postaci- dziś przygotowałam na obiad polędwiczki z dorsza w panierce. Do tego ziemniaczki "księżnej", surówka z kiszonej kapusty i królewski obiad gotowy. SKŁADNIKI: 60 dag. polędwiczek z dorsza 2 jajka 1-2 łyżki mąki bułka tarta 1-2 łyżki oliwy z oliwek kilka kropel limonki, przyprawy: vegeta, sól, pieprz, przyprawa kamis- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, WYKONANIE: rozmrożone polędwiczki(...)papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki, opruszamy przyprawami, kropimy(delikatnie- 2-3 kropli na kawałek) sokiem z limonki, spryskujemy oliwą z oliwek i odstawiamy na 2 godz. następnie z jajka, , mąki oraz przypraw, przygotowujemy rzadkie ciasto, maczamy kawałki dorsza, obtaczamy w bułce i smażymy na lekkim ogniu na klarowanym maśle
Kuchnia Beatygłówne to trochę za mało, proponuję więc CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE , pyszne możecie mi wierzyć. SKŁADNIKI: 1kg mąki 1/2l mleka 1/3 kostki masła 5 łyżek cukru 5 dkg drożdży 3 jajka cukier waniliowy szczypta soli WYKONANIE: Do miski wsypać cukier,cukier waniliowy,sól,rozkruszone drożdże,rozmącone jajka, Następnie dodać roztopioną,ciepłą margarynę i lekko podgrzane mleko, Wszystko wymieszać
Kuchnia Beatypopołudniowej kawki ze znajomymi, czy na deser po obiedzie pachnąca ciepła szarlotka zadowoli każdego ( z podanej porcji 10 szarlotek). SKŁADNIKI: ciasto: 125 g masła 2 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (17 g) szczypta cynamonu mus jabłkowy w litrowym słoiku lub 1kg jabłek, usmażyć z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, cynamonu(...)WYKONANIE: Miękkie masło siekamy nożem, dosypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, robimy dołek wbijamy jajka, wyrabiamy ciasto, smarujemy kokilki masłem, ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm. wyłożyć nim dno i ścianki, nałożyć jabłka, położyć malinki zetrzeć ciasto lub posypać kruszonką, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20min. posypać cukrem
Kuchnia BeatyDanie to można przygotować na bogato i fit. Dla mnie obie wersje są super. Szpecle to kluseczki wyrabiane z mąki, jajek i niewielkiej ilości wody. Klasyczne szpecle pochodzą ze Szwabii czyli regionu wchodzącego w skład południowoniemieckich landów - Badenii-Wirtembergii oraz Bawarii. Tamże są popularne zupełnie jak u nas ziemniaki. Stanowią wspaniały dodatek do obiadu (przede wszystkim do dań z sosami(...)pieczeni), ale występują również jako samodzielne dania. SKŁADNIKI: Szpecle: 2 jajka 1i 1/2 szkl. mąki kieliszek wody lub mleka sól, pieprz, vegeta, 2 szczypty ziół prowansalskich, odrobina gałki. warzywa: 2 średnie marchewki 1/2 cukinii średniej (około 35 dag.) 10-15 cm. białej części pora 1/2 główki czosnku 20 dag. fileta z kurczaka, pociętego w cienkie paski, 2-3 łyżki
Kuchnia Beatyzachęcam! Przepis zaczerpnęłam z internetu, ponieważ mój gdzieś przepadł, ma trochę inny smak niż ten który pamiętam, ale jest też bardzo smaczny. Następnym razem zmodyfikuję go troszkę. SKŁADNIKI: 5 jaj ¾ szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki 1 szkl maku pół szkl wody pół szkl oleju WYKONANIE: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna piane
Kuchnia Beatymnie lub masła 170-190 ml ciepłego mleka (w zależności od tego jak sucha jest mąka) 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego, ja musiałam zastąpić go truskawkowym 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli A dodatkowo jedno rozbełtane jajo do posmarowania rogali i sezam do posypania Ja posmarowałam rozcięte rogaliki dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym z dodatkiem jabłka ORZECH(...)kształt rogalika pamiętając o tym, aby końcówka ciasta była pod spodem. Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem albo mlekiem i posypać makiem albo sezamem” Przygotowałam dwie blachy, przykryłam papierem do pieczenia. Położyłam na każdej po 6 rogalików w odstępach. Uwaga- zostawić na około godzinę pod przykryciem
Z Kuchni Do KuchniOdkąd spróbowałam tego sposobu na smażenie ryby, bardzo rzadko robię ją zwyczajnie w jajku i bułce tartej. Tak jest wygodniej i o wiele smaczniej. Rybka dzięki zamknięciu w cieście wychodzi soczysta, a samo ciasto dodaje niesamowitego smaku. Kto nie próbował koniecznie musi nadrobić! SKŁADNIKI: (na 3 porcje) 0,5 kg płatów rybnych mrożonych (u mnie tilapia) sól, pieprz(...)Ciasto: 1 jajko 1 szkl mleka 5 czubatych łyżek mąki 1/2 łyżeczki soli po 1/3 łyżeczki: czosnku granulowanego, papryki słodkiej, oregano po odrobinie: pieprzu, papryki ostrej 1. Rybę rozmrozić, osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem. 2. Składniki ciasta wymieszać na gładko (ja robię to trzepaczką ręczną). Ciasto musi być na prawdę gęste aby dobrze trzymało się ryby. 3. Rybę maczać
Kto ugości moich gości?jest łatwe do przygotowania i długo zachowuje świeżość. Kisiel nadaje lekko kwaskowatego smaku, co doskonale współgra z jabłkami, które są słodkie. SKŁADNIKI: 60 dag mąki, 25 dag margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany 18%, 3 dag drożdży, 1,5 kg jabłek np. szara reneta, 1 opakowanie(...)cukru waniliowego - do jabłek, 2 łyżki cukru kryształu - do jabłek, 1 opakowanie kisielu cytrynowego - do jabłek, cynamon- do jabłek. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Masę wlewam do ciasta. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam
Tradycyjna kuchnia Kasiliku! Pozdrowienia dla Was moi kochani! :) Ciasto - receptura na 55 sztuk dorodnych pierogów: 500 g mąki pszennej około 1/4 l letniej wody 50 g miękkiego masła 1 całe jajo 2 żółtka 1 łyżeczka drobnej soli Mąkę łączymy z rozpuszczonym ciepłym masłem. Dodajemy jajo wraz z dwoma żółtkami, solimy i powoli wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, które powinno być miękkie i elastyczne
Sajkofanka smakuPyszny, zdrowy, bezglutenowy deser, Składniki: 85 gram mieszkanki mąk bezglutenowych (u mnie głównie mąka kokosowa, dwie łyżki mąki jaglanej i łyżka mąki kukurydzianej) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 jaja szczypta soli 4 łyżki cukru pudru/ stewii 6-7 świeżych truskawek 1/2 puszki mleka kokosowego (mleko kokosowe dzień wcześniej umieszczamy w lodówce) 1 białko 2 łyżki cukru pudru
Mango Papajapowodzeniem wśród moich dzieciaków a dodatkowo pozwala wykorzystać to co akurat nam zostało dzięki czemu jest tanie. PYZY Z MIĘSEM I WARZYWAMI CIASTO 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (zależnie od gatunku ziemniaków dosypywana wg potrzeby) FARSZ warzywa i mięso z rosołu, u mnie: 1/4 selera 2 marchewki 1 pietruszka skrzydło z indyka pierś kaczki szponder(...)mięsa. Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Do zmielonego mięsa dodaję podsmażoną cebulę, dosmaczam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Farsz gotowy! Do przestudzonych ziemniaków dodaje jajko i po trochu mąki ziemniaczanej. Wyrabiam ciasto. Gotowe ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki dlatego dodaję mąkę w zależności od potrzeby w czasie wyrabiania ciasta. Z gotowego ciasta odrywam
Magiczna kuchnia Dariimleka 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego około pół szklanki mixu jagód i żurawiny Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę z cukrem, sodą, proszkiem i solą. W drugiej roztrzep jajko, dodaj mleko, wymieszaj. Roztop w garuszku masło, odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodne, dodaj do mieszanki jajka z mlekiem. Połącz suche składniki z mokrymi, dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej
Gotowanie to kochanienawet mój Mąż, który nie lubi kawy, nie umiał przejść obojętnie obok mojego keksu ;) Kawowy keks Składniki: 25 dag mąki 25 dag margaryny 25 dag cukru pudru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka spirytusu skórka z cytryny mieszanka keksowa pół tabliczki czekolady espresso nadziewanej Przygotowanie: Margarynę utrzeć i stopniowo dodawać po jednym, całym jajku. Mąkę
Lawendowe NieboSądzę że zależy to od rodzaju ciasta i od piekarnika. Inspiracją był przepis z przepysznego bloga I am a food blog składniki 1 płat gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko, lekko roztrzepane ok 40 - 50 g startego sera np Cheddar (lub więcej ) 1 papryczka jalapeno, pokrojona w bardzo cienkie plasterki 6 plastrów boczku wędzonego ( może więcej, zależy od wielkości(...)świeżo zmielony pieprz do smaku przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia . Rozwinąć ciasto na blacie - .posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać serem i pokrojoną papryczką jalapenos, ewentualnie posypać pieprzem. Ostrożnie złożyć ciasto na pół ( wzdłuż dłuższego boku ) i delikatnie docisnąć. Pokroić na 12 równej szerokości kawałków - równolegle
Stare Garysmakuje naprawdę pysznie!! Robiłam je już wielokrotnie i śmiało może konkurować z naszym ulubionym tradycyjnym ciastem chałwowym:) foremka 24x27 cm Krem chałwowy: 500ml mleka, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 150g masła, 300g chałwy. W 200ml mleka rozpuścić jajka, mąki i chałwę. Resztę mleka
Z miłości do słodkości