pieprzem. Pieczemy na dolnej półce piekarnika. Ciasto podpiekamy przez ok 20 minut przykryte papierem i groszkiem ceramicznym.Po tym czasie zdejmujemy groszek i pieczemy jeszcze 5 minut.W międzyczasie miksujemy jajka i powoli dodajemy śmietankę. Dodajemy bazylię i doprawiamy. Gdy ciasto jest gotowe, posypujemy je połową startego sera i wykładamy pomidory. Wylewamy na to kremowy mix. Posypujemy wierzch resztą sera i pieczemy
Kulinarna rozmowałosośkoperekPrażymy kaszę przez 3 minuty i zalewamy szklanką wody. Odcedzamy i w garnku gotujemy w 3 szklankach wody przez ok 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z jajkiem, mąką kukurydzianą, solą, pieprzem i kurkumą. Smażymy na maśle ok 4 minuty z każdej strony.Smacznego
Kulinarna rozmowapepperoni w słoiczku1 łyżka posiekanych świeżych listków estragonu (również zastąpiłam estragonem suszonym)2 łyżki posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:W miseczce lub płytkim naczyniu (takim, w którym zmieści się filet), ubij jajko z oliwą czosnkową, solą i pieprzem i odstaw.Do drugiego naczynia wsyp kaszkę kukurydzianą.Zanurz filety po kolei w mieszance jaja z oliwą , a później obtocz je delikatnie i dokładnie(...)panierka była chrupka, a ryba w środku mięciutka. Przed podaniem rozłóż filety na ręczniku papierowym, by obciekły. Podawaj z sosem tatarskim i czym chcesz: sałatą, ziemniakami, fasolką szparagową lub jajkami przepiórczymi. Smacznego
Gotowanie to kochanienatłuść, np. masłem. Podgrzej mleko z miodem, aby było gorące. Wsyp do miski wiórki, dodaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wlej delikatnie ciepłe mleko i wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajka i połącz wszystko. Masą wypełnij papilotki, może być "z górką". Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz , aż się zarumienią, przez około 25-30 minut. Smacznego
Gotowanie to kochaniecukier puder do posypania i kawałki pomarańczy do podaniaPrzygotowanie:Zetrzyj skórkę z pomarańczy, przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij z niej pół szklanki soku. Wbij do szerokiej miski jajka, dodaj mleko, zamieszaj. Wlej sok z pomarańczy i skórkę, cukier i aromat waniliowy, brandy, jeśli go używasz. Wymieszaj wszystko dokładnie.Do mieszaniny wkładaj kromki chleba i maczaj je w niej
Gotowanie to kochanieśrednich jabłek, ekologicznych1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonejNA KRUSZONKĘ: 1/4 mąki z pełnego przemiału. 2 łyżki brązowego cukru, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki niesolonego, zimnego masłaNA CIASTO: 4 jajka, 1 szklanka brązowego cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka esencji waniliowejPrzygotowanie:Zacznij od zrobienia kruszonki: wymieszaj mąkę(...)cukru i cynamonu. Wstaw do lodówki.Obierz i pokrój jabłka w średniej grubości plasterki, wrzuć do miski i skrop cytryną, by nie zbrązowiały.Zrób ciasto: w większej misce ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, proszek, rozpuszczoną margarynę, esencję.Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, średniej wielkości tortownicę, wylej trochę masy tak, by przykryła
Gotowanie to kochanieCzy macie takie danie, które smakiem i aromatem zabiera Was w podróż do słodkich dni dzieciństwa, choć nie macie wspomnień kosztowania go...? To mój ulubiony
Gotowanie to kochaniełyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki imbiru w proszkupół tabliczki czekolady mlecznej, pokrojonej w kosteczkę5-6 łyżek żurawiny, świeżej lub suszonejMOKRE:szklanka cukru (dowolnego)1/2 szklanki oliwy z oliwek2 jajka w temp.pokojowej1 szklanka puree z dyni (upieczonego miąższu dyni)KRUSZONKA:1/4 szklanki mąki2 łyżki cukru3-4 łyżki masła2 łyżki utartych w moździerzu płatków migdałowych + trochę do posypaniaPrzygotowanie: Piekarnik rozgrzej(...)palcami tak, by suche składniki oblepiły masło i by utworzyły się kawałki kruszonki. Wstaw do lodówki.PRZYGOTUJ CIASTO: suche składniki zmieszaj w dużej misce.Wymieszaj olej z cukrem, dodaj jajka, dobrze wymieszaj.Dodaj puree z dyni i zamieszaj.Wsyp suche składniki i wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką.Posyp kruszonką i płatkami migdałów.Piecz
Gotowanie to kochaniebył dziś bardzo szczęśliwym domem:)KAKAOWO-KOKOSOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADOWO-PIANKOWĄ NIESPODZIANKĄSkładniki (ok.20 DUŻYCH ciastek):4 łyżki margaryny w temperaturze pokojowej1 szklanka cukru trzcinowego1/4 szklanki mleka 3,2 %1 jajko w temperaturze pokojowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 szklanki kakao2 szklanki mąki pszennej tortowej1/4 łyżeczki soli5 czubatych łyżek wiórków kokosowych8 kostek z tabliczki czekolady mlecznej, posiekanych1(...)łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Sensazione Creme)10 marshmallows (pianek)20 kawałeczków czekoladyPrzygotowanie:Utrzyj dokładnie margarynę z cukrem. W osobnej miseczce roztrzep jajko, dodawaj powoli mleko i dokładnie połącz. Wlej mieszaninę do margaryny z cukrem. W osobnej misce połącz mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Natłuść jedną
Gotowanie to kochanieMoja młodsza siostra miała za zadanie upiec ciasto na Wigilię w swojej szkole. Mnie nie było pod ręką, więc śmiało zakasała rękawy
Gotowanie to kochaniełyżeczki proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1/2 szklanki kakaook.1 szklanka M&M'sPrzygotowanie:Margarynę utrzyj z cukrem. W osobnej miseczce rozbij i lekko roztrzep jajo, dodaj mleko, rozbełtaj. Dodaj do margaryny z cukrem. W innej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Dodaj składniki z jednej miseczki do drugiej, wymieszaj
Gotowanie to kochaniełyżki posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:Ciasto parzone:Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać eklery (lub nakładać łyżką) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między eklerkami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec
Oryginalny smakgotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto
Anioły w kuchniZrobiłam tort na zakończenie roku, potrzebowałam czegoś bardzo szybkiego, dobrego, odświętnego ale nie trudnego i aby nie było dużo pracy...w końcu mam leżeć w łóżku
Z Kuchni Do Kuchnigrubym dnem i stawiamy na gazie. Gdy się rozpuści dodajemy do niego ciepłą śmietanę i masła. dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.Ser mascarpone i twaróg ubijamy mikserem z jajkami. Pod koniec ubijania dodajemy do sera połowę sosu toffi. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciasteczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 40-50 minut.Gotowy sernik
Przysmaki Karolki