papryki, którą dawało się wyczuć potem :) Świadomie ograniczyłam też ilość cukru dla lepszego kontrastu smaków - efekt jest oryginalny i bardzo smaczny :)Składniki:1, 5 szklanki wytłoków z sokowirówki,4 jajka,3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,1 szklanka cukru,1 szklanka oleju,2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej),1 czubata łyżeczka cynamonu,1/4 - 1/3 łyżeczki(...)ostrej papryki,szczypta soli,1,5 łyżeczki sody,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.Całe jajka ubić z cukrem i solą, dodać olej i śmietanę - dokładnie połączyć, najwygodniej przy użyciu ręcznego miksera.Dołożyć wytłoki, cynamon i paprykę - wymieszać. Na koniec dodać przesianą z proszkiem i sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem
Codzienna kuchnia niecodziennapodkreśla kontrastowość smaków.Składniki:piersi z kurczaka,szynka wędzona parzona,suszone morele - polecam Kresto,sól, pieprz, majeranek - do smaku,mielone suszone płatki chili - można je zastąpić odrobiną ostrej papryki,jajko, mąka, bułka tarta - do panierowania,olej do smażenia.Piersi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zbić tłuczkiem dość cienko. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wzdłuż dłuższego boku układać na mięsie(...)plastry szynki, an anie morele - jedna obok drugiej. Zwijać ciasne roladki.Panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron przez kilka minut....morele są tak delikatne i miękkie, że idealnie nadają się do faszerowania drobiowych roladekMięso dobrze rozbite i ciasno zwinięte nie powinno rozwijać się podczas smażenia. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennamąki pszennej,250 g drobnego cukru,czerwony barwnik spożywczy,250 ml maślanki lub naturalnego jogurtu,3 łyżeczki proszku do pieczenia.Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jaja, połączyć całość.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać do utartej margaryny na przemian z maślanką lub jogurtem. Na koniec dodać sól, esencję waniliową i barwnik
Codzienna kuchnia niecodziennabardzo ważne, na drugi dzień równie świeże. Nie wiem, jak smakują na trzeci dzień, bo nigdy tak długo nie stały ;)Składniki:380 g mąki pszennej,210 ml mleka,1 jajko,20 g cukru,10 g drożdży,1,5 łyżeczki soli,70 g miękkiego masła,100 g zmielonych orzechów - użyłam tartych orzechów włoskich BackMit,dodatkowo odrobina mleka do posmarowania(...)Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, dodać sól, zmielone orzechy - wlać do tego drożdże z mlekiem, dodać jajko i masło. Całość zagnieść. Powinna wyjść dość luźna masa, która jednak nie powinna kleić się do rąk i ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny
Codzienna kuchnia niecodziennaMałgosia - mam nadzieję, że się nie pogniewa :)Składniki:1 łyżka nasion kardamonu,pół litra mleka,40 g świeżych drożdży,100 g miękkiego masła,100 g cukru,szczypta soli,1 jajko,700 - 750 g mąki.Nadzienie:2/3 kostki masła,80 g brązowego cukru,2 łyżki cynamonu.Dodatkowo:3 łyżki syropu klonowego + 2 łyżki wody do posmarowania,cukier wymieszany z kardamonem do posypania.Drożdże(...)lekko w moździerzu lub rozetrzeć między dwiema łyżeczkami - powinno się udać :)Do mleka i drożdży dosypać przesianą mąkę, dodać sól, rozgnieciony kardamon i jajko. Wszystko razem zagnieść. Na końcu dodać miękkie masło i dokładnie wszystko wyrobić. Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia
Codzienna kuchnia niecodziennabyło nieskomplikowanie i smacznie, więc przepis (który nieco zmodyfikowałam) polecam również Wam :)Składniki:125 ml mleka,375 g mąki,30 g drożdży,50 g cukru,75 g masła,1 jajko,1/4 łyżeczki soli,średni słoik ulubionego dżemu - użyłam śliwkowego z dodatkiem cynamonu,100 g posiekanych migdałów - użyłam płatków migdałowych.Drożdże rozetrzeć z cukrem aż do ich rozpuszczenia. Dodać ciepłe mleko(...)wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, sól i jajko. Zagnieść. Na koniec dodać stopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobić - ciasto powinno być bardzo elastyczne i bez problemu odchodzić od rąk i ścianek naczynia.Ciasto odstawić pod przykryciem na około godzinę, żeby wyrosło. Powinno podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o grubości około
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli nie macie pomysłu na coś do kawy, ani chęci na długie przygotowywanie, to jest to przepis dla Was.Składniki:1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny),5 jaj,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,5 opakowań budyniu czekoladowego,3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao.Do dekoracji:tabliczka czekolady,3 łyżki słodkiej śmietanki,dowolna posypka
Codzienna kuchnia niecodziennazaglądać częściej ;)Składniki:250 g mąki pszennej,płaska łyżeczka proszku do pieczenia,płaska łyżeczka sody,garść listków bazylii, 100 ml mleka,4 jajka,100 ml oliwy lub oleju,łyżeczka musztardy,garść oliwek, całych, wypestkowanych - użyłam nadziewanych papryką,8 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy,czarny pieprz grubo zmielony,ok. 60 g żółtego sera
Codzienna kuchnia niecodziennapotem, kiedy na zrobienie obiadu nie będzie zbyt dużo czasu, otwieramy słoik i podgrzewamy sos. Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut.Kurczak:2 średnie pojedyncze piersi z kurczaka,2 jajka,pół szklanki mleka,mąka pszenna,sól, ok. 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru,olej do smażenia.Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę. Posolić i posypać imbirem. Odstawić na kilka(...)godzin do lodówki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać odrobinę soli i mąkę w takiej ilości, żeby powstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany.Przyprawione kawałeczki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym i wkładać na głęboki gorący tłuszcz. (Najwygodniej jest użyć głębszej patelni.) Kurczaka obsmażać na średnim ogniu, z dwóch
Codzienna kuchnia niecodziennacukier puder do posypania.Z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier, na końcu dodać żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Połączyć z jajami. Masło stopić i przestudzić, dodać do ciasta wraz z ekstraktem. Wymieszać.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć dowolne owoce. J ułożyłam tylko kilka truskawek. Piec w temperaturze
Codzienna kuchnia niecodziennaWszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku :)Składniki:około 1 szklanka startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii,150 ml maślanki (lub kefiru),2 jajka,1 szklanka mąki,gruby, świeżo zmielony pieprz,sól do smaku,olej do smażenia.Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać sól, pieprz i mąkę. Dokładnie wymieszać. Dołożyć
Codzienna kuchnia niecodziennakapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko. Składniki:około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa,1 szklanka suchego białego ryżu,1 jajko,1 mała sucha bułka,1 łyżka musztardy francuskiej,1 czubata łyżeczka imbiru mielonego,sól, pieprz świeżo zmielony,1 łyżka majeranku,pół szklanki zimnej wody,oraz1 większa(...)ostrym nożem środkowy nerw, który jest łykowaty.Ryż ugotować na sypko, powinien być prawie miękki, wystudzić. Mięso opłukać i zmielić. Dodać do mięsa namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy, musztardę i wodę. Woda nada soczystości mięsu. Dobrze wyrobić masę mięsną. Na końcu dodać ryż i wymieszać.Na liście nakładać masę i zwijać jak krokiety. Układać
Codzienna kuchnia niecodziennateż upieczenie w zwyczajnej keksówce ;)Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej,pół szklanki cukru,1 łyżeczka sody,pół łyżeczki proszku do pieczenia,1/4 szklanki oleju,3/4 szklanki mleka,1 jajko,1 duży banan mocno dojrzały,1 łyżeczka cynamonu.Do dekoracji:słoiczek Czeko'la Blond, kolorowe groszki.Suche składniki wymieszać w jednej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cynamon(...)drugiej roztrzepać: jajko, olej, mleko i rozgnieciony widelcem na papkę banan.Do mokrych składników przesypać suche i wymieszać. Nie ubijać, nie roztrzepywać, lecz tylko wymieszać do połączenia składników.Do foremek nakładać ciasta do wysokości 2/3 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni i piec przez około 20-25 minut. Przed
Codzienna kuchnia niecodziennasztywno dodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto przestudzić.Owoce:6 nektarynek mocno
Codzienna kuchnia niecodziennalubią chyba wszyscy, prawda? A co powiecie na paluszki z piwem...do piwa?Składniki:2 szklanki mąki pszennej,250 g masła,1/4 szklanki piwa (użyłam ciemnego),duża szczypta soli,jajko do posmarowania paluchów przed pieczeniem.Mąkę przesiać, zagnieść z masłem, solą i piwem. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. Ciasto odstawić do lodówki(...)małe kawałki wielkości piłeczki do ping ponga, dłońmi formować wałki o grubości około 1 cm. Wałki spłaszczać lekko i zakręcać w spiralę. Układać na blasze wyłożonej papierem, smarować rozmąconym jajkiem i posypywać dowolnymi dodatkami: grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, sezamem, czarnuszką, drobno startym serem, etc.Piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Paluchy powinny być lekko zrumienione.Moje paluchy upiekłam
Codzienna kuchnia niecodzienna