryć, że od pierwszego do ostatniego przepisu to absolutnie moje smaki, a WARZYWO powinno znaleźć się na Waszych półkach jak najszybciej! Nie zapominajcie też o zbliżających się Świętach - WARZYWO pod choinką to po prostu obowiązek
KUCHARNIADziś przedstawię najszybszy z sosów do pizzy. Taki którym smaruje się ciasto pod dodatki. Składniki: keczup pikantny koncentrat pomidorowy ulubione zioła takie jak: oregano, tymianek, majeranek lub zioła prowansalskie. Wykonanie: Keczup i koncentrat wymieszać razem (w stosunku 1:1) dodać zioła i gotowe
Pychotkaaaciekawa tarta wytrawna a w zasadzie quiche. Lekko podsmażone pory na maśle zalane gęstym sosem śmietanowo - jajeczno - serowym na kruchym cieście a wszystko to pod cienką skorupką zapieczonego sera. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno
Milion Smakówwidelcem. Już obtoczone najlepiej układać na jakiejś folii lub papierze do pieczenia bo mi do tacy się poprzyklejały... ale w smaku są pyszne! Naprawdę jak Bounty!!! Przez ten przepis widzę, że święta upłyną mi pod hasłem Bounty manii! Rodzino szykuj się na mój przyjazd!!! Smacznego
sierotka maRysia w kuchnimożna w wielu różnych miejscach: u Lucyny Ćwierczakiewiczowej, Tadeusza Żakieja (lepiej znanego pod swym pseudonimem: Maria Lemnis i Henryk Vitry; swoją drogą, zawsze mnie zastanawiało, dlaczego wybrał aż dwa nazwiska...?), na wielu blogach kulinarnych, a także... Wśród kulinarnych zapisków mojej Babci. Zrobiłam więc, jak oni nakazują; póki co, oczywiście, tylko zagniotłam ciasto. Nie zabiera to zbyt wiele czasu; miód(...)sześć tygodni. Choć podobno i dwa wystarczą, żeby piernik nabrał mocy. Swoje ciasto zagniotłam przedwczoraj, i codziennie zaglądam pod przykrywkę, żeby je powąchać. Użyłam własnoręcznie przygotowanej przyprawy piernikowej; jeśli użyjecie takiej ze sklepu, warto dodać odrobinę więcej. Jak potoczą się losy pierwszego piernika staropolskiego w moim domu...? Mam nadzieję, że jak najlepiej; jeśli wszystko się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam młodą kapustę. Zwykle duszę ją ze śmietaną i dużą ilością koperku i szczypioru, tak jak robiła to moja Babcia i Mama. Wczoraj jednak postanowiłam trochę poeksperymentować i ugotowałam taki pyszny obiad z pulpecikami. Danie jest niezwykle delikatne i aromatyczne. Robi się je szybko, a co ważne dla zapracowanych można je spokojnie przygotować wcześniej i odgrzać po powrocie(...)kapusty w połowie gotowania. Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej koncentrat pomidorowy, resztę przypraw, wymieszać. Przełożyć pulpeciki i dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Podawać posypane koperkiem. Dobrze smakuje z młodymi ziemniaczkami lub jako samodzielne danie
Smakołyki Asiwątróbkowa w smaku. Na patelnię kładziemy osuszoną wątróbkę, o pokojowej temperaturze. Podczas smażenia wątróbki nie zmniejszamy źródła ciepła pod patelnią - sama wątróbka smaży się bardzo szybko - potrzeba jedynie na starcie dużej dawki ciepła aby uzyskać ładny kolor i zamknąć jak najwięcej soczystości w tych małych kawałkach podrobów
Right Behind The Kitchenznacznie powiększy swą objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze kilka razy lekko zagniatamy i następnie formujemy bochenek (można uformować dwa mniejsze, lub jak robiłem to ja, jeden bardzo duży). Uformowane ciasto przekładamy na blachę do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 min. Po tym na wierzchu bochenka robimy 5 nadcięć nożem. Pieczemy chlebek w rozgrzanym
Kuchnia Łukaszaczau do kawusi, bez wyrzutów sumienia. Ten przepis będzie także idealny dla miłośników masła orzechowego. Ja od niego uzależniłam się całkiem niedawno, bo wcześnie przekonana byłam, że to podobnie jak nutella samo zło. Ale zaczęłam czytać i okazało się, że jest ono bogate w tłuszcze nienasycone, które wcale dla naszej diety takie straszne nie są, a dodatkowo zawiera witaminy(...)oraz składniki mineralne: magnez, potas, cynk, selen, wapń, chromu, mangan, miedź i żelazo. Także spokojnie mogą po nie sięgać osoby dbające o linie, pod warunkiem, że nie zjędzą całego słoiczka na raz i wybiorą te o jak najlepszym składzie tj. bez tłuszczów trans i cukru. Najlepiej byłoby zrobić domowe, wtedy mamy pewność, że jego skład jest "czysty", ale jeśli
Cynamonowe szczęścietego człeka, którego chcemy czymś obdarować. Wydaje nam się, że ta osoba nam podpowie jaki prezent będzie odpowiedni. Niestety bywa i tak, że i ta osoba nam wiele nie pomoże. Cóż robić (można tez zadać sobie głębokie pytanie - jak żyć, jak żyć?!). Ciekawą alternatywą na prezent świąteczny może być miód pitny. Jeśli osoba, której zamierzamy wręczyć(...)usmażeniu jednej strony ryby rozsmarowałbym delikatnie masę po jej powierzchni. Z racji tego, że wyczuwam w tym miodzie akcent wędzonki użyłbym miodu jako dodatkowego składnika do sosu barbecue i ciach do grillowanych potraw jak znalazł. Ale miód nie tylko do kuchni. Podstawowe chyba jednak zastosowanie tego magicznego trunku to... o dziwo picie. Można chlusnąć go solo z kieliszków
Right Behind The Kitchentłuszczu i śmietany. Tak, tak - nie dodajemy do nich drożdży ani proszku do pieczenia! Przepis na poniższe rogaliki zobaczyłam na innych blogach kulinarnych pod nazwą "trzy składnikowe". Rogaliki możecie nadziać kremem czekoladowym, powidłami śliwkowymi jak i dowolnym, gęstym dżemem owocowym. Ponadto rogale będą idealne dla osób, które mają alergię na jajka, ponieważ do ich przygotowania nie potrzebujemy tego
Ugotowaćcukr u Pigwę opłukać, przekroić i wyciąć gniazda nasienne - nie obierać. Każdą cząstkę pokroić na plastry grubości około 2 centymetrów. Włożyć do garnka i zasypać cukrem i odstawić pod przykryciem na kilka godzin, żeby owoce puściły sok. Na niewielkim ogniu gotować mieszając często. Sok (powinno go być sporo) powinien odparować częściowo. Po około godzinie przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzować(...)lepszych sklepach. Warto za nią rozejrzeć się, może ktoś z rodziny czy znajomych ma na działce? Te owoce są bez porównania lepsze (pod każdym względem) od egzotycznych cytryn, konserwowanych nie wiadomo czym i przechowywanych nie wiadomo jak. W poszukiwaniu zdrowia warto sięgnąć do korzeni, czyli produktów, które kiedyś były popularne
Codzienna kuchnia niecodziennaStoły nienagannie nakryte, zastawa i szkło czyste - jakby zaraz miało przyjść wielu gości na jakąś uroczystość. W bardzo wysokim, jak na restaurację, budynku ulokowano także stoły na antresoli / przestronnym balkonie. Skromna lada barowa nie rzuca się w oczy, a pod schodami zagospodarowano odrobinę miejsca dla najmłodszych łasuchów. W tak jasnym, przestronnym miejscu dobrze mi było więc nawet nie odczułem
Right Behind The KitchenByłam zachwycona jej wyglądem i smakiem. Połączenie warzyw i buraków - niby proste, ale bardzo smaczne. Ponadto sama nazwa śledzie pod pierzynką już zachęca do spróbowania sałatki. Poniższa sałatka jest obowiązkowa na święta bożonarodzeniowe. Dodatkowo znika jako pierwsza ze świątecznego stołu :) Składniki: 1 opakowanie śledzi a'la matyjas (250 g) 1 słoik majonezu (250 ml) 4 ziemniaki
Ugotować