ubóstwiających śliweczki. Na dzisiaj tyle, jutro spróbuje się zabrać za babeczki, Czy i jak wyjdą przedstawię jutro :). Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pół kostki margaryny 4 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy węgierek ile wlezie (wedle uznania) puder do posypania bułka tarta i trochę masła do wysmarowania blachy Wykonanie: Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem. Mąkę(...)przesiać wraz z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i wymieszać. Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję. Węgierki pokroić i wyjąć pestki. (Kawałki według uznania. Mogą to być to połówki, jak i ćwiartki). Piekarnik nastawić na 180 stopni. Formę wysmarować masłem i obsypać byłką. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć
Moje pyszne gotowanieNazwałam je "Liryczne babeczki", bo dodałam do nich cukierki Liryki z Mieszanki Wedlowskiej (moje ulubione :). Znakomite połączenie. Składniki: (na 12 babeczek) pół kostki masła pół szklanki cukru 2 jajka 125 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka ok. 6 sztuk cukierków Liryków 2 łyżeczki likieru migdałowego (może być aromat waniliowy) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Masło ucieramy(...)cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować. Następnie dodajemy rozbełtane jajka i likier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i powoli dodając, mieszamy całość dokładnie. Masa ma być gładka i jeżeli będzie za gęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Cukiereczki siekamy na drobno i dodajemy do masy,( wymieszać jeszcze raz), i przekładamy do papilotek
Moje pyszne gotowaniejuż się przekonałam, że nie wszytko piękne jest dobre, więc to tyle. Oceńcie sami. Składniki: (na 12 babeczek) pół kostki masła pół szklanki cukru 2 jajka 125 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka szczypta cynamonu łyżeczka kakao ok. 6 Krówek (w moim przypadku Milanowskich mlecznych (stąd nazwa babeczek)) 2 łyżeczki likieru migdałowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać(...)stopni. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować. Następnie dodajemy rozbełtane jajka i likier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i powoli dodając, mieszamy całość dokładnie. Masa ma być gładka i jeżeli będzie za gęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Dodajemy cynamon i kakao. Cukiereczki siekamy na drobno i dodajemy do masy
Moje pyszne gotowaniestopni. Dużą tortownicę na spodzie wyłożyć papierem i posmarować masłem. Ciasto kruche: Mąkę przesiać, cukier puder przesiać i zmieszać razem. Następnie dodać masło i posiekać nożem, bądź łyżką. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na tortownice. Podziabać widelcem, i piec ok. 20 min. Masa serowa: Masło utrzeć na puszek, do masła dodawać kolejno jajka (po jednym, za każdym razem
Moje pyszne gotowaniecała brytfanka poszła nawet nie wiem kiedy. Składniki: 1/2 kostki margaryny 3-4 łyżki cukru* 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 2 mąki pszennej 2 jajka paczka herbatników (300g) Wykonanie: Szklankę mleka zagotować z margaryną i cukrem. Mąkę i kaszę wymieszać ze szklanką mleka i dodać jajka. Następnie dodać do gotującego się mleka, i mieszać, aż zgęstnieje, na małym
Moje pyszne gotowaniesosem waniliowym, ale nie miałam na niego składników, dlatego jest dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową kawą. Składniki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml wrzącej wody słoik dżemu Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić(...)jajka z cukrem na, puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać, i następnie dodać wrzącą wodę, wymieszać. Formę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (na samym spodzie). Masę przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć na blat, schłodzić dokładnie. Przekroić wzdłuż
Moje pyszne gotowaniesprawdzone, ja dodałam jakiejś nowej "Mleczna" się nazywała i okazała się do niczego. Polecam "Palme" z murzynkiem, ale przede wszystkim Masło Roślinne. Dla mnie najlepsze) pół szklanki cukru 2 jajka 125 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka kilka kropli aromatu waniliowego Kaimak czekoladowo-cynamonowy: szklanka cukru 3/4 szklanki śmietanki 36% 2 łyżki masła 2 łyżki kakao łyżeczka cynamonu(...)powideł śliwkowych Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Babeczki: Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować. Następnie dodajemy rozbełtane jajka i zapach. Mąkę przesiewamy z proszkiem i powoli dodając, mieszamy całość dokładnie. Masa ma być gładka i jeżeli będzie za gęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Przekładamy do papilotek
Moje pyszne gotowanietakie fajnie mięciutkie. Mniam, szkoda tylko, że wyszło ich tak mało, ale następnym razem powiększę ilość składników. Składniki: 14 łyżek mąki łyżka z górką masła 5 płaskich łyżek cukru jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy trochę dżemu Wykonanie: Mąkę przesiać następnie wymieszać z cukrem i proszkiem dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i dokładnie ugnieść ciasto. Powinno
Moje pyszne gotowanieprzepis na domowe crunchy. Postanowiłam więc, je zrobić, bo nie miałam pomysłu na kolacje. Powiem bez ogródek, że kolację miałam pierwsza klasa :). Doskonały również na śniadanie. Składniki: Crunchy: 2 jajka 6 kopiastych łyżek płatków owsianych pełna łyżka miodu Dodatkowo: serek waniliowy (np. Rolmlecz) Wykonanie: Jajka wymieszać z miodem, a następnie dodać płatki. Wymieszać, (trzeba uzyskać konsystencję ciasta, jeżeli będzie
Moje pyszne gotowaniemąki 40 g drożdży łyżeczka soli 5 łyżek cukru 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki oleju Nadzienie: Budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka) 350 ml mleka roztłuczone jajko do posmarowania Wykonanie: Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę. Do mniejszej miseczki wrzucić pokruszone drożdże, szklankę przesianej mąki, 2 łyżki cukru, oraz wlać ciepłe mleko. Dokładnie zamieszać i odstawić(...)budyniu. Na wierzchu doklejamy, trzy paseczki ciasta, aby stworzyć paseczki. Dobrze doklejamy. Znów odstawiamy i nakrywamy. Czekamy, aż podrosną. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.35 minut. Aż ładnie zbrązowieją. Smacznego
Moje pyszne gotowaniepłaskie łyżki imbiru 3 łyżki przyprawy do piernika płaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 łyżek miodu 125 g roztopionego masła pół szklanki brązowego cukru 2 jajka 200 ml mleka szczypta soli Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Formę wykładamy papierem. (Ja piekłam go w silikonowej keksówce, ale nie polecam bo piernik sporo urósł(...)oraz sól. Wszystko razem wymieszać. Do rondelka wkładamy masło i miód następnie podgrzewamy, dodajemy potem cukier brązowy i razem dokładnie rozpuszczamy, na nie dużym ogniu. Studzimy. Mleko mieszamy z jajkami. Do mąki dodajemy nasz roztopiony miód, mieszamy dokładnie, następnie dodajemy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być rzadka i jednolita. Masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy
Moje pyszne gotowanieBeza: 6 białek 1,5 łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego pół szklanki posiekanych orzechów laskowych Masa: 3 szklanki mleka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 3 jajka cukier waniliowy 3/4 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mąki Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do większej miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i wymieszać. Dodać masło i posiekać(...)samo postąpić z drugą częścią ciasta i resztą składników. Wystudzić, Masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym, cukrem i masłem. Szklankę mleka wymieszać z mąkami i jajkami. Dodać tę mieszankę do zagotowanego mleka. Chwilkę podgotować. Ostudzić. Placki przełożyć kremem i poczekać, aż dokładnie zastygnie. Smacznego
Moje pyszne gotowaniebyłam naprawdę szczęśliwa, że torcik tak bardzo smakował. Składniki: Ciasto: 125 g masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 200 g maślanki łyżeczka octu winnego białego łyżeczka sody oczyszczonej 3 jajka 4 łyżki kakao Masa: 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 500 g sera półtłustego 300 g kremówki Dodatkowo: 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklanki złotego lnu Wykonanie: Ciasto: Piekarnik nastawić(...)stopni. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dać stopniowo jajka i przesianą mąkę z kakao. Wymieszać. Następnie dodać maślankę i znów wszystko dokładnie wymieszać. Sodę rozprowadzić z octem winnym i dodać do masy. Na spód małej tortownicy wyłożyć papier a boki posmarować tłuszczem. Następnie przelać ciasto. Wierzch wygładzić. Piec ok. 40-50 minut. Następnie przestudzić, ja położyłam go wierzchem
Moje pyszne gotowanieminut w ciepłe miejsce.Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy tak na ok. 0.5 cm. Wycinamy z ciasta, ciasteczka dowolnego kształtu. Do miseczki rozbijamy jajko dodajemy do niego odrobinę mleka i dokładnie rozbełtujemy widelcem.Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i przyprawą do piernika.Nasze ciasteczka z jednej strony maczamy w jajku a następni w panierce. I kładziemy na blachę
Moje pyszne gotowanieCzwartek ?. Macie dość pączków na kolejny rok :) Składniki: 1/2 szklanki otrąb pszenne zmielonych szklanka mąki 1/2 szklanki otrąb owsianych zmielonych 1/2 szklanki płatków jęczmiennych 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczka sody 2 łyżki kremówki cukier waniliowy 3/4 kostki masła Wykonanie: Mąkę przesiać dodać otręby, płatki jęczmienne, sodę, cukier waniliowy, cukier wymieszać. Dać masło i posiekać. Następnie dodać kremówkę(...)jajka. Dokładnie zagnieść ciasto. Z ciasta odrywać kawałki i formować okrągłe placuszki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem. Następnie ciasteczka delikatnie ugnieść widelcem. Wkładać do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 20 minut, aż ładnie zbrązowieją. Smacznego
Moje pyszne gotowanie