"Lubię lekkie korzenne ciasta z dodatkiem orzechów. Może dlatego, że tak dobrze mi się kojarzą - z odpoczynkiem, przerwą świąteczną - nic nie robieniem. I choć do
Słodkie Przyjemności"Nie wiem czym jest to spowodowane, chrupiącą skórką, wilgotnym wnętrzem a może dodatkiem kakao - naprawdę nie wiem, ale babkę marmurkową uwielbiam! I choć kojarzę ją z
Słodkie PrzyjemnościMimo, że do tłustego czwartku jeszcze daleko, wczoraj miałam wielką ochotę na przygotowanie moich ulubionych pączków z ciasta parzonego. A w związku z tym, że karnawał
Słodkie PrzyjemnościCzasami smaki dzieciństwa znaczą dla nas tak dużo, że staramy się je odszukać za wszelką cenę . Tak jest właśnie z tym ciastem, które przygotowałam od razu
Słodkie PrzyjemnościPrzede mną tyle wolnego, że aż nie wiem co będę robiła z tym czasem. To znaczy wiem, ale nie będzie to zbyt kreatywne zajęcie, więc Wam
Słodkie Przyjemnościtakie cuda jak ten dzisiejszy, słodki przepis na Biszkoptowe gofry z kajmakiem. Są aksamitne, pyszne i cóż, idealne na romantyczne śniadanie do łóżka :) Składniki:6 małych jaj (4 duże)3/4 szklanki mleka60 g cukrułyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki mąki ziemniaczanej180 g mąki pszennejłyżeczka ekstraktu waniliowego200 ml śmietanki kremówki (30-36%)masa kajmakowaSposób przygotowania:Białka ubijamy
Słodkie PrzyjemnościTen przepis bardzo długo czekał na publikacje. Jednym z powodów były zdjęcia, które nie oddają smaku i rzeczywistego wyglądu tego wypieku. Ale ostatecznie uznałam, że w
Słodkie Przyjemnościpomocą łopatki.W kąpieli wodnej ( miska nałożona na garnek z gotującą się wodą) rozpuszczamy kawałki gorzkiej czekolady (około 2 minut, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia). Do ubitych jaj, dolewamy rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając, tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną.Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkie PrzyjemnościOstatnio na blogu pojawił się przepis na babkę dla osób które nie przyswajają jajek i nabiału, dziś przygotowałam wypiek dla bezglutenowców. Ostatnimi czasy często zdarza mi się usłyszeć, że ktoś jest uczulony na gluten (gluten to białko występujące w pszenicy, jęczmieniu, owsie czy życie), zastanawiam się czy rzeczywiście tak wiele osób ma z nim problemy - podobno nawet niektóre gwiazdy przechodzą(...)smaku, warto poczekać!Składniki:300 g mąki kukurydzianej150 g masła2 żółtkajajko120 g cukru trzcinowegołyżeczka ekstraktu np. cynamonowegoSposób przygotowania:Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, roztrzepane jajko i żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ulubiony ekstrakt i całość szybko zagniatamy.Jeżeli przygotowujecie kruche spody pod ciasto lub babeczki – ciasto nie musi być zwarte, można posłużyć
Słodkie Przyjemności"Nie ma nic lepszego niż domowe, tradycyjne ciasto. Zapach unoszący się po mieszkaniu, relaks z rodziną przy stole lub wygodnej kanapie z filiżanką kawy/herbaty w dłoniach
Słodkie PrzyjemnościLubicie słodkie śniadania? A może macie ochotę na prosty, puszysty omlet o maślanym, aksamitnym smaku? Nic trudnego! wystarczy chwila, kilka składników i dobre chęci. A idealne
Słodkie Przyjemnościwody gazowanej250 ml serwatki z mleka krowiegoszczypta cynamonu2 łyżki ekstraktu waniliowego2 łyżki oliwy100 g malin400 g twarogu domowegośmietana 18-22%cukier puder do posyaniaSposób przygotowania:Obie mąki i jaja wrzucamy do miski. Dodajemy serwatkę, ekstrakt, cynamon i oliwę, mieszamy mikserem na największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie
Słodkie PrzyjemnościWeekend mimo tego, że od kilku lat wiąże się u mnie z pracą, mi kojarzy się zdecydowanie z odpoczynkiem. Nie potrafię Wam powiedzieć dlaczego tak jest
Słodkie PrzyjemnościKorzystacie z uroków jesieni? Długie spacery, piękne widoki i przepyszne potrawy z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Moim ulubionym dodatkiem na który czekam cały rok jest
Słodkie PrzyjemnościJestem pewna, że większość z Was lubi co jakiś czas zjeść dobrą czekoladę. Ja czasem wręcz muszę po nią sięgnąć! Jednak gdy mam więcej czasu, z
Słodkie Przyjemności