jajko - 22300 przepisów (strona:551/1487)

Pani Walewska 160

Beza: 6 białek 1,5 łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego pół szklanki posiekanych orzechów laskowych Masa: 3 szklanki mleka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 3 jajka cukier waniliowy 3/4 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mąki Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do większej miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i wymieszać. Dodać masło i posiekać(...)samo postąpić z drugą częścią ciasta i resztą składników. Wystudzić, Masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym, cukrem i masłem.  Szklankę mleka wymieszać z mąkami i  jajkami. Dodać tę mieszankę do zagotowanego mleka. Chwilkę podgotować. Ostudzić. Placki przełożyć kremem i poczekać, aż dokładnie zastygnie. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Tort czekoladowy z żurawiną 159

byłam naprawdę szczęśliwa, że torcik tak bardzo smakował. Składniki: Ciasto: 125 g masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 200 g maślanki łyżeczka octu winnego białego łyżeczka sody oczyszczonej 3 jajka 4 łyżki kakao  Masa: 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 500 g sera półtłustego 300 g kremówki Dodatkowo: 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklanki złotego lnu Wykonanie: Ciasto: Piekarnik nastawić(...)stopni. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym.  Dać stopniowo jajka i przesianą mąkę z kakao. Wymieszać. Następnie dodać maślankę i znów wszystko dokładnie wymieszać. Sodę rozprowadzić z octem winnym i dodać do masy. Na spód małej tortownicy wyłożyć papier a boki posmarować tłuszczem. Następnie przelać ciasto. Wierzch wygładzić. Piec ok. 40-50 minut. Następnie przestudzić, ja położyłam go wierzchem

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka w chrupiącej panierce (na drożdżach) 137

minut w ciepłe miejsce.Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy tak na ok. 0.5 cm. Wycinamy z ciasta, ciasteczka dowolnego kształtu. Do miseczki rozbijamy jajko dodajemy do niego odrobinę mleka i dokładnie rozbełtujemy widelcem.Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i przyprawą do piernika.Nasze ciasteczka z jednej strony maczamy w jajku a następni w panierce. I kładziemy na blachę

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka jęczmienne kruche 117

Czwartek ?. Macie dość pączków na kolejny rok :) Składniki: 1/2 szklanki otrąb  pszenne zmielonych szklanka mąki 1/2 szklanki otrąb owsianych zmielonych 1/2 szklanki płatków jęczmiennych 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczka sody 2 łyżki kremówki cukier waniliowy 3/4 kostki masła Wykonanie: Mąkę przesiać dodać otręby, płatki jęczmienne, sodę, cukier waniliowy, cukier wymieszać. Dać masło i posiekać. Następnie dodać kremówkę(...)jajka. Dokładnie zagnieść ciasto.  Z ciasta odrywać kawałki i formować okrągłe placuszki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem.  Następnie ciasteczka delikatnie ugnieść widelcem. Wkładać do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 20 minut, aż ładnie zbrązowieją. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Strudel serowy 162

Polecam do kawki i herbatki, tą drożdżową pychotkę. Składniki: 3 szklanki mąki + do podsypania szklanka mleka ciepłego 40 g drożdży 1/3 szklanki cukru 60 g masła stopionego i schłodzonego jajko + 3 żółtka szczypta soli cukier waniliowy Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego 5 łyżek cukru Wykonanie: Mleko połączyć z 2 łyżkami cukru i drożdżami, dokładnie razem wymieszać. Odstawić, aż podwoją(...)swoją objętość. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i wymieszać. Kiedy nasz rozczynu zacznie już pracować dodajemy go do naszej mąki, i mieszamy. Dodać jajko i żółtka, wymieszać, następnie wlać masło. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie elastyczne (w razie potrzeby można dodać trochę mąki jak będzie za rzadkie, lub mleka jak będzie za gęste).  Odstawić

Moje pyszne gotowanie
Bułeczki z parówką i baczkiem 218

Idealne na obiad :) Składniki: (z porcji wyszło mi 13 bułeczek) 3 kubki mąki 20g drożdży szklanka letniego mleka łyżeczka cukru półtora łyżeczki soli jajko 2 łyżki oleju Dodatkowo: 7 parówek 13 plasterków wędzonego boczku garść lub dwie ziół prowansalskich 2 łyżki oleju Wykonanie: Mąkę przesiać do dużej misi. Do mniejszego pojemniczka dać 3-4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, dać łyżeczkę(...)pół szklanki mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić na jakieś 15 min. Następnie do miski z mąką dać sól i wymieszać. Potem dać nasz pracujący zaczyn. Następnie dać resztę mleka, jajko wyrobić ciasto. W między czasie dać 2 łyżki oleju. Ciasto powinno być miękkie, i gęste. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinki. Kiedy nasze ciasto już podrośnie, nasze parówki tniemy

Moje pyszne gotowanie
Kruche czekoladowe pierożki z marmoladą 154

Czas na ciasteczka :D Składniki: (na całą blachę ciasteczek) 1,5 szklanki mąki jajko 125 g margaryny pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego 3-4 łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki kakao Dodatkowo: marmolada truskawkowa Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać masło i razem posiekać. Następnie dodać brązowy cukier, jajko, kakao i razem wszystko dokładnie

Moje pyszne gotowanie
Kruche różyczki z marmoladą 173

toru, tylko piękne różyczki, na mam nadzieje, jeszcze lepszy następny rok :) Składniki: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego (płaskie) jajko 125 g margaryny marmolada truskawkowa Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem, cukrem, cukrem waniliowym. Potem dać masło i razem posiekać. Wszystko razem zagnieść dodając jajko. Następnie ciasto wkładamy na ok. 20 minut

Moje pyszne gotowanie
Kruche dwukolorowe markizy z marmoladą - maleństwa idealne dla dzieci 129

cukierków na poczęstunek dla dzieciaków w przedszkolu, czy w szkole jak wasze pociechy mają imieniny,czy urodziny. Składniki: (na ponad 20 ciasteczek) 1,5 szklanki mąki 125 g margaryny jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao (takie porządne) 3 łyżki cukru marmolada truskawkowa Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier(...)proszek, przemieszać. Następnie dać masło i razem posiekać. Dodać jajka i dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie jednakowe części. Do jednej dodać kakao. Wstawić dwie kulki do lodówki na jakieś 20-30 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Potem każdą z kulek rozwałkować i wykrawać małe kółka. U mnie był to szerszy kieliszek. Na jasne kółka nakładać po porcji marmolady

Moje pyszne gotowanie
Kule drożdżowe z serem i marmoladą 155

Składniki: (ok. 30 sztuk) Ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka 150 g masła Masa serowa: ok. 250 g twarogu żółtko 3 łyżki cukru cukier waniliowy Dodatkowo: pół szklanki marmolady białko do smarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do mniejszego pojemnika pokruszyć(...)wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut. Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie. Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie. Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę

Moje pyszne gotowanie
"Zawijaki" - drożdżówki z serem (pyszne na drugie śniadanie) 186

bułeczki, które mogą zastąpić nam drugie śniadanie w szkole, czy w pracy. I dalszy dzień stanie się jeszcze radośniejszy :D Składniki: (ok. 30 sztuk) Ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka 150 g masła Masa serowa: 350 g twarogu żółtko 4 łyżki cukru cukier waniliowy(...)wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut. Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie. Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie. Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę

Moje pyszne gotowanie
Różyczki drożdżowe z marmoladą 139

Składniki: Składniki: (ok. 30 sztuk) Ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka 150 g masła Dodatkowo: pół szklanki marmolady białko do smarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać(...)odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut. Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie. Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie. Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę. Kiedy nasze

Moje pyszne gotowanie
Ucierany amoniaczek przekładany powidłami 224

byłam z rodzinką na opuźnionej barbórce i właśnie tam zrobiłam to ciacho. Cioci smakował. Zrobiłam również tort, który ucieszył cioteczkę, przepis na tort już niedługo na blogu. Składniki: 6 jaj 1.5 szklanki pudru 2 szklanki mąki łyżeczka amoniaku (taka porządna) 100 g margaryny Dodatkowo: 3 łyżki czubate powideł śliwkowych Wykonanie: Białka utrzeć z cukrem pudrem (przesianym). Żółtka dodawać partiami

Moje pyszne gotowanie
Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą 372

Cabbage rollsSkładniki.37,5 dag mąki2 jaja1/2 łyżeczki soli2 łyżki masła6 łyżek wody2 dag grzybów suszonych1 cebula25 dag kapusty kiszonej3 goździki5 ziaren jałowcaWykonanie.Zagnieść gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić.Przygotować kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać.Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone i posiekane wcześniej grzyby,wymieszać ,wlać 200 ml wody

Kulinarny karnet Christophera
Crusty Hard Rolls i wspólne wypiekanie 182

postaram się je niedługo Wam pokazać.390 g mąki pszennej6 g drożdży suchych [ dałam 12 g świeżych]250 ml letniej wody1 ,5 łyżeczki soli morskiej1,5  łyżeczki cukruDodatkowo:jajko + 1 łyżka mleka do smarowaniamak sezam Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(...)kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Można posypać makiem , sezamem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.Razem ze mną

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania