podsypania20g świeżych drożdży1 jajko1/2 szklanki mleka50 g masłasólBudyń:1 budyń waniliowy1 i 1/2 szklanki mlekacukier do smaku+ marmolada różana (lub powidła śliwkowe wymieszane z dodatkiem konfitury z płatków róży) + jajko do smarowania bułeczekSposób wykonania:1. Ugotować gęsty budyń.2. Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, połowy letniego mleka i łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.3. Do miski przesiać(...)mąkę, wbić jajko, dodać sól, cukier i rozpuszczone letnie masło. Dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Podsypać mąką jeśli jest zbyt kleiste. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, by podwoiło swoją objętość.4. Ciasto podzielić na 8 części, uformować kule i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut.5. Jak kule się napuszą, zrobić wgłębienie
Kuchnia domowa AniCiasto naleśnikowe: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Nadzienie: 80 dag ziemniaków 35 dag sera białego 2 szt. cebuli sól pieprz Kiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej w świece nie mamy ochoty na ich robienie - zachęcam do poszukania alternatywy. Zdecydowanie polecam formę krokietów. Dzisiaj przedstawię przepis na krokiety z nadzieniem, takim samym(...)ruskich puerogach. Po odsmażeniu ich na maśle i dodaniu odrobiny cebulki, smakują naprawdę wyśmienicie. Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło
Świat Domowej Kuchnipierniczki wegańskie na blogu smakuje.blox.pl, to pomyślałam, że ten przepis bardzo się przyda się nie tylko weganom (pozdrawiam Magdę i Kasię!), ale również wszystkim osobom uczulonym na jajka i mleko, ponieważ nie zawierają one produktów odzwierzęcych (miodu, masła, jajek i mleka). Na szczęście pierniczki wegańskie nadają się od razu do jedzenia więc zdążycie je jeszcze upiec :)!Pierniczki wegańskieSkładniki
UgotujmyTo.plciasto dość szybko wysycha, to już przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową i wanilię. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą dużej drewnianej łyżki(...)sposób pokazany poniżej (fot.1-4), tak aby powstały trójkątne sakiewki, zamykane na "wiatraczek".Gotowe ciasteczka układać na blaszce, zachowując pomiędzy nimi około 3-4 cm odstępu. Posmarować ciastka rozmąconym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12-14 minut, do momentu, aż będą złoto-brązowe na brzegach.Źródło: toriavey.com
Świat Ciastabardzo drobno posiekać. Usmażyć na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Przyprawić obficie solą i pieprzem, a następnie ostudzić. Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto, dodając pod koniec olej. Podsypać
Czerwień i błękitdodaj do masy. Resztę składników również. Na sam koniec dodasz ubitą pianę z białek, które pozostaną po wyrobieniu ciasta. Ciasto: - 2.5 szklanki mąki - 120 g mleka ciepłego - 5 jaj - 125 g masła roztopionego ostudzonego - 35 g drożdży - sól, olej do smarowania - 5 łyżeczek cukru pudru - 1 opakowanie cukru waniliowego - łyżka spirytusu Drożdże wymieszaj z cukrem, mlekiem i dodaj pół
Pasje Jolkizawiera pół kilograma bakalii. To dlatego keks zawsze był u nas ciastem świątecznym. Oryginalny przepis był tak stary, że robiony był nie na kurzych – a na żółtkach kaczych jaj. Można spróbować i takiej wersji! Mimo, że nie przepadam za dużą ilością bakalii w ogóle, to w tym keksie uwielbiam jak jest ich całe mnóstwo. To naprawdę wyjątkowe ciasto
Poezja smakuświąteczną dekoracją bądź słodkim prezentem...Składniki: 250g mąki pszennej, 100g sztucznego płynnego miodu, 100g cukru pudru, 60g margaryny Palmy z Murzynkiem, łyżeczka sody oczyszczonej,jajko, łyżka kakao, łyżeczka cynamonu, 2 ziarna kardamonu, 3 goździki, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżeczka cukru waniliowego.Mąkę przesiać wraz(...)sodą, kakao i cukrem pudrem. Cynamon, wyłuskany kardamon, goździki, imbir, gałkę oraz cukier waniliowy utłuc w moździerzu. Dodać do mąki wraz z jajkiem, miodem i margaryną. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać elementy domku: ściany, dach, drzwi, komin oraz serduszka do dekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem
Z miłości do słodkościsuszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażenia (ok. 50 g)sól pieprzCiasto:600 g mąki pszennej250 ml mleka100 g masła2 żółtkacałe jajko łyżeczka cukru25 g drożdżypół łyżeczki solijajko + odrobina mlekakminek lub czarnuszkaDrożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy(...)szerokości ok. 3 cm. Paszteciki przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odstawiamy na ok. 30 minut do napuszenia. Każdy paszteciki smarujemy jajkiem rozbełtanym z ok. 2 łyżkami mleka, a następnie od razu posypujemy kminkiem lub czarnuszką. Paszteciki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 12-15 minut
Słodka Stronarobimy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą i odstawiamy do lodówki. 2. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre (jajko, olej i mleko). Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.3. Masę wykładamy do foremek na muffinki. Na wierzch każdej babeczki wykładamy maliny
Szefowa kuchninadal pierniczymy:) Składniki; 3 szklanki maki, 1/2 szklanki miodu, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżeczka sody, 2 jajka, 1/2 kostki masła, Po przyprawy zapraszam do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Miód podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy miód, przyprawę do piernika, sodę, masło, jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na placki o średnicy 1/2 cm.Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w temperaturze
Anioły w kuchniilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli sos ma być gęsty 1/2 z przepisu z opakowania)250g pieczarek1 cebula 4 plasterki startego, żółtego sera1. Do miski przekładamy mięso mielone, jajko i bułkę tartą (tak by skleiła całą masę). Doprawiamy przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut. 2. Do miski wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy
Szefowa kuchninoski)precelki (poroże)Przygotowanie:W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i starte jabłko.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około
Smakowity Blog KulinarnySmażony - Składniki: ok. 2 średnie wypatroszone karpie ok. 5 dużych cebul sok z jednej dużej cytryny sól pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej do smażenia Tradycyjny Karp Smażony - Sposób przygotowania: Oprawioną i oczyszczoną rybę dzielimy na dzwonka o grubości ok. 1,5-2 cm. Cebulę kroimy w piórka(...)Rybę szczelnie zamykamy za pomocą wieczka lub folii spożywczej i umieszczamy w lodówce na noc. Po tym czasie porcje karpia obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach (z ok. 2 łyżkami mleka), a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (po ok. 4 minut z każdej
Słodka Stronaprym!;-)Zachęcam!Składniki:-700 g mąki- 100 g cukru brązowego- 250 g miodu- 250 g margaryny Palma spółki Bielmar- 2 łyżeczki przyprawy korzennej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 jajka- 1 żółtko- cynamon. kardamonA tak na choince się prezentują!;-)Podobają się Wam!WYKONANIE:W rondelku rozpuść margarynę Palmę, miód i cukier. Wszystko doprowadź do wrzenia, wymieszaj i wystudź. Do dużej(...)miski wsyp suche składniki, dodaj masę z rondelka i jajka. Zagnieć ciasto na pierniczki. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy na cienkie blaty i wykrywamy pierniczki. Pieczemy w temp. 185 stopni z termoobiegiem.Pierniczki po wystudzeniu lukrujemy.JAK ZROBIĆ LUKIER:- 1 białko- 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego- 2 krople aromatu cytrynowegoW miseczce za pomocą trzepaczki utrzyj lukier
SMYKWKUCHNI