Bardzo proste i ekspresowe ciasto. Idealne na zabiegany dzień, kiedy zjadłoby się coś słodkiego, ale nie koniecznie ze sklepu.Ciasto:1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny),5 jaj,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,5 opakowań budyniu czekoladowego (każdy na pół litra mleka) - ja tym razem dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe.Wszystkie składniki utrzeć
Codzienna kuchnia niecodziennazmieniam plany obiadowe :) Dzisiaj namówiła mnie na zraziki, które przygotowała dzień wcześniej. I nie zawiodłam się - było pysznie :)Składniki na 4 sztuki:około 60 dkg karkówki,1 jajko,1/3 opakowania serka feta,szczypiorek,1 mała cebula,sól, pieprz - do smaku,mąka do oprószenia, około 3 łyżki oleju do smażenia,4 patyczki do szaszłyków lub nitka do związania.Mięsko myjemy(...)osuszamy papierowym ręcznikiem.Odkrawamy 4 kotlety i zbijamy je tłuczkiem, podobnie jak schabowe. Solimy i pieprzymy.Pozostałą część karkówki mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek.Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone mięso. Na wierzch układamy kawałki fety. Zawijamy jak zrazy i spinamy wzdłuż dociętym odpowiednio patykiem do szaszłyka lub przewiązujemy nitką bawełnianą.Oprószamy mąką
Codzienna kuchnia niecodziennawkładając je do mocnego woreczka i uderzając wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodajemy miękkie masło i łączymy dokładnie.Składniki masy serowej:0,4 kg twarogu półtłustego,5 jajek,1/4 kostki masła,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka mąki pszennej,1/3 szklanki cukru,szczypta soli.Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Utrzeć masło z cukrem, dodawać po trochu zmielony twaróg(...)Dosypać mąkę pszenną i kartoflankę i dokładnie połączyć.Całe jajka ubić lekko ze szczyptą soli. Wlać do masy twarogowej i wymieszać.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć ciasto, dociskając równomiernie. Na ciasto wylać masę serową i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 60 minut. Polewa:2 czubate łyżki brązowego cukru,3-4 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennadowolnej kolejności. Aby nadać lekkości, sałatę możemy ułożyć w dwóch, nawet trzech warstwach. Na wierzchu możemy wysypać starty na grubej tarce żółty ser i ułożyć ćwiartki jajek ugotowanych na twardo. Ja dzisiaj zrezygnowałam jednak z sera i jajek, gdyż tym razem sałatka była dodatkiem do grilla :)Poza sezonem letnim można dodać kawałki tuńczyka, kilka rodzajów sera, marynowane
Codzienna kuchnia niecodziennaleniwych lub zabieganych, czyli nieloty. Tak je nazwałam ;)Składniki:około 60 dkg. mięsa (ja użyłam karkówki),pół szklanki ryżu,1/4 niewielkiej główki kapusty,1 sucha bułka,2 całe jajka,1 łyżeczka ziół prowansalskich,1 łyżeczka chrzanu,1 średnia cebula,sól i pieprz do smaku,olej do smażenia,mąka do obtoczenia.Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę(...)obrać i pokroić w drobną kostkę. Bułkę namoczyć w ziemnej wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa razem z cebulą, jajkami, chrzanem i przyprawami. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Dodać ugotowany i wystudzony ryż, a następnie poszatkowaną drobno kapustę i wszystko razem wymieszać.Trudno mi podać dokładną ilość kapusty, ale ja odmierzam ją objętościowo, na oko ;) kapusty powinno
Codzienna kuchnia niecodziennawyjść dość sypkie. Przesypać je do natłuszczonej formy i podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Nie musi się rumienić.Masa ziemniaczana:około 1 kg ziemniaków,3 jajka,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,boczek wędzony - ilość według uznania,sól, pieprz, gałka muszkatołowa,1 pęczek koperku.Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach - chyba, że mamy już ugotowane :) Zimne(...)rumiano. Kiedy cebula będzie gotowa, zdjąć patelnię z ognia, wrzucić czosnek. Wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.Do ziemniaków dodać boczek z cebulą i czosnkiem, wbić całe jajka i dodać posiekany koperek. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową , i dokładnie połączyć wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód
Codzienna kuchnia niecodziennadodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.Krem
Codzienna kuchnia niecodziennasfotografować te słodkie - znikają bardzo szybko i nawet nie wiem jak i gdzie :)Składniki na 12 muffinek:1 szklanka mąki,pół szklanki mleka,ćwierć szklanki oleju,1 jajko,pół szklanki cukru,pół łyżeczki proszku do pieczenia,pół łyżeczki sody,aronia do deserów.W jednaj misce wymieszać produkty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier(...)drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej i jajko. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni.Upieczone wykładamy na kratkę, aby przestygły. Ja dzisiaj swoje posypałam tylko cukrem
Codzienna kuchnia niecodziennapora na kawałek ciacha :) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu (i smaku) taka wersja jabłecznika :)Składniki ciasta:125 gramów margaryny,1 szklanka cukru,3 jajka,1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia.Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Margaryna musi mieć temperaturę pokojową oczywiście :) jeśli będzie zimna, to ciężko będzie połączyć wszystkie składniki.Masa twarożkowa(...)gramów twarożku homogenizowanego naturalnego,4 łyżki cukru,3 jajka,3 łyżki maki ziemniaczanej.Wszystkie składniki łączymy razem - można zrobić to mikserem....oraz:1 kg jabłek.Prostokątną (średniej wielkości) blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Utarte ciasto przełożyć na blaszkę, na nim ułożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Ja pokroiłam jabłka na ćwiartki, a te ćwiartki jeszcze na 3 części
Codzienna kuchnia niecodziennapolecam to ciasto każdemu łasuchowi :)Ciemny biszkopt:8 jajek,28 dkg cukru,16 dkg mąki pszennej,4 dkg kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Białka jaj ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a na końcu żółtka.Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia - lekko wymieszać, podobnie jak przy tradycyjnym, białym biszkopcie. Wylać
Codzienna kuchnia niecodziennazbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.Masa makowa:20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit,4 jajka,3/4 szklanki cukru pudru,bakalie - użyłam:około 150 g rodzynek Kresto,około 150 g orzechów laskowych Kresto. Mak sparzyć i zmielić. Ja użyłam mielonego już maku, więc(...)stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać.Masa serowa:1 kg zmielonego twarogu,1 szklanka cukru,8 jajek,1 kostka masła lub margaryny,1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru.Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę
Codzienna kuchnia niecodziennaprzed świętami od firmy VOG - producenta wyrobów Kresto.Składniki:pieczony kurczak - ja użyłam 3 nóżek,solone migdały Kresto,1 łyżeczka ziarenek kolendry,pieprz cytrynowy, sól,1 sucha bułka,1 jajko,mąka pszenna do obtoczenia pulpecików,2 łyżki masła,około 1/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany.Mięso oddzieliłam od kości, zmieliłam razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodałam lekko zmiażdżone ziarenka kolendry(...)pieprz cytrynowy, posiekane solone migdały, sól i jajko. Dokładnie wyrobiłam masę. Formowałam niewielkie pulpeciki, obtaczałam każdy w mące i lekko obsmażałam na maśle. Po obsmażenia podlałam wodą i dusiłam przez kilka minut na wolnym ogniu.Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują
Codzienna kuchnia niecodziennamoja interpretacja tego przepisu. Spróbujcie sami, a jak będziecie mieli chwilę, to zajrzyjcie do Monique :)Składniki nuggets'ów:piersi z kurczaka,ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, etc.),jajko,mąka, bułka tarta,otręby - dodałam żytnie,olej.Piersi opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałeczki. Przyprawić dowolnymi przyprawami, według gustu. Oprószyć mąką, zanurzać w rozmąconym jajku, a następnie
Codzienna kuchnia niecodziennamój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;)Składniki ciasta piwnego:2 szklanki mąki pszennej,250 g masła,1/4 szklanki piwa, pół łyżeczki soli,1 białko jaja do posmarowania ciasta przed pieczeniem,odrobina drobno startego sera - ja użyłam parmezanu.Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko, dokładnie zagniatając
Codzienna kuchnia niecodziennasię zjeść niestety, tak paliło w gardle. Teraz piri-piri używam z rozwagą i w ilościach lilipucich ;)Składniki:pół kg mielonego mięsa - użyłam karkówki,1 sucha bułka,1 jajko,suszone śliwki - użyłam Kresto,czerwone wytrawne wino,sól,ostra mielona papryka - użyłam piri-piri,majeranek,bułka tarta do obtoczenia,tłuszcz do smażenia.2 -3 godziny wcześniej namoczyłam śliwki w winie(...)miękkie i delikatne, i same w sobie nie wymagają moczenia. Wino miało nadać im wytrawnego smaku.Bułkę namoczyć w wodzie i odciśniętą dodać do mięsa razem z jajkiem i przyprawami. (Przyprawy dawkować według smaku.) Wszystko dokładnie wyrobić.Formować pulpeciki, umieszczając w środku po jednej śliwce wyjętej z wina. Takie kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć
Codzienna kuchnia niecodzienna