Składniki: 800 g schabu bez kości, 3 duże cebule, 2 jajka, 3/4 szklanki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, sałatka szwedzka. Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony
Aga w kuchniSkładniki: jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 szklanka, skórka z cytryny 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżka, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jogurt naturalny 250 ml jajka, olej, cukier, skórka starta z wyparzonej cytryny utrzeć mikserem z 4 minuty do spienienia wlać jogurt, sok z cytryny i zmiksować do połączenia
W Mojej Kuchni Lubięjeszcze szybciej znika ze stołu. Polecam do popołudniowej herbatki lub kawki przygotowanie takiego ciasta... Babka z suszonymi śliwkami SKŁADNIKI: 250 g mąki 0,5 szklanki oleju 3 jajka 150 g śliwek suszonych 0,5 łyżeczki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego 30 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej(...)połowy cytryny ¾ szklanki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę mleczną oraz gorzką razem. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier. Dodajemy jajka, olej, jogurt i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę roztopionej czekolady oraz połowę suszonych śliwek drobno pokrojonych. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś sałatka szybka, prosta i smaczna, dla osób lubiących smak mocno czosnkowy. Składniki sałatki: 1 średni brokuł 4 jajka 10 pomidorków koktajlowych podwójna pierś z kurczaka olej przyprawa gyros sól Składniki sosu czosnkowego: łyżka majonezu 250 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 6 ząbków czosnków sól, pieprz Pierś z kurczaka opłukać, pokroić na kwadraciki. Posypać przyprawą gyros, podsmażyć(...)rozgrzanym oleju. Ostudzić. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić na podłużne ćwiartki, a następnie jeszcze w poprzek na pół. Pomidorki umyć, pokroić w ćwiartki. Składniki delikatnie wymieszać. Majonez wymieszać dokładnie z jogurtem, wycisnąć praską czosnek, doprawić sos solą i pieprzem. Przed podaniem polać sałatkę sosem
Konrad Gotujesobie taki deser. Od razu poprawi Wam się humor - gwarantuję. Pieczony budyń dyniowy z kaszą jaglaną Składniki: (na 3 porcje) 150 g puree z dyni 100 ml mleka 1 jajko 40 g kaszy jaglanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu dodatkowo: 55 g jagód (świeżych lub mrożonych) 30 g słupków migdałowych(...)Kaszę jaglaną podrpażyć na suchej patelni, ostudzić i zmielić w młynku do kawy. Słupki migdałowe również uprażyć, ostudzić. Puree z dyni zmiksować z jajkiem i mlekiem na gładką masę. Dodać zmieloną kaszę, mąkę, cukier i przyprawy, połączyć. Dno kokilek wysypać migdałami. Na to wyłożyć masę dyniową. Na wierzchu poukładać jagody (mrożonych nie rozmrażać), delikatnie wciskając je w masę. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej wodzie. W garnku zagotowujemy wodę(...)miseczki, zmorzyć solą. Ugotowany brokuł odcedzamy, osuszamy i układamy na podpieczony spód. Dodajemy zmorzony i osuszony por ( warzywa należy osuszyć, aby tarta nie wyszła wodnista) oraz połowę sera. Jajka rozbełtujemy ze śmietaną, dodajemy resztę sera oraz doprawiamy wedle uznania. Warzywa zalewamy mieszaniną jaj i śmietany. Pieczemy w piekarnik rozgrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościimprezy okolicznościowe lub po prostu niedzielny deser. Ważne: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Babeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą - S kładniki (ok. 12 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli łyżka kakao ok. 1-2 łyżki(...)proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, a n astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto
Słodka Stronaciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa jogurtowa: 1200 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) 250 g cukru pudru 65 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 5 jajek oraz: 350 g wydrylowanych wiśni z kompotu 240 g niskosłodzonej konfitury z wiśni z dużymi kawałkami owoców Dzień wcześniej, wieczorem należy przygotować duże sito i wyłożyć je gazą (najlepiej(...)się, ze raczej nic z niego nie skapnie :-) Dodam, że w zależności od producenta jogurtu tego płynu będzie mniej lub więcej. Wiśnie dobrze odsączyć z kompotu - najlepiej na sitku. Jajka lekko ubić trzepaczką, dodając stopniowo cukier puder. Nie należy ubijać zbyt energicznie bo wtedy do masy dostanie się zbyt dużo powietrza i sernik nie będzie potem równy. Dodać odsączony jogurt
maniapieczeniaszklanki letniego mleka 40g cukru 50g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 jajko 5 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka rozpuszczonego masła Przygotowanie: Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy(...)łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę mąki i ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min. Do zaczynu dodajemy mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, jajko i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i dostawiamy
Amatorka kuchennainnego :) Takiego bardziej lekkiego. Kluski biszkoptowe, które mogą posłużyć za dodatek do rosołu na obiad czy też do mleka na śniadanie lub kolację. I tylko trzy składniki! :) Składniki: 2 jaja 2 łyżki mąki sól Oddzielić żółtka od białek i z białek ubić pianę Żółtka rozetrzeć z mąką, posolić, dodawać powoli pianę z białek i lekko wymieszać Do garnuszka wlać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchyba najlepsza rekomendacja dla tarty ze szpinakiem. 2 opakowania ciasta francuskiego 400-500 g szpinaku w liściach mrożonego lub świeżego 200 g fety 200 g twarogu półtłustego 2 jajka Szpinak podsmażyć na maśle, odcisnąć nadmiar płynu. Do wystudzonego szpinaku dodać pokrojoną fetę, twaróg, dwa całe jajka. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę włożyć ciasto francuskie
Humanistka w kuchniDziś do porannej kawy proponuję murzynka z gruszkami. Ciasto można przygotować w kilka minut. Jest wilgotne i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: Ciasto: 3 jajka 15 dag cukru ½ szklanki oleju 1,5 szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 gruszki Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 1,5 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE(...)Ciasto: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Gruszki dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam ciasto łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 10cmx35cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piekę około 45 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasizapraszamy na kanapkę gości z Węgier, Meksyku i Włoch. Patrzcie, zazdrośćcie i uczcie się od najlepszych. Będzie więcej okazji, może się załapiecie. składniki: kilka kromek chleba ajvar mozzarella tymianek jajko sałata avocado essenza balsamica 2-3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku wykonanie: Kromki chleba smarujecie ajvarem, mozzarellę kroicie w plasterki i układacie na kromkach, posypujecie tymiankiem i wkładacie(...)wyjmujecie pestkę i łyżką wyskrobujecie wnętrze. Dodajecie do sałaty, polewacie oliwą, doprawiacie solą i pieprzem. Możecie też chlapnąć essenzą balsamicą na talerzu. My lubimy. Niektórzy mówią, że to zbrodnia. Jajko gotujecie na twardo i dodajecie do sałaty. Wszystko razem układacie na talerzu i jecie, jęcząc. O tym, jak zrobić własny ajvar, pisaliśmy tutaj
GRUBY WAŁEKzejdzie nam z twarzy jeszcze do końca dnia – warto tę metodę wypróbować! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda – 150 ml * masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM CZEKOLADOWY : * budyń czekoladowy – 60 g * mleko – 2 szkl * nutella – ok. 100 g * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości(...)małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy przesianą makę i ubijamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut i pieczemy na złoto
Ostra na Słodkosię z czymś ciężkim, tłustym, tuczącym, zarezerwowanym na świąteczne obżarstwo. Dziś pokażę Wam, jak odczarować te potrawę i zrobić z niej dietetyczny obiad. Zamiast zwykłej mąki, użyłam białej. Zamiast jajka i bułki tartej - białka i orzechów z otrębami, natomiast zamiast smażyć - piekłam. Kilka drobnych zmian, a danie zyskuje zupełnie nowe oblicze. Naleśniki (ok.8 sztuk) 1,5 szklanki mąki orkiszowej (możecie(...)użyć pszennej lub żytniej jeśli nie macie orkiszowej) pełnoziarnistej 400 ml mleka 1,5% 2 jajka szczypta soli Farsz: Paczka szpinaku (450 g) 300g piersi z indyka 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu greckiego mozzarella (125 g) sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 2 białka jaj 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych, obranych 3 łyżki otrębów owsianych Wykonanie: Naleśniki: Wszystkie składniki
Powiedz dietom nie