mały seler3 ziemniaki3 jajka3-4 ogórki korniszone2 puszki groszku zielonego (konserwowy)1 puszka kukurydzy (konserwowa)1 puszka fasoli czerwonej (konserwowa)+ 1 duży majonez, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz.WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo.Marchewkę, pietruszkę seler, ziemniaki - wszystko gotujemy osobno - ugotować na miękko, ale nie rozgotować.Ostudzone jarzyny obrać i pokroić w drobną kosteczkę.Groszek, kukurydzę i fasolę odcedzić
Serce zamknięte w formie pysznościporannych bo niewielka ilość da nam energię na start. Newella to podane w całkiem przyjaznej formie białko kurze, bardzo przypomina tofu w konsystencji a w smaku jest lekki smak jajka - jest całkiem nieźle. Użyłem wersji naturalnej bo jest jeszcze wędzona i myślałem że aromat jajka będzie nachalny i zmniejszy pole do popisu co do wykorzystania newelli. Zaprezentuje wam newellę
Kuchnia PROzdrowotnarondelku rozpuściłam masło, zestawiłam z ognia, dodałam posiekaną czekoladę i po chwili wszystko rozmieszałam, na koniec dodałam kakao. Odstawiłam do ostygnięcia. W tym czasie wbiłam do miski jajka, wsypałam cukier trzcinowy i miksowałam do czasu aż cukier przestał być wyczuwalny. Do jajek wlałam syrop korzenny, wystudzoną masę maślano czekoladową, oczywiście cały czas miksując. A potem na przemian śmietanę
Blondynka Gotujejako pierwsze:) foremka 25x36cmCiasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 100g margaryny Palmy z Murzynkiem, 2 jajka, łyżeczka sody oczyszczonej.Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, jajka i margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki
Z miłości do słodkościpróg słodkości uległ zmianie Bardzo Wam polecam.Jest przepyszne i takie inne. Zdecydowanie Wam posmakuje.Zaskoczycie nim swoich gości a i często będzie do tego przepisu wracać.Składniki na biszkopt:4 jajka 100 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaJajka ubijamy. Dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do otrzymania puszystej, jasno kremowej masy. Do ubitego dodajemy mąkę
Made By Mom And Sonnutą wanilii- fantastyczne!Najbardziej je lubię polane syropem klonowym, ale posypane cukrem pudrem, czy- jak dziś- z sosem owocowym smakują równie wspaniale.2-3 porcjeTosty:* chleb- 6 kromek* mleko- szklanka* jajko- 1 szt.* cukier- 2 łyżki* ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu)* masło klarowane- do smażenia* ricotta- opcjonalnieSos owocowy:* dowolne owoce- 150 g* woda- 1/3 szklanki* cukier- 2 łyżki(...)cytryny- 1 łyżeczka* skrobia ziemniaczana- 1 łyżeczkaTosty:W misce rozbełtać jajko z mlekiem, cukrem oraz z ziarenkami wanilii.Moczyć kromki przez około 5 minut i smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia.Sos owocowy:Owoce zasypać cukrem i odstawić na 15 minut, aż puszczą sok.Zagotować, wlać sok z cytryny i mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną.Mieszać, aż do uzyskania lekko gęstego
Kraina Miodem Płynącaselera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebulakilogram szczawiumąka pszenna - 2 łyżkiśmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masłapieprzkilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka dokładamy dokładnie(...)minut. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy śmietankę. Doprawiamy pieprzem. Gdy przestygnie miksujemy zupę, podajemy z połówkami jajka i ziemniakami albo z grzankami. Proszę nie martwić się dekoracją zupy - mniszek lekarski jest bardzo zdrowy :)Zupa krem ze szczawiu
Bon Appetit Małgorzatycebulę. Dodajemy pokrojone pomidory bez skórki, pokrojony seler, marchewkę, liście bazylii i sól. Wlewamy trochę wody. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Na wrzącą zupę wbijamy całej jaja i czekamy aż się zetną. Podpieczony chleb wkładamy do miski, posypujemy serem, a następnie zalewamy zupą. ( u mnie chleb nie jest na dnie zupy - zabieg do fotografii
Bon Appetit Małgorzatydrobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W miscy wszystko razem mieszamy: cukinię, marchewkę, groszek, pieczarki, cebulę, oliwki. Do miski wbijamy 3 jaja, dodajemy kaszę mannę oraz bułkę tartą a także tarty ser. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Keksówkę natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy masę. Pieczemy
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:świeży młody szpinak lub sałatapuszka tuńczyka w sosie własnympół puszki cieciorkikilka plasterków grillowanej cukinii (można jeść surową)4 jajka ugotowane na twardo1 cebula - podsmażona na oliwie1 ogórek zielony4 szczypty czarnego sezamu (można pominąć). oliwa do smażeniaCukinię grillujemy na patelni grillowej, albo podsmażamy na zwykłej. Następnie cebulę kroimy w piórka i też podsmażamy. Na półmisek wykładamy(...)szpinak albo sałatę, następnie rozkładamy tuńczyka, cieciorkę, cebulę, plastry cukinii i ogórek pokrojony w kostkę. Sałatkę dekorujemy dodatkowo ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Całość posypujemy czarnym sezamem. Sałatkę podajemy z sosem winegret. sałatka ze szpinakiem, tuńczykiem i cieciorką
Bon Appetit Małgorzatyzwyczajne lane kluski, ale robi się je podobnie jak kruszonkę do ciasta. składniki na zacierki:1 l mleka 100 g mąki tortowej, 1 jajko, ok. 2-3 łyżki wody, szczypta soli Przepis na zacierki: przesianą mąkę zagnieść z jajkiem, wodą i szczyptą soli. Wyrobić dobrze rękami ciasto, podsypując mąką. Ma przypominac kruszonkę na ciasto
Bon Appetit Małgorzatyczym najbardziej tęsknie podczas zagranicznych wakacji? .... za pierogami :DSkładniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz500g ugotowanych ziemniaków250g twarogu chudego1 cebula ząbek czosnkusól i pieprzPonadto:1 cebulaolej do smażeniaPrzygotowanie:Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę(...)czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać
Bon Appetit Małgorzatypizzy. Teraz zrobiłam małe placuszki ale następnym razem zrobię na dużej blasze jak tradycyjną pizze :) Może nawet jutro? :)Składniki:4 - 5 ziemniaków (u mnie winiety) 1 jajko 1 ząbek czosnkuczubata łyżka mąki2 cebuletarty żółty ser (albo mozzarella) pół papryki1 papryczka chili (można pominąć)4 pieczarki2 pomidorygarść zielonych oliwekświeża bazyliasól, pieprzkoperek, natka pietruszkisuszone oreganosuszona papryka (z Bułgarii więc(...)można pominąć)Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy odrobinę mąki, sól pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, drobno pokrojoną cebulkę, natkę pietruszki i wszystko energicznie mieszamy. Nadmiar wody wyciskamy. Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia robimy kleksy z masy ziemniaczanej i je rozsmarujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
Bon Appetit Małgorzatyjajka6-8 grzybkówpół pęta kiełbasy chorizotymianekkolendraszczypior sól, pieprzłyżka oliwy z oliwek Na rozgrzanej oliwie smażymy plastry chorizo, po chwili dodajemy grzyby (wcześniej ugotowane), chwilę smażymy by po chwili wbić jaja, Mieszamy i doprawiamy przyprawami i ziołami.jajecznica z chorizo i grzybami
Bon Appetit Małgorzatypomysłów na obiad robię naleśniki wytrawne. Dziś wzbogaciłam je pierwszy raz o orzechy włoskie. Pycha :)Składniki na naleśniki:150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli woda mineralna lub zwykła wodałyżka oleju2 czubate łyżki płatków owsianychskładniki na farsz:2 piersi z kurczaka3 serki topione śmietankowe (kwadraty)pół porasól, pieprz10 dag mozzarelli albo żółtego sera4 orzechy włoskie łyżka płatków(...)owsianycholej do smażeniaNaleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Następnie dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć na małej ilości oleju, wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Farsz: piersi z kurczaka
Bon Appetit Małgorzaty