jajko - 22300 przepisów (strona:483/1487)

Ciasto z batatów, a właściwie batata 128

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżki przyprawy do piernika 7 łyżek syropu z agawy (+- w zależności od słodkości ziemniaka) 3 krople aromatu waniliowego 2 jajka Ulubione dodatki – u mnie kilka sztuk posiekanych daktyli suszonych i 50 g orzechów włoskich Batata gotujemy do miękkości, czekamy, aż wystygnie. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Suche składniki mieszamy w misce(...)dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki, razem z rozgniecionym ziemniakiem. Mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dosypujemy mąki. Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach plus 15 minut w 220 st. z wyłączoną górną grzałką. Wyjmujemy, gdy włożona w ciasto wykałaczka wychodzi czysta

Powiedz dietom nie
FIT babeczki dyniowe na jeden kęs 133

przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru brązowego nierafinowanego 25 g masła 180 g puree z dyni (u mnie zblendowana dynia deserowa ze słoika) 1 jajko mleko 1,5 % - ok. 30 ml szczypta soli W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia. cukier, sól i przyprawę do piernika. Dodajemy pokrojone masło, ugniatamy. Dodajemy mleko i jajko

Powiedz dietom nie
Muffiny fasolowe z serem i dżemem 120

radzę dodać rodzynki lub żurawinę, żeby nieco ożywić jej smak;) Muffiny (6 sztuk): puszka czerwonej fasoli (250 g) 4 łyżki kakao odtłuszczonego 2-3 łyżki syropu z agawy/miodu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika (lub cynamon, imbir, kardamon - co kto lubi) Masa serowa: 200 g twarogu półtłustego 1 żółtko łyżka (lub dwie) cukru brązowego nierafinowanego dodatkowo(...)łyżeczek dżemu, np. porzeczkowego. Wykonanie Muffiny: Fasolę płuczemy i odstawiamy do wyschnięcia. Następnie blendujemy ją na puree. Dodajemy jajka, syrop, znów blendujemy. Dosypujemy kakao, sodę i przyprawę, mieszamy. Masa: Twaróg blendujemy z żółtkiem i cukrem. Do foremek na muffiny kładziemy odpowiednio: łyżkę masy fasolowej, mniejszą łyżkę masy serowej lub dżem. Następnie przykrywamy masą fasolową. Pieczemy 20-25 minut

Powiedz dietom nie
Pizza fit na cukiniowym spodzie. 164

Spód jest dosyć oryginalny, ale uwierzcie, że po nałożeniu dodatków w niczym nie ustępuje tradycyjnemu odpowiednikowi. Samo zdrowie!:) Składniki (2 porcje) 2 małe cukinie (łącznie ok. 400 g) 2 jajka M 4 łyżki mąki (ja miałam niestety jedynie białą pod ręką, ale myślę że ciemna sprawdzi się dobrze, a nawet lepiej no i zdrowiej) 2 łyżki otrębów 2 łyżki siemienia(...)odtłuszczonej, pizza będzie jeszcze lżejsza 1 cebula papryka, garść rukoli Cukinie ścieramy na grubych oczkach, następnie odcedzamy (najlepiej zawinąć w czystą ściereczkę i wycisnąć BARDZO DOKŁADNIE nadmiar wody). Dodajemy jajka, mąkę i zmielone np. blenderem otręby i siemię. Rozprowadzamy cienką warstwę (ok.40cm średnicy) na kształt koła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można ją wcześniej podgrzać, wtedy ciasto będzie bardziej

Powiedz dietom nie
Eklerki Magdalenki 185

Ciasto:  1 kubek mleka 3/4 szkl wody 0,5 kostki masła łyżka cukru 2 szklanki mąki 8 jajek Nadzienie: 2 op śmietany 36%- 400-500ml 1.5 szklanki mleka 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże żółtka Do dekoracji:    lukier lub czekolada wg uznania przygotowanie: Mleko i wodę gotujemy, dodajemy masło i cukier, mieszamy. Stale(...)podgrzewając, stopniowo dosypujemy mąkę.  Zdejmujemy ciasto z gazu, czekamy aż trochę ostygnie i kolejno wbijamy po dwa jajka. Całość mieszamy na gładkie ciasto, następnie przekładamy do szprycy i na wysmarowanym papierze wyciskamy nieduże języczki. Pieczemy w temp.: 200'C przez 10/15 min. oraz: 180'C przez kolejne 20 minut. W międzyczasie gotujemy pozostałe mleko z cukrem.  Żółtka mieszamy

Luźna Kuchnia
Muffinki migdałowo- cynamonowe 264

pszennej 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 0.5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru cynamonowego 1 torebka herbaty o aromacie cynamonu 0.5 szklanki płatków migdałowych 2-3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 2-3 łyżki syropu klonowego sposób przygotowania:  Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier. W kubeczku kruszymy płatki migdałowe, dosypujemy cukier(...)cynamonowy i torebkę herbaty. Jajka miksujemy z jogurtem i syropem klonowym. Obie masy łączymy. Pieczemy około 25 minut w temp. 180*C. P.S. Można nie dosypywać cukru i udekorować je wtedy różowym lukrem. Smacznego

Luźna Kuchnia
Papaya crunchy flans 176

ciasto: 2 jajka 20 dkg margaryny, najlepiej Kasi 2 szklanki mąki odrobina cukru do smaku nadzienie: 1 mała puszka papai w lekkim syropie Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dosypujemy mąkę.Wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Ciastem można wyłożyć silikonowe foremki do muffinek, jak i standardowe foremki

Luźna Kuchnia
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i truskawkami 163

Składniki: ciasto: 1 szkl mleka 1 szkl wody 1/4 kostki masła 1 szkl mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 jajka szczypta soli Krem: 2szkl śmietany 30% cukier do smaku 1 op. serka homogenizowanego waniliowego(200g) szczypta soli Sos: 250 g truskawek cukier kieliszek czerwonego wina Przygotowanie: składniki na ciasto tj.: wodę, mleko i masło gotujemy. Do płynnej części(...)ciasta przesiewamy mąkę. Gotujemy maksymalnie minutę. Odstawiamy do ostygnięcia i kolejno ciągle ucierając wbijamy jajka. tak przygotowane ciasto, szprycą lub łyżką nakładamy na przygotowaną blachę (posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką) pieczemy w temp. 200-220'C około 20 minut. W między czasie przygotowujemy nadzienię- śmietanę ubijamy z cukrem, i stopniowo mieszamy z serkiem. Oraz sos- wszystkie składniki miksujemy i gotujemy

Luźna Kuchnia
Korzenne gwiazdeczki 182

Składniki: 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego przyprawa do piernika 4 łyżeczki cynamonu 1 jajko 15 dkg masła 15 dkg cukru Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem oraz pozostałymi przyprawami cukier ucieramy z masłem na puszystą masę, wbijamy jajko, przesiewamy mąkę cisto wyrabiamy na gładką masę, wałkujemy na grubość ok 0,5 cm, wycinamy

Luźna Kuchnia
Migdałowy jabłecznik 203

soli 2 łyżki zimnej wody lub kostka lodu 1/2 kostki masła Nadzienie: 5 jabłek sok z cytryny 1 łyżka cynamonu 10 dkg masy marcepanowej 200 ml kwaśnej śmietany 2 jajka 1/2 szkl cukru 6 łyżek płatków migdałowych Przygotowanie: składniki na cisto ucieramy i wkładamy na 30 minut do lodówki jabłka kroimy w cienkie plasterki masę marcepanową ścieramy na tarce(...)piórka, mieszamy ze śmietaną i jajkami oraz cukrem i cynamonem na spód foremki do tarty układamy jabłka i posypujemy marcepanem oraz płatkami migdałowymi pieczemy przez 45 minut w temp. 170'C Smacznego

Luźna Kuchnia
Sernik z bezą 331

Składniki: masa serowa:  1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier waniliowy rodzynki półkruchy spód: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Przygotowanie:  Składniki na ciasto mieszamy i wylepiamy

Luźna Kuchnia
Wiosenne placuszki jęczmienne 188

Składniki: 1 kubek kaszy jęczmiennej lub 1 torebka 1 kubek wody sól pieprz szczypiorek z dymką 0,5 kubka tartego parmezanu 1 jajko 1,5 kubka mleka kubek mąki Przygotowanie: kaszę płuczemy pod bieżącą wodą zalewamy kubkiem wody i mleka, gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut- aż będzie miękka, ale nie rozgotowana, doprawiamy odrobiną soli mleko i mąkę mieszamy(...)jajkiem. Dodajemy ugotowaną kaszę Szczypiorek razem z dymką siekamy, parmezan ścieramy, dodajemy do masy  Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Smacznego! P.S Aby podkreślić wiosenny charakter placuszków podajemy je z sałatka z rukoli lub dipem z awokado, posypane tartym parmezanem

Luźna Kuchnia
Sernik czekoladowy 212

Składniki: 1kg sera 5 jajek 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 2 tabliczki czekolady 70% kakao Przygotowanie: 1 czekoladę topimy nad kąpielą wodną, drugą siekamy na wiórki masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy ser, kaszkę i śmietanę, kolejno wbijamy jajka. masę dzielimy na dwie części

Luźna Kuchnia
Tort egzotyczny 202

Składniki: ciasto: 5 jajek 1,5 szkl brązowego cukru 8 łyżek wody 2 szkl mąki tortowej 2  łyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 op budyniu waniliowego laska wanilii 3,5 szkl soku papaja- mango 2 łyżki masła 0,5 szkl dżemu żurawinowego 0,5 szkl rumu do dekoracji: 2 szkl kremówki cukier puder 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szkl(...)soku papaja-mango świeże owoce mango i papai( lub z puszki) 1 tabliczka gorzkiej czekolady cukrowe pisaki Przygotowanie: jajka wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą, odstawiamy na chwilę, po czym żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i wodą na puszystą masę przesiewamy stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy z białek ubijamy pianę obie masy łączymy wylewamy

Luźna Kuchnia
Misiowy Miodownik 176

Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki miodu 3 jajka 1 szkl mleka krem: kubek kaszki manny 2 kubki mleka 1 budyń śmietankowy 1 budyń czekoladowy 2 jajka szczypta soli 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 kostki masła Przygotowanie: składniki ciasta miksujemy, wylewamy na trzy takie same wyłożone papierem blaszki i pieczemy  około

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania