będzie to babka majonezowa w trzech kolorach. Można ją oczywiście robić również na inne okazje, ale ja takie babki robię głównie na Wielkanoc. Wielkanocna babka majonezowa SKŁADNIKI: 4 jajka 4 duże czubate łyżki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 niepełna szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki maku(...)solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy majonez i dalej ucieramy (miksujemy). Mąki mieszamy ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Mąki dodajemy stopniowo do jajek i miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na trzy części, do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawiamy czystą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidokładkę, a córcia zjadła z wielkim apetytem. Drobiowe kotleciki z kaszą pęczak i szpinakiem SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 5 ugotowanych łyżek kaszy pęczak 1 jajko ½ namoczonej w wodzie czerstwej kajzerki 1 szklanka bułki tartej sól ziołowa pieprz tłuszcz do smażenia 1 garść świeżego szpinaku 70 g boczku wędzonego czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Boczek kroimy w paseczki(...)szpinak. Całość mieszamy podsmażamy 5 minut, doprawiamy czosnkiem i pieprzem. Kurczaka mielimy, a następnie dodajemy do niego ugotowaną kaszę pęczak, odciśniętą czerstwą bułkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem - dodajemy podsmażony szpinak z boczkiem. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę dodając 2-3 łyżki bułki tartej by masa nie była zbyt luźna. Z mięsa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisprawiło, że stały się jeszcze lepsze :) Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500 g mięsa wieprzowego ½ czerstwej bułki 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 1 jajko sól pieprz kasza manna 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 500 ml wody 1 kostka bulionowa 300 ml zbledowanych pomidorów 1 - ½ łyżki mąki PRZYGOTOWANIE: Mięso mielimy, przekładamy do miski(...)dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, wyciśniętą namoczoną bułkę czerstwą, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę. Dodajemy kaszę mannę by masa nie była zbyt luźna. Następnie formujemy większe kotleciki, które spłaszczamy odrobinę, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju. W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową, dodajemy pomidory
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidelikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zrumienienia. Przekąski z pomidorem Przekąski z pomidorem SKŁADNIKI: 1/2 opakowania ciasta francuskiego 2 pomidory 1 jajko kilka liści szpinaku sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pomidora kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście, pod każdy plasterek wkładamy liść szpinaku. Kroimy ciasto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 450 g rabarbaru 2 łyżki cukru płatki migdałowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i jajko i rozcieramy do uzyskania kaszki. Dodajemy jajka, cukier oraz jogurt i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipołudnie więc do wieczora jeszcze było ... na drugi dzień zostały tylko wspomnienia .... Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami SKŁADNIKI: 200 g masła 200 g mąki tortowej ½ szklanki cukru 4 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 20 dag truskawek 1 szt. rabarbaru (około 10 dag) cukier puder do dekoracji tłuszcz(...)wysmarowania blaszki mąka krupczatka do posypania blaszki PRZYGOTOWANIE: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku stale miksując. Kiedy uzyskamy gładką dość puszystą masę dodajemy ziarenka z wanilii, mieszamy. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy po łyżce do masy stale miksując. Uzyskujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajko(...)PRZYGOTOWANIE: Z cukinii przy pomocy obieraka do warzyw ścinamy podłużne plastry – około 6 sztuk. Do miski przekładamy mielone, wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz oraz posiekany koperek i wyrabiamy na jednolitą mięsną masę. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotleciki – spłaszczamy je w wałeczki. Na plastrze cukinii kładziemy wałeczek mięsny i zwijamy go dość ciasno
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwykorzystane przeze mnie truskawki, borówki, czy rabarbar, brzoskwinie, jagody, maliny... dzięki temu możemy stworzyć wiele kombinacji na różne okazje. Babka jogurtowa z owocami SKŁADNIKI: 200 g mąki 1 jajko 200 g jogurtu naturalnego 50 ml oleju 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g truskawek(...)borówek amerykańskich 50 g rabarbaru cukier puder PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej jajko, jogurt, olej, oraz cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, właściwie wszystkie składniki oprócz owoców. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, a gdy składniki się połączą przekładamy do foremki. Truskawki myjemy i kroimy na połówki, borówki myjemy, a rabarbar
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismak niż tradycyjne jabłkowe. Sezon na rabarbar w pełni więc świetnie nadadzą się na deser bądź obiadek. Jogurtowe racuszki z rabarbarem SKŁADNIKI: 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru + do dekoracji 15 dag rabarbaru olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do malaksera przelewamy jogurt(...)wbijamy jajko, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę oraz cukier puder – wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie racuszki na złoto z dwóch stron. Podajemy oprószając cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiknedle bez żadnych udziwnień i podaję obtoczone bułką tartą przyrumienioną na masełku. Knedle z truskawkami Składniki: 0,5 kg ziemniaków trochę ponad szklanka mąki 1 jajko sól 8 dużych truskawek 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie(...)odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na górę. Na patelni roztapiamy masło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibardzo łatwe i nie trzeba posiadać żadnych specjalnych foremek, a już samo dekorowanie to czysta frajda. Maślane jeżyki z czekoladą SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki 2 jajka łyżka proszku do pieczenia 100 g masła 3 łyżki kefiru pół szklanki cukru czekolada gorzka lub mleczna słonecznik łuskany kolorowa posypka PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem(...)pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajka i kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką lub kieliszkiem wykrawamy kółka. Kółka z jednej strony spłaszczamy tworząc kształt takiej łezki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimięsa i parówek SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso(...)przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę z patelni, jajko i dosypujemy tyle bułki tartej aby zagęścić masę i łatwo formować kotlety. Masę doprawiamy solą. Z masy fomujemy spore kotlety. Trzy parówki przekrajemy wzdłuż i wkładamy je w mięso. Pozostałe 2 parówki kroimy na 3 części. Trzy zewnętrzne części parówki nacinamy na głębokosć ok 1 centymetra i przeznaczamy na głowę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiznikały kolejne :) Muffiny z rabarbarem i cukrem pudrem SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 125 g margaryny 2 jajka 250 ml mleka rabarbar (zużyłam jeden długi pęd) cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do miski przesypujemy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Margarynę(...)rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z jajkami i mlekiem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek na muffiny - około 3/4 wysokości. Pieczmy 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Dekorujemy cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigdyż robi się ją bardzo szybko a wygląda i smakuje dobrze. Parówki w cieście francuskim z dodatkiem czarnuszki Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 8 parówek 1 jajko sól czarnuszka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładamy na płasko i tniemy na takie kawałki, aby owinąć nimi parówki. Owijamy parówki ciastem francuskim. Jajko rozmącamy w miseczce z dodatkiem niewielkiej ilości soli
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest element obowiązkowy. Szparagi w szynce i cieście francuskim SKŁADNIKI: 10 szparagów zielonych 10 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie kumpiak) ok 1/3 op ciasta francuskiego 1 jajko czarnuszka PRZYGOTOWANIE: Z zielonych szparagów odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki i gotujemy je ok 3-4 minuty na parze. Po ostudzeniu każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki. Ciasto francuskie kroimy(...)paski i każdego szparaga owijamy jednym paskiem ciasta. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim z wierzchu przekąski i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15-20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki