BLACK FOREST. Wilgotny, z wiśniami i czekoladą. Spód: * 200 g herbatników w czekoladzie * 100 g masła Masa serowa: 700 g tłustego twarogu (mielonego trzykrotnie lub z wiaderka 3 jajka 3 żółtka 200 g cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml śmietany 18% - kwaśnej 500 g drylowanych wiśni (ja użyłam mrożonych) 100 g gorzkiej czekolady - utartej WYKONANIE(...)Ciasteczka rozdrabniamy (najlepiej robotem kuchennym) i mieszamy z topionym masłem. Taką masą wykładamy 21 cm tortownicę i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Twaróg, jajka, żółtka, cukier, śmietanę i mąkę miksujemy na najwyższych obrotach do chwili utworzenia się jednolitej masy. Połowę masy serowej wylewamy na cząsteczkowy spód i układamy połowę wiśni (jeśli używamy mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić
Kuchnia Beatyfareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM SKŁADNIKI: 5 jaj na twardo 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 20 dag. sera żółtego Ogórki kiszone 5-8 Cebula Majonez WYKONANIE: Produkty układamy warstwami: ½ białek ½ sera 1puszka tuńczyka Warstwa majonezu Cebula + ogórek
Kuchnia BeatyWigilię. ŁAZANKI Z GRZYBAMI SKŁADNIKI: 1 kostka dobrego masła 1 mała główka kapusty białej 10 dag. grzybów suszonych 3 średnie cebule sól, pieprz , vegeta łazanki z dwóch jaj WYKONANIE: Kapustę pokroić tak jak łazanki (małe kwadraty) i ugotować z dodatkiem soli ( można dodać trochę vegety). Odcedzić, dodać stopione masła 3 łyżki i pieprz. Zrobić łazanki, ugotować
Kuchnia Beatyktóra jest tradycją w naszym domu, wszyscy bardzo ją lubimy RYBY W ZALEWIE POMIDOROWEJ . SKŁADNIKI: 1kg. filetów z mintaju lub z morszczuka cebula ogórek konserwowy 2-3 jajek masło klarowane ZALEWA: 2 szkl. wody 1/2 szkl. oliwy 2-3 łyżek cukru 3 łyżki kechupu 1 mały przecier pomidorowy 6 łyżek octu sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy WYKONANIE(...)filety kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, maczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle, ogórek i cebulę kroimy w kostkę, potrawę układamy w misce: ryby na przemian z ogórkiem i cebulą, całość zalewamy gorącą zalewą A teraz rozkoszujemy się smakiem, smacznego
Kuchnia BeatyGRZYBAMI . Do tej pory korzystałam z gotowych uszek, ale zdecydowałam, że W tym roku będą własne. Troszkę się bałam, czy wyjdą, ale udało się. SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 1 jajko 2/3 szkl. wody ciepłej 40-50 g suszonych leśnych grzybów 50 dag. kapusty kiszonej 1 cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: grzyby gotuję(...)maszynce do mięsa o grubych oczkach,dodaję do cebuli, doprawiam solą i pieprzem ( ma być pikantne), smażę około 5-10 min., zostawiam do wystudzenia, przygotowuję ciasto: mąkę, jajko, wodę zagniatam na gładkie ciasto (wodę dolewam stopniowo), ciasto musi być elastyczne, ciasto rozwałkowuję, nakładam farsz, wykrawam księżyce(lub kwadraty), łączę rogi, wywijam brzeg- uszka gotowe Wykrawanie uszek na zdjęciach: ciasto rozwałkować
Kuchnia Beatywykipiał po prostu- ku mojemu wielkiemu zdziwieniu. I oto już potrafię zrobić dobre, pulchne ciasto drożdżowe. SKŁADNIKI(na dużą blachę): CIASTO: 0,75kg. mąki tortowej (albo z młyna) 4 jajka ( 2 całe, 2 żółtka) 3/4 kostki margaryny Kasi cukier waniliowy 75g drożdży 375 ml. mleka 1 szkl. cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: Mąkę przesiać do miski, drożdże(...)rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka z łyżką cukru, z jajek i żółtek utrzeć pulchną masę z dodatkiem cukru, margarynę rozpuścić, połączyć z ciepłym mlekiem i pozostałymi składnikami, wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki, wyłożyć na dużą blachę, posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 min. KRUSZONKA: 1/2 kostki margaryny Kasi 12,5 dag. mąki
Kuchnia Beatybułka lub 2-3 kromki chleba 2- 3 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 4-6 średnich ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki oregano 1 duże jajko sól,pieprz, papryka ostra olej do smażenia WYKONANIE: Mięso drobno zmielić, Bułkę/Chleb należy wcześniej zalać większą ilością ciepłej wody na czas przesiąknięcia wybranego pieczywa wodą(...)czasie odcisnąć całkowitą zawartość wody z bułki/chleba, Dodać do mięsa.posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, Dodać wszystkie zioła, Wbić jajko, Doprawić solą i pieprzem, Wyrobić masę na jednolitą konsystencję, aby ta nadawała się do formowania, Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule. Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia ok. 15-20 min. od czasu do czasu przewracając
Kuchnia Beatyciasto nie wymagające wielkich umiejętności, a naprawdę godne polecenia, na moim stole gości bardzo często- MURZYNEK Z JABŁKAMI. Proporcje, które podaję są na prostokątną blachę: 36x28. SMACZNEGO! SKŁADNIKI: 6 jaj 1,5 szkl.cukru 2 i 3/4 szkl. mąki 2 cukry waniliowe proszek do pieczenia (30 gr.) 3 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczkę sody 1 szkl. oleju 7 jabłek
Kuchnia Beatykostka margaryny Masa serowa: 1kg. sera, 3/4 kost. margaryny, 1 szkl. cukru, 3 całe jajka, 1 budyń śmietankowy bez cukru Wykonanie: Piana z białek: 4 białka ubić na sztywno i dodawać szklankę cukru, Z podanych składników zagnieść ciasto. Ser pokruszyć, dodać margarynę, cukier jajka, budyń
Kuchnia Beatynabożeństw Drogi Krzyżowej. Wielka Sobota jest dniem radosnego oczekiwania na zmartwychwstanie. Wtedy przygotowuje się święconkę, ozdobny koszyczek z jedzeniem, który zostaje poświęcony w kościele. Nie może w nim zabraknąć jajek, które są symbolem narodzenia i nowego życia, baranka symbolizującego zmartwychwstałego Chrystusa, chleba, soli, wędliny, chrzanu i świątecznego ciasta. Nadchodzi Wielka Niedziela , rezurekcja i świąteczne śniadanie. Tego uroczystego poranka(...)najpierw spożywa się pokarmy, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żuru, mięs, wędlin, pasztetów, faszerowanych jajek, a na deser drożdżowej babki i mazurków. Jaja królujące na wielkanocnym stole są symbolem życia i odrodzenia. Pięknie zdobione, od wieków dekorują polskie stoły podczas świąt wielkanocnych. Wprawdzie przez lata sposoby barwienia i dekorowania jaj zmieniły się, ale tradycja
Kuchnia Beatyłyżkę mąki, mieszać szybko aż mąka stanie się lekko brązowa, Dodać 1/4 szklanki wody i wymieszać na jednolitą masę i dodać do kapusty. Przepis na kluseczki: SKŁADNIKI: 2 jajka około 20-30 dag. mąki 1/3 szkl. mleka WYKONANIE: Połączyć jajka, mleko, mąkę- konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego, łyżkę moczymy w gorącej wodzie i kładziemy kluski do wrzątku z vegetą, kluski
Kuchnia Beatypieczeniowym po prostu rewelacyjne!Moja mama lubi te kluski na słodko- polane masełkiem i posypane cukrem. Wszystko kwestia gustu! SKŁADNIKI: 1 kilogram ziemniaków, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka oraz sól WYKONANIE: Ziemniaki na szagówki muszą być dobrej jakości i nie mogą być zbyt wodniste, Do utłuczonych ziemniaków wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę z odrobiną soli i szybko
Kuchnia Beatyśrednie ogórki zielone około 5 rzodkiewek 2-3 ząbki czosnku 2 jogurty naturalne lub kefiry pół pęczka koperku pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny sól, pieprz, łyżeczka cukru, jajka WYKONANIE: Botwinę razem z buraczkami kroimy bardzo drobno, gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem vegety, ewentualnie soli, pieprzu i odrobiny cukru do miękkości około 15 min. Do ugotowanego wywaru(...)czosnek, mieszamy z jogurtem(kefirem) Następnie łączymy z zimnym wywarem i wkładamy do lodówki Przed podaniem posypujemy koperkiem i szczypiorkiem można dodać kleks śmietany i ugotowane pokrojone w ćwiartki jajka. SMACZNEGO
Kuchnia Beaty