jajko - 22300 przepisów (strona:559/1487)

Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker 187

kształcie gwiazdek, zachęcam do ich przygotowania z poniższego przepisu.Piernikowe choinki wieżyczki:100 gramów kostki do pieczenia Kasia180 gramów mąki1 łyżeczka kakao1 łyżeczka przyprawy korzennejpół łyżeczki cynamonu50 gramów cukru pudru1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko1 łyżka śmietany 18%lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudruposypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy

Poezja smaku
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 356

ananasa (świeżego lub z puszki)120 g orzechów włoskich120 g suszonej żurawiny1 szklankę mąki pszennej (można zastąpić razową)2/3 szklanki brązowego cukru demerara (używam nierafinowanego)3 duże jajka (4 - jeśli są małe)1/3 szklanki oleju3 pełne łyżeczki przyprawy do piernika (ja daję domową, taką jak tutaj lub kupną, ale taką, w której nie ma dodatku mąki)1 czubatą(...)orzechów wystarczająco drobno, to później ciasto nie będzie się dobrze kroić, a przekrojenie go wzdłuż może okazać się wręcz niemożliwe.) Następnie wszystkie składniki: marchew, ananasa, orzechy, żurawinę, mąkę, cukier, jajka, olej, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia i sól umieszczamy w sporej misce i mieszamy widelcem lub łyżką, aż się dokładnie połączą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza

Ratunku obiad
Pain perdu, czyli odzyskany chlebek z grillowaną gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli 157

mielony kolorowy pieprzszczypta gałki muszkatołowejsól morska1 łyżka masłakilka kropel oliwy4 plastry gruszki2 łyżki konfitury z czerwonej  cebuli (np. z tego przepisu)pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji)Przygotowanie:Jajka, mleko, sól, gałkę i pieprz mieszamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy ser. Moczymy kromki chleba w mieszance, tak aby nasiąknęły. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Kładziemy kromki i ewentualnie zalewamy

Food Square
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 161

makaronem. Wymieszać i doprawić ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego lub do kilku naczyń na casaroli. Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30 minut.Sos paprykowy

Food Square
Tort porzeczkowy 154

żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać drobny cukier, dalej miksując. Do ubitej piany z cukrem dodawać kolejno żółtka i ubijać. Wlać schłodzoną mieszankę kakaową do jajek i powoli mieszać łyżką aż do całkowitego jej rozprowadzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodawać powoli do masy delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nań gotowe

Food Square
Wielkanocne babeczki 158

sztuk mini-babeczek o ⌀ 5 cm):125 g jogurtu naturalnego2 jajka75 g masłaskórka z 1 cytryny150 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli125 g cukruPrzygotowanie:Masło rozpuścić. Jajka, jogurt, otartą skórkę z cytryny i ostudzone masło wymieszać w jednej misie. Do drugiej wsypać mąkę, cukier, sodę i sól. Wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi za pomocą łyżki, aż masa

Food Square
Makaroniki z lemon curd 139

Po ostatnim makaronikowym sukcesie (do zobaczenia tutaj) postanowiłem przyrządzić je raz jeszcze. Tym razem wiosenne - w słonecznym kolorze i przełożone pysznym cytrynowym kremem. Są lekko słodkie

Food Square
Tort Rafaello 380

kokosem w roli głównej, to ten tort jest na pewno idealny dla Was.Biszkopt:Z przepisu na biszkopt idealny. Dla formy o średnicy 28 cm należy przygotować biszkopt z 8 jaj. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 równe blaty.Krem:400 ml śmietany kremówki 36%250 ml śmietanki kokosowej500 g mascarpone200 g białej czekolady4-6 łyżek cukru pudru150 g wiórek kokosowychSchłodzoną kremówkę

Food Square
Tort Truskawkowa Delicja 159

ciągle ubijając. Podobnie postępujemy z żółtkami, dodając jedno po drugim do ubitej już piany z cukrem. Obie mąki i kakao przesiać i wymieszać ze sobą. Dodawać je do ubitych jajek partiami, powoli mieszając łyżką w jedną stronę. Biszkopt wylać do formy pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 160ºC do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić w piekarniku

Food Square
Babeczki waniliowe z lukrem i malinami 184

łyżeczki soliLukier:80 g cukru pudru2-3 łyżki wrzątkukilka kropili soku z cytryny (opcjonalnie)maliny do dekoracjiPrzygotowanie:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olejek waniliowy oraz kolejno jajka (po każdym miksując, aby dokładnie połączyło się z masą). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą i wsypać do masła. Wlać mleko (w temperaturze pokojowej). Wymieszać za pomocą łyżki

Food Square
Gnocchi z pieczonej dyni i ziemniaków 111

można uprzednio podsmażyć przez 20 minut na suchej patelni by odparowała część wody). Na stolnicę wysypać obie mąki. Na to położyć masę dyniowo-ziemniaczaną, ser, przyprawy oraz wbić jajko. Zagnieść ciasto; powinno być dość miękkie i klejące, dlatego stolnicę podsypujemy cały czas mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, a następnie kieliszkiem wycinamy kluseczki. Gnocchi gotujemy w lekko

Food Square
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 135

proszku lub paście (opcjonalnie)Przygotowanie:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć mikserem do białości, a następnie dodawać powoli cukier, cały czas ucierając. Wbić kolejno jajka, każde dokładnie rozprowadzić w masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć

Food Square
Eklery z budyniowym kremem 170

ruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać, by się nie przypaliła. Gdy masa stanie się szklista i jednolita, ściągnąć ją z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Na koniec wbić jajka, jedno po drugim i mieszać, używając spiralnych końcówek miksera. Ptysie wyciskać na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą rękawa cukierniczego z dużą końcówką w postaci gwiazdki. Piec

Food Square
Racuchy drożdżowe z jabłkami 162

minut do wyrośnięcia. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w sporą kostkę. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cynamon, wbijamy jajka oraz wlewamy zaczyn z drożdży. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie łączymy z ciastem. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.Na patelni

Food Square
Sałatka z ryżem, drobnym groszkiem i tuńczykiem 160

Fajna, mało skomplikowana i smakowita sałatka na każdą okazję.Potrzebne składniki:-1 torebka ryżu "parboiled"-słoik drobnego groszku konserwowego-4 ugotowane jajka-puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki)-7 średnich ogórków konserwowych-1 średnia cebula-2 łyżki majonezu-przyprawa warzywko do smaku-kilka kawałków papryki konserwowej   Ryż gotujemy i studzimy.   Groszek odsączamy.   Wylewamy olej(...)puszki tuńczyka.   Cebulę kroimy w drobną kostkę.   Jajka kroimy ręcznie lub przyrządem.   Ogórki i paprykę również w drobną kostkę i odsączamy.   Wszystkie przygotowane składniki wsypujemy do jednej miski.   Dodajemy majonez i warzywko do smaku.   Mieszamy i gotowe.Prawda, że proste?A jak smakuje...!Pyszota!!!Niebawem jeszcze jedno szybkie danie

Maminek kulinarny