łyżeczce mąki i cukru, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy i czekamy do momentu aż zaczyn zacznie się podnosić.2. Do pozostałego ciepłego mleka (3/4 szklanki) dodajemy masło, jajka i cukier. Mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, mieszankę: mleko, jajka, masło, cukier i wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei, dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy w ciepłe
Szefowa kuchninowej zakładce WYPIEKI Z AUTOMATU DO CHLEBA.A to już sprawca całego zamieszania :)) i efekt jego pracy:Składniki:400 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka1 jajko 70 g masła stopionego20 g świeżych drożdżyszczypta soli6 łyżek cukruop. cukru waniliowegoskórka otarta z 1/2 cytrynysuszona żurawina (ja dałam 100g)Wykonanie: Do pojemnika z automatu do chleba wlewamy kolejno(...)produkty płynne czyli mleko, rozbełtane jajko, stopione masło, sól i cukier z cukrem waniliowym. Następnie produkty sypkie: mąkę i pokruszone drożdże oraz skórkę z cytryny. Automat zamknąć i nastawić na program podstawowy (basic), średni stopień zrumienienia średni i najmniejszą wagę. Włączyć. Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego wsypać żurawinę. Po zakończeniu pieczenia (cały cykl ok 3.5h) zasygnalizowanego dźwiękiem
Walijskie Pichceniełyżka jogurtu naturalnego1 łyżeczka soli1 łyżeczka oreganoOdrobina pieprzu lub papryki ostrejOliwa Classico Extra Vergine marki MoniniPrzygotowanie:Na stolnicę wysypujemy otręby, mąkę i proszek. W kopcu robimy dziurkę i wbijamy jajko. Dodajemy przyprawy, jogurt, oliwę i sól - zagniatamy w jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach(...)Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy tak aby była sypka.Cukinię kroimy na plastrya później na połówki, posypujemy solą. Gdy warzywo puści wodę należy ją odcisnąć.Jajka łączymy z jogurtem i przyprawami oraz kaszą jaglaną. Masę nakładamy na spód. Układamy cukinię. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut w 180 stopniach. 5 min przed końcem pieczenia skropić tartę oliwą by nie była
Czarnawisienkateściowej, która po cichu zdradziła mi tą tajną recepturę. Jest inny, niż te tradycyjne - powiedziałabym fikuśny. Ale godny polecenia, bo ciasto wychodzi wyśmienite! Polecam! Szarlotka Tutti - Frutti "Składniki:5 jaj (żółtka i biała oddzielnie)3 szklanki mąki1,5 szklanki cukru1 kostka margaryny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki mąki ziemniaczanejpokrojone jabłkacynamon2 budynie waniliowe Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać
Słodkie Przyjemności" Dziś ostatni dzień mojego dłuuugiego urlopu. Trochę szkoda. Zaczynam ponownie obie prace, jedną w tygodniu, a drugą w weekendy. Niech mi tylko nikt później nie mówi
Słodkie Przyjemnościczekolada <3 Polecam, jeżeli macie mało czasu, a chcecie komuś bliskiemu wręczyć jakieś małe słodkości :) "Składniki: (10 małych 5 dużych babeczek) 80g masła 2 jajka 3 łyżki śmietany 80ml mleka 70g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 70g gorzkiej czekolady 300g mąki Łyżeczka proszku do pieczeniatabliczka białej czekolady(...)kolorowa posypka Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i dalej ubijamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia – przesiewamy do masy maślanej na przemian z mlekiem. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta. Metalowe foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze babeczki
Słodkie Przyjemnościkoszyka, dlatego postanowiłam, że wykorzystam go tym razem w moim przepisie. Mam nadzieję, że kiedyś przepis wypróbujecie, bo ja się w nim całkowicie zakochałam! Słodkiego dnia! "Składniki:3 jajka 300g mąki2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczka soli180g miękkiego masła150g cukru150ml mleka125g czekolady gorzkiej2 batoniki LionSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`CCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)garnek z wrzącą wodą). W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.W drugiej, masło ucieramy z cukrem na jasną, gładką masę, a następnie dodajemy jajka dalej miksując. Naszym kolejnym krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem. Po starannym wymieszaniu ciasto przekładamy do papilotek, albo silikonowych
Słodkie PrzyjemnościPolecam! Przepis znalazłam kiedyś na jakimś forum. Miłego dnia =) " Składniki:2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki pełnego mleka w proszku150 g miękkiego masłapół szklanki cukru pudru2 jaja ( duże)1 łyżka cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 200`C.W dużej misce łączymy masło, cukier i cukier waniliowy. Przed dodaniem jajek, musimy je najpierw roztrzepać
Słodkie Przyjemności" W niedziele miałam rodzinne święto. Już dawno nie mieliśmy okazji wspólnie zasiąść do stołu i biesiadować do wieczora. W końcu się najadłam i przypomniałam sobie co
Słodkie Przyjemności" Pierwszy egzamin za mną. Jak poszło dowiem się za parę dni, ale liczę na 3 :) W piątek kolejny egzamin, choć nim jakoś się mniej przejmuję. Zobaczymy
Słodkie Przyjemności" Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Coraz więcej propozycji wpada mi w oczy, ale wcale nie jestem nimi zachwycona, być może jest to związane z minionymi świętami
Słodkie Przyjemnościśmietany. Przepis podejrzałam w programie Jamiego Olivera, ale go troszkę udoskonaliłam, bo tamte placuszki były za ciężkie. Zapraszam na Śniadaniowe placuszki z jabłkiem."Składniki:2 szklanki mąki2 szklanki mleka2 jaja z wolnego chowu2 duże starte jabłkałyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i mleko, wszystko dokładnie
Słodkie PrzyjemnościMuszę przyznać, że lubię mieć w lodówce niepotrzebne białka. Rzadko się to zdarza, zazwyczaj wykorzystuję jaja w całości, ale gdy już to następuje jestem szczęśliwa, bo mogę wymyślić nowy przepis. Nawet zepsucie ciasta mnie nie martwi, bo przecież te białka i tak były niepotrzebne. W ten właśnie sposób powstają najlepsze wypieki, poprzez eksperymentowanie. Dzisiejsze ciasto zrobiłam właśnie
Słodkie Przyjemnościnigdy za wiele, tak mi się przynajmniej wydaje. Zapraszam na podwójnie czekoladową tartę!"Składniki: 150 masła200 g mąki100 g cukru 30 g owsianych płatów 1 jajko Krem : 180 ml śmietany 280 g czekolady 2 łyżeczki masła Dodatkowo: 180 ml śmietany 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania(...)blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy, gdy zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia.Śmietanę ubijamy
Słodkie Przyjemnościcytryny5,5 łyżeczki oberwanych listków tymianku1,5 łyżeczki proszku do pieczenia500 g mąki Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy cukier dodajemy miękkie masło i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy jaja, wkraplamy sok z cytryny i dalej miksujemy.Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, dorzucamy tymianek, ścieramy skórkę cytrynową i wszystko mieszamy.Do płynnych składników wsypujemy suchą
Słodkie Przyjemności