jajko - 22300 przepisów (strona:467/1487)

Mini zapiekanki z dynią i szynką parmeńską 223

startego sera morskiego solidna garść rukoli 2 łyżeczka suszonej bazyli  łyżka świeżego tymiannku listki świezej bazyli 2 zabki czosnku sól morska i pieprz do smaku 1 jajko oliwa 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Dynię pokroić w nieduże plastry, posypać solą, suszoną bazylią, tymiankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Skropić oliwą i w stawić do piekarnika nagrzanego(...)umieścić pora, dynię obraną ze skórki ( piekłam ze skórka), pokruszoną mozzarellę, poprzekrajane na pół pomidorki, po plastrze szynki. Wszystko posypać startym serem i suszoną bazylią.  W miseczce roztrzepać jajko i za pomoca pędzelka posmarować nim ciasto w miejscu od nacięcia kwadratu w środku. Przykryć blaszkę folią lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nagrzanego

Gosia gotuje
Muffinki z dynią i rodzynkami 130

skwery, ale jesień, to również czas dyni i wielkich możliwości jej wykorzystania. Dzisiaj zapraszam na pyszne mufiny z tym warzywem. Składniki:  1/2 szklanki oleju roślinnego  2 jajka  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki  cynamonu 1/2 łyżeczki   gałki muszkatołowej 1 szklanka drobno startej dyni hokaido(...)rodzynek 50 g likieru pomarańczowego Sposób przygotowania: Do jednej miski przełożyć wszystkie składniki sypkie tj; mąkę cukier, proszek do pieczemia i rodzynki. W drugiej umiescić składniki płynne, tj: olej, jajka, likier i startą dynię, Do składników mokrych dodać sypkie i wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełozyć do foremnki na mufiny wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180C

Gosia gotuje
Kulki ziemniaczane faszerowane grzybami 209

ziemniaczane. Farsz tym razem całkowicie z grzybów leśnych, które zresztą uwielbiam. Pyszne i proste danie. Ziemniaki do jego przygotowania polecam ugotować dzień czesniej. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki  solidna szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia bułka tarta grubo mielona do panierowania Farsz grzybowy(...)pozostawić jeszcze na patelni przez 5 minut bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu. Ostudzić i drobniutko posiekać nożem, dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.Wymieszać na gładką masę. Ułożyć na dłoni kółko ziemniaczanej masy w środek włożyć farsz z grzybów i uformować kulkę, panierować w bułce i kłaść na rozgrzaną

Gosia gotuje
Rolada z mielonej łopatki faszerowana pęczakiem 139

cynamonu sól i pieprz do smaku 6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny Sposób przygotowania: Mięso  umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ja na uprzednio upieczony paper do wypieków i uformowałam zgrabny prostokąt. Na patelni roztopiłam pokrojoha(...)się wysmażyła dodałam pokrojoną cebulę, żeby się lekko zarumieniła, Następnie dodałam kaszę , przyprawy, pokruszone na proszek grzyby  i pokrojoną natkę pietruszki. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie wymieszałam.  Tak przygotowany farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym mięsie i za pomocą papieru odginając za kazdym razem od niego mięso uformowałam roladę. Przełożyłam do foremki keksówki, rozciełam

Gosia gotuje
Puszyste mufiny z borówką 125

inne. Odwróciłam moje łakocie do "góry nogami"a efekty przdstawiam ponizej. Składniki na 12 mufin: 2 szklanki mąki wrocławskiej 3/4 szklanki cukru 120 g masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyzeczka sody szczypta soli Dodatkowo: 200 g borówki cukier puder listki melisy Sposób przygotowania: Masło roztopić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać mleko(...)roztrzepane widelcem jajka. Polączyć łyżką w calość. Mąkę przesiać  z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier i sol.  Do miski z suchymi składnikami, dodać składniki mokre i połączyć za pomoca łyżki.  Formę do muffin wyłożyć papilotkami i za pomoca łyżki napełnić je do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć borówki. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym

Gosia gotuje
Pissaladiere 142

wykonać w formie jednego dużego placka. Składniki na ciasto 10 porcji: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej przegotowanej wody  30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu Dodatkowo: 200 g cebuli czerwonej 200 g cebuli białej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki pieprzu(...)miski wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, Wymieszać przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. W misce wymieszać mąkę, drobno posiekany rozmaryn, olej, jajko i wlać mieszaninę drożdży. Wymieszać, a następnie zagniatać przez około 5 minut na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnęcia ( u mnie

Gosia gotuje
Puree z dyni z bekonowymi chipsami 124

bekonowymi chipsami. Po zupie z dyni , to mój kolejn nr 1, zatem polecam. Składniki: 1 dynia hokaido (1,2 kg) 200 g sera gorgonzola 200 ml śmietany 36% 2 jajka 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 2 łyżeczki suszonego tymianku sól morska i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo: 150 g bekonu(...)minut.  Po wyjęciu przestudzić, obrać ze skóry, choć niekoniecznie, bo ta z dyni hokaido jest jadalna i zmiksować blenderem na gładka masę, Do  masy dyniowej dodać jajka,  pokruszony ser śmietanę, gałkę , zmielone goźdzki i pieprz. Spróbować i ewentualnie dodać trochę soli, pamiętając, że dodany ser jest słony. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornych naczyń wysmarowanych masłem

Gosia gotuje
Rolada z indyka faszerowana szpinakiem 185

Dzisiaj przekonana z przyjemnościa powróce do tego przepisu. Składniki: 1 filet z piersi indyka  (800 g) 4 plastry wędzone szynki 400 g mrożonego szpinaku 50g startego parmezanu 2 jajka 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Filet z indyka umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż długim ostrym nożem i rozłozyć jak książkę(...)szpinak. Dusić ciagle mieszajac, aż się rozmrozi. Gdy szpinak będzie juz rozmrożony dodać parmezan, gałkę pieprz i trochę soli ( parmezan jest słony). Wymieszać i przestudzić. Do przestudzonego szpinaku wbić jajka, dzięki temu się nie zetną i ładnie scalą farsz z mięsm. Na rozbite mięso pośrodku ułożyć szynkę, a na nią szpinak i zwinąć roladę.    Przełożyć do żaroodpornego naczynia

Gosia gotuje
Tarta orzechowa 207

mąki  1/4 szklanki cukru  2 łyżki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30%  3/4 szklanki cukru  1/3 szklanki mąki  3 jajka 150 g orzechów włoskich, laskowych i pekan Dekoracja: 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć(...)pył. W garnku podgrzać śmietanę z masłem i cukrem, dodać mąkę, zmielone orzechy i energicznie wymieszać. Zdjać z ognia  i lekko przestudzić. Dodawać  do masy po 1 jajku, ciagle miksując. Przygotowaną masę wylać na schłodzone ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na  180ºC i piec przez 35-40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Czekoladę

Gosia gotuje
Profiterolki z ajerkoniakiem 141

pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła  1 szklanka mąki pszennej 5 jajek  szczypta soli Składniki na krem: 1 szklanka ajerkoniaku 1 szklanka smietanki 36% 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki cukier puder Sposób(...)wsypać mąkę i energicznie mieszając, połączyć w całość. Gotowe ciasto jest błyszczące i łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Ciasto pozostawić do wtstygnięcia, a następnie wbijać do niego po kolei jajka ciągle miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę około 2 cm kółka. Wstawić do piekarnika z termmobiegiem nastawionego

Gosia gotuje
Kaczka barbie z farszem i pieczonymi jabłkami 129

zabki czosnku przeciśnięte przez praskę Farsz:  200 g surowego boczku  200g watrobki drobiowej ( u mnie z kaczki) 2 namoczone  w mleku i odciśnięte kajzerki 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 pęczek natki pietruszki Dodatkowo: 8-10 średnich mięsistych jabłek goździki pietruszka do dekoracji Sposób przygotowania: Kaczkę umyć, osuszyć. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze soba(...)minimum 24 godziny. Na patelni rozgrzć olej i wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Lekko podsmazyć.  Wątróbkę, namoczoną  i odciśniętą bułkę oraz podduszony boczek przekręcić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawy, masło i pokrojoną drobno pietruszkę. Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę. Zaszyć grubą nicią, przełożyć do zakrywanego naczynia żaroodpornego i pozostawić w lodówce na kolejne 24 godziny

Gosia gotuje
Sernik jagodowo-malinowy 115

Składniki na ciasto: 200 g mąki, 140 g zimnego masła 70 g cukru pudru, 2 żółtka Składniki na masę: 750 g twarogu śmietankowego President 200 g  cukru 5 jaj 2 łyżki mąki 1 łyżka soku z cytryny 150 g mrożonych jagód 150 g mrożonych malin 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: Owoce leśne mrożone ( jagody, maliny, jeżyny) listki melisy

Gosia gotuje
Ptysie z kremem karpatka 215

wszyscy bardzo je lubimy i to jest właśnie powód tego, że nie robię ich zbyt często, bo wiadomo, dupka rośnie. Składniki na ptysie: 1 szklanka mąki 100g masła 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka cukru szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem:  700 ml mleka 3,2% 3/4 szklanki cukru 3 łyżki(...)mlekiem i masłem zagotować w rondelku, dodać mąkę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić. Dodać jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem i wycisnąć na nią szprycą okrągłe kopczyki, zachowujac kilkucentymetrowa odległość.  Piec

Gosia gotuje
Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 218

Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Składniki: 300 g mąki orkiszowej typ 720 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g płatków owsianych 3 jajka 150 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 400 g jogurtu naturalnego ok. 300 g brzoskwiń 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej Wykonanie: Brzoskwinię odcedzamy z syropu, osuszamy papierem kuchennym(...)kroimy w plasterki. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy płatki owsiane, rozkłócone jajka, olej i jogurt. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy esencję. Wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką, wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 60 minut. Ciasto powinno się

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki śmietankowe z makiem 381

stole. Z podanego przepisu można przygotować 6 sztuk. Babeczki śmietankowe z makiem Składniki: 120g mąki pszennej 150ml kwaśnej śmietany 18% 50g roztopionego masła 50g cukru 50g suchego maku 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - jajko roztrzepać, dodać cukier, ekstrakt z wanilii, śmietanę oraz

Smakołyki Bereniki