było za mało. Dziś jest podobnie. U nas też szybciej znikają, niż się pieką.Podamy jednak przepis na jedną porcję.-1/2 kg twarogu-1/4 kostki margaryny-2 jajka-2 łyżki śmietany-2 płaskie łyżki cukru-1/4 łyżeczki soli-1 płaska łyżeczka sody-aromat śmietankowy-3 i 1/2 szklanki mąki pszennej-olej do smażenia Twaróg(...)margarynę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jajka, śmietanę, sól, cukier i aromat.Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i zagniatamy ciasto.Musi być gęste i nie może się kleić do rąk. Porcjami rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm.Wykrawamy kółka a w nich mniejsze kółeczka. Rozgrzewamy w garnku olej w takiej ilości, aby obwarzanki mogły w nim swobodnie pływać.Smażymy
Maminek kulinarnyśmietanę i rozgniatamy widelcem, aż powstanie jednolita masa.Dosładzamy masę cukrem do smaku. Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy szklankę mleka i rozcieramy chochlą lub mikserem.Dodajemy jajka i mieszamy.Następnie dolewamy olej i resztę mleka.Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem (tylko przy pierwszym naleśniku).Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle
Maminek kulinarnyoddzielamy mięso od kości. Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego.Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę.Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki. Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według(...)uznania i fantazji.Układamy w foremkach na babeczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna 15-20 minut. Gdy są już rumiane wyjmujemy z piekarnika i dajemy im chwilkę na przestudzeniea następnie wyjmujemy je z foremek. Są pyszne!Smacznego
Maminek kulinarnywcześniej, bo to takie ciasto, które musi sobie trochę poleżeća wtedy smakuje najlepiej.Składniki:-2,5 szklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-3/4 kostki margaryny-3 jajka-łyżeczka proszku do pieczenie-6 łyżek mleka-aromat rumowy-bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone śliwki i morele,żurawiny ) Orzechy, suszone śliwki i morele kroimy ( każdego solidną garść).Dokładamy rodzynki(...)żurawiny.Oprószamy mąką i mieszamy. Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy margarynę, miksujemy.Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat i mleko i mieszamy do uzyskaniajednolitej masy. Do masy dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Nożem robimy nacięcie na głębokość ok. 0,5 cm ( nacięcie zapobiegnie nieregularnympęknięciom
Maminek kulinarnysezamu.Płatki rozwałkowujemy na drobno. Dosypujemy nasiona sezamu w proporcji pół na pół. Mięso z kurczaka wyciągamy z rosołu, studzimy i oddzielamy kości.Roztrzepujemy 2 jajka, przyprawiamy przyprawą do mięs lub do kurczaka. Mięso panierujemy dwukrotnie w jajku i sezamie, układamy na patelni z rozgrzanym olejemi smażymy na małym ogniu. Rumiane
Maminek kulinarnychcemy zmienić nieco smaki, możemy upiec sobie klopsy. Może jest przy tym trochę pracy, ale efekt murowany. Składniki:-6 ćwiartek z kurczaka-0,5 kg łopatki-3 jajka-3 czerstwe bułki-przyprawa do mięs lub barbecue-pieprz-sól lub warzywko-3 marchewki-jedna cebula-3 ząbki czosnku-olej Z surowych ćwiartek z kurczaka zdejmujemy całe skórki(...)wypełnienia klopsów.Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę.Łopatkę mielimy dwukrotnie.Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek i bułkę również przepuszczamyprzez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy do smaku.Wyrabiamy nasz farsz. Rozkładamy skórkę i częściowo wypełniamy ją farszem.Układamy odłożone kawałki mięsa oraz marchewkę.Uzupełniamy farszem. Składamy brzegi skórki i zszywamy
Maminek kulinarnySernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym stole, bo to już jest tradycja. Składniki:-1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy )-1 szklanka cukru-4 jajka-5 dkg margaryny lub masła-aromat śmietankowy-2 łyżki maki ziemniaczanej-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboruNa ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-10 dkg margaryny(...)szklanki cukru pudru-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-2 łyżki kakao-aromat śmietankowy Zagniatamy kruche ciasto, ale na początku bez kakao.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.Do części 2/3 dodajemy kakao. Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu. Przygotowujemy masę serową.Oddzielamy żółtka
Maminek kulinarnysposobów.Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser. Składniki na ok. 30 sztuk:-2 szklanki mleka-5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-1 jajko-2 łyżeczki cukru-szczypta soli Drożdże rozcieramy z cukrem.Dolewamy szklankę ciepłego mleka.Dosypujemy 3/4 szklanki mąki.Mieszamy uzyskując rozczyn.Odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski wlewamy pozostałe mleko
Maminek kulinarnysmakują chyba wszystkim. Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe. Składniki na placki:-ok. 1,5 kg obranych ziemniaków-1 cebula-2 jajka-2 łyżki mąki pszennej-pieprz ziołowy-sól Składniki na sos:-ok. 30 dkg karkówki-ząbek czosnku-2 łyżki mąki-pieprz, sól-przyprawa warzywna-przyprawa barbecue-olej-woda(...)rondelka i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 15 minut.Sos jest gotowy. Ziemniaki i cebulę przecieramy na tarce na drobnych oczkach lub w maszynie. Dodajemy 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, pieprz ziołowy i sól do smaku.Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej.Nakładamy masę ziemniaczaną formując dość duże placki.Czekamy aż zrumienią się od spodu, odwracamy
Maminek kulinarnyWyglądają jak kotlety schabowe, ale smakują zupełnie inaczej.Karkówka w panierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym.Składniki:-kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry )-2 jajka-3 ząbki czosnku-4 łyżki mleka-3 łyżeczki mąki pszennej-przyprawa barbecue i sól-olej-bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią(...)najmniej godzinę. Jeśli na panierkę wybierzemy płatki kukurydziane musimy je rozdrobnić. Najlepiej wsypać je do woreczka foliowego i użyć wałka. Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy odrobinę przyprawy barbecue i soli, dosypujemy mąkęi mieszamy. Dolewamy mleko i gotowe. Przygotowanym ciastem jajecznym zalewamy kotlety tak, aby ciasto dostało się też pod spód. Namoczone
Maminek kulinarnyAmoniaczki to kruche ciasteczka z tradycją i według starej receptury.Składniki:-4 szklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-1/2 szklanki kwaśnej śmietany-3 jajka-1/2 kostki masła lub margaryny-aromat śmietankowy-2 płaskie łyżeczki amoniaku spożywczego Do mąki dodajemy cukier puder, masło, 2 całe jajka i 1 żółtko, aromat oraz śmietanęwymieszaną z amoniakiem. Zagniatamy
Maminek kulinarnyskosztujemya warto, bo to niesamowita uczta dla podniebienia.Składniki:-filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg)-por (20 dkg)-ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki)-2 jajka-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki majonezu-sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku-olej do smażenia Pierś z kurczaka kroimy w duże kostki(...)Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem a pora delikatnie posypujemyprzyprawą warzywną. Mieszamy mięso z porem, dodajemy ser,następnie mąkę ziemniaczaną a po wymieszaniu jajka i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy łyżką porcje kotlecików. Smażymy na średnim ogniu kilka razy obracając
Maminek kulinarnySzybki i prosty w przygotowaniu a na dodatek niezawodny piernik.Składniki:-1 szklanka cukru-2 szklanki mąki-1 szklanka mleka-1 jajko-1 łyżka kakao-4 łyżki dżemu-4 łyżki oleju-1 łyżeczka sody oczyszczonej-przyprawa do piernika Do miski wsypujemy cukier, mąkę, kakao,przyprawę do piernika,sodę oczyszczoną,wbijamy jajko,dolewamy olej,mleko,dodajemy dżem ( np. śliwkowy
Maminek kulinarnyzagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe.Składniki na ciasto:-3 jajka-1/2 szklanki oleju-3/4 szklanki cukru-1 szklanka mleka 3,2 %-3 szklanki mąki-5 dkg drożdży-szczypta soli-aromat lub cukier wanilinowy Na początek do miski(...)wlewamy mleko, olej, wsypujemy cukier, dodajemy pokruszone drożdże i roztrzepane jajka. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką, przykrywamy ściereczkąi pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc w temperaturze pokojowej. Rano dosypujemy mąkę, szczyptę soli i dodajemy kilka kropli aromatu i miksujemy.Wcześniej dobrze jest przygotować kruszonkę i owoce.Owoce mogą być sezonowe lub z przetworów. My wykorzystaliśmy jabłka z syropui
Maminek kulinarnyKalafior w cieście jest propozycją na zastąpienie ziemniaków w obiedzie. Składniki:-kalafior-2 szklanki mąki pszennej-2 szklanki lodowatej wody-2 jajka-sól-przyprawa warzywna-olej do smażenia Do wrzącej, dobrze osolonej wody (można dodać przyprawę warzywną) wkładamy kalafiori sparzamy przez 5-7 minut. Wyjmujemy i odsączamy.Dzielimy na "różyczki". Ciasto(...)mąki dodajemy wodę i jajka oraz sól do smaku-miksujemy W garnku rozgrzewamy olej.Różyczki kalafiora moczymy w cieściei wkładamy do rozgrzanego oleju.Smażymy do lekkiego zrumienienia. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Jeśli zostanie nam ciasto możemy również usmażyć je w oleju.Kalafior w tym wydaniu idealnie pasuje do popularnego schabowego, ale nie tylko.Smacznego
Maminek kulinarny