Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy coca-colę i kakao, podgrzewamy. Mąkę, cukier, sól i sodę wsypujemy do miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną z garnuszka i dokładnie mieszamy. Maślankę i jajko ubijamy widelcem i wlewamy do pozostałych składników. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.Z precelków wycinamy rogi, niestety precelki się kruszą
Czerwona Porzeczkalodówki.2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym. Wrzucamy drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy.3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy.4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy
Szefowa kuchnikolor był słoneczny, a smak bajeczny. Składniki na tortownicę o średnicy 30 cm:500 g mąki,40 g świeżych drożdży,200 ml ciepłe mleko ok. 40°C,1 jajo,100 g cukru białego,75 g stopionej przestudzonej margaryny do pieczenia i smażenia Palma,szczypta kurkumy,1 łyżka drobno posiekanego imbiru kandyzowanego,nadzienie:750 g kwaśnych jabłek,2 łyżki soku(...)cukru. Wlewamy mleko i dodajemy 100 g maki wymieszaną z kurkumą. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy pozostałą cześć mąki, margarynę, cukier, jajo, imbir i wyrabiamy rękoma na pulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.Jabłka obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę
Moniki Smakołykizdecydowanie. Ponieważ to ostatni wpis w tym roku, chciałabym wszystkim czytelnikom życzyć udanego wieczoru, a w przyszłym roku oddechu. Składniki (na około 650 ml bazy): 3 jajka 1 żółtko 55 g cukru 1/8 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii 375 g mleka 125 g śmietanki kremówki 30-36% gałka muszkatołowa cynamon Wykonanie: W garnku zagotować(...)wodę. Ustawić na nim dużą, metalową miskę. Do miski wbić jajka, żółtko, dodać cukier, sól i wanilię. Ucierać masę przez około 5 - 8 minut, aż masa osiągnie temperaturę 70 - 80 C i będzie delikatna i puszysta. Cały czas ucierać i dodać mleko i śmietankę. Ucierać jeszcze przez chwilę. Dodać startą gałkę i cynamon
Sto kolorów kuchniSkładniki: mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, jabłko winne 6 sztuk, cynamon 1 łyżka, cukier 2 łyżki w misie robota zrobić z mąki, jajka, cukru, miękkiego masła sypką, drobną kruszonkę - silikonowa forma do tarty 22 cm: wsypać 3/4 kruszonki i denkiem szklanki przyciskać do dna jabłka ze skórką podzielic na ćwiartki
W Mojej Kuchni Lubięsztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Na sam koniec dodajemy kokos, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.Orzechy:5 jaj 150 g cukru kryształu 150 g zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Ciągle ubijając dodajemy
Made By Mom And SonJRożki z ciasta francuskiego z wiśniamiSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiegookoło 1/3 szklanki cukru do posypania ciasta1 słoik kompotu z wiśni (500 g wiśni)3 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 jajko roztrzepane do posmarowaniaPrzygotowanie:Stolnicę lub blat oprószamy mąką. Wykładamy na nią ciasto francuskie. Ciasto posypujemy równomiernie cukrem, a następnie dociskamy go aby pozostał na cieście.Ciasto dzielimy na około(...)składamy każdy kwadrat na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zalepiamy dokładnie boki, aby nadzienie nie wypłynęło.Tak przygotowane rożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy jajkiem. Pieczemy około 15-17 minut w 170 stopniach
Mania Gotowaniaszklanka mąkimlekojajkosól, pieprz, przyprawa do kurczakaPiersi kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki ścieramy na tartce razem z cebulą. Przyprawiamy mięso i mieszamy z pieczarkami. W drugiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni.Mmm pycha! Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami
NA MOIM TALERZUcurry, pieprz, sól, czosnek granulowany i słodką paprykę. Całość zagnieść rękoma, by mięso dokładnie przeszło przyprawami.Natkę pietruszki pozbawić dużych, sztywnych łodyg. Pozostałą część posiekać.W drugiej misce rozbełtać jajko. Dodać mąkę i mleko, wymieszać za pomocą trzepaczki do ubijania. Gdy ciasto naleśnikowe będzie już miało jednolitą konsystencję dodać łyżeczkę przyprawy do kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.Na patelni
Kulinarne PrzebojeWczoraj rano miałam ogromną ochotę na sałatkę jarzynową, ale niestety ta domowa już dawno się skończyła. Na szczęście zawsze mam w domu gotową mieszankę warzyw do
Kuchenny Skrawek Niebaużyłam greckiej) pokruszonej na grubsze kawałki2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowegoWszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej.Ser miksowałam z cukrem do czasu, aż cukier przestał zgrzytać. Potem dodawałam po jednym jajku nadal miksując, w następnej kolejności była kremówka, mąka ziemniaczana i ekstrakt waniliowy. Miksowałam krótko i szybko, tylko do połączenia się składników, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Na samym końcu dodałam pokruszoną
Blondynka Gotujesalaterki ułożyć rukolę a jako drugą warstwę pokrojone w okręgi pomidory i paprykę. Wskazówka, oczyśćmy pomidory z pestek, zdaniem Brasileiro są niekorzystne dla zdrowia i powodują powstawanie kamieni. Gotujemy jajka i kroimy na 4. Polewamy sosem.Gotowe
Smaki Brazyliiśrednie pomarańcze ważne, że z grubą skórką oraz dodatkowo starta skórka z pomarańczy- 200 g gorzkiej czekolady;- 25 g masła;- 3 żółtka i 3 białka jaj;- 1 szczypta soli;- 75 ml śmietany (schłodzonej);- wódka 30mlSposób przygotowania:Pokroić pomarańcze na pół i wycisnąć sok. Uważajmy aby nie naderwać skórki. Po wyciśnięciu soku, należy wyczyścić ręką lub łyżką
Smaki Brazyliiwyciśniętych pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczeniaPolewa do ciasta:pół szklanki soku z pomarańczy3 łyżki cukru najlepiej brązowegoForemka: forma na babkę z kominemW mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka (można choć nie jest to koniecznie oddzielnie ubić białka na sztywną pianę). Następna w kolejce jest mąka, proszek do pieczenia i na samym końcu sok z pomarańczy.Wlewamy masę
Smaki Brazyliitulipan” powinien być pieczony w formie keksowej i wówczas, po upieczeniu i przekrojeniu ma kształt, jak kielich tulipana. Ale skoro skorzystałam z jej przepisu – nazwy nie zmieniam.Składniki: - 6 jaj - 2 szklanki mąki tortowej- 250g masła- 1,5 szklanki drobnego cukru (kryształ)- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 7 łyżek oleju- 1,5 łyżki cukru waniliowego- 2 łyżki kakao
mojewypiekiinietylko