jajko - 22300 przepisów (strona:512/1487)

Tort kawowe zapomnienie 178

czasu miałam sporo, to pobawiłam się też w zdobienie. Jeżeli nie macie tyle czasu, to polecam zrobienie tego tortu z samą masą czekoladową. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady(...)kieliszka wódki dodatkowo: trochę kakao i kawy rozpuszczalnej PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać

Passions hobbies life
Tarta brokułowa z kurczakiem 1971

ciasto (średnica tarty 30 cm) 300 g mąki pszennej 135 g masła 2 żółtka szczypta soli 2 łyżki zimnej wody   Na nadzienie 1 podwójna pierś z kurczaka 3 jajka 1 brokuł 1 duża kwaśna śmietana 18% 125 g żółtego sera dodatkowo: oliwa przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka WYKONANIE Ciasto: Masło posiekać nożem. Mąkę wsypać do miski(...)Całość polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Do miseczki wbić jajka i roztrzepać je, dodać śmietanę i ser (trochę sera zostawić na posypanie tarty), doprawić solą i pieprzem, dobrze rozmieszać. Tarta: Na gotowy kruchy spód wyłożyć równomiernie różyczki brokuła i kurczak

Passions hobbies life
K... klopsy z purée ziemniaczanym, brokułami&kalafiorami 235

domu, czyli klopsy z purée ziemniaczanym. I zamiast buraków (niestety, acz nie gorsze) kalafiory i brokuły. Składniki: 200g mięsa mielonego 4 pieczarki 1/2 małej cebuli 5 średnich ziemniaków 1 jajko 3* łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka 1 łyżka masła sól, pieprz, pietruszka, curry, papryka słodka, pietruszka suszona, przyprawa do mięsa mielonego, szczypta gałki muszkatołowej 400g(...)gałki muszkatołowej. Mieszamy. Klopsy: Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy wg uznania (sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, dużo pietruszki, papryka słodka, 1 łyżeczka przyprawy do m. mielonego), rozbełtane jajko, 2 łyżki bułki tartej, pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodajemy 3. łyżkę bułki tartej. Odstawiamy do lodówki. Po 15 minutach wyciągamy. Rozgrzewamy

Kitchens Alphabet
Bułeczki czosnkowe 422

soli 4 g suchych drożdży 260 g mleka 30 g przestudzonego, roztopionego masła 60 g miękkiego masła 5 ząbków czonku 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki szczypta soli ziołowej roztrzepane jajko z łyżeczka mleka do posmarowania bułeczek Składniki na ciasto porządnie wyrabiamy. Przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy(...)wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Miękkie masło miksujemy z czosnkiem, pietruszką i solą ziołową przekładamy do worka cukierniczego. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Nacinamy do połowy i w środek wyciskamy masło. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

Mienta blog
Bockwurst - niemiecka kiełbasa cielęca 161

łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki świeżo mielonego białego pieprzu 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku 1 szklanka mleka 1 jajko, roztrzepane ok 1,0 m naturalnych osłonek - jelita wieprzowe przygotowanie Przygotować jelita *   Przygotować farsz mięsny. Mięso pokroić w kostkę o boku 2,5 cm i wstawić(...)mieleniem. Zmielić oddzielnie mięso i tłuszcz w maszynce z drobnym  sitkiem  Ø 5. W dużej misce wymieszać cielęcinę, tłuszcz, sól, goździki, pieprz, cebulę, pietruszkę, szczypiorek, mleko i jajko. Starannie wyrobić farsz ręką. Wstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzony farsz ponownie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem  Ø 5 .  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę

Stare Gary
Szarlotka wykwintna 380

opakowania budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 litra soku jabłkowego krem z 2 szklanek bitej śmietany cynamon mielony kawałki grubo startej czekolady WYKONANIE Z  masła, cukru, mąki, jaj, wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na  1/2 godziny do schłodzenia. Jabłka, obrać i zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego, budyniu  ugotować

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki świąteczne 138

wtedy wychodzi mi ich więcej. PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Składniki (ilość zależy od wielkości i grubości ciasteczek): 500 g mąki 2/3 szklanki cukru pudru 200 g miodu 150 g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z sodą. Robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajka, wlewamy miód, dodajemy

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Tarta z jabłkami pod śmietanowo – bananową kołderką 172

gorzkiej czekolady, sok z jednej mandarynki, warstwa wierzchnia: 400 g startych jabłek (na grubych oczkach), 3 łyżki migdałów słupki, sok z 1 cytryny, ½ łyżeczki cynamonu, 1 żółtko, 1 całe jajko, 1 duży dojrzały banan, 40 g cukru pudru, 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej, 50 ml śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, cukier puder(...)dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Starte jabłka mieszamy z migdałami, cynamonem i sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem pudrem,  dodajemy mąkę ziemniaczaną, śmietankę i całość miksujemy na najwyższych obrotach ok. 2 min.(robotem z widełkami). Banana kroimy na mniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem i łączymy

Moniki Smakołyki
Faworki 120

smaczne faworki usmażyłam w ramach akcji prowadzonej na FB przez Amber. • 0,5 kg mąki • 1 szkl. letniego mleka • 2 łyżki cukru, • 10 dag margaryny • 5 dag drożdży • 2 jajka • 1 łyżka spirytusu Margarynę rozpuścić i wystudzić. Do mleka dodać rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by ciasto miało konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce by podwoił(...)swoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, alkohol oraz jajka. Wyrabiać ciasto około 5-7 minut.Następnie dodać rozpuszczoną margarynę i  wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka. [ ja wyręczyłam się mikserem z hakiem]  .Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. [ ja nie odstawiałam]. Następnie rozwałkować na grubość około

Moje domowe kucharzenie
Roladki z kurczaka po włosku 287

suszone pomidory z zalewy olejowej (całe lub połówki) 4 płaskie łyżki startego sera Grana Padano  świeże oregano (można zastąpić suszonym) czosnek granulowany sól, pieprz do smaku 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz i rozbij dość cienko. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym świeżym(...)połóż odsączonego z zalewy suszonego pomidora a następnie zwiń w rulon. Oba końca każdej roladki delikatnie wciśnij do środka Roladki opanieruj w mące, przyprawionym solą i pieprzem rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na niewielkim ogniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.  Zamiast panierować i smażyć, możesz przygotować te roladki

Ze smakiem i z pasją
Kotlety mielone wieprzowe 221

gotowe mieszanki.     Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia - 2 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - natka pietruszki - 2 jajka - 3 łyżki musztardy (dałam sarepską) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka nasion kolendry - 2 łyżeczki otartego majeranku - sól - świeżo mielony pieprz - bułka tarta do panierowania - tłuszcz do smażenia   Bułki(...)Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, nasiona kolendry i majeranek – miksujemy. Łączymy masę z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę, musztardę, posiekaną pietruszkę i jajka. Dokładnie wyrabiamy. Pokrojone w kostkę cebule przesmażamy na patelni, aż się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie

mojewypiekiinietylko
Placuszki ziemniaczane z mięsnym farszem 138

czyli ziemniaki wkładam do miski, ugniatam łyżką i wyrównuję wierzch, po czym dzielę je na 4 części, jedną wyjmuję a w jej miejsce sypię mąkę ziemniaczaną] 2 jajka sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki) mąka do podsypywania Farsz: obrane mięso z rosołu/pieczonego kurczaka bulion - tyle, żeby mięso zrobiło się wilgotne przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryk, słodka papryka(...)ewentualnie uduszona cebulka, marchewka z rosołu itp. 1. Mięso (oraz ewentualnie warzywa) zmielić w maszynce do mięsa. Dolać bulion, doprawić. 2. Ziemniaki również zmielić, dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Wyrobić gładkie ciasto.  3. Na stolnicy lub deseczce podsypanej mąką formować placki z ciasta, położyć na nie farsz, zwinąć, uformować ładną kulkę, rozpłaszczyć na placuszek. 4. Gotować w osolonej

Kto ugości moich gości?
Naleśniki ze szpinakiem i sosem jogurtowo - czosnkowym 159

rekonesans. Często pojawia się na stole i smakuje wszystkim. Dzisiaj polecam pyszne naleśniki z mąki pełnoziarnistej  ze szpinakiem. SKŁADNIKI Na naleśniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej szklanka mleka 2 jajka woda mineralna gazowana do uzupełnienie gęstości, olej do smarowania patelni 1 łyżka  masła do obsmażenia naleśników.   Do sosu: 4 łyżki jogurtu naturalnego odrobina soli i pieprzu 3 ząbki(...)czosnku 1/4 łyżeczki musztardy sarepskiej Nadzienie ze szpinaku  robimy w/g  przepisu na tej STRONIE WYKONANIE: Mąkę jajka, sól i  mleko dodać do miski i rozbić, ciągle podlewając wodą gazowana do uzyskania gęstości rzadkiej śmietanki. Smażyć  na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem. ja smaruję ręcznikiem papierowym zwilżonym w oleju. Wlewać niewielką ilość płynu . Przychylić  patelnię

W kuchennym oknie Ewy
Muffiny Monini, kozi ser i maliny 213

mąki pszennej, 100 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 200 ml gęstego jogurtu, 100 g łososia wędzonego na zimno, 3 łyżki posiekanych czarnych oliwek, 1 jajo, papryczka chili, sok i skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania(...)łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki cukru, Ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku . Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Łososia i chili posiekać. Wymieszać mokre składniki (oliwę, jogurt, jajo, sok i skórkę otartą z cytryny, oliwki, chili i łososia). Wymieszać suche składniki (mąkę orkiszową i pszenną, proszek do pieczenia i przyprawy). Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki

SzczyptaSmaQ
Omlet ze szpinakiem i serem feta 608

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne śniadania to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Pyszny, sycący omlet z dodatkiem szpinaku.   Omlet ze szpinakiem i serem feta Składniki: Omlet: 3 jajka 1 łyżka wody sól, pieprz 1 łyżka masła Nadzienie: 50 g sera feta 150 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorów suszonych ½ świeżego pomidora(...)szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4 minuty. Następnie dodajemy wszystkie pomidory i fetę. Smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy omlet.  Jajka wbijamy do miski, dodajemy wodę i przyprawiamy  solą i pieprzem. Uważamy z solą ponieważ ser feta oraz parmezan są słone. Wszystko dokładnie roztrzepujemy widelcem. Masło rozgrzewamy  na patelni

Mania Gotowania