domu coś bezmięsnego...dzisiaj proponuję pyszne placuszki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Dodajcie jej koniecznie do masy, wtedy wyjdą rumiane i chrupiące...polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku(...)kilka gałązek świeżego tymianku opcjonalnie cukier Sposób przygotowania: Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanymi jajkami, śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietana w masie na placki powoduje, że te nie ciemnieją, zachowując estetyczny złoty kolor. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej
Gosia gotujektóry nam pękł.....No ale Mama nie prowadzi bloga kulinarnego, a ja uważam, że wygląd się liczy. Ponadto na Wielkanoc trzeba się było postarać :) Składniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki na masę: 0,5 l śmietany
Gosia gotujeSkładniki: 50 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ "650" 100 g gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka wody Sposób przygotowania: Do miseczki wrzucić pokruszone drożdże i cukier. Zalać ciepłaą wodą, rozmieszać, przykryć ściereczką i postawić(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 -30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki w środek wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto porządnie na jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30-40 minut...ciasto powinno podwoić swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki
Gosia gotujeżółtek 3 łyżki kakao Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka śmietany kremówki 36 % 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 7 jaj 2 budynie śmietankowe 225 g masła 1 duża puszka brzoskwiń garść rodzynek Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odłożyć do zamrażarki na minimum 1 godzinę
Gosia gotujeznana chyba wszystkim żydowska, z tą jednak różnicą, że cebulę zastępujemy porem. Bardzo ją w domu lubimy, zwłaszcza jej wersję ze śledziem. Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 6 jaj 2 duże matiasy z oleju 10 cm grubego białego pora 1 łyżka ostrej musztardy curry 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 4 czubate łyżki majonezu sól i pieprz
Gosia gotujejest czas na truskawki, a więc i ciasto z ich udziałem. Biszkopt się pięknie upiekł, masa ubiła, a truskawki były nawet słodkie...zatem polecam. Składniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 500 ml śmietany 36% 200 g mascarpone
Gosia gotujewłaśnie się przytrafiła więc wyjścia nie było :) Powstało naprawdę coś pysznego, co z czystym sumieniem mogę polecić. Orzechy, masło orzechowe, jednym słowem przysmak dla wiewiórek :) Składniki na ciasto : 5 jaj ⅔ szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej ⅔ szklanki cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę
Gosia gotujeświetnie smakuje. Sałatkę żydowską jak inne sałatki bardzo lubię i robię przynajmniej dwa razy w m-cu. Dzisiaj proponuję zawijaną w szynkę. Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 4 jaja 1 cebulka 1 łyżka musztardy( u mnie gruboziarnista) 1 łyżka kwaśnej , gęstej śmietany 4 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 10 plasterków szynki wędzonej
Gosia gotujezjadam jeszcze cieplutki kawałek. Pysznie smakuje zarówno z kawą, jak i szklanką zimnego mleka...polecam. Składniki: 3 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 8 łyżek kakao 6 dużych jaj 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła 3/4 szklanki mleka 1 garść wiśni z zalewy spirytusowej 1 garść rodzynek 1 garść orzechów 2 łyżeczki
Gosia gotujekubków smakowych. Składniki: 200 g kurek 1 prostokątny arkusz ciasta francuskiego 250g 100 g serka mascarpone 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 100 g ostrego sera żółtego 1 jajko 1 zółtko szczypiorek listki pietruszki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ciasto wyjać z zamrażarki i odczekać(...)przygotowane ciasto przenieść z papierem na blachę. Rozbełtać w piseczce żółtko i pędzelkiem posmarować wszystkie powstałe po nacięciu ranty. W miedzyczasie w misce, wymieszać mascarpone, śmietanę, 1 jajko i starty zółty ser. doprawić solą, pieprzem, gałką. Wrzucić drobno pokrojony szczypiorek i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić na nie umyte, osuszone kurki i listki pietruszki
Gosia gotujestoi na przyszkodzie, aby sobie od czasu do czasu zrobić takie pyszne jedzonko. Zapraszam po przepis. Składniki: 250 g białego sera półtłustego 100 g kwaśnej gęstej śmietany 1 jajko 150 mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej olej do smażenia Dodatkowo: cukier puder ulubiony dżem Sposób przygotowania: Biały ser rozdrabnić widelcem, dodać śmietanę, jajko
Gosia gotujesałatceconajmniej dwa rodzaje owoców. Składniki na 2 duże porcje: 2 garście rukoli kilka gałązek świeżego tymianku i koperku 1 garść świeżej bazylii 1/2 szklanki czereśni 4 morele 2 jajka 1 filet z kurczaka 200 g 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka olej do smażenia Sos: Kilka listków pokrojonej miety 1 łyżeczka miódu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oleju(...)ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. W dwóch miseczkach ułożyć umytą, osuszoną rukolę i listki bazyli, na nich ułożyć kurczaka, pokrojone w kosteczkę morele, oraz przekrojone na pół czereśnie. Jajka obrać przekrić na mniejsze kawałki i przecisnąć przez praskę do wyciskania czosnku. Tak powstałymi wiórkami posypać sałatkę. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu i polać nim sałatkę zaraz przed podaniem. Udekorować
Gosia gotujeczęści pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 opakowanie ciasta francuskiego 350 g 1 jajko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Filety umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić masło i kurczaka. Smażyć 10 minut, po czym dorzucić pokrojonego w cienkie(...)zetrzeć na tarce i dodać do wystudzonego farszu, wymieszać. W międzyczasie z zamrazarki wyjać ciasto i podzielić na 9 wkadratów. Na środku każdego umieśćić równą część farszu. Jajko rozbić oddzielając białko od żółtka. Białko roztrzepać i pozmarować nim boki kwadratów, sklejając je w trójkąty, docisnąć widelcem. Żółtko również roztrzepać, połączyć z mlekiem i posmarować pędzelkiem trójkaty po wierzchu. Piekarnik
Gosia gotujenieduza pietruszka 3-4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 3 zabki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyzeczka majeranku 2 łyżki żelatyny 1 puszka groszku konserwowego 3 jajka ugotowane na twardo Sposób przygotowania: Do garnka włożyć umyte i oczyszczone kurze łapki. Zagotować wodę i zdjąć powstałe szumowiny. Na wierzchu ułożyć schab, obrane marchewki, selera, pietruszkę, podpieczoną(...)jeszcze doprawić solą i zmielonym pieprzem. Na końcu dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wywaru żelatynę. Gdy mięso ostygnie pokroić je w cienkie plastry. Na dno naczynia ułożyć plasterki jajka, zalać wywarem, tak aby było ono zakryte i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie ułożyć marchewkę pokrojoną w kosteczkę i plasterki pokrojonego schabu, na końcu wsypać odsaczony z zalewy groszek
Gosia gotujeciasto: 200 g mąki wrocławskiej 70 g cukru pudru 100 g schłodzonego masła 2 żółtka 25 ml zimnej wody Masa : 6 łyżek cukru 250 g ricotty 2 jajka 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 150 g borówki Cukier brązowy do posypania Płatki migdałów do posypania 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać(...)Dokładnie wykleić brzegi, nadmiar ciasta usunać przejeżdżajac wałkiem po foremce. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180C i piec ok 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Jajka, ser, śmietanę i cukier połączyć za pomocą łyżki lub blendera i wylać na podpieczony blat, na to ułożyć borówki i poprzekrajane na pół śliwki. Wszystko posypać brązowym cukrem, wstawić
Gosia gotuje