jajko - 22300 przepisów (strona:501/1487)

Słodkie środy - Miodownik z orzechami i kawą 207

otrzymałyśmy do przetestowania. Całość okazała się strzałem w dziesiątkę i ciasto zniknęło bardzo szybko... Miodownik z orzechami i kawą SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki kefiru 2 łyżki miodu gryczanego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru masa: 1 l mleka 10 łyżek kaszy manny 1 kostka masła(...)wrzącej wody  dodatkowo:  100 g siekanych orzechów włoskich 300 ml kawy VASPIATTA PRZYGOTOWANIE:  Przygotowujemy ciasto.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka, dodajemy żółtko, miód i kefir, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia – wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 3 części. Wałkujemy na cienkie placki wielkości formy do pieczenia ( u mnie forma 36x23). Pieczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Placuszki otrębowe z suszoną żurawiną 135

jest to dziecinnie proste. Placuszki te możemy również podać w towarzystwie owoców, lub dodać do nich drobno posiekane ulubione bakalie. Placuszki otrębowe z suszoną żurawiną  SKŁADNIKI: 1 jajko 20 g otrębów żytnich 20 g otrębów pszennych 20 g suszonej żurawiny 1/3 szklanki mleka PRZYGOTOWANIE: Otręby pszenne oraz żytnie wsypujemy do miseczki i mieszamy. Suszoną żurawinę siekamy na drobniejsze kawałeczki(...)dodajemy do otrębów razem z jajkiem i mlekiem. Całość mieszamy do połączenia składników. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładamy łyżką porcje masy i formujemy małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolorek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Babka czekoladowa z nutą pomarańczy 301

jeszcze ciepła, a ja dzięki niej już niedługo wybieram się na pyszne warsztaty z czekoladą w roli głównej. Babka czekoladowa z nutą pomarańczy  SKŁADNIKI: 250 g mąki 3 jajka 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  130 g cukru  0,5 szklanki oleju  0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki cukru z wanilią(...)kąpieli wodnej roztapiamy połowę czekolady mlecznej i połowę gorzkiej razem. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią oraz cynamon. Dodajemy jajka, olej, jogurt i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy połowę soku z pomarańczy i roztopioną czekoladę, całość mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 480

bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami   SKŁADNIKI:   600 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio Dodatkowo:  1 żółtko lub 2 łyżki mleka do posmarowania 1 cytryna 1 szklanka cukru pudru ozdoby cukrowe    PRZYGOTOWANIE(...)cukrem a następnie z ciepłym mlekiem.   Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.     Po tym czasie dodajemy do wyrośniętych drożdży      mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.  Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia.      Wyrośnięte ciasto  dzielimy na części

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placuszki korzenno - miodowe z musem bananowym smażone na oleju kokosowym 147

delikatne i przyjemnie słodkie w smaku a do tego bardzo aromatyczne.  Placuszki korzenno - miodowe z musem bananowym smażone na oleju kokosowym SKŁADNIKI: Na placuszki : 3/4 szklanki mąki 1 jajko 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 1 łyżka miodu olej kokosowy do smażenia Na mus: 1 dojrzały(...)banan 1 łyżka serka naturalnego 1 łyżka miodu 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta przyprawy korzennej lub cynamonu PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaję jajko, miód oraz serek i mieszam całość do połączenia składników. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i łyżką nakładam porcje ciasta. Formuję małe placuszki i smażę z obu stron.  W między czasie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Pełnoziarniste pierniczki - choinki 127

mniej słodkie w smaku niż tradycyjne. Pełnoziarniste pierniczki - choinki SKŁADNIKI: Na pierniczki: 350 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 250 g miodu prawdziwego 100 g masła 1 jajko 200 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao szczypta soli 40 g przyprawy do pierników Do dekoracji: barwniki spożywcze 1 białko szklanka cukru pudru  cukrowe ozdoby(...)sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę.  Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śledziowa sałatka z orzechami włoskimi 191

przesłanej Nam od owej firmy w ramach współpracy z blogerami. Za przesyłkę dziękujemy.  Śledziowa sałatka z orzechami włoskimi SKŁADNIKI: 500 g śledzi - matias  500 ml mleka 3 jajka  1 cebula 100 g orzechów włoskich Helio 1 - 2 łyżki majonezu sól i pieprz szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krokiety z kapustą i pieczarkami 131

smakują podane z czerwonym barszczem i chyba tak podane lubimy najbardziej. Krokiety z kapustą i pieczarkami SKŁADNIKI: 7 naleśników 300 g kiszonej kapusty z marchewką 250 g pieczarek 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na małej ilości oleju podsmażamy obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Gdy się podsmażą dodajemy pokrojoną kapustę. Gdy kapusta(...)Całość podsmażamy aż kapusta będzie miękka i wyparuje cała woda. Doprawiamy solą i pieprzem.  Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i zamykamy tworząc krokiety.  Panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej po czym smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na każdej ze stron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wigilijny karp smażony 246

którą każdy sam już skrapia sobie rybkę.Takiego właśnie karpia lubimy najbardziej. Wigilijny karp smażony SKŁADNIKI: 1 karp wypatroszony 1/2 l mleka sól, pieprz bułka tarta do panierowania 2 jajka cytryna olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Karpia oczyszczamy z łusek, usuwamy płetwy i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Kawałki ryby przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Ja moczę rybę(...)mleku kilka godzin. Następnie wyciągamy, osuszamy, delikatnie oprószamy solą i pieprzem i panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Zaczynamy od strony ze skórą. Podajemy z cytryną, którą skrapiamy rybkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Ziołowe kulki mięsne z patisonem gotowane na parze 124

najlepiej smakują z ryżem. Ziołowe kulki mięsne z patisonem gotowane na parze   SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego z indyka 6 małych marynowanych patisonów 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mieszamy z jajkiem i pokrojoną cebulą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chałka drożdżowa 165

zbożowej... Chałka drożdżowa SKŁADNIKI: Przepis na 2 chałki 500 g mąki 8 g drożdży suchych 50 g masła 100 ml mleka 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 1 jajko 200 g jogurtu greckiego    kruszonka:   50 g masła 50 g cukru pudru 100 g mąki PRZYGOTOWANIE:  Masło roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę(...)dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.  Dzielimy ciasto na pół.  Każdą połówkę ciasta z kolei dzielimy na 3 części, z których formujemy wałki podobnej długości.  Wałki układamy koło

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zrazy mielone w sosie cebulowym 228

przepyszny smak. W domu unosił się piękny zapach, który zwabił domowników na smaczny obiadek ...  Zrazy mielone w sosie cebulowym SKŁADNIKI: zrazy: 700 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej sól i pieprz do smaku 1 czerstwa bułka bułka tarta 5 małych ogórków kiszonych lub konserwowych 5 plastrów polędwicy surowej musztarda mąka pszenna olej(...)pieprzem i gotujemy około 20 minut.  W tym czasie przygotowujemy zrazy.  Bułkę czerstwą wkładamy do miseczki, zalewamy wodą i namaczamy.  Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę, sól pieprz i odciśniętą bułkę. Całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą tyle by masa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy.  Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśniki herbaciano - brzoskwiniowe pysznie nadziane 265

syropu z brzoskwiń. Wyszły delikatnie słodkie i ciemniejsze niż tradycyjne i zapewniam że pyszne.  Naleśniki herbaciano - brzoskwiniowe pysznie nadziane SKŁADNIKI:   Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 saszetka herbaty Richmont peach lemon star (brzoskwiniowa) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru   1 szklanka soku w puszki z brzoskwiniami oliwa lub olej kokosowy(...)puszki ewentualnie kilka kostek czekolady PRZYGOTOWANIE: Saszetkę herbaty zalewamy niepełną szklanką wody i zaparzamy, lekko studzimy.  Mąkę mieszamy  z proszkiem do pieczenia i cukrem, po czym dodajemy jajko, wlewamy zaparzoną herbatę i sok z brzoskwiń.  Całość mieszamy dokładnie lub miksujemy.    Całość mieszamy dokładnie lub miksujemy.    Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i smażymy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Ciasteczkowe laurki na Dzień Babci 118

iść na łatwiznę i kupować jak co roku czekoladki, a wykonać samemu ciacho z życzeniami.  Ciasteczkowe laurki na Dzień Babci SKŁADNIKI:  1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki kefiru   1/3 szklanki cukru pudru czekolada gorzka lukier z białka i cukru pudru(...)pisania PRZYGOTOWANIE:  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem pudrem.   Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko, kefir i wyrabiamy ciasto.    Stolnicę lekko podsypujemy mąką i od razu rozwałkowujemy ciasto, na grubość ok 4-5 mm.    Foremką wycinamy kształty. Ja nie miałam foremki odpowiedniej wielkości, więc wycięłam kształt z brystolu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kluski leniwe z miętą 109

trafiony. Kluski nabrały orzeźwiającego aromatu i smaku.  Kluski leniwe z miętą  SKŁADNIKI:  250 g sera białego 1 płaska łyżeczka suszonej mięty Skworcu 3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli   PRZYGOTOWANIE: Ser biały dokładnie rozgniatam, bądź miksuję. Oddzielam żółtko od białka, po czym do białka dodaję szczyptę soli i miksuję na sztywną pianę. Do sera dodaję(...)żółtko jajka, mąkę i suszoną miętę i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję pianę z białka i mieszam do połączenia składników i  wyrabiam ciasto. Formuję z niego wałeczek i kroję na małe kawałki.  Wrzucam do gotującej się osolonej lekko wody i gotuję do wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągam łyżką cedzakową. Do przygotowania wykorzystałam aromatyczną miętę suszoną z firmy Skworcu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki