dużym powodzeniem, a dodatek owoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami. Wersja ostateczna – na życzenie. Składniki: - 600ml maślanki- 2 jajka- 3 szklanki mąki luksusowej- szczypta soli- 6-8 jabłek- płaska łyżeczka sody- olej kokosowy (lub rzepakowy) do smażenia Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, sodę, sól
mojewypiekiinietylkoprostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej- 250 g masła- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta z cytrynyDodatkowo:- 1,5 kg jabłek- 2 budynie śmietankowe bez cukru- 4 łyżki cukru do budyniu(...)mleka Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
mojewypiekiinietylkowyszedł. Proporcje, które podaję poniżej są na tortownicę o średnicy 26cm. Przepis dostałam lata temu od mojej koleżanki Halinki. Biszkopt – krok, po kroku. Składniki: - 6 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków- 1 łyżka cukru z wanilią- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 3 łyżki oleju (dałam kokosowy)- 1,5 łyżeczki octu (spirytusowy
mojewypiekiinietylkoblogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych żółtek postanowiłam zrobić krem maślany, który zadowoli prawie wszystkich, czyli „bez jaj”. Mimo, że nie należy on do gatunku lekkich, warto się nad tym przepisem choć na chwilę zatrzymać. Składniki: - biszkopt o średnicy 26cm (najlepiej upiec dzień wcześniej)Masa maślana:- 520g
mojewypiekiinietylkofilm. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Anny Olson. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- ubite białko do sklejania ciasta Składniki na krem: - 500g ricotty- 150g cukru pudru- 220ml śmietanki kremówki- sok i skórka z 1 limonki(...)ekstrakt pomarańczowy- niesolone pistacje do ozdoby Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy
mojewypiekiinietylkosię „bawić” w robienie rurek, tym razem zrobiłam… pudrowane poduszeczki. Składniki : - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto przygotowujemy, tak samo jak na cannoli. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy(...)mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu ponownie przekładamy na blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy, dzielimy
mojewypiekiinietylkosurowo, ale w postaci krążków cebulowych stanowi szybką, pyszną i wartościową przekąskę. Składniki : - duże cebule- mąka do oprószenia (tortowa)- olej do smażeniaCiasto : - ok. ¾ szklanki mąki tortowej- 1 jajo- ½ łyżeczki proszku do pieczenia- ¼ szklanki wody gazowanej- ½ szklanki piwa- szczypta soli Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, całe jajo, szczyptę soli i wodę gazowaną dokładnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy piwo
mojewypiekiinietylkoinspiracją była dla mnie Domowa Cukiernia Ewy. U mnie – naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym, a przepis dopasowałam własnych potrzeb. Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej- 5 dużych jaj- 5 łyżek drobnego cukru- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego- 1,5 szklanki mleka- 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej- szczypta soli- olej kokosowy do smarowania patenliSkładniki na mus jabłkowy
mojewypiekiinietylkoDorota Smakuje, wychodząc z propozycją na pączki z serka mascarpone. Składniki: - 250g serka mascarpone (miałam trochę więcej, proporcje dopasowałam do ilosci serka)- 1,5 szkl mąki tortowej- 3 jajka- łyżeczka proszku do pieczenia- łyżka rumu (lub innego alkoholu)- esencja rumowa- olej do głębokiego smażenia- cukier puder do posypania Do miski przełożyć serek mascarpone, dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)pieczenia, rum, aromat rumowy, wbić jajka (kolejność bez znaczenia). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. W szerokim garnku (może też być frytownica, albo wysoka patelnia) rozgrzać olej. Nabierać porcje ciasta łyżką do lodów i kłaść na rozgrzany olej. Można też, jak Dorota – przełożyć ciasto do woreczka, wyciąć otwór i wyciskać porcje ciasta na olej (robiłam jedne
mojewypiekiinietylkoSkładniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami. Składniki: - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru do wypieków- sok z 1 cytryny- starta skórka z 1 cytryny- ekstrakt waniliowy- 150g suszonej żurawiny (+ łyżeczka mąki pszennej do oprószenia)- lukier limonkowy (cukier puder + sok wyciśnięty(...)limonki) Masło rozpuszczamy (w mikrofali) i pozostawiamy do przestudzenia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ubijając na najniższych obrotach dodajemy stopniowo do masy. Cienkim strumieniem wlewamy letnie masło (dalej ubijając na najniższych obrotach), dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki
mojewypiekiinietylkojestem i nie mam nic wspólnego z tym zawodem, więc skoro mi się udało, to każdy może zrobić… tort malinowy. Składniki na biszkopt rzucany: (tortownica o średnicy26cm)- 7 jaj- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka mąki tortowej- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej- szczypta soliSkładniki na krem 1:- 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)- 250g serka mascarpone- 3 łyżki
mojewypiekiinietylkoWspólne gotowanie z Formułą – USA, zorganizowane przez Darię. Czyj jest ten pomysł, naprawdę nie wiem, ale w internecie przepisy są identyczne. Składniki: - 225g miękkiego masła- 1 jajko- ¾ szklanki cukru pudru- 2 i 2/3 szklanki mąki tortowej- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- ¾ łyżeczki soli- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- 1 łyżeczka esencji migdałowej- migdały (ok. ½ szklanki)- dżem malinowy(...)Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Do miski dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier puder, sól, jajko, ekstrakt waniliowy, esencję migdałową oraz miękkie masło. Wszystkie składniki wyrabiamy robotem z hakami. Na koniec formujemy kulę, dzielimy ją na dwie części, wkładamy do woreczków foliowych i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Z migdałów zdejmujemy skórki
mojewypiekiinietylkobyły towarem luksusowym. Popularne są do dnia dzisiejszego chyba na całym świecie. Szare kluski, to danie smaczne, szybkie, proste i bardzo syte. Składniki: - 2 kg obranych ziemniaków- 2 jajka- 2 szklanki mąki pszennej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- sólDodadtkowo:- 200g boczku wędzonego- 1 duża cebula- olej W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Obrane i umyte ziemniaki trzemy(...)Przekładamy do płóciennego woreczka i odciskamy sok do miski. Gdy sok się odstoi wylewamy go pozostawiając skrobię, która osiadła na dnie. Do miski przekładamy starte ziemniaki, dodajemy przesiane mąki, jajka, sól. Masę dokładnie wyrabiamy. Na wrzącą wodę kładziemy łyżką kluski, co jakiś czas mieszając je, aby nie przywarły do dna garnka. Gotujemy ok. 7 minut od chwili wypłynięcia na wierzch
mojewypiekiinietylkoczosnku- sok z ½ cytryny- 400ml mleka kokosowego (puszka)- ok. 5 łyżek wina ryżowego Mirin- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól morska- pieprz czarny- pęczek świeżego koperkuDodatkowo:- ugotowany ryż- ugotowane jajka na twardo Jarmuż dokładnie (kilkakrotnie) płuczemy. Odcinamy nożyczkami twarde łodygi, których nie wyrzucamy. Zagotowujemy bulion. Liście jarmużu kroimy na cieknkie paski i wrzucamy do garnka z wrzącym bulionem. Wlewamy(...)garnka z zupą. Wlewamy puszkę mleka kokosowego, dodajemy pokrojonę marchewki z bulionu, doprawiamy solą i pieprzem – zagotowujemy. Siekamy pęczek koperku, dodajemy do zupy. Podajemy z ryżem i jajkiem na twardo.Zupa z jarmużu à la szczawiowa wyszła wspaniale. Wydobyłam z niej smak o jaki mi dokładnie chodziło. Smakuje, jak… lepsza wersja szczawiowej. Sezon na jarmuż trwa, więc zapraszam do eksperymentowania
mojewypiekiinietylkochrupiące na zewnątrz, mięciutkie i aksamitne w środku. Masę dokładnie wyrabiamy. Powinna (jak to określiła Marta) ściśnięta w ręce łatwo przyjmować kształt. W razie potrzeby dodajemy zimnej wody (żadnych jaj, czy mąki!). Miskę z wyrobioną masą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. U mnie to były 2 godziny, bo w tym czasie przygotowałam chlebki
mojewypiekiinietylko