Całość gotować pod częściowym przykryciem i na wolnym ogniu. Pod koniec wsypać prażoną cebulkę. Gotową zupę doprawić do smaku. Do zupy można dodać zasmażkę, ale kapuśniak i bez niej jest pyszny. Kolejnym opcjonalnym dodatkiem jest pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Można również dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Jak kto lubi
Di gotujewęgierką znalazłam w starej kuchni serbskiej. Są one tam opisane jako jedno z tradycyjnych dań serbskich podawanych na specjalne okazje. Mięso jest soczyste, suto przyprawione rozmarynem, czosnkiem i papryką. Pycha! Powinny być najpierw obsmażone a następnie grillowane jednak wersja z piekarnika smakuje równie wspaniale Przepis dołączam do Lubelskiego Kociołka Pod hasłem śliwki - mam nadzieje, że suszone też się wliczają Marta
sierotka maRysia w kuchnisezonie na gruszki będą gruszki pod kruszonką:) Smak zniewala... Składniki; 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka maki, 100 g masła, 1/4 szklanki cukru gruszki Wykonanie; Mieszamy razem mąkę i płatki owsiane. Dodajemy masło.Zagniatamy palcami tak aby powstały duże okruchy. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, lub jak wolicie. Kładziemy gruszki do kokilek i posypujemy cukrem oraz kładziemy
Anioły w kuchnirulonik - jak naleśnika. Boki ciasta można delikatnie zwilżyć zimną wodą wtedy lepiej się zlepią Ruloniki ułożyłam na blasze w małej odległości od siebie i piekłam ok 25 minut - aby delikatnie nabrały złotego koloru. Wystudziłam. Ciasto nie wyrasta więc spokojnie można ułożyć większą ilość ruloników na jednej blasze. Teraz przechodzimy do robienia kremu: Śmietanę ubiłam na sztywno pod koniec dodałam(...)upiec rurki a kolejnego dnia połączyć wszystko;-)- naprawdę nie sprawia problemów! Więc powodzenia!Ps. rurki genialnie smakują same - nawet bez masy więc myślę, że będę je w przyszłości piekła jako zwykłe ciasteczka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> w takiej nie 30 cm wersji a np 10 " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego
sierotka maRysia w kuchniDomowa granola Kiedy nie masz pomysłu/czasu na przygotowywanie śniadania, domowa granola jest świetnym rozwiązaniem! Przygotowanie granoli zajmuje nie więcej jak kilkadziesiąt minut, potem wystarczy cieszyć się zapasami przez co najmniej kilka dni! Wystarczy zalać ją mlekiem, dodać jogurt i np. świeże owoce, by cieszyć się zdrowym, szybkim i pożywnym śniadaniem. W domowej granoli fajne jest to, że możesz(...)innym dodatkiem - pestkami, ziarnami, suszonymi owocami itp. Ja uwielbiam ją też w roli "pochrupacza" - sięgam po granolę, kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, a akurat nie mam nic pod ręką. Często chrupię ją także w pracy na drugie śniadanie. Orzechy, miód oraz płatki owsiane zapewniają dopływ energii na długie minuty! Zobacz również inne przepisy na ----> śniadania Domowa granola
Moje Qulinariasuchej patelni prażymy kokos z migdałami, pod koniec dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. W rondelku podgrzewamy śmietankę z cukrem z prawdziwą wanilią, cukrem pudrem i żelatynę, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Powoli doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na jak najmniejszym ogniu, często mieszając (uważamy, żeby śmietanka nie przywarła
Moniki SmakołykiOdstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Osobno miksujemy twaróg, dodajemy wystudzoną galaretkę (tą z mniejszą ilością wody i żelatyną), szybko miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie, ale szybko mieszamy. Wylewamy masę serową na biszkopty, odstawiamy do stężenia. Jak druga galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę serową
Gotowanie moimi oczamiszans, nie wyjdą takie same. Będzie w nich brakowało tej pewnej ręki, idealnych proporcji i włożonego w nie serca ;) Możecie jednak zrobić własne, z których będziecie dumni jak nie wiem co, bo się udały, bo się nie rozpadły i tak naprawdę, były baaaardzo smaczne ;) Jeżdżąc na studia, zanim jeszcze nauczyłam się gotować, zabierałam tony zamrożonych pakuneczków, pośród których(...)wolnym ogniu, pod przykryciem 50-60 minut. Sos: Do garnka wlewamy passatę, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i pieprz. Gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje. Doprawiamy oregano i dodajemy posiekany koperek. Gołąbki można zalać sosem od razu w garnku, można dodać sos dopiero przy podawaniu obiadu, można także zalać sosem i podgrzać w piekarniku- jak
Czerwona Porzeczkaciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowujemy lukier do dekoracji.Białko ubijamy na sztywno dodajemy po trochu cukier puder,na końcu dodajemy sok z cytryny.Gdyby lukier okazał się za rzadki to trzeba dodajemy odrobinę cukru pudru,a jak za gęsty to soku z cytryny.Ostudzonego baranka
Bajeczna Kuchniaręcznie przez 15 minut, mikserem przez 10. Pod koniec dodajemy pomidory, czosnek, parmezan i rozmaryn. Mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrywamy do 200 stopni. Ciasto przekładamy na omączony blat, odgazowujemy i rozwałkowujemy na prostokąt. Składamy na 3 części, tak jak list, Obracamy o 90 stopni wałkujmy
Kulinarne przygody Gatitysię odmieniło jesienią zeszłego roku jak zapragnęłam upiec cynamonową drożdżówkę do odrywania - piekłam ją 3 razy i za każdym razem pożerałam w całości z mlekiem lub ciepłą herbatą. Pokochałam jej smak więc gdy tylko pojawiły się truskawki postanowiłam upiec drożdżówkę z owocami - wyszła przepyszna Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami pod słodką kruszonką Składniki: 200 ml ciepłego mleka
sierotka maRysia w kuchniminut mam przed sobą najpyszniejsze jedzonko pod słońcem. Podzielę się nim z Wami niestety tylko wirtualnie, ale wierzę, że patrząc chociażby na zdjęcie skorzystacie z mojej propozycji. Krewetki królewskie obrałam. Wrzuciłam na patelnię, chwilę smażyłam żeby odparować nadmiar wody. Można wcześniej polać je białym winem, czekając chwilę, żeby przeszły jego smakiem. Jak nie mamy cierpliwości i czasu można
potrawyregionalneJako, że nasze kuchenne królestwo powiększyło się o kolejne naczynia m.in. o nową 28-centymetrową głęboką patelnię postanowiłyśmy wraz z Lulu sprawdzić w praktyce, czy spełnia nasze oczekiwania. Obie jesteśmy wielkimi łasuchami, więc padło na…. racuchy z jabłkami. O tym, że Lulowe racuchy są perfekcyjne i doskonałe pod każdym względem wiedzą wszyscy, którzy mieli okazję skosztować ich podczas
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanikt by nie usłyszał. Lokal ten zrobił na mnie ogromne wrażenie i równocześnie pokazał, jakim zainteresowaniem może cieszyć się miejsce stworzone w klimacie PRL. Z czasem zaczęły powstawać kolejne bistra w różnych, różniastych miastach. Faktem jest to, że większość z tych lokali jak np. lubelska Tancereczka czy Wesoły Romek nie mają odpowiedniego zaplecza gastronomicznego, w którym to można(...)byłoby choćby wyparzać/naświetlać jajka aby wydzielić z nich żółtko do tatara. I tak niestety serwowany jest tatar bez żółtka, a jak wiadomo taki tatar to nie tatar, co tu filozofować... Ale nie o to, nie o to. Generalnie chodzi o to aby utrzymać w lokalu konwencję PRLu, wpaść na coś do picia (czytaj wódkę, piwo, wino raczej
Right Behind The Kitchenpietruszką 1/2 kg, surówka - jaką lubisz udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przeciąć je na 2 części: pałka i udko, natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką i na goracym oleju zrumienić z każdej strony do kurczaka wsypać opakowanie Frosty pieczarki z cebulką na maśle tymiankowym, całą ofertę Frosty "zobacz TUTAJ" , wlać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa umytą natkę
W Mojej Kuchni Lubię