Po ostatnim makaronikowym sukcesie (do zobaczenia tutaj) postanowiłem przyrządzić je raz jeszcze. Tym razem wiosenne - w słonecznym kolorze i przełożone pysznym cytrynowym kremem. Są lekko słodkie
Food Squarekokosem w roli głównej, to ten tort jest na pewno idealny dla Was.Biszkopt:Z przepisu na biszkopt idealny. Dla formy o średnicy 28 cm należy przygotować biszkopt z 8 jaj. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 równe blaty.Krem:400 ml śmietany kremówki 36%250 ml śmietanki kokosowej500 g mascarpone200 g białej czekolady4-6 łyżek cukru pudru150 g wiórek kokosowychSchłodzoną kremówkę
Food Squareciągle ubijając. Podobnie postępujemy z żółtkami, dodając jedno po drugim do ubitej już piany z cukrem. Obie mąki i kakao przesiać i wymieszać ze sobą. Dodawać je do ubitych jajek partiami, powoli mieszając łyżką w jedną stronę. Biszkopt wylać do formy pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 160ºC do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić w piekarniku
Food Squarełyżeczki soliLukier:80 g cukru pudru2-3 łyżki wrzątkukilka kropili soku z cytryny (opcjonalnie)maliny do dekoracjiPrzygotowanie:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olejek waniliowy oraz kolejno jajka (po każdym miksując, aby dokładnie połączyło się z masą). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą i wsypać do masła. Wlać mleko (w temperaturze pokojowej). Wymieszać za pomocą łyżki
Food Squaremożna uprzednio podsmażyć przez 20 minut na suchej patelni by odparowała część wody). Na stolnicę wysypać obie mąki. Na to położyć masę dyniowo-ziemniaczaną, ser, przyprawy oraz wbić jajko. Zagnieść ciasto; powinno być dość miękkie i klejące, dlatego stolnicę podsypujemy cały czas mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, a następnie kieliszkiem wycinamy kluseczki. Gnocchi gotujemy w lekko
Food Squareproszku lub paście (opcjonalnie)Przygotowanie:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć mikserem do białości, a następnie dodawać powoli cukier, cały czas ucierając. Wbić kolejno jajka, każde dokładnie rozprowadzić w masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć
Food Squareruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać, by się nie przypaliła. Gdy masa stanie się szklista i jednolita, ściągnąć ją z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Na koniec wbić jajka, jedno po drugim i mieszać, używając spiralnych końcówek miksera. Ptysie wyciskać na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą rękawa cukierniczego z dużą końcówką w postaci gwiazdki. Piec
Food Squareminut do wyrośnięcia. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w sporą kostkę. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cynamon, wbijamy jajka oraz wlewamy zaczyn z drożdży. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie łączymy z ciastem. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.Na patelni
Food SquareFajna, mało skomplikowana i smakowita sałatka na każdą okazję.Potrzebne składniki:-1 torebka ryżu "parboiled"-słoik drobnego groszku konserwowego-4 ugotowane jajka-puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki)-7 średnich ogórków konserwowych-1 średnia cebula-2 łyżki majonezu-przyprawa warzywko do smaku-kilka kawałków papryki konserwowej Ryż gotujemy i studzimy. Groszek odsączamy. Wylewamy olej(...)puszki tuńczyka. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Jajka kroimy ręcznie lub przyrządem. Ogórki i paprykę również w drobną kostkę i odsączamy. Wszystkie przygotowane składniki wsypujemy do jednej miski. Dodajemy majonez i warzywko do smaku. Mieszamy i gotowe.Prawda, że proste?A jak smakuje...!Pyszota!!!Niebawem jeszcze jedno szybkie danie
Maminek kulinarnymięska i przygotujemy obiadek z ziemniaków, bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków.Co potrzebujemy?-ok. 2 kg ziemniaków-garść suszonych grzybów-4 pieczarki-2 cebule-2 jajka-mąkę pszenną-bułkę tartą-przyprawę warzywko-olej Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy.Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy i kroimyna drobne cząstki.Pieczarki też(...)dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi. Wystudzone ziemniaki mielimy. Przygotowane ziemniaki dzielimy w misce na 4 części, jedną odkładamy a w powstałą lukęwsypujemy mąkę. Wbijamy 2 jajka, dokładamy podsmażoną cebulkę i wyrabiamy masę. Przygotowujemy tackę posypaną bułką tartą i talerz z bułką tartą do obtaczania placków. Moczymy dłonie w wodzie, nabieramy porcje masy
Maminek kulinarnyuwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmieniaswój smak. Warto skosztować.Potrzebujemy: na ciasto:-3 szklanki pszennej mąki-10 dkg masła-4 jajka-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży-szczyptę soli na nadzienie:-4 kaszanki-jedną dużą cebulę-5 plasterków żółtego sera-warzywko-barbecue-olej
Maminek kulinarnywięcej czasu przed telewizorem, więc przyda się coś do pochrupania. Ciasto przygotowujemy tak, jak na sakiewki z kaszanką.Jako dodatek potrzebujemy jedynie żółty ser i jajko do posmarowania. Rozwałkowujemy na 3-4 mm i wykrawamy dowolne kształty.Ważne , aby na każdym ciastku znalazł się kawałek sera. Możemy zrobić ruloniki z serem(...)albo faworki,lub zwykłe "klawisze" Smarujemy jajkiem i do pieca na ok. 10 minut w temp. 180 st. C.Smacznego
Maminek kulinarnysuszonych grzybów Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy-jedno jajko-pieprz-przyprawę barbecuei dokładnie mieszamy.Farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto, jak na sakiewki z kaszanką.Do tej ilości farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwepoduszeczki. Wycinamy
Maminek kulinarnybędzie się kojarzył ze ŚwiętamiBożego Narodzenia. Pieczony był tylko wtedy a smakował najbardziej z ćwikłą z chrzanem.Składniki to:-4 ćwiartki z kurczaka-1 kg łopatki-3 marchewki-3 jajka-3 czerstwe bułki-pieprz-warzywko-przyprawa do kurczaka-sól-bułka tarta do panierowania-2-3 ząbki czosnku Ćwiartki i marchewkę gotujemy jak na rosół. Obieramy ugotowane(...)mięso z ćwiartek.Bułkę moczymy i odciskamy.Wykorzystujemy też ugotowaną marchewkę.Łopatkę, mięso z kurczaka, bułkę, czosnek i marchewkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy 3 jajka, przyprawę do kurczaka, pieprz, warzywko i sól do smaku.Wyrabiamy masę. Na stolnicę wysypujemy bułkę tartą.Masę dzielimy na 2 części i na bułce formujemy klopsy. Przekładamy na blaszkę z papierem
Maminek kulinarnymamy polędwiczki z mintaja) - to bazanaszego dania.Do tego:-przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybęa na ciasto:-1,5 szklanki mąki-150 ml mleka-2 jajka-2 łyżki oleju-pieprz ziołowy-warzywko-0,5 cebuli-1 dkg drożdży-0,5 łyżeczki cukru-1 łyżka wody Rybę z obu stron posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy(...)godzinę. W tym czasie przygotowujemy ciasto.W szklance rozcieramy drożdże z cukrem i łyżką ciepłej wody.Nie muszą rosnąć. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka, olej i drożdże.Miksujemy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i przyprawy do smaku.Mieszamy i ciasto mamy gotowe. Na patelni z olejem smażymy na rumiano z obu stron rybę
Maminek kulinarny