farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy. W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy.Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Boki muszą być wyższe(...)wypłynął, a ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Podpiekamy ciasto 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, następnie wyjmujemy, żeby nałożyć farsz. Na farsz wylewamy roztrzepane jajka ze śmietaną oraz ścieramy ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.Wskazówki:Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym
upichcicproste i szybkie w wykonaniu.Składniki:4 i pół szklanki mąki pszennej400 g margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 szklanki cukru6 jaj3 łyżki kakaodżem wiśniowySposób przyrządzenia:Białka z 6 jaj ubić na sztywno z cukrem. Żółtka zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia oraz miękką margaryną.Ciasto podzielić na 3 części. Jedną z części połączyć z 3 łyżkami kakao. Jasną
upichciczłotym opakowaniu - 150 g jajka -2 szt sól -szczypta cukier-100 g MASA MAKOWA 350 g masy makowej DODATKOWO białko jaja -1 szt do posmarowania gwiazdy żurawina kilka szt tłuszcz do blachy PRZYGOTOWANIE: Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miski, dodać
Kuchnia Danusigram cukru1 łyżeczka octu1 płaska łyżeczka sody600 gram mąkiPołączyć ocet z sodą i odstawić.Rozpuścić masło, miód i cukier w garnuszku. Jak się dobrze połączą dodać ocet z sodą.Jajka wbić do miseczki i lekko ubić. Dodać do garnuszka, mieszając intensywnie, żeby jajka się nie zważyły.Jak się zacznie robić pianka na wierzchu, to zdjąć z ognia.Dodać przesianą mąkę
Codzienna kuchnia niecodziennatwarogu polane masełkiem. Mniammm... Danie smaczne, pożywne i lubiane nie tylko przez dzieci :)Składniki:około 70 dkg twarogu2 jajkaduża szczypta solimąkaTwaróg rozdrobnić w misce. Nie trzeba go mielić. Dodać jajka i trochę soli. Wymieszać dokładnie. Dosypać mąki tyle, żeby powstała w miarę gęsta konsystencja. Mąka musi związać twaróg, ale nie może być jej za dużo, gdyż wtedy kluski będą
Codzienna kuchnia niecodziennafasolę. Posolić do smaku i delikatnie gotować do miękkości warzyw. Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy doprawić pieprzem i ugotować w zupie kluski kładzione.Na kluski kładzione potrzebujemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy i łączymy z mąką w takich proporcjach, aby wyszło nam gęste ciasto. Łyżeczką maczamy we wrzącej zupie i wkładamy do niej niewielkiej ilości
Codzienna kuchnia niecodziennakaloryczna. Jest jednak smaczna i idealna na wszelkiego rodzaju pasty czy sałatki. Na jedną z takich sałatek zapraszam Was dzisiaj. Potrzebujemy: średnią wędzoną makrelę, średnią cebulę, pół papryki, 2 jajka, sól, pieprz, majonez. Rybę obrać ze skóry, usunąć ości i lekko przesiekać nożem. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę również pokroić w kostkę
Codzienna kuchnia niecodziennabyły lżejsze. Dziś zachciało mi się "coś słodkiego". Najprościej sięgnąć po gotowe ciacho lub czekoladę, ale skoro postanowiłam schudnąć, to i jedzonko trzeba odchudzić ;)Składniki na biszkopt:5 jajek,pół szklanki cukru,niepełna szklanka mąki pszennej,3 łyżki mąki ziemniaczanej,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Jajka umyć i osuszyć, rozbić i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukry(...)Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Połączyć razem z żółtkami. Obie mąki i proszek wymieszać, przesiać przez sito i delikatnie połączyć z ubitymi jajkami. Na dużej blasze wyłożonej pergaminem rozsmarować cienką warstwę ciasta i upiec w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia. Ciasto wystudzić dobrze i szklanką wykroić krążki. Resztki upieczonego ciasta zmiksować w blenderze
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto na stolnicę posypaną dość obficie mąką orkiszową i wyrabiamy ciasto łącząc je z nią. Finalnie gęstością ciasto ma przypominać ciasto pierogowe. Odrywamy po kawałeczku (wielkości mniej więcej dużego jaja) i rozwałkowujemy podsypując mąką orkiszową, żeby się nie kleiło. Grubość ciasta powinna być również podobna do ciasta pierogowego :) Wielkość placków dostosowujemy do wielkości patelni, którą nagrzewamy dość mocno
Codzienna kuchnia niecodziennadługo, ale nie zniechęcajcie się. Cierpliwość zostaje nagrodzona ;)Ja swój rosół podałam z domowym, własnoręcznie wykonanym makaronem.Składniki na makaron:około 40 dkg. mąki,2 całe jajka,4 żółtka,płaska łyżeczka soli.Mąkę przesiewam do miski. Wsypuję sól i wbijam jajka. Zagniatam ciasto. Kiedy będzie już jednolite, przekładam na stolnicę i wyrabiam podsypując
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo proste i ekspresowe ciasto. Idealne na zabiegany dzień, kiedy zjadłoby się coś słodkiego, ale nie koniecznie ze sklepu.Ciasto:1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny),5 jaj,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,5 opakowań budyniu czekoladowego (każdy na pół litra mleka) - ja tym razem dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe.Wszystkie składniki utrzeć
Codzienna kuchnia niecodziennazmieniam plany obiadowe :) Dzisiaj namówiła mnie na zraziki, które przygotowała dzień wcześniej. I nie zawiodłam się - było pysznie :)Składniki na 4 sztuki:około 60 dkg karkówki,1 jajko,1/3 opakowania serka feta,szczypiorek,1 mała cebula,sól, pieprz - do smaku,mąka do oprószenia, około 3 łyżki oleju do smażenia,4 patyczki do szaszłyków lub nitka do związania.Mięsko myjemy(...)osuszamy papierowym ręcznikiem.Odkrawamy 4 kotlety i zbijamy je tłuczkiem, podobnie jak schabowe. Solimy i pieprzymy.Pozostałą część karkówki mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek.Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone mięso. Na wierzch układamy kawałki fety. Zawijamy jak zrazy i spinamy wzdłuż dociętym odpowiednio patykiem do szaszłyka lub przewiązujemy nitką bawełnianą.Oprószamy mąką
Codzienna kuchnia niecodziennawkładając je do mocnego woreczka i uderzając wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodajemy miękkie masło i łączymy dokładnie.Składniki masy serowej:0,4 kg twarogu półtłustego,5 jajek,1/4 kostki masła,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka mąki pszennej,1/3 szklanki cukru,szczypta soli.Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Utrzeć masło z cukrem, dodawać po trochu zmielony twaróg(...)Dosypać mąkę pszenną i kartoflankę i dokładnie połączyć.Całe jajka ubić lekko ze szczyptą soli. Wlać do masy twarogowej i wymieszać.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć ciasto, dociskając równomiernie. Na ciasto wylać masę serową i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 60 minut. Polewa:2 czubate łyżki brązowego cukru,3-4 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennadowolnej kolejności. Aby nadać lekkości, sałatę możemy ułożyć w dwóch, nawet trzech warstwach. Na wierzchu możemy wysypać starty na grubej tarce żółty ser i ułożyć ćwiartki jajek ugotowanych na twardo. Ja dzisiaj zrezygnowałam jednak z sera i jajek, gdyż tym razem sałatka była dodatkiem do grilla :)Poza sezonem letnim można dodać kawałki tuńczyka, kilka rodzajów sera, marynowane
Codzienna kuchnia niecodziennaleniwych lub zabieganych, czyli nieloty. Tak je nazwałam ;)Składniki:około 60 dkg. mięsa (ja użyłam karkówki),pół szklanki ryżu,1/4 niewielkiej główki kapusty,1 sucha bułka,2 całe jajka,1 łyżeczka ziół prowansalskich,1 łyżeczka chrzanu,1 średnia cebula,sól i pieprz do smaku,olej do smażenia,mąka do obtoczenia.Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę(...)obrać i pokroić w drobną kostkę. Bułkę namoczyć w ziemnej wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa razem z cebulą, jajkami, chrzanem i przyprawami. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Dodać ugotowany i wystudzony ryż, a następnie poszatkowaną drobno kapustę i wszystko razem wymieszać.Trudno mi podać dokładną ilość kapusty, ale ja odmierzam ją objętościowo, na oko ;) kapusty powinno
Codzienna kuchnia niecodzienna