pociętej w drobne kawałki czekolady 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć my go kochamy )4 jajka 1 pełna szklanka cukru szczypta soli jeśli lubimy możemy dodać naszą ulubioną esencję np. waniliową, migdałową SPOSÓB WYKONANIA :- rozpuszczamy masło i czekoladę w kąpieli wodnej ( w większy(...)czekolada i masłem, gotujemy na wolnym ogniu a nasza zawartość w tym czasie się nam rozpuszcza i się nie przypali )- między czasie mieszamy nasze suche składniki po czym dodajemy jajka i ostudzoną masę czekoladową- do tak przygotowanej masy dodajemy połamaną naszą czekoladę (ok 50 g) - wszytko razem wymieszamy i wlewamy na przygotowaną blaszkę- pieczemy w nagrzanym piekarniku
Basia w kuchnibiszkopciki nasączone likierem i dużooo alkoholu w czekoladzie Poezja. Wspaniałe ciasto.Jedynie mam sobie za złe, że tak długo zwlekałam z jego zrobieniem. Bardzo Wam polecam.Składniki na biszkopt:6 jaj 60 g mąki ziemniaczanej 140 g mąki pszennej 120 g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki olejuBiałka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier
Made By Mom And Sonserdecznie do poszerzania wiedzy o naturalnym leczeniu naszych organizmów. Proszę o polubienie Kuchni PROzdrowotnej i zabierajmy się do pracy:Dla 4 osóbCzas przygotowania: 100minSkładniki:4 łyżki orkiszu3 żółtka jaja kurzego koniecznie EKOOlej ryżowy 10-12 łyżekKurkumaEstragonKolendra mielonaSól himalajskaPieprz czarnyŚwieży szczypiorekPrzygotowanie:1/ Gotujemy orkisz w lekko osolonej wodzie ok. 90 min2/ Gotujemy jajka na twardo i oddzielamy żółtka3/ Ugotowany orkisz
Kuchnia PROzdrowotnaczekoladą nad miseczką z gorącą wodą )Masa budyniowa :650 ml mleka2 budynie waniliowe Winiary1 łyżka mąki Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło , cukier waniliowy , jajka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę .Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i zagnieść.Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia .Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód
Sama słodycz i szczypta chilirazem smażymy przez 15 minut. Można dodać łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Na każdy filet nakładamy farsz, rolujemy filet w roladkę i spinamy wykałaczką. Przed smażniem roladki panierujemy najpierw w jajku roztrzepanym z łyżką mleka, a następnie w bułce tartej. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z wszystkich stron, aż roladki się zrumienią. Do panierki możemy dodać trochę ziaren
Salonik smakówkanapkę:2 kromki tostowego chleba pełnoziarnistego1 - 2 łyżki majonezuwędzony łosoś (pokrojony na kawałki)1 jajko ugotowane na twardo (pokrojone na plasterki)kilka listków rukoliświeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól morskaPonieważ głównym założeniem bloga miały być potrawy jak najmniej pracochłonne i jak najbardziej smaczne... nie mogło tu zabraknąć mojego nowego działu "Kanapki".Chleb włożyć do tostera. Lekko podgrzać. Posmarować majonezem(...)ułożyć łososia, jajko i rukolę. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie doprawić solą.Inspiracja (z drobnymi zmianami): kwestiasmaku.com
Świat Domowej Kuchniwody1 szkl cukru pudru Wykonanie:Obieramy jabłka, dzielimy na pół, wydrążamy gniazda z jabłek. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder- mieszamy razem. Miękkie masło, jajko i serek homogenizowany dodajemy do mąki. Ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę ciasta wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy jabłka
Smaki Edytytartą, jednak ja zdecydowanie wolę wersję z podsmażoną śmietaną, posypaną cukrem i cynamonem. Polecam Najlepsze kluski leniweSkładniki:500 g dobrej jakości twarogu białego tłustego lub półtłustego2 szklanki mąki pszennej2 jajka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejszczypta soliokoło 3/4 szklanki śmietany(najlepiej 36% ale ja czasami używam również tej 18%, ale o rzadszej konsystencji)cukier do posypaniacynamonPrzygotowanie:Ser rozdrabniamy dokładnie widelcem(...)Dodaje do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajka. Zagniatamy twardsze i zwięzłe ciasto. Jeśli ciasto w trakcie wyrabiania będzie luźniejsze możecie śmiało dodać więcej mąki.Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same jak kopytka.Zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski, kiedy wypłyną gotujemy jeszcze przez minutę i od razu wyciągamy.Na rozgrzaną patelnię wylewamy śmietanę. Dodajemy 1 łyżkę
Mania Gotowaniasosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła 2 ząbki czosnkumasło do smażenia sól, pieprz czarny,czosnek granulowanyprzyprawa do kurczaka Dodatkowo:karbowana sałata do dekoracji Ciasto:Z mąki, masła, jajka, żółtka, soli i śmietany zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości około 2cm. Z każdego
Czerwona Porzeczkajest...gesty, cytrynowy krem.Składniki;100 g drobnego cukru,75 g masła,125 ml soku z cytryny,3 jajkaskórka otarta z jednej cytryny,Wykonanie;Masło rozpuszczamy, dodajemy jajka, cukier, sok z cytryn i otartą skórkę.Gotujemy na małym ogniu aż krem zgęstnieje. /źródło http://www.nigellalawson.pl/przepisy/uzupelnienia/lemon_curd.php/
Anioły w kuchniDzisiaj propozycja nieco innych placków ziemniaczanych (kartoflanych, jak kto woli). Innych, bo z dodatkiem jajka i mąki. Nie są może tak chrupiące jak placki z samych ziemniaków, ale też smaczne, a z dodatkiem łososia i jogurtu stanowią znakomite, sycące danie.składnikiPlacki kartoflane: 250 g obranych ziemniaków1 duża cebula175 g drobno posiekanego bekonu (można bez)50 g mąki pszennejolejsól(...)czystą ściereczkę, następnie zawinąć ją i wycisnąć płyn z ziemniaków.Zetrzeć lub drobno posiekać cebulę do miseczki, następnie dodać ziemniaki, bekon, mąkę sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Ubić jajka i dodać mieszając do miski. Na dużej patelni podgrzać trochę oliwy. Nałożyć kilka sporych łyżek masy z ziemniaków na gorącą oliwę i uformować cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu
Stare GaryW święta dostałam od bratowej nalewkę z kukułek. Kompletnie nie spodziewałam się, że to coś tak pysznego
happycreatiff.blogspot.compolubienia Kuchni PROzrowotnej!Dla 1 osobyCzas przygotowania: 10 minutSkładniki:Pół pomarańczy1/4 granatamąka ziemniaczana1 jajkoksylitolmąka kokosowaolej kokosowyPrzygotowanie:1/ Kroimy dwa grube plastry pomarańczy, odkrajamy skórę, panierujemy w roztrzepanym jajku posłodzonym ksylitolem a następnie w mące kokosowej i tak dwukrotnie. 2/ Wyciskamy sok z 1/4 granata słodzimy ksylitolem, podgrzewamy w małych garnku i gdy będzie wrzał zagęszczamy roztworem mąki ziemniaczanej
Kuchnia PROzdrowotnakilkunastu osób urwaliśmy się z lekcji i poszliśmy do mnie, gdzie właśnie to zaserwowałem. Później ja miałem czad w domu.Ciekawe, czy ktoś to pamięta?Pączki na serku homo;)-3 jajka-1,5 szklanki mąki-1/2 laski wanilii-1 łyżeczka proszku do pieczenia-słodkie rozpuszczalne kakao-2 serki Danio;Jajka ubijamy, dodajemy serki i po połączeniu dorzucamy stopniowo przesianą
BaRepasszpinakiem przygotuję przepyszne raviolo. Nie ravioli. Raviolo. Różnica polega na wielkości pierożka.Sekret tkwi w cieście.Aby je przygotować potrzebujemy trzech składników.200 gramów mąki pszennej przesianej 2 jajka i szczypta soli.Z mąki tworzymy kopiec i do środka wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy do środka. I tutaj czeka nas sporo pracy, aby ciasto było idealnie elastyczne proces zagniatania
BaRepas