wyjść dość sypkie. Przesypać je do natłuszczonej formy i podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Nie musi się rumienić.Masa ziemniaczana:około 1 kg ziemniaków,3 jajka,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,boczek wędzony - ilość według uznania,sól, pieprz, gałka muszkatołowa,1 pęczek koperku.Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach - chyba, że mamy już ugotowane :) Zimne(...)rumiano. Kiedy cebula będzie gotowa, zdjąć patelnię z ognia, wrzucić czosnek. Wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.Do ziemniaków dodać boczek z cebulą i czosnkiem, wbić całe jajka i dodać posiekany koperek. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową , i dokładnie połączyć wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód
Codzienna kuchnia niecodziennadodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.Krem
Codzienna kuchnia niecodziennasfotografować te słodkie - znikają bardzo szybko i nawet nie wiem jak i gdzie :)Składniki na 12 muffinek:1 szklanka mąki,pół szklanki mleka,ćwierć szklanki oleju,1 jajko,pół szklanki cukru,pół łyżeczki proszku do pieczenia,pół łyżeczki sody,aronia do deserów.W jednaj misce wymieszać produkty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier(...)drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej i jajko. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni.Upieczone wykładamy na kratkę, aby przestygły. Ja dzisiaj swoje posypałam tylko cukrem
Codzienna kuchnia niecodziennapora na kawałek ciacha :) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu (i smaku) taka wersja jabłecznika :)Składniki ciasta:125 gramów margaryny,1 szklanka cukru,3 jajka,1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia.Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Margaryna musi mieć temperaturę pokojową oczywiście :) jeśli będzie zimna, to ciężko będzie połączyć wszystkie składniki.Masa twarożkowa(...)gramów twarożku homogenizowanego naturalnego,4 łyżki cukru,3 jajka,3 łyżki maki ziemniaczanej.Wszystkie składniki łączymy razem - można zrobić to mikserem....oraz:1 kg jabłek.Prostokątną (średniej wielkości) blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Utarte ciasto przełożyć na blaszkę, na nim ułożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Ja pokroiłam jabłka na ćwiartki, a te ćwiartki jeszcze na 3 części
Codzienna kuchnia niecodziennapolecam to ciasto każdemu łasuchowi :)Ciemny biszkopt:8 jajek,28 dkg cukru,16 dkg mąki pszennej,4 dkg kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Białka jaj ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a na końcu żółtka.Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia - lekko wymieszać, podobnie jak przy tradycyjnym, białym biszkopcie. Wylać
Codzienna kuchnia niecodziennazbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.Masa makowa:20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit,4 jajka,3/4 szklanki cukru pudru,bakalie - użyłam:około 150 g rodzynek Kresto,około 150 g orzechów laskowych Kresto. Mak sparzyć i zmielić. Ja użyłam mielonego już maku, więc(...)stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać.Masa serowa:1 kg zmielonego twarogu,1 szklanka cukru,8 jajek,1 kostka masła lub margaryny,1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru.Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę
Codzienna kuchnia niecodziennaprzed świętami od firmy VOG - producenta wyrobów Kresto.Składniki:pieczony kurczak - ja użyłam 3 nóżek,solone migdały Kresto,1 łyżeczka ziarenek kolendry,pieprz cytrynowy, sól,1 sucha bułka,1 jajko,mąka pszenna do obtoczenia pulpecików,2 łyżki masła,około 1/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany.Mięso oddzieliłam od kości, zmieliłam razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodałam lekko zmiażdżone ziarenka kolendry(...)pieprz cytrynowy, posiekane solone migdały, sól i jajko. Dokładnie wyrobiłam masę. Formowałam niewielkie pulpeciki, obtaczałam każdy w mące i lekko obsmażałam na maśle. Po obsmażenia podlałam wodą i dusiłam przez kilka minut na wolnym ogniu.Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują
Codzienna kuchnia niecodziennamoja interpretacja tego przepisu. Spróbujcie sami, a jak będziecie mieli chwilę, to zajrzyjcie do Monique :)Składniki nuggets'ów:piersi z kurczaka,ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, etc.),jajko,mąka, bułka tarta,otręby - dodałam żytnie,olej.Piersi opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałeczki. Przyprawić dowolnymi przyprawami, według gustu. Oprószyć mąką, zanurzać w rozmąconym jajku, a następnie
Codzienna kuchnia niecodziennamój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;)Składniki ciasta piwnego:2 szklanki mąki pszennej,250 g masła,1/4 szklanki piwa, pół łyżeczki soli,1 białko jaja do posmarowania ciasta przed pieczeniem,odrobina drobno startego sera - ja użyłam parmezanu.Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko, dokładnie zagniatając
Codzienna kuchnia niecodziennasię zjeść niestety, tak paliło w gardle. Teraz piri-piri używam z rozwagą i w ilościach lilipucich ;)Składniki:pół kg mielonego mięsa - użyłam karkówki,1 sucha bułka,1 jajko,suszone śliwki - użyłam Kresto,czerwone wytrawne wino,sól,ostra mielona papryka - użyłam piri-piri,majeranek,bułka tarta do obtoczenia,tłuszcz do smażenia.2 -3 godziny wcześniej namoczyłam śliwki w winie(...)miękkie i delikatne, i same w sobie nie wymagają moczenia. Wino miało nadać im wytrawnego smaku.Bułkę namoczyć w wodzie i odciśniętą dodać do mięsa razem z jajkiem i przyprawami. (Przyprawy dawkować według smaku.) Wszystko dokładnie wyrobić.Formować pulpeciki, umieszczając w środku po jednej śliwce wyjętej z wina. Takie kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć
Codzienna kuchnia niecodziennapapryki, którą dawało się wyczuć potem :) Świadomie ograniczyłam też ilość cukru dla lepszego kontrastu smaków - efekt jest oryginalny i bardzo smaczny :)Składniki:1, 5 szklanki wytłoków z sokowirówki,4 jajka,3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,1 szklanka cukru,1 szklanka oleju,2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej),1 czubata łyżeczka cynamonu,1/4 - 1/3 łyżeczki(...)ostrej papryki,szczypta soli,1,5 łyżeczki sody,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.Całe jajka ubić z cukrem i solą, dodać olej i śmietanę - dokładnie połączyć, najwygodniej przy użyciu ręcznego miksera.Dołożyć wytłoki, cynamon i paprykę - wymieszać. Na koniec dodać przesianą z proszkiem i sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem
Codzienna kuchnia niecodziennapodkreśla kontrastowość smaków.Składniki:piersi z kurczaka,szynka wędzona parzona,suszone morele - polecam Kresto,sól, pieprz, majeranek - do smaku,mielone suszone płatki chili - można je zastąpić odrobiną ostrej papryki,jajko, mąka, bułka tarta - do panierowania,olej do smażenia.Piersi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zbić tłuczkiem dość cienko. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wzdłuż dłuższego boku układać na mięsie(...)plastry szynki, an anie morele - jedna obok drugiej. Zwijać ciasne roladki.Panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron przez kilka minut....morele są tak delikatne i miękkie, że idealnie nadają się do faszerowania drobiowych roladekMięso dobrze rozbite i ciasno zwinięte nie powinno rozwijać się podczas smażenia. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennamąki pszennej,250 g drobnego cukru,czerwony barwnik spożywczy,250 ml maślanki lub naturalnego jogurtu,3 łyżeczki proszku do pieczenia.Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jaja, połączyć całość.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać do utartej margaryny na przemian z maślanką lub jogurtem. Na koniec dodać sól, esencję waniliową i barwnik
Codzienna kuchnia niecodziennabardzo ważne, na drugi dzień równie świeże. Nie wiem, jak smakują na trzeci dzień, bo nigdy tak długo nie stały ;)Składniki:380 g mąki pszennej,210 ml mleka,1 jajko,20 g cukru,10 g drożdży,1,5 łyżeczki soli,70 g miękkiego masła,100 g zmielonych orzechów - użyłam tartych orzechów włoskich BackMit,dodatkowo odrobina mleka do posmarowania(...)Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, dodać sól, zmielone orzechy - wlać do tego drożdże z mlekiem, dodać jajko i masło. Całość zagnieść. Powinna wyjść dość luźna masa, która jednak nie powinna kleić się do rąk i ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny
Codzienna kuchnia niecodziennaMałgosia - mam nadzieję, że się nie pogniewa :)Składniki:1 łyżka nasion kardamonu,pół litra mleka,40 g świeżych drożdży,100 g miękkiego masła,100 g cukru,szczypta soli,1 jajko,700 - 750 g mąki.Nadzienie:2/3 kostki masła,80 g brązowego cukru,2 łyżki cynamonu.Dodatkowo:3 łyżki syropu klonowego + 2 łyżki wody do posmarowania,cukier wymieszany z kardamonem do posypania.Drożdże(...)lekko w moździerzu lub rozetrzeć między dwiema łyżeczkami - powinno się udać :)Do mleka i drożdży dosypać przesianą mąkę, dodać sól, rozgnieciony kardamon i jajko. Wszystko razem zagnieść. Na końcu dodać miękkie masło i dokładnie wszystko wyrobić. Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia
Codzienna kuchnia niecodzienna