zapewniam, że Wy również :)Danie szybkie, proste i baaardzo smaczne- czy można chcieć więcej?* kasza manna- 1,5 szklanki* pomarańcza- sok z 1 całej i skórka z połówki* jajko- 1 szt.* cukier- 1 łyżka** dżem truskawkowy- z tego przepisu do polaniaKaszę manną wymieszać z wyciśniętym sokiem z całej pomarańczy, ze skórką, jajkiem i wyrobić na gładką masę.Formować
Kraina Miodem Płynącatort, zaczęłam więc wertować książkę 'Kuchnia Polska' by znaleźć coś ciekawego- bez dodatku mąki pszennej, ponieważ staram się jej unikać- i wtedy natknęłam się na migdałowy biszkopt.Biszkopt na jajkach i zmielonych migdałach, z dodatkiem kakao zaintrygował mnie na tyle, że musiałam go upiec.I parę słów o tym biszkopcie: jest wilgotny i nie należy do puszystych i lekkich, wyrasta ładnie(...)więc moi drodzy: czekoladowo-migdałowy biszkopt, do tego kokos, owoce- brzmi zachęcająco, prawda?! :)Polecam!Biszkopt:* migdały- 200g* jajka- 6 szt.* cukier trzcinowy- 200g* kakao- 3 łyżkiMasa kokosowa:* mascarpone- 250g* śmietanka kokosowa- 250ml** wiórki kokosowe- 1 szklanka** cukier trzcinowy drobny- pół szklankiPolewa czekoladowa:* woda- 3 łyżki* cukier- 3 łyżki* kakao- 3 łyżki* masło- 100g+ dżem truskawkowy np. z tego przepisu
Kraina Miodem Płynącabyło u mnie :)Polecam przepis do wypróbowania, chociażby w ramach eksperymentu, a być może nieraz do niego wrócicie? Jak robię to ja! :)Spód:* ziemniaki- 1 kg* jajka- 2 szt.* przyprawy: łyżeczka tymianku, pieprz* oliwa- do smarowania foremkiSos pomidorowy:* pomidory- 2 bardzo duże* czosnek- 1 ząbek* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka* przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprzDodatki:* brokuły* pieczarki* mozarella* pomidorki koktajlowe* szynka(...)skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad 30 min.).Pod koniec gotowania dodać przyprawy.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, przyprawy i wyrobić na gładką masę.Foremkę o wymiarach 23 cm* natłuścić oliwą i przełożyć ziemniaczaną masę.Piec przez ok 25 min.Spód wyciągnąć z piekarnika, wyciągnąć z foremki i przełożyć
Kraina Miodem Płynącapięknie w domu pachnie śliwkami i drożdżami... też lubicie ten zapach?Ciasto:* mąka- 375 g* drożdże- 30 g* mleko- 125 ml* cukier trzcinowy- 60 g* masło- 75 g* jajko- 1 szt.* powidła śliwkowe- 3 łyżki* migdały- 100 g* śliwki- 7 sztuk* szczypta soliLukier:* cukier puder- 70 g (ja użyłam cukru trzcinowego niemielonego stąd widoczne kryształki i brązowy kolor(...)łyżkami ciepłego mleka.Odstawić pod przykryciem na 10 min., aż papka zacznie pękać.Pozostałe mleko podgrzać wraz z masłem.Do miski z mąką i zaczynem dodać pozostały cukier, jajko, letnie mleko z masłem, szczyptę soli i dobrze wyrobić ciasto.Ciasto powinno być miękkie i puszyste i nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki).Wyrobione ciasto przykryć
Kraina Miodem Płynącaszczególnie wtedy, kiedy szykuje się Wam jakaś uroczystość, albo też impreza ze znajomymi- moje 'Fale' będą strzałem w dziesiątkę! :)* mąka pszenna- 200 g* masło- 250 g* cukier- 180 g* jajka- 4 szt.* skrobia ziemniaczana- 100 g* advocat- 250 ml* kakao- 2 łyżki* proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki* laska wanilii- pół (lub kilka kropli aromatu)* sól- szczypta* wiśnie(...)manna- do obsypania* czekolada- 80 g Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Wiśnie odsączyć i osuszyć.Masło ubić na puszystą masę z cukrem, szczyptą soli i wanilią.Miksując, dodawać jajka i advocat.Odjąć 3 łyżki mąki, a resztę wraz ze skrobią i proszkiem do pieczenia dodać do miksowanej masy.Kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączą, odłożyć mniej więcej połowę ciasta
Kraina Miodem Płynącabędzie ciekawić :)Inspirowałam się przepisem z bloga 'Z cukrem pudrem', ale dosyć mocno go zmodyfikowałam.Musicie, koniecznie musicie wypróbować ten przepis, bo jest naprawdę rewelacyjny!* bakalie- 600 g* jajka- 3 szt.* miód- 2 łyżki (lub cukier)* wanilia- 1 laskaPiekarnik nagrzać do 180 stopni.Do miski z bakaliami (u mnie to migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, żurawina, śliwki, rodzynki oraz(...)morele- wybierajcie te bez siarki!) dodać jajka, miód, ziarenka wanilii i całość dokładnie wymieszać.Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 min. (25 min. góra-dół, a kolejne 10 min. tylko góra).Jeżeli wierzch mocno zaczyna się zarumieniać, to wystarczy przykryć folią.Kroić po ostudzeniu.Smacznego
Kraina Miodem Płynącamojej rodzinie :)Jeżeli więc lubicie słodkie, zakalcowate i pełne owoców ciasta, to bardzo gorąco polecam!* biała czekolada- 200 g* masło- 120 g* mąka- 100 g* cukier- 80 g* jajka- 3 szt.* owoce- około 250 gPiekarnik nagrzać do 180 stopni.W garnuszku roztopić masło wraz z czekoladą, lekko przestudzić.Jajka wraz z cukrem utrzeć, dodać jeszcze ciepłą masę czekoladowo-maślaną, wymieszać.Wsypać
Kraina Miodem PłynącaEkonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :)Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek marcepanu- początkowo- był tu przypadkowy (kończyła się data przydatności), jednak po spróbowaniu drożdżówki nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :)))Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym
Kraina Miodem Płynącapotrafią sobie odmówić słodyczy! :)I jeszcze jeden plus, te ciasteczka robi się w 11 minut! :)))* popping z amarantusa- 2 szklanki* banan dojrzały- 1 szt.* ulubione bakalie- 1 szklanka* jajko- 1 szt.* cukier/miód- opcjonalnie*Piekarnik nastawić na 180 stopni.Banana rozgnieść (ważne aby był dojrzały, wtedy banan jest bardzo słodki i mazisty) i wsypać do niego bakalie, popping z amarantusa oraz(...)łyżce masy i lekko rozpłaszczyć (moje mają około 7mm grubości).Piec 10 minut.Smacznego! :)* dosłodzić, jeżeli słodycz banana okaże się za mało słodka. Najlepiej spróbować wymieszaną masę jeszcze przed dodaniem jajka
Kraina Miodem Płynącaszczelnie owiniętą folią i podać następnego dnia :)Składniki na białe ciasto na wzorek:2 białka30 g masła1/2 szklanki mąki2 łyżki cukru pudru2 łyżki wodySkładniki na ciasto na roladę:4 jajka + 2 żółtka, które zostaną z białej masy1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru1 szklanka mąki100 g masła1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżki kakaoSkładniki na krem:200 ml śmietany kremówki250(...)pianę dodając po trochu cukier (można dodać też winian sodu, żeby szybciej się ubiły), dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.Do piany z jajek przesiewamy kakao i mąkę i mieszamy, na koniec wlewamy przestudzone masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Czekoladową masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem ze wzorkiem, wygładzamy wierzch i wkładamy
Ciastkozercyzwieńczona wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa dni wcześniej ponieważ musi nawilgnąć od masy a wtedy rozpływa się w ustach. Ciasto: 4 szkl mąki pszennej2 jaja¾ szklanki kwaśnej śmietany½ szklanki cukru½ kostki margaryny1 łyżka maki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego2 łyżeczki amoniaku1 łyżeczka proszku do pieczenia Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapieczecie???;) Składniki; 250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych, 100 g skórki kandyzowanej 1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej, 125 g miękkiego masła, 145 g cukru, 2 duże jaja, 185 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 170 g ciemnej czekolady, Wykonanie; Do garnka wsypujemy śliwki, zalewamy 250 ml wody i gotujemy, po czym dodajemy skórkę pomarańczy
Anioły w kuchniHeliojajko +1 łyżka mleka do smarowania bułeczekMleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować.Posmarować masą kajmakową, posypać mixem keksowym.Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka(...)zwinąć jak warkocz. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i piec w 180° przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenieświąteczną tradycję. :)Piernik:220 g mąki pszennej 50 g masła 120 g miodu1 łyżka cukru100 g czekolady deserowej (lub 50 g masła i 2 łyżki kakao)1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika szczypta soliDo przełożenia:300 g masy marcepanowej 400 g powideł śliwkowych1 łyżka soku z cytrynyPolewa(...)rondelku umieść połamaną w kostkę tabliczkę czekolady, miód, masło oraz łyżkę cukru. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Odstaw do schłodzenia, a następnie wbij jajko i wymieszaj.Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawę do piernika. Następnie wlej otrzymaną miksturę i dokładnie wmieszaj do połączenia składników. Masę wylej na formę o wymiarach
Food Squareuszkami i żur z grzybami. Mama pamięta, by zachomikować także dla mnie kompot z suszu. Bo po wigilijnych daniach suszy wszystkich... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ok. 800 g mączystych ziemniaków 300 g półtłustego twarogu 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku masło klarowane(...)dodać pokruszony twaróg, usmażoną cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz rozgnieść tłuczkiem, dobrze łącząc składniki. Posolić i przyprawić obficie pieprzem. Odstawić. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać
Czerwień i błękit