jajko - 22300 przepisów (strona:496/1487)

Róże karnawałowe 297

mamy wiśni w syropie, możemy użyć wiśni kandyzowanych lub dżemu (przepis z książki „Kuchnia polska” z 1963r.)     Składniki: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 żółtka 2 jajka szczypta soli 10g cukru 20g masła 1 łyżka rumu lub spirytusu (wódki) Dodatkowo: wiśnie w syropie lub wiśnie kandyzowane lub dżem 1 białko tłuszcz do smażenia: około 500-600g (użyłam(...)smalcu) cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   1. Masło posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier, jajka, żółtka, sól, alkohol i składniki zamieszać nożem. Następnie rękoma zagnieść jednolite ciasto. Gdyby ciasto było klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki. 2. Ciasto partiami bardzo cienko rozwałkować (jak podłożymy pod nie dłoń, żeby było ją trochę widać) , podsypując jak najmniej

Mała Cukierenka
Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami 6369

kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami. Przepis „stary jak świat”. Ciasto można zrobić z masą budyniową, lub na szybko, z gotowym w kilka minut kremem. Składniki na ciasto: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej - 300g suchego maku - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ekstrakt waniliowy Krem: - 3 opakowania kremu ajerkoniakowego - 800ml mleka (mocno

mojewypiekiinietylko
Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 159

udział w wielu konkursach kulinarnych, za niepowtarzalny smak była często wyróżniana. Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" Składniki: 1/5 kg mąki  1/2 szklanki cukru 5 dag. drożdży 1 jajko całe 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1/2 l mleka 2 łyżki masła roztopionego 1 słoiczek "czarnej porzeczki Lodzi" Kruszonka Składniki: 100 gram masła 100 gram cukru 200 gram(...)Wykonanie: Mleko podgrzewamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Letnie mleko odlewamy ok 0,5 szklanki dodajemy drożdże oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ubijamy na masę, następnie dodajemy powoli pozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min.  Rozczyn wlewamy do masy jajecznej, mieszamy dodajemy mąkę, wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie

kgwjanczewo
Tort czekoladowo-śliwkowy 195

Miałam bardzo różnorodnych gości z różnymi gustami, a mimo to wszystkim bardzo smakował. Na pewno go jeszcze zrobię, bo jest w nim "to coś" ;-) PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO: 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM: 400 ml śmietany kremówki(...)łyżeczka kawy rozpuszczalnej 60 g gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać

Passions hobbies life
Tort kawowe zapomnienie 195

czasu miałam sporo, to pobawiłam się też w zdobienie. Jeżeli nie macie tyle czasu, to polecam zrobienie tego tortu z samą masą czekoladową. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady(...)kieliszka wódki dodatkowo: trochę kakao i kawy rozpuszczalnej PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać

Passions hobbies life
Tarta brokułowa z kurczakiem 1990

ciasto (średnica tarty 30 cm) 300 g mąki pszennej 135 g masła 2 żółtka szczypta soli 2 łyżki zimnej wody   Na nadzienie 1 podwójna pierś z kurczaka 3 jajka 1 brokuł 1 duża kwaśna śmietana 18% 125 g żółtego sera dodatkowo: oliwa przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka WYKONANIE Ciasto: Masło posiekać nożem. Mąkę wsypać do miski(...)Całość polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Do miseczki wbić jajka i roztrzepać je, dodać śmietanę i ser (trochę sera zostawić na posypanie tarty), doprawić solą i pieprzem, dobrze rozmieszać. Tarta: Na gotowy kruchy spód wyłożyć równomiernie różyczki brokuła i kurczak

Passions hobbies life
K... klopsy z purée ziemniaczanym, brokułami&kalafiorami 259

domu, czyli klopsy z purée ziemniaczanym. I zamiast buraków (niestety, acz nie gorsze) kalafiory i brokuły. Składniki: 200g mięsa mielonego 4 pieczarki 1/2 małej cebuli 5 średnich ziemniaków 1 jajko 3* łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka 1 łyżka masła sól, pieprz, pietruszka, curry, papryka słodka, pietruszka suszona, przyprawa do mięsa mielonego, szczypta gałki muszkatołowej 400g(...)gałki muszkatołowej. Mieszamy. Klopsy: Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy wg uznania (sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, dużo pietruszki, papryka słodka, 1 łyżeczka przyprawy do m. mielonego), rozbełtane jajko, 2 łyżki bułki tartej, pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodajemy 3. łyżkę bułki tartej. Odstawiamy do lodówki. Po 15 minutach wyciągamy. Rozgrzewamy

Kitchens Alphabet
Bułeczki czosnkowe 455

soli 4 g suchych drożdży 260 g mleka 30 g przestudzonego, roztopionego masła 60 g miękkiego masła 5 ząbków czonku 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki szczypta soli ziołowej roztrzepane jajko z łyżeczka mleka do posmarowania bułeczek Składniki na ciasto porządnie wyrabiamy. Przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy(...)wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Miękkie masło miksujemy z czosnkiem, pietruszką i solą ziołową przekładamy do worka cukierniczego. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Nacinamy do połowy i w środek wyciskamy masło. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

Mienta blog
Bockwurst - niemiecka kiełbasa cielęca 178

łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki świeżo mielonego białego pieprzu 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku 1 szklanka mleka 1 jajko, roztrzepane ok 1,0 m naturalnych osłonek - jelita wieprzowe przygotowanie Przygotować jelita *   Przygotować farsz mięsny. Mięso pokroić w kostkę o boku 2,5 cm i wstawić(...)mieleniem. Zmielić oddzielnie mięso i tłuszcz w maszynce z drobnym  sitkiem  Ø 5. W dużej misce wymieszać cielęcinę, tłuszcz, sól, goździki, pieprz, cebulę, pietruszkę, szczypiorek, mleko i jajko. Starannie wyrobić farsz ręką. Wstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzony farsz ponownie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem  Ø 5 .  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę

Stare Gary
Szarlotka wykwintna 399

opakowania budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 litra soku jabłkowego krem z 2 szklanek bitej śmietany cynamon mielony kawałki grubo startej czekolady WYKONANIE Z  masła, cukru, mąki, jaj, wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na  1/2 godziny do schłodzenia. Jabłka, obrać i zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego, budyniu  ugotować

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki świąteczne 167

wtedy wychodzi mi ich więcej. PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Składniki (ilość zależy od wielkości i grubości ciasteczek): 500 g mąki 2/3 szklanki cukru pudru 200 g miodu 150 g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z sodą. Robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajka, wlewamy miód, dodajemy

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Tarta z jabłkami pod śmietanowo – bananową kołderką 190

gorzkiej czekolady, sok z jednej mandarynki, warstwa wierzchnia: 400 g startych jabłek (na grubych oczkach), 3 łyżki migdałów słupki, sok z 1 cytryny, ½ łyżeczki cynamonu, 1 żółtko, 1 całe jajko, 1 duży dojrzały banan, 40 g cukru pudru, 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej, 50 ml śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, cukier puder(...)dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Starte jabłka mieszamy z migdałami, cynamonem i sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem pudrem,  dodajemy mąkę ziemniaczaną, śmietankę i całość miksujemy na najwyższych obrotach ok. 2 min.(robotem z widełkami). Banana kroimy na mniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem i łączymy

Moniki Smakołyki
Faworki 143

smaczne faworki usmażyłam w ramach akcji prowadzonej na FB przez Amber. • 0,5 kg mąki • 1 szkl. letniego mleka • 2 łyżki cukru, • 10 dag margaryny • 5 dag drożdży • 2 jajka • 1 łyżka spirytusu Margarynę rozpuścić i wystudzić. Do mleka dodać rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by ciasto miało konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce by podwoił(...)swoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, alkohol oraz jajka. Wyrabiać ciasto około 5-7 minut.Następnie dodać rozpuszczoną margarynę i  wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka. [ ja wyręczyłam się mikserem z hakiem]  .Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. [ ja nie odstawiałam]. Następnie rozwałkować na grubość około

Moje domowe kucharzenie
Roladki z kurczaka po włosku 305

suszone pomidory z zalewy olejowej (całe lub połówki) 4 płaskie łyżki startego sera Grana Padano  świeże oregano (można zastąpić suszonym) czosnek granulowany sól, pieprz do smaku 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz i rozbij dość cienko. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym świeżym(...)połóż odsączonego z zalewy suszonego pomidora a następnie zwiń w rulon. Oba końca każdej roladki delikatnie wciśnij do środka Roladki opanieruj w mące, przyprawionym solą i pieprzem rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na niewielkim ogniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.  Zamiast panierować i smażyć, możesz przygotować te roladki

Ze smakiem i z pasją
Kotlety mielone wieprzowe 247

gotowe mieszanki.     Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia - 2 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - natka pietruszki - 2 jajka - 3 łyżki musztardy (dałam sarepską) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka nasion kolendry - 2 łyżeczki otartego majeranku - sól - świeżo mielony pieprz - bułka tarta do panierowania - tłuszcz do smażenia   Bułki(...)Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, nasiona kolendry i majeranek – miksujemy. Łączymy masę z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę, musztardę, posiekaną pietruszkę i jajka. Dokładnie wyrabiamy. Pokrojone w kostkę cebule przesmażamy na patelni, aż się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie

mojewypiekiinietylko