ziemniaków 500 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g żółtego sera 2 średnie cebule 100 g masła 1/2 pęczka natki pietruszki olej do smażenia placków 200 ml śmietany 18% sól pieprz Dzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko(...)lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać"). Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser i podsmażone (przestudzone) mięso. Całość dobrze wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z gęstą, kwaśną
Świat Domowej Kuchnibiałego, zmielonego sera 4 jajka 3 szklanki mąki 8 łyżek stopionego masła 1 kg truskawek cukier do smaku 250 ml śmietany 18% cynamon sól Nazwa knedle - wywodzi się od niemieckiego Knödl. Na szczęście przy pomocy kuchni monarchii austro-węgierskiej, potrawa ta zrobiła się również popularna na terenie Polski. Knedle można nadziewać różnorakimi owocami i polewać śmietaną(...)cukrem i cynamonem lub bułką tartą usmażoną na masełku i również posypaną cukrem. Dziś proponuję knedle z truskawkami. Składników wystarcza na około 25 sztuk. Z sera, jajek, mąki i masła, zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę . Po tym czasie z ciasta oderwać kawałek i najpierw zrobić kulkę, następnie
Świat Domowej Kuchnistole - tak, żeby swoją urodą królowały nad resztą dań. Idealną sposobnością stała się Wielkanoc.Zaczynamy od klarowania galarety, niezbędnej do zalania roladek. Do zimnego bulionu dodać ocet i roztrzepane białka jaj. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do zagotowania. Kiedy na powierzchni pojawi się biała, gruba piana, to w tym momencie wywar stanie się klarowny.Całość przecedzić
Świat Domowej KuchniCiasto na naleśniki: 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki otrąb pszennych Kupiec 1,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: główka sałaty rzymskiej puszka kukurydzy 2 mango, obrane i pokrojone w paski 400 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka(...)zawsze mamy pod ręką. Oczywiście jeżeli lubimy tego typu dania z sosami, można śmiało je dodać. Polecam szczególnie czosnkowy lub gyros. Najpierw przygotować ciasto na naleśliniki. Do miski wbić jajko roztrzepać, wlać jogurt, olej i mleko. Dodać szczyptę soli. Następnie cały czas ubijając, dodawać mąkę i otręby. Odstawić ciasto na 15 minut, po czym usmażyć z niego naleśniki. Pierś
Świat Domowej Kuchniszklanki stopionego masła 1/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 kubek mąki kukurydzianej 1 kubek mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 6-8 parówek Znalazłam ostatnio fajny przepis na danie, które może stanowić miłe śniadanie, ale również przystawkę na posiedzenie z przyjaciółmi, np. przy dobrym meczu :) Idealnie komponuje się z różnego rodzaju sosami lub dipami(...)stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam jedynie ilość cukru. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. W dosyć wysokiej misce za pomocą trzepaczki, połączyć masło z cukrem. Dodać jajka i ponownie dobrze wymieszać. Na koniec wlać maślankę i znów wszystko wymieszać. Następnie w osobnej misce połącz sodę oczyszczoną, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Tak uzyskaną suchą mieszankę, dodawać stopniowo do mokrych
Świat Domowej Kuchnimąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 120 g płatków owsianych 125 g masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 75 g suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 140 g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce W misce zmieszać mąkę, proszek(...)pieczenia, płatki owsiane i sól. W drugiej misce zmiksować masło o temperaturze pokojowej i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Połączyć obie masy. Połączyć zawartość dwóch naczyń miksując. Na koniec delikatnie wmieszać żurawinę, czekoladę i orzechy (fot.1). Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10-15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować małe kulki wielkości orzecha
Świat CiastaSkładniki na ciasto:3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa:1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotkirodzynki Składniki na kruszonkę(...)należy przygotować kruche ciasto. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto szybko. Włożyć do lodówki min. na godzinę. W międzyczasie można przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez
Świat CiastaSkładniki: 450 g mąki 250 g margaryny Kasia 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek 2 budynie waniliowe z cukrem 750 ml mleka 3 łyżki cukruZ mąki, margaryny, szklanki cukru pudru, jajka, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia - zagnieść ciasto. Włożyć je do zamrażarki
Świat CiastaSkładniki:1/2 kostki margaryny 3 jaja 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 5 łyżek powideł węgierkowych 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 5 łyżeczek kakaoDo posypania:cukier puderDo małego garnka wlać mleko. Dodać cukier, kakao, margarynę i mieszając, doprowadzić całość do wrzenia (fot.1). Wystudzić. Do masy dodać mąkę wymieszaną
Świat CiastaSkładniki:4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Kasia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoJak na każde święta przystało najbardziej cenione są przepisy łatwe do wykonania z gwarancją efektu :) Myślę, że to jest właśnie taki przepis. Do miski wbić jajka. Dosypać cukier i utrzeć na puszystą masę. Nadal
Świat CiastaSkładniki:3 jajka 15 dag margaryny 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoNie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach(...)Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Formę na baranka rozłożyć i obie jej połówki dokładnie wysmarować masłem i posypać (najlepiej przez sitko) mąką (fot.1). Następnie formę złożyć, odwróć do góry dnem, wlać ciasto do wysokości 2/3 foremki (fot.2). Wstawić
Świat CiastaSkładniki na spód marcepanowy:20 dag masy marcepanowej 5 dag masła 2 jajka 4 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruche ciasto:20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 5 dag cukru pudru 2 żółtka do ciasta 1 żółtko do posmarowania Dodatkowo:słoik dżemu truskawkowego różne polewy do dekoracji bakalie i owoce(...)dekoracjiMarcepan pokroić w drobną kosteczkę. Miękkie masło utrzeć na puch. Ucierając dodawać po kawałku marcepanu, a następnie kolejno wbijać jajka. Może się zdarzyć, że marcepan nie chce nam się ładnie rozprowadzić - należy wtedy masę (w misce w której ucieraliśmy) włożyć na chwilę do kąpieli wodnej i podgrzać, aż do momentu kiedy wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodać mąkę. Tak przygotowane ciasto
Świat Ciastapszennej typ 650 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki olejuDodatkowo:100 ml mleka1 jajko do posypania mak, sezam, siemię lnianeTen przepis dostępny jest na wielu kuchennych portalach. Ale wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam sama się przekonać, ponieważ do tej pory myślałam(...)przełożyć z dołu do góry i też wetknąć do środka (fot.3) Ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem, makiem lub siemieniem (fot.4).Piec około 20-25 minut w temperaturze 220ºC. Studzić na kratce
Świat CiastaSkładniki: 50 dag miodu 30 dag cukru pudru 20 dag margaryny 1 kg mąki 3 łyżeczki sody torebka przyprawy do pierników 2 łyżeczki kakao 2 jajka 5 łyżek mleka torebka cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakaoPo raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie świątecznego domku z piernika. Muszę(...)pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć następujące części domku (fot.1): 1. Podstawę
Świat CiastaSkładniki:4 dag drożdży 30 dag cukru 1 szklanka mleka 2 jajka 1 białko 50 dag mąki 15 dag masła 40 dag maku 2 łyżki miodu 20 dag bakalii cukier puder Do dekoracji:kandyzowane owoceDrożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki i wymieszać. Gotowy rozczyn przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość(...)dodać żółtko i jajko utarte z połową szklanki cukru, resztę mąki oraz 10 dag rozpuszczonego i wystudzonego masła. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto i ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.Teraz należy przygotować masę makową. Mak przelać wrzątkiem na sicie. Dobrze odcedzić i zmielić 3 krotnie. Dodać resztę roztopionego masła, pozostały cukier, miód oraz bakalie. Składniki przełożyć na patelnię
Świat Ciasta