chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól(...)Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego. Ziemniaki łączymy z jajkiem, solą, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i połową maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi - od spodu do góry. Nie przeciskać ciasta między palcami, gdyż uaktywnimy gluten i kluski będą twarde
Pyry na Gazszybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka, śmietanki czy wody. Wady: szybko twardnieje, często pęka przy krojeniu ciasta. Lukier królewski: Składniki białko jajka rozm. M 1,5 szklanki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lub białego octu winnego Sposób przygotowania Białka oddzielić od żółtek najlepiej dzień wcześniej. Przechować przez noc w suchym(...)barwienia. Czerwony lukier: uzyskamy dodając do lukru sok z wiśni, aronii czy jagód. Pomarańczowy lukier: dodatek soku z marchwi. Żółty lukier : jasnożółty - sok z cytryny, intensywnie żółty - kurkuma, żółtko jajka Zielony lukier : zmiksowane liści mięty, łyżki gotowanego szpinaku lub sok ze szpinaku
Pyry na Gazrecipe in English Churros z sosem czekoloadowo-kawowym (4 porcje) Składniki: 250 ml wody 100 g masła szczypta soli 2 łyżki brązowego cukru 125 g mąki 3 duże jajka 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru 3 łyżeczki mielonego cynamonu olej do smażenia Składniki na sos czekoladowo-kawowy: 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady z zawartością min. 50% kakao (użyłam Horeca Select(...)mąkę i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia. W oddzielnej misce ubij na jednolitą masę jajka, dodaje je do przygotowanej wcześniej masy i ubijaj mikserem do otrzymania gładkiej pasty. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę
karmelowysklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 125 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 2 duże jajka 1 łyżka Syropu Pigwowego Eterno 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej Wykonanie: Serek mascarpone, jajka, syrop i mleko zmiksowałam. Następnie dodałam przesianą mąkę i proszek
Blondynka Gotujetaka jego nazwa, doskonale pasuje do tego ciasta. Jest na bogato, iście ambasadorsko, dostojne, niczym król pośród ciast Bardzo Wam polecam Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 6 jaj 250 g cukru kryształu 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2-3 jabłka lub inne owoce świeże lub z kompotu Margarynę
Made By Mom And Sonjeden pączek.. :-) Składniki na ok. 40 pączków: 1 kg mąki pszennej 10 dkg drożdży świeżych ( lub 50 g suchych) 10 – 15 dag cukru ½ l mleka 6 żółtek 1 jajko (całe) Kieliszek spirytusu 5 – 6 łyżek oliwy lu 10 dag margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego Sok i skórka z cytryny Szczypta soli Smalec lub olej do smażenia Konfitura Lukier(...)łyżkami gorącej wody> W przypadku gdy używamy świeżych drożdży należy zrobić zaczyn z 20 dag mąki, ½ szklanki mleka i drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, oraz pozostałe produkty i wyrobić ciasto do momentu aż będzie odstawać od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu ok. 15 minut, a gdy zacznie rosnąć
Na słodko lub wytrawniepewnymi modyfikacjami schemat wykonania podobny jak przy muffinkach Składniki : 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek kakao 50 ml oleju roślinnego 50 ml szklanki ciepłej wody 100 ml mleka 2 zmiksowane banany Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 70 ml kremówki 1 łyżeczka masła Sposób wykonania(...)jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki płynne: olej, mleko, wodę, zmiksowane banany, jajko. W drugim suche: cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Następnie wymieszane składniki płynne dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wlewamy przygotowane ciasto do małej tortownicy lub keksówki. Ja piekłam w dużej tortownicy z kominem, i babka wyszła troszkę
Na słodko lub wytrawniedwie blachy i zostało po nim tylko wspomnienie :) Składniki na 1 blachę: 2 kg ziemniaków 20 dag kiełbasy 1 cebula 10 – 20 dag boczku (najlepiej gotowego pokrojonego ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Olej Sól, pieprz, majeranek, odrobina papryki czerwonej, dałam tez sól czosnkową. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miedzy czasie pokroić(...)drobno cebulę i kiełbasę i podsmażyć do zeszklenia się cebuli na wolnym ogniu. Do startych ziemniaków dodać łyżkę mąki, jajko, usmażoną cebulę z kiełbasą, przyprawy do smaku i wszystko wymieszać. Dużą blachę natłuścić olejem ( natłuściłam pędzelkiem bo nie dużo oleju potrzeba) . Jeżeli boczek nie jest gotowy pokrojony, to należy go pokroić w plastry i poukładać na dnie natłuszczonej blachy
Na słodko lub wytrawniemnie zaprosił i już pozostał.. na imię ma Korek ;-) A teraz na temat czyli o gołąbkach :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 szklanka ryżu 2 jajka sól, pieprz do smaku kapusta włoska lub biała Sposób wykonania: Mięso zmielić dwukrotnie. W tym czasie ugotować ryż bardzo krótko ok. 5- 8 minut. Zmielone mięso połączyć z ugotowanym(...)ryżem, jajkami i przyprawami. Liście kapusty delikatnie odciąć od głąba. Odciąć żyłki od liści żeby było łatwiej zawijać gołąbki. Przygotować garnek z dużą ilością wrzącej wody. Zanurzać po jednym liściu we wrzątku ok. 1- 2 minuty, tak żeby liść zmiękł, i łatwo było go zawijać. Na wyparzony liść nakładać po jednej czubatej łyżce farszu mięsnego i zawinąć najpierw boki
Na słodko lub wytrawniejuż na drugi dzień po cieście zostały tylko wspomnienia :-) Składniki: 175 g mąki pszennej ½ kg śliwek ( dałam mrożone ) 250 g miękkiego masła lub margaryny 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 250 g cukru 75 zmielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Tłuszcz do wysmarowania tortownicy 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo do dekoracji Płatki migdałowe(...)łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy, nie przerywając ucierania dodać stopniowo po jednym jajku. Mąkę połączyć z mielonymi migdałami, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, i połączyć z utartą masą. Wszystko dokładnie wymieszać ( ja zmiksowałam mikserem kilka minut) Przygotować śliwki: Jeżeli są świeże to należy
Na słodko lub wytrawniebabkę kakaową w polewie czekoladowej. Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel olejku cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej(...)margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawniewielkości ziemniaków 2 łyżeczki soli 2 łyżki suszonych pomidorów ze słoiczka, drobno pokrojonych 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka prażonej cebulki Szczypta mielonego kminku. Dodatkowo do smarowania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 płaska łyżka maku do posypania Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zalać taką ilością wody, aby sięgała 1-2 cm ponad ziemniakami. Ziemniaki(...)trzeci i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek. Tym razem pozostawić do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut. Gdy ciasto podrośnie można je naciąć a następnie posmarować wierzch rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem lub innymi ziarnami Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni. Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni
Na słodko lub wytrawniemąki 100 g brązowego cukru, 60 g zwykłego cukru 4 łyżki ciemnego kakao, 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła lub margaryny 4 jajka, szczypta soli, 120 g jogurtu 2 jabłka, 100g cukru pudru do posypania. 100 g orzechów włoskich Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki. Brązowy(...)Wszystko jeszcze podgrzewać ok. 2 minuty mieszając od czasu do czasu a następnie odstawić do wystygnięcia. W drugim garnuszku na małym ogniu rozpuścić czekoladę razem z masłem i wystudzić. Jajka ubić z 60 g zwykłego cukru na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo jogurt, rozpuszczone masło z czekoladą i sól. W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia
Na słodko lub wytrawniedosyć luźne a po 4 – 6 tygodniach twardnieje. Składniki: 1 kg mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 500 g miodu naturalnego 250 g masła 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2 x 40 g torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki(...)garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło cały czas mieszając. Gdy cukier się dobrze rozpuści, należy wszystko wystudzić. Sodę rozpuścić w mleku, dodać do nich mąkę, jajka, sól, przyprawy do piernika i wystudzony tłuszcz z miodem i cukrem. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć ściereczką i wstawić
Na słodko lub wytrawniepojawi się tu niebawem, tymczasem fotorelacja :) Wałkowała, wycinała, wywijała Ja smazyłam Podjadała Ona... ... i nasz domowy królik Różowa też :) A potem posypywała wszystko cukrem pudrem :) Faworki Neli Rubinstein 1 jajko 2 żółtka 1 łyżka (15 ml) octu 2 łyżki (30 ml) rumu 2 łyżki (30 g) drobnego cukru 1/8 łyżeczki soli 1/3 szklanki (80g) kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki(...)tłuszcz do smażenia (smalec, planta, olej - u mnie mieszanina smalcu i oleju) mąka do podsypywania blatu cukier do obsypania faworków Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce miksujemy jajko z żółtkami, solą i cukrem. Dodajemy ocet i rum. Miksujemy by składniki się połączyły. Dodajemy masło i śmietanę i znowu miksujemy. Dodajemy po trochu mąkę cały czas miksując by otrzymać
Dzieje kuchennej Wiewióry