rzadko robię te ciasteczka, więc postanowiłam, po dłuższym czasie nierobienia:), zrobić je na przyjście znajomych:) Składniki: ciasto: 150 gramów masła (nie miałam, więc użyłam margarynę) 150 gramów cukru 5 jaj - oddzielnie żółtka i oddzielnie białka 100 gramów zmielonych orzechów włoskich (u mnie laskowe) 50 gramów kakao 70 gramów mąki lukier: 200 gramów cukru pudru kieliszek rumu lub spirytusu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzjada:) Z wierzchu są chrupkie, a w środku miękkie - fajne uczucie jak się ugryzie:) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek serka waniliowego w wiaderku 6 łyżeczek cukru 1 jajko Ciasto wyjąć z opakowania i nie wyrzucać papieru, w które było zawinięte. Wyłożymy nim brytfankę Dzielimy ciasto na 6 kwadratów. Najlepiej jest najpierw złożyć ciasto delikatnie wzdłuż na pół, żeby(...)kwadratów:) Na każdy kwadrat wyłożyć po 1 łyżce serka waniliowego i rozsmarować Składać kwadraty w rogaliki, a następnie złączyć je jak uszka do barszczu Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem... ... i posłodzić 1 łyżeczką cukru Nagrzać piekarnik na 180 stopni C i piec uszka 18 minut na złoty kolor Po upieczeniu delikatnie zdjąć, ponieważ są miękkie od spodu przez ser. Lepiej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: ok. 1/2 kg śliwek 400 gramów mąki 100 gramów masła 150 ml mleka 20 gramów świeżych drożdży 60 gramów cukru + 2 łyżki do posypania śliwek sól 1 jajko + żółtko Najpierw rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia - czeka na swoją kolej Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w ćwiartki - czekają na swoją kolej posypane cukrem :) Mleko podgrzać. Niedużo(...)przygotowanej miski włożyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, sól - wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut, żeby drożdże zaczęły "pracować" Po tym czasie dołożyć mąkę, żółtko i jajko oraz schłodzone, roztopione masło Wyrabiamy kilka minut i nie martwimy się tym, że ciasto jest rzadkie. Przez jakiś czas będzie się kleiło do rąk, ale jeśli uzbroimy się w cierpliwość
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjedno do posmarowania ciasta z wierzchu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania ciasta Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki 3 jajka, cukier, sól i masło podzielone na kwałki - mieszamy Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto, a następnie wałkujemy - jeśli wyszło nam bardziej suche niż mokre. Ponieważ moje ciasto było(...)śliwkach. Ma powstać coś na wzór warkocza. Boki ciasta zawijamy w taki sposób, żeby nam śliwki nie uciekły :) Nagrzewamy piecyk do 180 st. C Wierzch ciasta smarujemy jajkiem Pieczemy około 45 min w temp 190 stopni Po wystygnięciu ciasta wierzch posypujemy cukrem pudrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwody 110 ml mleka 1 łyżeczka soli 10 g drożdży świeżych lub 5 g suchych 1 łyżeczka cukru 10 g masła 350 g mąki pszennej do posmarowania bułek 1 jajko 1 łyżka wody mak, sezam lub inne ziarenka do posypania (u mnie słonecznik) Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić mikserem lub ręką Przykryć ciasto folią spożywczą, odstawić(...)części i uformować z nich okrągłe bułeczki Układać na blachę, zachowując odstępy między bułkami Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut Przed wstawieniem do piekarnika posmarować bułki jajkiem, posypać ulubionym dodatkiem Piec przez 5 minut w temperaturze 230 st C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 st C, dopiekać około 8 minut Studzić na kratce Smacznego i na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comilość składników. Myślę, że można jabłko zastąpić innym, ulubionym owocem. Poza tym ciasteczka są bardzo fajne dla dziecka do szkoły zamiast kupnej tradycyjnej drożdżówki z jabłkami. Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru pudru (jeśli nie macie cukru pudru to przy okazji przepisu na tort w kształcie kortu tenisowego opisywałam, jak go zrobić - na dwa sposoby) 4 łyżki(...)mąki 1 opakowanie cukru waniliowego (ja miałam pół opakowania i wystarczyło) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki mleka 1 nieduże jabłko W malakserze wymieszać jajka z cukrem pudrem Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mleko - wymieszać Nagrzać piekarnik do 180 stopni C Foremki posmarować margaryną Po wymieszaniu wszystkich składników przelewać ciasto do foremek dzieląc
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrobi się naprawdę szybko. Bardzo fajna alternatywa dla kupnych drożdżówek z jabłkami. Również fajna przekąska do szkoły dla dziecka i dla nas - do pracy :) Składniki: 250 gramów mąki 2 jajka 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania gotowego warkocza 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) dżem jabłkowy lub inny owocowy Mąkę, jajka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnależy przygotować nadzienie. Gdy będzie stygło, przygotujemy ciasto. Tutaj znajduje się przepis na jabłka do szarlotki - klik Składniki: 500 gramów mąki 30 gramów drożdży 1 szklanka mleka 2 jajka 70 gramów cukru 30 gramów masła Masło roztopić i ostudzić Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku - odstawić do przestygnięcia W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać drożdże z mlekiem, jajka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzmniejszeniu porcji składników, jeśli robicie bułeczki tylko z tego przepisu. Ja miałam akurat resztkę po szarlotce, więc wykorzystałam, żeby się nie zmarnowało. na ciasto: 250 gramów mąki 1 jajko 45 gramów cukru 15 gramów masła 20 gramów świeżych drożdży 125 ml mleka na kruszonkę: 50 gramów mąki 50 gramów masła 50 gramów cukru pudru ( tutaj podpowiedź jak zrobić cukier puder(...)minut Teraz ciasto. Robimy niemal identycznie jak przy warstwowej szarlotce : roztopić masło i ostudzić Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku W misce wymieszać mąkę z ukrem, dodać jajko, masło i drożdże z mlekiem Ugniatamy ciasto smarując co jakiś czas dłonie olejem - wówczas ciasto nie będzie się lepiło do rąk. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia Piekarnik nagrzewamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCalzone :) Przepis nie jest mój, ale pieróg - przepyszny! Składniki na 2 pierogi: na ciasto: 1/2 kg mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 gramów żywych drożdży 1 jajko 1 szklanka wody olej lub oliwa do smarowania dłoni podczas wyrabiania ciasta na sos: 2 pomidory 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta pieprzu szczypta bazylii szczypta tymianku 2 łyżeczki przecieru(...)opcjonalnie 1 ząbek czosnku szczypta oregano Najpierw robimy ciasto: drożdże mieszamy z wodą i solą i odstawiamy na bok na ok. 10 minut Po tym czasie mieszamy mąkę z jajkiem i cukrem, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i ugniatamy ciasto od czasu do czasu dłonie polewając odrobiną oleju Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia Przygotowujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsama :) No... Prawie sama... Córka mi pomagała. Najpierw robimy sos do pizzy - przepis tutaj Składniki: 250 gramów mąki 15 gramów drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki ciepłego mleka olej lub oliwa do smarowania dłoni, żeby ciasto nie lepiło się do rąk 1 opakowanie sera mozzarella 200 gramów sera gouda Ciasto robi się podobnie(...)calzone : d rożdże mieszamy z mlekiem - odstawiamy na bok na ok. 10 minut Po tym czasie mieszamy mąkę z solą, jajkiem i cukrem, dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku i ugniatamy ciasto od czasu do czasu dłonie polewając odrobiną oleju Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia Po tym czasie z ciasta formujemy okrągły placek... ... i smarujemy wcześniej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsię je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może robić za następcę klasycznego ciasta z makiem na święta Bożego Narodzenia ;) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 70 gramów cukru 1 szklanka mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu 30 gramów margaryny (u mnie Kasia) 30 gramów świeżych drożdży 500 gramów masy makowej(...)mnie kupna z rodzynkami i skórką pomarańczową) Margarynę roztopić i ostudzić Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku W misce wymieszać mąkę i cukier, dodać jajka, drożdże z mlekiem i stopioną margarynę Drewniana łyżką wymieszać dobrze składniki, a potem ugnieść miękkie ciasto od czasu do czasu ręce polewając olejem (wówczas ciasto nie będzie się kleiło do rąk) Ciasto przykryć czystą ściereczką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdziecko też zje ze smakiem. Moja córka zjadła nawet solo :) Można podawać również z sosami: pieczarkowym lub innym ulubionym. Wyszło 17 sztuk. Składniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 30 gramów drożdży 1 szklanka mleka 2-3 łyżki roztopionej margaryny 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Drożdże połączyć z cukrem, kilkoma łyżkami mąki i 1/2 szklanki mleka. Odstawić(...)wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić Do miski wsypać mąkę, dodać sól, pozostałą ilość mleka, roztopiony tłuszcz i wbić jajka Dodać wyrośnięte drożdże... ... rozpuszczoną margarynę i najpierw ręką wyrobić ciasto Następnie drewnianą łyżką napowietrzyć ciasto wbijając ją w dowolny sposób Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut Na gazie ustawiać garnek z elementem do gotowania na parze i zagotować
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej ketchup do posmarowania ciasta (2-3 łyżki) 100 gramów sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 jajko do posmarowania ślimaczków Soli już nie dodaję (mimo, że jest na zdjęciu wśród składników, ale zrezygnowałam z niej), ponieważ szynka szwarcwaldzka jest słona sama w sobie. Za dużo by było(...)papier, co było zawinięte ciasto Po wyjęciu zaznaczyłam sobie nożem porcje, a następnie dużym, ostrym nożem kroiłam plastry (wychodzi 12-13 sztuk) Nagrzać piecyk do 200 stopni C Jajko roztrzepać i posmarować nim ślimaczki Papier po cieście wraz ze ślimaczkami ułożyć na blasze i piec 20 minut Można podać posypane szczypiorkiem lub polane ketchupem. Smakują zarówno na zimno
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiórkami kokosowymi. Składniki: 250 gramów margaryny 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki oliwy 1/2 szklanki śmietany 18% 1/4 szklanki miodu płynnego 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 1 przyprawa do pierników bakalie (ja nie dawałam) Nutella do posmarowania ciasta wiórki kokosowe do posypania wierzchu Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę Cały czas mieszając dodawać(...)jajku, miód, oliwę, sodę i przyprawę Następnie dodać śmietanę i ewentualnie bakalie Piekarnik nagrzać do 175 stopni Blachę wyłożyć papierem, wlać masę i piec 40 minut. Ja masę przelałam do dużej blachy, ponieważ potrzebowałam minimum 25 kawałków ciasta. Ciasto było więc niskie, a nie takie jak klasyczny piernik. Jeśli chcemy, aby piernik miał duże kawałki, to należy przygotować wąską, podłużną
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com