jajko - 22300 przepisów (strona:517/1487)

Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami podana z plackami ziemniaczanymi 146

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na ok 30 min.PRZYGOTOWANIE- Placki ziemniaczane:Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, 2 jajka, 3 łyżki mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy mieszając je. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym, który pozwoli usunąć zbędny olej.PRZYGOTOWANIE

kulinarnyJa
Placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście 261

ostygnięcia i zabieramy się do przygotowania kruchego ciasta.PRZYGOTOWANIE ciasta:Do miski wkładamy 200 g pokrojonego masła, dodajemy 300 g mąki, 100 g cukru, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i zagniatamy. Ciasto wyrabiamy w kulę i wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy. Formę o średnicy 26-30 cm smarujemy masłem

kulinarnyJa
Placki z puree ziemniaczanego 214

złSKŁADNIKI:300-400 g puree ziemniaczanego1 czerwona cebula4 łyżki mąki pszennej2 łyżki bułki tartej1 jajko1 szklanka mlekasól, pieprzolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Puree ziemniaczane przekładamy do miski. Dodajemy 1 jajko i posiekaną w kostkę cebulę. Dosypujemy 4 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki bułki tartej. Dolewamy szklankę mleka i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Masa powinna mieć

kulinarnyJa
Sałatka z szynką szwarcwaldzką i panierowanym serem camembert 309

cytryny. Za pomocą ubijaczki lub widelca łączymy ze sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE sałatki:W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert w jajku i bułce tartej. Zalecam podwójna panierkę. Ser smażymy na oleju z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Usmażony układamy na ręczniku papierowym. Następnie delikatnie podsmażamy na oliwie szynkę szwarcwaldzką. Na talerzu

kulinarnyJa
Placki marchewkowe z daktylami w aromacie cytrusów 134

pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej1/2 szklanki mleka2 łyżki jogurtu naturalnego3 łyżki miodu6 daktyli1 banan1 pomarańcza1 cytryna1 limonkacynamoncukier puderPRZYGOTOWANIE:Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Wbijamy 2 jajka. Dolewamy pół szklanki mleka i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajemy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Następnie dodajemy drobno pokrojone daktyle, rozdrobnionego banana oraz otartą skórkę z pomarańczy, cytryny i limonki. Doprawiamy

kulinarnyJa
Kotlety z indyka, cukinii i papryki 209

kotletów) Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI na kotlety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 1,5 szklanki bułki tartej 1 jajko 1/3 szklanki mleka świeży koperek czerwona papryka w proszku pieprz biały mielony sól olej do smażenia (rzepakowy) SKŁADNIKI na surówkę z rzodkiewki: 1 biała rzodkiew 8 rzodkiewek czerwonych 3/4 szklanki(...)warzywami: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy. Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy jajko, usmażone warzywa, 1/2 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą, papryką w proszku i białym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Formujemy z masy

kulinarnyJa
Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą 134

przygotowania: 50 min. Porcja dla 3 osób ( 6 kotletów) Koszt Przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI na kotlety: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 kula mozzarelli 2 cebule szalotki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej świeże oregano świeży imbir pieprz cayennne sól PRZYGOTOWANIE kotletów: Mielone mięso wołowe przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i posiekane oregano. Następnie dodajemy(...)jajko i bułkę tartą. Doprawiamy startym imbirem, solą i pieprzem cayenne. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Formujemy kulki mięsne, które spłaszczamy na 1 cm kotlety. Podsmażamy na oleju z obu stron. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na każdym z nich układamy listki oregano i plaster mozzarelli. Kotlety wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 15 min. DODATKI

kulinarnyJa
Sernik z polewą czekoladową w aromacie limonki 115

przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI na spód ciasta: 200 g herbatników maślanych 120 g margaryny do pieczenia SKŁADNIKI na masę sernikową: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) 5 jajek 1 szklanka białego cukru 500 g twarogu sernikowego 400 ml śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g budyniu (waniliowego) 1 limonka 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy POLEWA(...)ugniatamy palcami. Jeśli nie posiadacie foremki silikonowej, wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na ok. 20 min. PRZYGOTOWANIE masy sernikowej: Do miski wbijamy jajka i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy startą skórkę i sok z limonki. Następnie dokładamy sera twarogowego, śmietany, cukru waniliowego oraz budyniu. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich

kulinarnyJa
Keks z bakaliami w polewie z białej czekolady 186

Składniki na formę (silikonową) 23x10 cm Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka aromatu rumowego 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki suszonych moreli 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 łyżka kandyzowanej skórki cedratu SKŁADNIKI(...)kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cedratu. Dodajemy odrobinę mąki i mieszamy. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na jednolita pasę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka mieszając masę na niskich obrotach miksera. Dodajemy 1/2 mąki cały czas mieszając. Wlewamy mleko i wsypujemy pozostałą część mąki. Mieszamy na kremowa masę. Dorzucamy wcześniej przygotowane bakalie i mieszamy. Masę

kulinarnyJa
Brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami 176

prostu do filiżanki kawy.  Czas przygotowania: 75 min. Składniki na formę 32x22 cm Koszt przygotowania 23,00 zł SKŁADNIKI: 200 g czekolady 250 g margaryny 4 jajka 250 g mąki pszennej 250 g cukru 450 g masy kajmakowej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe, migdały) PRZYGOTOWANIE(...)pomocą kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

kulinarnyJa
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 145

rozmów przy kawie. Czas przygotowania: 65 min. Składniki na formę 32x22 cm Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI na ciasto: 200 ml śmietany 18% 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 3 szklanki mąki pszennej typu 650 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 700 g świeżego rabarbaru cukier puder (do dekoracji(...)cukru 3/4 szklanki mąki szczypta soli PRZYGOTOWANIE ciasta: Na początku myjemy i obieramy ze skórki rabarbar. Kroimy go na plasterki, zasypujemy trzema łyżkami cukru i odstawiamy. Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem. Dodajemy śmietanę, olej i aromat waniliowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach. Do mokrej masy dodajemy suche składniki: mąkę, proszek

kulinarnyJa
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 218

żółtko 50 ml wody SKŁADNIKI na masę do tarty: 10 szparagów ( użyłem białych) 1/2 średniej główki brokuł 5 suszonych pomidorów 200 g sera ricotta 100 g sera mozzarella 3 jajka 150 ml śmietany 18% 1 cebula dymka 5 listków bazylii sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko(...)kroimy na pół. Brokuły myjemy i odkrawamy twarde łodygi. Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. Ugotowane warzywa odcedzamy i odstawiamy. Do miski wbijamy 3 jajka. Dodajemy ricottę, mozzarellę, śmietanę, pokrojone suszone pomidory i dymkę. Doprawiamy posikaną bazylią, solą i pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy. PRZYGOTOWANIE tarty: Na wystudzone ciasto wykładamy szparagi i brokuły. Warzywa zalewamy

kulinarnyJa
Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym 185

pulpetów) Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 jajko 1 cebula 1 puszka pomidorów rozdrobnionych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki garść świeżych liści bazylii 2 szklanki wody 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki(...)mielonej sól oliwa SKŁADNIKI na puree ziemniaczane: 10 średnich ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej sól PRZYGOTOWANIE pulpetów: Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy dłonią na jednolitą masę. Z mięsnej masy wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące. Pulpeciki smażymy

kulinarnyJa
Placki warzywne w kremowym sosie z kurkami 157

placków Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI na placki warzywne: 5 średnich ziemniaków 1 cukinia 1 bakłażan 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mleka 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz SKŁADNIKI na sos z kurkami: 200 g świeżych kurek 1 cebula 250 ml śmietany(...)pieprz PRZYGOTOWANIE placków warzywnych: Wszystkie warzywa ( ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka) myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego. Starte warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, mleko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone na złoto układamy

kulinarnyJa
Naleśniki z białym serem i sosem malinowym 181

tego świeży i naturalny sos malinowy. Pycha :) Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób (4 naleśniki) Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 łyżeczka masła 80 g mąki pszennej 250 ml mleka SKŁADNIKI na farsz do naleśników: 100 g białego sera (twarogu) 120 g serka waniliowego SKŁADNIKI na sos malinowy: 200 g świeżych malin(...)łyżki białego cukru PRZYGOTOWANIE ciasta naleśnikowego: Do miski wbijamy jajko. Dodajemy mąkę, mleko i rozpuszczone masło. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą konsystencję. Odstawiamy na kilka minut. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. PRZYGOTOWANIE farszu do naleśników: Do miski przekładamy biały ser i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe smarujemy farszem

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania