temperaturze pokojowej1/2 szklanki cukru2 jajka100 ml mleka3 łyżki makuskórka otarta z 1 pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 szklanki mąki200 g marcepanuMasło utrzyj z cukrem do białości, wbij kolejno jajka, dalej ubijając. Wlej mleko, dodaj skórkę pomarańczową oraz mak. Zmiksuj wszytko na gładką masę. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie połącz. Marcepan pokrój na małe kawałki(...)szklanki cukru100 g gorzkiej czekolady2 jajka4 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki przyprawy korzennej 1,5 szklanki mąkiMasło utrzyj z cukrem do białości, wbij kolejno jajka, dalej ubijając. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, nieco ostudź i dodaj do masy. Wlej śmietanę i połącz z resztą składników. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną
Food Squaredomu u Aniołów cały czas pierniczymy:) Składniki; 40 dkg mąki, 10 dkg cukru, 20 dkg masła, 1 jajko, 15 dkg miodu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki przyprawy do piernika , Po przyprawy zapraszam do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Miód, masło, cukier w rondelku rozpuszczamy na małym ogniu.Dodajemy przyprawę do piernika i studzimy. Do zimnej masy dodajemy jajko
Anioły w kuchnirozkoszuj się chwiląrozkosznie?D. gotowa na pierniczenie? ;-D Zapraszam!SKŁADNIKI:- 6 łyżek miodu- 200 g cukru brązowego- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 250 g margaryny- 2 jajka- 650 g mąki pszennej- 2 łyżki syropu piernikowego- opakowanie przyprawy do pierniczkówW rondelku stop margarynę, dodaj cukier i przyprawy. Wystudź masę. W misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia.Dodaj masę(...)rondelka i jajka, wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Ciasto schodź w lodówce przez godzinę. Rozwałkuj na cienki plaster wykrój 4 kwadraty na boki domku, dwa prostokąty na dach i gwiazdkę do ozdoby. Z tej ilości wyjdą Ci co najmniej 3 domki. Wycinamy otwory na okienka i drzwi. ;-)Czuje się jakbym była znowu dzieckiem!;-))))) Pieczemy w piekarniku przez 20 minut
SMYKWKUCHNIrozgrzanej patelni, po usmażeniu najlepiej przykrywać je talerzem, żeby nie wysychały.Farsz:2 kg kapusty kiszonej2-3 cebulegarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskieoliwa do smażenia2 jajka i bułka tarta do panierowania Grzyby opłukać i namoczyć dzień wcześniej, po czym w tej samej wodzie gotować aż zmiękną. Po ostudzeniu posiekać, wodę najlepiej zachować i dodać do kapusty(...)Dusić ok. 20 minut w razie potrzeby doprawić jeszcze majerankiem, solą i pieprzem. Wystudzić.Na przygotowane naleśniki nakładać po trochu farszu i zrolować je a następnie panierować w rozkłóconym jajku i bułce.Smażyć na złoty kolor.Smacznego Post Krokiety z kapustą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plminut.Po tym czasie bakłażan powinien puścić sok wtedy należy go opłukać w zimnej wodzie i osuszyć w papierowym ręczniku.Przygotowujemy trzy miseczki. Do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jajko, które roztrzepujemy widelcem a do trzeciej wsypujemy panierkę. Ja do panierki Panko dosypałam garść sezamu i nasion siemienia lnianego.Każdy plaster posypujemy lekko solą i pieprzem i obtaczamy najpierw dokładnie(...)mące, później w jajku a następnie w panierce.Smażymy na bardzo gorącym oleju na złoty kolor. Jak zrobią się złote to jeszcze chwilę smażymy co chwilę odwracając i najlepiej przed wyjęciem nakłuć widelcem i sprawdzić czy jest miękki. Po wyjęciu odsączyć na papierowym ręczniku.Sos – wymieszać wszystkie składniki w miseczce.Mniam… Post Bakłażan smażony pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plupieczeniu równie szybko znikają…Przepis na kruche ciasteczka z rodzynkami – składniki:250 g mąki1/4 łyżeczki cynamonu90 g masła75 g cukru160 g rodzynek3 łyżki skórek kandyzowanych1 jajko- roztrzepane125 ml mleka1 łyżka drobnego cukru do posypania (opcjonalnie, ja pominęłam) 1. Przesiać mąkę i cynamon do miski. Dołożyć masło i rozcierać palcami aż zrobią się okruszki. Można też posiekać(...)Dodać cukier, rodzynki i skórki, jajko i mleko. Jeśli masa jest za sucha, dolać więcej mleka. Wymieszać.3. Wysmarować blaszkę masłem i wykładać łyżką masę w odstępie ok. 5 cm. Można posypać drobnym cukrem. Piec w temperaturze 190 stopni ok 15 minut na złoty kolor. Wystudzić na kratce.Smacznego Post Przepis na kruche ciasteczka z rodzynkami pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plcóż nie jestem doskonała…;)Domowy pasztet z królika – składniki:1 królik ok. 1.3 kgok. 400 g łopatkiok. 400 g wątróbki drobiowejok. 300g boczku1 czerstawa bułka2 cebule5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)4-5 marchewek1 pietruszka1 por4-5 liści laurowych8 ziaren pieprzu8 ziaren jałowca1 łyżeczka rozmarynusól, pieprz, oliwa, majeranek, gałka muszkatałowa1. Królika pokroić na części i z łopatką
UgotujmyTo.pldotrwają do następnego dnia… Drożdżowe ślimaczki z dyniąSkładniki na 15 niedużych bułeczek:7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych1/4 szklanki letniej wody1/3 szklanki letniego mleka1 duże jajko, roztrzepane3/4 szklanki puree z dyni*1 łyżka masła, roztopionego3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (u mnie pół na pół z krupczatką)1/2 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki zmielonego(...)połowy cytryny 1. Przesianą mąkę, suche drożdże (ze świeżych należy najpierw zrobić zaczyn), cukier i przyprawy mieszamy w dużej misce.2. Roztopione masło, mleko, wodę, puree z dyni i jajko mieszamy. Następnie dodajemy do suchych składników i wyrabiamy aż ciasto zrobi się elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość (1,5-2 godzin
UgotujmyTo.plcukrem i mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.2. Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. 3. Na stolnicę(...)każdym kawałku od zewnętrznej strony układamy po kawałku marcepanu lub białej czekolady i po kilka malin. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Post Dyniowe rogaliki drożdżowe pojawił
UgotujmyTo.plmakiem..:)Drożdżówki z makiemSkładniki:500 g mąki pszennej100 ml mleka60 g serka mascarpone80 g masła60 g drobnego cukru7 g suchych drożdży1 cukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej2 jaja – lekko roztrzepane widelcemszczypta soliolej rzepakowy1 puszka masy makowejLukier:szklanka cukru pudrusok z połowy cytrynyodrobina gorącej wody1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże. W rondelku podgrzać mleko z masłem
UgotujmyTo.plpyszne ciasto czekoladowe z masą kokosową i wiśniami w alkoholu na oleju rzepakowym.Ciasto czekoladowe z masą kokosowąSkładniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej7 łyżek oleju rzepakowego3/4 szklanki cukru1 szklanka mleka5 jaj (żółtka i białka oddzielnie)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki soku z cytryny3 łyżki kakaoMasa kokosowa:400 ml mleka400 ml mleczka kokosowego1/2 szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki
UgotujmyTo.plwysypujemy suchy groch lub fasolę lub kulki ceramiczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut. Zdejmujemy papier i kulki/groch i gorący ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy kolejne 10-15 minut aż ciasto będzie koloru złotego. 2. Szpinak opłukać i odsączyć. Cebulę oprać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez(...)Odstawić do ostygnięcia a następnie dobrze odcisnąć.3. Na wystudzony spód wyłożyć szpinak z cebulą. Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki. Układać szparagi naprzemiennie na szpinaku. Śmietanę zmieszać z jajkami i szczyptą soli i pieprzu i wylać na wierzch tarty. Na szparagi ułożyć rozdrobniony ser pleśniowy. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż wierzch będzie ścięty i lekko
UgotujmyTo.ploboje dziećmi światła są. A Święta? Odliczanie zacząć czas!W garnku podgrzałam 500 ml mleka. Do letniego wkruszyłam 50 g świeżych drożdży. Mieszałam do rozpuszczenia. Dodałam roztrzepane jajko, 100g stopionego masła i 3 łyżki cukru. Wymieszałam.Do miski przesiałam 1,5 kg mąki pszennej. Dodałam łyżeczkę kardamonu, kurkumy (oryginalnie winien być szafran) i mleczną mieszaninę. Zagniotłam elastyczne(...)papierem do pieczenia. Odstawiłam na 15min. do piekarnika nagrzanego na 50st. celem napuszenia (oczywiście standardowo zapomniałam zostawić im trochę miejsca i kilka posklejało się). Następnie każdą bułkę posmarowałam rozbełtanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. W środki ślimaczków wetknęłam rodzynki. I zapiekłam przez 20 min. w 150st. Gotowe wystudziłam na kratce.Tylko skąd te koty? Od Lucyfera. Serio. W dawnych Niemczech
bastalenaboulidona podstawie tego przepisuna 4 porcjeczas przygotowania: 20 min.Składniki:4 szklanki wody10 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych na plasterki6 listków szałwii1 listek laurowy1 łyżeczka soli1/4 łyżeczki soli2 żółtka jaja, roztrzepaneopcjonalnie: oliwa, suszony tymianek, płatki chillina grzanki czosnkowe: 8 kromek bagietki, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 3 ząbki czosnku obrane i pokrojone na plasterki, trochę startego na tarce
Chilli Czosnek i Oliważurawinajajko +1 łyżka mleka do smarowania bułeczekMleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Formować z ciasta wężyki długości ok. 15-20 cm, a z nich literkę S, w każdy ślimaczek wcisnąć rodzynek. Odstawić do wyrośnięcia(...)Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.Razem ze mną piekły:[ dziękuję]IzaWiosenkaAgataKingaŁucjaAgaMagdalenaKamilaMarzenaJoasia
Moje domowe kucharzenie