wpół zmrożony”. Efekt końcowy może zapowiadać, że przygotowanie zajmie duuuużo czasu. A tu miła niespodzianka i zaskoczenie. Samo przygotowanie, to nie dłużej, jak 20 minut. Składniki: - 3 jajka- 250g mascarpone- 250 ml fresh double cream- 1/3 szklanki drobnego cukru- 1 łyżka cukru pudru- ziarenka z 1 laski wanilii- skórka otarta z cytryny- 100 g dobrej czekolady- 80 g uprażonych(...)płatków migdałowych Dzień wcześniej wkładam do zamrażarki małą formę keksową. Jajka umyłam i wyparzyłam przez 30 sekund, a następnie ochłodziłam pod bieżącą wodą. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem i ziarnami wanilii, dodałam skórkę z cytryny dalej ucierając, aż powstała puszysta i gładka masa. Dodałam serek mascarpone i wmieszłam go robotem na niższych obrotach. Ubiłam śmietankę
mojewypiekiinietylkodaję dużo)- 2 liście laurowe- ziele angielskie- papryka słodka mielona- papryka wędzona- chilli mielone- sól, pieprz- 4 łyżki mąki pszennej- olej rzepakowy Składniki na placki: - 6 dużych ziemniaków- 2 jajka- 3 łyżki mąki pszennej- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- sól, pieprz- olej rzepakowy Mięso należy opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Na rozgrzany w garnku olej wsypać po łyżeczce(...)się mięsa. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, chilli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników) z obu stron, aż się
mojewypiekiinietylkotwórczej inwencji, ale tu można się poradzić wujka Google. Tort Maltesers.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się kroi i pracę nad tortem można rozłożyć. Składniki na biszkopt: - 6 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej (odjąć 3 łyżeczki, które zastępujemy kakao- 3 łyżeczki kakao- 1 szklanka drobnego cukru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki octu- 3 łyżki
mojewypiekiinietylkoużyć innych owoców. Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt. Składniki na biszkopt : - 8 jaj- 2 szklanki mąki tortowej- 1 ¼ szklanki drobnego cukru- 4 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżeczki octu- 4 łyżki olejuSkładniki na masę budyniową:- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
mojewypiekiinietylkomakrela – pozostałe „na winie”. No może nie tak do końca, bo starałam się jednak, aby była skomponowana i zrównoważona smakowo. Składniki: - 1 makrela (ok. 300g)- 3-4 jajka ugotowane na twardo- pęczek szczypiorku- 1 nieduża czerwona cebula- kawałek młodego pora- 4 łyżki kukurydzy- skórka z cytryny, 1 łyżka soku- kilka gałązek świeżej kolendry- kilka pomidorków koktajlowych- sól, pieprz(...)olej sezamowy Z makreli zdejmujemy skórę, wybieramy ości i dzielimy na kawałki, odkładamy (makrela zostanie dodana na samym końcu, aby zachować strukturę ryby). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, 4 łyżki odsączonej kukurydzy, pokrojony w cienkie talarki por, drobno pokrojoną cebulę, posiekany szczypiorek. Solimy, oprószamy pieprzem, dodajemy paseczki skórki cytrynowej, 1 łyżkę soku z cytryny. Sałatkę mieszamy. Dodajemy
mojewypiekiinietylkozapiekać mięso, ryby… i nie tylko. Wykorzystując gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami. Składniki na 8 sztuk: - 1 opakowanie ciasta francuskiego 375g- 1 jajko do posmarowania ciastek- brązowy cukier (Demerara) Masa śmietanowa: - 500ml fresh double cream- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudruDodatkowo:- truskawki- kilka szt. borówek- listki mięty- cukier puder do oprószenia- skórka(...)wewnątrz każdego kolejny prostokąt, nie docinając do końca w miejscach zaznaczonych X na gifie. Chwytamy za rogi i przekładamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy rozkłóconym jajkiem (przy użyciu pędzelka) i posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając 2 łyżki cukru pudru
mojewypiekiinietylkoprzez lata przepis modyfikowałam, ale ich smak pozostał niezmienny. To danie zadowoli każde podniebienie spragnione słodkości… i nie tylko. Składniki: - 1,2 kg twarogu (nie z wiaderka)- 8 jaj- 6 łyżek mąki ziemniaczanej- 3 łyżki cukru z wanilią- skórka z cytryny- esencja migdałowa- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- olej kokosowy Twaróg rozdrobnić widelcem (nie mielić), dodać
mojewypiekiinietylkozależności od tego, co kto lubi i jak lubi. Ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, frytki, purée…, a może tym razem dufinki? Składniki: - 1,5 kg ugotowanych ziemniaków- 4 jajka (żółtka do masy, 3 białka do ubicia na pianę, 1 białko do smarowania dufinek)- 130g masła- 3 łyżki fresh double cream- gałka muszkatołowa- sól, biały pieprz- koperek (świeży lub suszony(...)bardzo delikatne dufinki pasują do obiadu, na specjalne uroczystości… i nie tylko. Możemy je podać jako przystawkę, albo dodatek do wszelkich mięs, czy jak u mnie – do jajek sadzonych w krążkach papryki i surówki ze szpinaku. Oczywiście do tego kubek świeżej maślanki. Wytworne, pięknie się prezentujące i pyszne ujmą swoim wyglądem i smakiem domowników, gości… i nie tylko
mojewypiekiinietylkomizeria oraz znane już dufinki. Składniki: - 700g mięsa drobiowego- 700g mięsa wieprzowego- 125g boczku wędzonego- 1 duża cebula- 1 główka czosnku- 1 czerstwa bułka- kawałek czerwonej papryki- 2 jajka- sól, pieprz- serki topione (po 1 do kotleta)- bułka tarta do panierowania- olej do smażenia Bułkę namaczamy w wodzie. Mięso, boczek, cebulę, czosnek, paprykę i odciśniętą z wody bułkę(...)mielimy maszynką. Zmielone składniki wyrabiamy. Dodajemy sól, pieprz, jajka – ponownie dokładanie wyrabiamy (najwygodniej w rękawiczkach jednorazowych). Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły. Nabieramy porcję masy mięsnej, wkładamy serek topiony, otaczamy go mięsem formując kotlety, panierujemy w bułce tartej. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na rumiano. Dosmażamy
mojewypiekiinietylkobiszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą być masy i nadzienia. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na biszkopt: - 5 jaj- 3 łyżki mąki tortowej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1/3 szklanki drobnego cukru- 3 łyżeczki kakao- ekstrakt waniliowy- ¼ szklanki wrzątku- szczypta soli (do białek) Składniki na masę: - 500ml fresh double
mojewypiekiinietylkoNorwegii, mająca stały dostęp do świeżej ryby, ostatnio mi o nich przypomniała. I stąd właśnie dzisiejszy przepis. Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza- 1 czerstwa bułka- 1 jajko- 1 cebula- 1- 2 ząbki czosnku- koperek, natka pietruszki- sól- pieprz (dałam cytrynowy, ale może być zwykły)- 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną)- skórka z cytryny (opcjonalnie)- mleko do namoczenia(...)cebulę i czosnek obieramy i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, razem z odciśniętą bułką. Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Jak kto lubi (ja tak) może dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju
mojewypiekiinietylkobardzo prostej przyczyny. Były bogatsze i, moim zdaniem, ładniejsze. Ale smak, przecież był ten sam. I właśnie ten smak postanowiłam przypomnieć. Składniki na ciasto biszkoptowe: - 7 dużych jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 1 szklanka mąki tortowej- ½ szklanki mąki ziemniaczanej- 4 łyżki ciemnego kakao- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżeczki octu- esencja kawowa i waniliowa- szczypta
mojewypiekiinietylkoproduktem naturalnie bezglutenowym. Kaszę gryczaną – inaczej, robiłam wielokrotnie. Tym razem ze zmianami… dodałam boczniaki. Sam pomysł zaczerpnęłam od Ani z bloga Szczypta Smaku. Składniki: - 300g kaszy gryczanej- 1 jajko- 300g boczniaków- 750ml wrzącej wody- olej kokosowy- sól- trochę posiekanego szczypiorku Kaszę gryczaną wysypujemy na talerz. Wbijamy jajko i dokładanie mieszamy. Wyrównujemy na całej powierzchni talerza i odstawiamy
mojewypiekiinietylkoprawda ona zrobiła z nutellą, a ja - tosty francuskie rolowane z bananami. I śniadanie staje się przyjemnością, a nie przymusem. Składniki: - ¼ szklanki mleka- ¼ szklanki śmietany kremówki- 2 jajka- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- 12 kromek chleba- 4 łyżki masła- cukier puder- owoce- ulubione dodatki Jajko, mleko, śmietanę i wanilię ubijamy (najlepiej w szerszym pojemniku). Z chleba odcinamy skórkę
mojewypiekiinietylkokaszy gryczanej- 700g pieczarek- 1 cebula- 1 ząbek czosnku (dałam 3, bo lubię)- 2 łyżki oliwy (dałam olej arachidowy)- 300g twarogu (dałam domowy)- 5 łyżek śmietany kremowej 30%- 2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki- sól, świeżo zmielony pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło – siekamy (ja zimne masło ścieram na tarce). Dodajemy sól żółtko(...)folią aluminiową (użyłam worka foliowego do pieczenia) i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy ciasto. Kończymy farsz. Do kaszy z pieczarkami dodajemy pokruszony twaróg, śmietanę, jajka, białko, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy masę solą i świeżo zmielonym pieprzem – mieszamy. Wyjmujemy z piekarnika ciasto, ściągamy folię z fasolą i podpiekamy jeszcze 10 minut. Na podpieczony spód nakładamy
mojewypiekiinietylko