proszku lub paście (opcjonalnie)Przygotowanie:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć mikserem do białości, a następnie dodawać powoli cukier, cały czas ucierając. Wbić kolejno jajka, każde dokładnie rozprowadzić w masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć
Food Squareruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać, by się nie przypaliła. Gdy masa stanie się szklista i jednolita, ściągnąć ją z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Na koniec wbić jajka, jedno po drugim i mieszać, używając spiralnych końcówek miksera. Ptysie wyciskać na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą rękawa cukierniczego z dużą końcówką w postaci gwiazdki. Piec
Food Squareminut do wyrośnięcia. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w sporą kostkę. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cynamon, wbijamy jajka oraz wlewamy zaczyn z drożdży. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie łączymy z ciastem. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.Na patelni
Food SquareFajna, mało skomplikowana i smakowita sałatka na każdą okazję.Potrzebne składniki:-1 torebka ryżu "parboiled"-słoik drobnego groszku konserwowego-4 ugotowane jajka-puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki)-7 średnich ogórków konserwowych-1 średnia cebula-2 łyżki majonezu-przyprawa warzywko do smaku-kilka kawałków papryki konserwowej Ryż gotujemy i studzimy. Groszek odsączamy. Wylewamy olej(...)puszki tuńczyka. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Jajka kroimy ręcznie lub przyrządem. Ogórki i paprykę również w drobną kostkę i odsączamy. Wszystkie przygotowane składniki wsypujemy do jednej miski. Dodajemy majonez i warzywko do smaku. Mieszamy i gotowe.Prawda, że proste?A jak smakuje...!Pyszota!!!Niebawem jeszcze jedno szybkie danie
Maminek kulinarnymięska i przygotujemy obiadek z ziemniaków, bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków.Co potrzebujemy?-ok. 2 kg ziemniaków-garść suszonych grzybów-4 pieczarki-2 cebule-2 jajka-mąkę pszenną-bułkę tartą-przyprawę warzywko-olej Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy.Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy i kroimyna drobne cząstki.Pieczarki też(...)dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi. Wystudzone ziemniaki mielimy. Przygotowane ziemniaki dzielimy w misce na 4 części, jedną odkładamy a w powstałą lukęwsypujemy mąkę. Wbijamy 2 jajka, dokładamy podsmażoną cebulkę i wyrabiamy masę. Przygotowujemy tackę posypaną bułką tartą i talerz z bułką tartą do obtaczania placków. Moczymy dłonie w wodzie, nabieramy porcje masy
Maminek kulinarnyuwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmieniaswój smak. Warto skosztować.Potrzebujemy: na ciasto:-3 szklanki pszennej mąki-10 dkg masła-4 jajka-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży-szczyptę soli na nadzienie:-4 kaszanki-jedną dużą cebulę-5 plasterków żółtego sera-warzywko-barbecue-olej
Maminek kulinarnywięcej czasu przed telewizorem, więc przyda się coś do pochrupania. Ciasto przygotowujemy tak, jak na sakiewki z kaszanką.Jako dodatek potrzebujemy jedynie żółty ser i jajko do posmarowania. Rozwałkowujemy na 3-4 mm i wykrawamy dowolne kształty.Ważne , aby na każdym ciastku znalazł się kawałek sera. Możemy zrobić ruloniki z serem(...)albo faworki,lub zwykłe "klawisze" Smarujemy jajkiem i do pieca na ok. 10 minut w temp. 180 st. C.Smacznego
Maminek kulinarnysuszonych grzybów Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy-jedno jajko-pieprz-przyprawę barbecuei dokładnie mieszamy.Farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto, jak na sakiewki z kaszanką.Do tej ilości farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwepoduszeczki. Wycinamy
Maminek kulinarnybędzie się kojarzył ze ŚwiętamiBożego Narodzenia. Pieczony był tylko wtedy a smakował najbardziej z ćwikłą z chrzanem.Składniki to:-4 ćwiartki z kurczaka-1 kg łopatki-3 marchewki-3 jajka-3 czerstwe bułki-pieprz-warzywko-przyprawa do kurczaka-sól-bułka tarta do panierowania-2-3 ząbki czosnku Ćwiartki i marchewkę gotujemy jak na rosół. Obieramy ugotowane(...)mięso z ćwiartek.Bułkę moczymy i odciskamy.Wykorzystujemy też ugotowaną marchewkę.Łopatkę, mięso z kurczaka, bułkę, czosnek i marchewkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy 3 jajka, przyprawę do kurczaka, pieprz, warzywko i sól do smaku.Wyrabiamy masę. Na stolnicę wysypujemy bułkę tartą.Masę dzielimy na 2 części i na bułce formujemy klopsy. Przekładamy na blaszkę z papierem
Maminek kulinarnymamy polędwiczki z mintaja) - to bazanaszego dania.Do tego:-przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybęa na ciasto:-1,5 szklanki mąki-150 ml mleka-2 jajka-2 łyżki oleju-pieprz ziołowy-warzywko-0,5 cebuli-1 dkg drożdży-0,5 łyżeczki cukru-1 łyżka wody Rybę z obu stron posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy(...)godzinę. W tym czasie przygotowujemy ciasto.W szklance rozcieramy drożdże z cukrem i łyżką ciepłej wody.Nie muszą rosnąć. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka, olej i drożdże.Miksujemy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i przyprawy do smaku.Mieszamy i ciasto mamy gotowe. Na patelni z olejem smażymy na rumiano z obu stron rybę
Maminek kulinarnybyło za mało. Dziś jest podobnie. U nas też szybciej znikają, niż się pieką.Podamy jednak przepis na jedną porcję.-1/2 kg twarogu-1/4 kostki margaryny-2 jajka-2 łyżki śmietany-2 płaskie łyżki cukru-1/4 łyżeczki soli-1 płaska łyżeczka sody-aromat śmietankowy-3 i 1/2 szklanki mąki pszennej-olej do smażenia Twaróg(...)margarynę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jajka, śmietanę, sól, cukier i aromat.Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i zagniatamy ciasto.Musi być gęste i nie może się kleić do rąk. Porcjami rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm.Wykrawamy kółka a w nich mniejsze kółeczka. Rozgrzewamy w garnku olej w takiej ilości, aby obwarzanki mogły w nim swobodnie pływać.Smażymy
Maminek kulinarnyśmietanę i rozgniatamy widelcem, aż powstanie jednolita masa.Dosładzamy masę cukrem do smaku. Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy szklankę mleka i rozcieramy chochlą lub mikserem.Dodajemy jajka i mieszamy.Następnie dolewamy olej i resztę mleka.Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem (tylko przy pierwszym naleśniku).Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle
Maminek kulinarnyoddzielamy mięso od kości. Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego.Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę.Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki. Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według(...)uznania i fantazji.Układamy w foremkach na babeczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna 15-20 minut. Gdy są już rumiane wyjmujemy z piekarnika i dajemy im chwilkę na przestudzeniea następnie wyjmujemy je z foremek. Są pyszne!Smacznego
Maminek kulinarnywcześniej, bo to takie ciasto, które musi sobie trochę poleżeća wtedy smakuje najlepiej.Składniki:-2,5 szklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-3/4 kostki margaryny-3 jajka-łyżeczka proszku do pieczenie-6 łyżek mleka-aromat rumowy-bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone śliwki i morele,żurawiny ) Orzechy, suszone śliwki i morele kroimy ( każdego solidną garść).Dokładamy rodzynki(...)żurawiny.Oprószamy mąką i mieszamy. Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy margarynę, miksujemy.Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat i mleko i mieszamy do uzyskaniajednolitej masy. Do masy dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Nożem robimy nacięcie na głębokość ok. 0,5 cm ( nacięcie zapobiegnie nieregularnympęknięciom
Maminek kulinarnysezamu.Płatki rozwałkowujemy na drobno. Dosypujemy nasiona sezamu w proporcji pół na pół. Mięso z kurczaka wyciągamy z rosołu, studzimy i oddzielamy kości.Roztrzepujemy 2 jajka, przyprawiamy przyprawą do mięs lub do kurczaka. Mięso panierujemy dwukrotnie w jajku i sezamie, układamy na patelni z rozgrzanym olejemi smażymy na małym ogniu. Rumiane
Maminek kulinarny