Kotlety z kalafiora...Delikatne i pyszne.Złociste, mocno kalafiorowe.Zdrowszy zamiennik kotleta mielonego!Składniki:1 średni kalafior;1 czerstwa bułka pszenna;1 jajo;Bułka tarta;Łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1/2 cebuli;Pęczek pietruszki.Sposób przygotowania:Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować na miękko w nieosolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić.Zimne różyczki kalafiora zmiażdżyć widelcem, a następnie dobrze(...)dodać do kalafiora.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do kalafiora z bułką.Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do kalafiora.Do kalafiora z bułką, cebulą i pietruszką wbić jajo, doprawić vegetą i wyrobić ciasto. Ciasto nie może być rzadkie - jeśli takie jest należy dodać bułki tartej.Z ciasta uformułować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju
Gospodyni MiejskaTarta Snickers...Kruche, maślane ciasto.Słodki krem kajmakowy ze słonymi orzeszkami.A całość oblana gorzką czekoladą.Proste, szybkie i pyszne.Komu kawałek?Zapraszam! Składniki:Ciasto:300 g
Gospodyni Miejskasmaku farszu z pierogów ruskich.Okraszone podsmażonymi skwarkami boczku.Nietradycyjne połączenie kopytek i pierogów ruskich.Polecam! Składniki:Kopytka:1 kg ugotowanych ziemniaków;250 g chudego, białego sera;1 duża cebula;1 jajo;1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;Sól;Pieprz;Olej do posmażenia cebuli.Dodatkowo:100 g wędzonego boczku;1 duża cebula;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Cebulę do ciasta na kopytka(...)ziemniaków. Dodać ser biały, podsmażoną cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.Do wystudzonej masy ziemniaczano-twarogowej dodać jajo, mąkę i zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto podzielić na kilka kawałków. Z każdego formułować wałek i kroić ukośne kopytka.Kopytka wrzucać partiami na gotującą się (bulgoczącą), lekko osoloną wodę i gotować
Gospodyni MiejskaMenemen - turecka jajecznica...Paski różnokolorowej papryki.Aromatyczny sos pomidorowy.A na wierzchu jajka sadzone.Pyszna jako śniadanie, obiad czy kolacja.A dla Was jaki posiłek będzie stanowić?Zapraszam! Składniki:1 czerwona papryka;1 pomarańczowa papryka;1 żółta papryka;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);1 duża cebula;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki mielonego kuminu;1/2 łyżeczki chili w płatkach;1 łyżka oleju
Gospodyni MiejskaKotlety z kaszy jęczmiennej...Złociste i chrupiące na zewnątrz.O deliktanymi i miękkim wnętrzu.Z dodatkiem podsmażonej cebuli.Pycha!Składniki:200 g kaszy jęczmiennej;1 duże jajo;1 średnia cebula;2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli;4 łyżki bułki tartej;Sól;Pieprz;Bułka tarta do panierki;Olej do smażenia kotletów.Sposób przygotowania:Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić(...)Wystudzić.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki). Wystudzić. Dodać do kaszy.Do kaszy z cebulą dodać jajo, 4 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę.Z masy formułować kotlety i panierować w bułce tartej.Kotlety smażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Masa na kotlety
Gospodyni Miejskakwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:2 jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę.Tuńczyka odsączyć z zalewy. Dodać do jajek. Wymieszać.Do farszu dodać starty ser, śmietanę i majonez. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajo i wymieszać.Z tawrogu, margaryny i mąki zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto rozwłkować na placek
Gospodyni MiejskaSałatka brokułowa z papryką i czerwoną fasolą...Różyczki zielonego, jędrnego brokuła.Pokrojona w drobną kosteczkę czerwona cebula i papryka.Czerwona fasola, jajka i uprażony słonecznik.A całość oblepiona sosem czosnkowym.Chrupiącego smacznego!Składniki:1 brokuł (o wadze około 500 g);4 jaja ugotowane na twardo;1 średnia, czerwona papryka;1 mała, czerwona cebula;Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto po odsączeniu
Gospodyni Miejskatuńczykiem i kiełkami... Kruche, złociste babeczki. Wypełnione nadzieniem z tuńczyka. Udekorowane kiełkami brokułu. Pyszna ozdoba stołu! Polecam! Składniki: Ciasto: 130 g mąki; 60 g zimnego masła; 1 surowe żółtko jaja; 1 łyżka zimnego mleka; Szczypta soli. Nadzienie: Puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu
Gospodyni Miejskałyżki octu jabłkowego; 2 łyżki białego cukru; 1,5 litra zimnej wody; 1 ząbek czosnku; Sól; Pieprz; Jajka ugotowane na twardo - po 1 na każdy talerz. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Koperek umyć, drobno posiekać. Czosnek obrać. Zmiażdżyć nożem lub ręką. Botwinkę (liście wraz z łodygami i małymi buraczkami) obrać, umyć, drobno pokroić, wrzucić do garnka, w którym
Gospodyni Miejskasłodkie ciasto. Z kawałkami kwaśnego rabarbaru. Oprószone cukrem pudrem. Szybkie, smaczne, tanie. Idelane do kawy. Zapraszam! Składniki: 250 g margaryny; 1 szklanka białego cukru; 3 łyżki wody; 2 jaja; 2 szklanki mąki pszennej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 200 g rabarbaru (około 2 łodyg); Cukier puder. Sposób przygotowania: Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać
Gospodyni Miejskaszynki konserwowej;200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu);6 średnich ogórków konserwowych;2 białe części porów;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);5 jaj ugotowanych na twardo;200 g majonezu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Pory umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki, położyć na sicie i sparzyć wrzątkiem (obficie polać dużą ilością gorącej, zagotowanej wody). Ostudzić
Gospodyni Miejskaciasto przypominające drożdżówkę. Jednak upieczone bez dodatku drożdży. Z owocami i krusznką, polane lukrem. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1,5 szklanki białego cukru; 3 jaja; 1 szklanka oleju; 0,5 szklanki mleka; 1 łyżka octu jabłkowego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 300 g truskawek; 1 kisiel cytrynowy (waga
Gospodyni Miejskaczosnkowym... Różyczki zielonych brokułów. Kawałki soczystych pomidorów. I ćwiartki jajek ugotowanych na twardo. Całość oblana sosem czosnkowym. Brokułowa pychota! Składniki: 1 brokuł (waga 500 g); 2 średnie pomidory; 3 jaja; 1 łyżeczka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety. Sos czosnkowy: 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 czubate łyżki majonezu; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania
Gospodyni Miejskaśmietance z truskawkami...Lekko wilgotne, pysznie śmietankowe.Z dodatkiem truskawek.Oprószone maślaną kruszonką.Idealne do kawy.Polecam!Składniki:Ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki;3/4 szklanki białego cukru;2 jaja;200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);2 łyżeczki proszku do pieczenia;7 łyżek oleju;3 łyżki mleka;Szczypta soli.Owoce:300
Gospodyni MiejskaPolecam! Składniki: 50 g margaryny; 1 łyżka mąki pszennej; 500 ml zimnej wody; 2 łyżki drobno posiekanego koperku; 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 4 - 6 jaj (u mnie 5); Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozpuścić margarynę. Do rozpuszczonej margaryny, energicznie mieszając (aby nie powstały grudki) wsypać łyżkę mąki. Stale mieszając, podsmażać
Gospodyni Miejska