minut.Po tym czasie bakłażan powinien puścić sok wtedy należy go opłukać w zimnej wodzie i osuszyć w papierowym ręczniku.Przygotowujemy trzy miseczki. Do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jajko, które roztrzepujemy widelcem a do trzeciej wsypujemy panierkę. Ja do panierki Panko dosypałam garść sezamu i nasion siemienia lnianego.Każdy plaster posypujemy lekko solą i pieprzem i obtaczamy najpierw dokładnie(...)mące, później w jajku a następnie w panierce.Smażymy na bardzo gorącym oleju na złoty kolor. Jak zrobią się złote to jeszcze chwilę smażymy co chwilę odwracając i najlepiej przed wyjęciem nakłuć widelcem i sprawdzić czy jest miękki. Po wyjęciu odsączyć na papierowym ręczniku.Sos – wymieszać wszystkie składniki w miseczce.Mniam… Post Bakłażan smażony pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plupieczeniu równie szybko znikają…Przepis na kruche ciasteczka z rodzynkami – składniki:250 g mąki1/4 łyżeczki cynamonu90 g masła75 g cukru160 g rodzynek3 łyżki skórek kandyzowanych1 jajko- roztrzepane125 ml mleka1 łyżka drobnego cukru do posypania (opcjonalnie, ja pominęłam) 1. Przesiać mąkę i cynamon do miski. Dołożyć masło i rozcierać palcami aż zrobią się okruszki. Można też posiekać(...)Dodać cukier, rodzynki i skórki, jajko i mleko. Jeśli masa jest za sucha, dolać więcej mleka. Wymieszać.3. Wysmarować blaszkę masłem i wykładać łyżką masę w odstępie ok. 5 cm. Można posypać drobnym cukrem. Piec w temperaturze 190 stopni ok 15 minut na złoty kolor. Wystudzić na kratce.Smacznego Post Przepis na kruche ciasteczka z rodzynkami pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plcóż nie jestem doskonała…;)Domowy pasztet z królika – składniki:1 królik ok. 1.3 kgok. 400 g łopatkiok. 400 g wątróbki drobiowejok. 300g boczku1 czerstawa bułka2 cebule5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)4-5 marchewek1 pietruszka1 por4-5 liści laurowych8 ziaren pieprzu8 ziaren jałowca1 łyżeczka rozmarynusól, pieprz, oliwa, majeranek, gałka muszkatałowa1. Królika pokroić na części i z łopatką
UgotujmyTo.pldotrwają do następnego dnia… Drożdżowe ślimaczki z dyniąSkładniki na 15 niedużych bułeczek:7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych1/4 szklanki letniej wody1/3 szklanki letniego mleka1 duże jajko, roztrzepane3/4 szklanki puree z dyni*1 łyżka masła, roztopionego3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (u mnie pół na pół z krupczatką)1/2 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki zmielonego(...)połowy cytryny 1. Przesianą mąkę, suche drożdże (ze świeżych należy najpierw zrobić zaczyn), cukier i przyprawy mieszamy w dużej misce.2. Roztopione masło, mleko, wodę, puree z dyni i jajko mieszamy. Następnie dodajemy do suchych składników i wyrabiamy aż ciasto zrobi się elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość (1,5-2 godzin
UgotujmyTo.plcukrem i mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.2. Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. 3. Na stolnicę(...)każdym kawałku od zewnętrznej strony układamy po kawałku marcepanu lub białej czekolady i po kilka malin. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Post Dyniowe rogaliki drożdżowe pojawił
UgotujmyTo.plmakiem..:)Drożdżówki z makiemSkładniki:500 g mąki pszennej100 ml mleka60 g serka mascarpone80 g masła60 g drobnego cukru7 g suchych drożdży1 cukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej2 jaja – lekko roztrzepane widelcemszczypta soliolej rzepakowy1 puszka masy makowejLukier:szklanka cukru pudrusok z połowy cytrynyodrobina gorącej wody1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże. W rondelku podgrzać mleko z masłem
UgotujmyTo.plpyszne ciasto czekoladowe z masą kokosową i wiśniami w alkoholu na oleju rzepakowym.Ciasto czekoladowe z masą kokosowąSkładniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej7 łyżek oleju rzepakowego3/4 szklanki cukru1 szklanka mleka5 jaj (żółtka i białka oddzielnie)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki soku z cytryny3 łyżki kakaoMasa kokosowa:400 ml mleka400 ml mleczka kokosowego1/2 szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki
UgotujmyTo.plwysypujemy suchy groch lub fasolę lub kulki ceramiczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut. Zdejmujemy papier i kulki/groch i gorący ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy kolejne 10-15 minut aż ciasto będzie koloru złotego. 2. Szpinak opłukać i odsączyć. Cebulę oprać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez(...)Odstawić do ostygnięcia a następnie dobrze odcisnąć.3. Na wystudzony spód wyłożyć szpinak z cebulą. Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki. Układać szparagi naprzemiennie na szpinaku. Śmietanę zmieszać z jajkami i szczyptą soli i pieprzu i wylać na wierzch tarty. Na szparagi ułożyć rozdrobniony ser pleśniowy. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż wierzch będzie ścięty i lekko
UgotujmyTo.ploboje dziećmi światła są. A Święta? Odliczanie zacząć czas!W garnku podgrzałam 500 ml mleka. Do letniego wkruszyłam 50 g świeżych drożdży. Mieszałam do rozpuszczenia. Dodałam roztrzepane jajko, 100g stopionego masła i 3 łyżki cukru. Wymieszałam.Do miski przesiałam 1,5 kg mąki pszennej. Dodałam łyżeczkę kardamonu, kurkumy (oryginalnie winien być szafran) i mleczną mieszaninę. Zagniotłam elastyczne(...)papierem do pieczenia. Odstawiłam na 15min. do piekarnika nagrzanego na 50st. celem napuszenia (oczywiście standardowo zapomniałam zostawić im trochę miejsca i kilka posklejało się). Następnie każdą bułkę posmarowałam rozbełtanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. W środki ślimaczków wetknęłam rodzynki. I zapiekłam przez 20 min. w 150st. Gotowe wystudziłam na kratce.Tylko skąd te koty? Od Lucyfera. Serio. W dawnych Niemczech
bastalenaboulidona podstawie tego przepisuna 4 porcjeczas przygotowania: 20 min.Składniki:4 szklanki wody10 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych na plasterki6 listków szałwii1 listek laurowy1 łyżeczka soli1/4 łyżeczki soli2 żółtka jaja, roztrzepaneopcjonalnie: oliwa, suszony tymianek, płatki chillina grzanki czosnkowe: 8 kromek bagietki, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 3 ząbki czosnku obrane i pokrojone na plasterki, trochę startego na tarce
Chilli Czosnek i Oliważurawinajajko +1 łyżka mleka do smarowania bułeczekMleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Formować z ciasta wężyki długości ok. 15-20 cm, a z nich literkę S, w każdy ślimaczek wcisnąć rodzynek. Odstawić do wyrośnięcia(...)Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.Razem ze mną piekły:[ dziękuję]IzaWiosenkaAgataKingaŁucjaAgaMagdalenaKamilaMarzenaJoasia
Moje domowe kucharzenieserników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha! SKŁADNIKI na 1 słoiczek: 100 g masła180 g cukru 3 żółtka2 jaja sok wyciśnięty z 2 cytryn i skórka z nich otartaWYKONANIE:W garnuszku rozmieszaj jajka wraz z żótkami i cukrem za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Lekko podgrzej do rozpuszczenia się
Słodko-Słony Świat Ilonyfilet z kurczaka płatki kukurydziane cornflakes 2 jajka mąka przyprawa Kucharek olej do smażenia Mięso podzielić na mniejsze porcje i delikatnie rozbić. Posypać przyprawą Kucharek i odstawić minimum na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie obtoczyć w mące, następnie w rozstrzepanych jajkach a na koniec w lekko skruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć z obu stron na oleju do uzyskania
Świat Domowej Kuchnimielonego mięsa wołowo-wieprzowego 5-7 dag czerstwej bułki szklanka mleka 2 cebule 1 jajko bułka tarta do obtoczenia kotletów sól pieprz olej do smażenia Na kotlety mielone można stosować różnego rodzaju mięsa - końsko-wieprzowe, baranie, z dzika - ja jednak najbardziej lubię mięso wieprzowo-wołowe. Bułkę namoczyć w mleku, do momentu aż całkowicie zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić(...)bardzo drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na jasno-złoty kolor i odstawić do wystygnięcia. Do odciśniętej bułki dodać mięso, cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Z tak przygotowanej mięsnej masy formować kotlety o grubości około 1,5 cm. Każdy z nich obtaczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na niej kotlety
Świat Domowej Kuchnimąki pszennej 50 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 2-3 lekko kwaśne jabłka Racuchy z jabłkami - to jedna z takich potraw, która swoim aromatem rozchodzi się po całym domu, odciągając nawet dzieci od komputerów :) Bazę do tego wyśmienitego i zawsze udającego się przepisu wyszperałam na blogu moje wypieki . Mąkę(...)cukrem i zalać ½ szklanki letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut. Obrać jabłka i pokroić je w cienkie plasterki. Po tym czasie, wlać resztę mleka, dodać jajko, pokrojone jabłka i wymieszać całość łyżką drewnianą. Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Ciasto nabierać łyżką, maczaną za każdym razem
Świat Domowej Kuchni