jajko - 22300 przepisów (strona:561/1487)

Obwarzanki z twarogiem 170

było za mało. Dziś jest podobnie. U nas też szybciej znikają, niż się pieką.Podamy jednak przepis na jedną porcję.-1/2 kg twarogu-1/4 kostki margaryny-2 jajka-2 łyżki śmietany-2 płaskie łyżki cukru-1/4 łyżeczki soli-1 płaska łyżeczka sody-aromat śmietankowy-3 i 1/2 szklanki mąki pszennej-olej do smażenia   Twaróg(...)margarynę mielimy przez maszynkę.   Dodajemy jajka, śmietanę, sól, cukier i aromat.Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i zagniatamy ciasto.Musi być gęste i nie może się kleić do rąk.   Porcjami rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm.Wykrawamy kółka a w nich mniejsze kółeczka.   Rozgrzewamy w garnku olej w takiej ilości, aby obwarzanki mogły w nim swobodnie pływać.Smażymy

Maminek kulinarny
Naleśniki z serem 181

śmietanę i rozgniatamy widelcem, aż powstanie jednolita masa.Dosładzamy masę cukrem do smaku.   Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy szklankę mleka i rozcieramy chochlą lub mikserem.Dodajemy jajka i mieszamy.Następnie dolewamy olej i resztę mleka.Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.   Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem (tylko przy pierwszym naleśniku).Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle

Maminek kulinarny
Babeczki z mięsem 145

oddzielamy mięso od kości.   Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego.Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę.Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę.   Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki.   Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według(...)uznania i fantazji.Układamy w foremkach na babeczki.   Smarujemy roztrzepanym jajkiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna 15-20 minut.   Gdy są już rumiane wyjmujemy z piekarnika i dajemy im chwilkę na przestudzeniea następnie wyjmujemy je z foremek.   Są pyszne!Smacznego

Maminek kulinarny
Keks 113

wcześniej, bo to takie ciasto, które musi sobie trochę poleżeća wtedy smakuje najlepiej.Składniki:-2,5 szklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-3/4 kostki margaryny-3 jajka-łyżeczka proszku do pieczenie-6 łyżek mleka-aromat rumowy-bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone śliwki i morele,żurawiny )   Orzechy, suszone śliwki i morele kroimy ( każdego solidną garść).Dokładamy rodzynki(...)żurawiny.Oprószamy mąką i mieszamy.   Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy margarynę, miksujemy.Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat i mleko i mieszamy do uzyskaniajednolitej masy.   Do masy dodajemy bakalie i mieszamy łyżką.   Masę przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Nożem robimy nacięcie na głębokość ok. 0,5 cm ( nacięcie zapobiegnie nieregularnympęknięciom

Maminek kulinarny
Kurczak w sezamie 168

sezamu.Płatki rozwałkowujemy na drobno.   Dosypujemy nasiona sezamu w proporcji pół na pół.   Mięso z kurczaka wyciągamy z rosołu, studzimy i oddzielamy kości.Roztrzepujemy 2 jajka, przyprawiamy przyprawą do mięs lub do kurczaka.   Mięso panierujemy dwukrotnie w jajku i sezamie, układamy na patelni z rozgrzanym olejemi smażymy na małym ogniu.   Rumiane

Maminek kulinarny
Klopsy w skórkach 149

chcemy zmienić nieco smaki, możemy upiec sobie klopsy. Może jest przy tym trochę pracy, ale efekt murowany.   Składniki:-6 ćwiartek z kurczaka-0,5 kg łopatki-3 jajka-3 czerstwe bułki-przyprawa do mięs lub barbecue-pieprz-sól lub warzywko-3 marchewki-jedna cebula-3 ząbki czosnku-olej   Z surowych ćwiartek z kurczaka zdejmujemy całe skórki(...)wypełnienia klopsów.Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę.Łopatkę mielimy dwukrotnie.Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek i bułkę również przepuszczamyprzez maszynkę.   Do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy do smaku.Wyrabiamy nasz farsz.   Rozkładamy skórkę i częściowo wypełniamy ją farszem.Układamy odłożone kawałki mięsa oraz marchewkę.Uzupełniamy farszem.   Składamy brzegi skórki i zszywamy

Maminek kulinarny
Sernik tradycyjny 200

Sernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym stole, bo to już jest tradycja.   Składniki:-1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy )-1 szklanka cukru-4 jajka-5 dkg margaryny lub masła-aromat śmietankowy-2 łyżki maki ziemniaczanej-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboruNa ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-10 dkg margaryny(...)szklanki cukru pudru-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-2 łyżki kakao-aromat śmietankowy   Zagniatamy kruche ciasto, ale na początku bez kakao.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.Do części 2/3 dodajemy kakao.   Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu.   Przygotowujemy masę serową.Oddzielamy żółtka

Maminek kulinarny
Parowce 110

sposobów.Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser.   Składniki na ok. 30 sztuk:-2 szklanki mleka-5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-1 jajko-2 łyżeczki cukru-szczypta soli   Drożdże rozcieramy z cukrem.Dolewamy szklankę ciepłego mleka.Dosypujemy 3/4 szklanki mąki.Mieszamy uzyskując rozczyn.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Do większej miski wlewamy pozostałe mleko

Maminek kulinarny
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym 185

smakują chyba wszystkim. Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe.   Składniki na placki:-ok. 1,5 kg obranych ziemniaków-1 cebula-2 jajka-2 łyżki mąki pszennej-pieprz ziołowy-sól   Składniki na sos:-ok. 30 dkg karkówki-ząbek czosnku-2 łyżki mąki-pieprz, sól-przyprawa warzywna-przyprawa barbecue-olej-woda(...)rondelka i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 15 minut.Sos jest gotowy.   Ziemniaki i cebulę przecieramy na tarce na drobnych oczkach lub w maszynie.   Dodajemy 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, pieprz ziołowy i sól do smaku.Mieszamy.   Na patelni rozgrzewamy olej.Nakładamy masę ziemniaczaną formując dość duże placki.Czekamy aż zrumienią się od spodu, odwracamy

Maminek kulinarny
Kotlety z karkówki w panierce 185

Wyglądają jak kotlety schabowe, ale smakują zupełnie inaczej.Karkówka w panierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym.Składniki:-kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry )-2 jajka-3 ząbki czosnku-4 łyżki mleka-3 łyżeczki mąki pszennej-przyprawa barbecue i sól-olej-bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki   Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią(...)najmniej godzinę.   Jeśli na panierkę wybierzemy płatki kukurydziane musimy je rozdrobnić. Najlepiej wsypać je do woreczka foliowego i użyć wałka.    Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy odrobinę przyprawy barbecue i soli, dosypujemy mąkęi mieszamy. Dolewamy mleko i gotowe.   Przygotowanym ciastem jajecznym zalewamy kotlety tak, aby ciasto dostało się też pod spód.   Namoczone

Maminek kulinarny
Amoniaczki 147

Amoniaczki to kruche ciasteczka z tradycją i według starej receptury.Składniki:-4 szklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-1/2 szklanki kwaśnej śmietany-3 jajka-1/2 kostki masła lub margaryny-aromat śmietankowy-2 płaskie łyżeczki amoniaku spożywczego   Do mąki dodajemy cukier puder, masło, 2 całe jajka i 1 żółtko, aromat oraz śmietanęwymieszaną z amoniakiem. Zagniatamy

Maminek kulinarny
Kotleciki Tereski 149

skosztujemya warto, bo to niesamowita uczta dla podniebienia.Składniki:-filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg)-por (20 dkg)-ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki)-2 jajka-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki majonezu-sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku-olej do smażenia   Pierś z kurczaka kroimy w duże kostki(...)Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem a pora delikatnie posypujemyprzyprawą warzywną.   Mieszamy mięso z porem, dodajemy ser,następnie mąkę ziemniaczaną a po wymieszaniu jajka i majonez.   Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.   Na patelni z rozgrzanym olejem układamy łyżką porcje kotlecików.   Smażymy na średnim ogniu kilka razy obracając

Maminek kulinarny
Piernik błyskawiczny 155

Szybki i prosty w przygotowaniu a na dodatek niezawodny piernik.Składniki:-1 szklanka cukru-2 szklanki mąki-1 szklanka mleka-1 jajko-1 łyżka kakao-4 łyżki dżemu-4 łyżki oleju-1 łyżeczka sody oczyszczonej-przyprawa do piernika   Do miski wsypujemy cukier, mąkę, kakao,przyprawę do piernika,sodę oczyszczoną,wbijamy jajko,dolewamy olej,mleko,dodajemy dżem ( np. śliwkowy

Maminek kulinarny
Drożdżówka bez zagniatania 171

zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe.Składniki na ciasto:-3 jajka-1/2 szklanki oleju-3/4 szklanki cukru-1 szklanka mleka 3,2 %-3 szklanki mąki-5 dkg drożdży-szczypta soli-aromat lub cukier wanilinowy   Na początek do miski(...)wlewamy mleko, olej, wsypujemy cukier, dodajemy pokruszone drożdże i roztrzepane jajka. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką, przykrywamy ściereczkąi pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc w temperaturze pokojowej.   Rano dosypujemy mąkę, szczyptę soli i dodajemy kilka kropli aromatu i miksujemy.Wcześniej dobrze jest przygotować kruszonkę i owoce.Owoce mogą być sezonowe lub z przetworów. My wykorzystaliśmy jabłka z syropui

Maminek kulinarny
Kalafior w cieście 157

Kalafior w cieście jest propozycją na zastąpienie ziemniaków w obiedzie.   Składniki:-kalafior-2 szklanki mąki pszennej-2 szklanki lodowatej wody-2 jajka-sól-przyprawa warzywna-olej do smażenia   Do wrzącej, dobrze osolonej wody (można dodać przyprawę warzywną) wkładamy kalafiori sparzamy przez 5-7 minut.   Wyjmujemy i odsączamy.Dzielimy na "różyczki".   Ciasto(...)mąki dodajemy wodę i jajka oraz sól do smaku-miksujemy   W garnku rozgrzewamy olej.Różyczki kalafiora moczymy w cieściei wkładamy do rozgrzanego oleju.Smażymy do lekkiego zrumienienia.   Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i gotowe.   Jeśli zostanie nam ciasto możemy również usmażyć je w oleju.Kalafior w tym wydaniu idealnie pasuje do popularnego schabowego, ale nie tylko.Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania